Rusija i Kina blokirali nove sankcije protiv Sjeverne Koreje

Logicno.com
12 komentara

Rusija i Kina su u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u četvrtak blokirale najnoviji prijedlog Sjedinjenih Država kojim se tražilo proširenje sankcija protiv Sjeverne Koreje.

SAD su se na ovaj korak odlučile na temelju izvješća posebne komisije Ujedinjenih naroda, prema kojem Sjeverna Koreja krši postojeće ekonomske sankcije i trguje s partnerima tako što brodovima pretovaruju naftu, ugljen i druge robe  u međunarodnim vodama, ali i da je nastavila raditi na svom raketnom i nuklearnom programu. Washington je zatražio jačanje postojećih sankcija usprkos sporazumu kojeg su Donald Trump i Kim Jong-un popisali na sastanku u Singapuru.

No, Rusija i Kina su blokirali američki prijedlog u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

SAD su predložile proširivanje sankcija na jednog sjevernokorejskog državljana, bankara s prebivalištem u Moskvi, ali i na rusku Komercijalnu banku Agrosojuz, te na još dva sjevernokorejska poslovna entiteta.

“Želimo naglasiti da zahtjevi da se na crnu listu Vijeća sigurnosti uključe nove osobe i poslovni subjekti moraju biti potkrijepljeni s dovoljno informacija”, izvijestilo je rusko izaslanstvo u Ujedinjenim narodima.

Rusija je posebno bila ogorčena zbog činjenice da su SAD bez pruženih dokaza  zatražile da se na crnu listu Vijeća sigurnosti stavi i ruska banka Agrosojuz.

Reuters navodi kako je Kina također odbila američki prijedlog, iako nije dala nikakvo objašnjenje o razlozima zbog kojih je odlučila odbaciti inicijativu Sjedinjenih Država.

Unatoč propalom pokušaju u Vijeću sigurnosti, nove mjere za provedbu ovih sankcije je prošlog tjedna usvojilo američko Ministarstva financija i Washington je jednostranom uvođenju kaznenih mjera protiv Pyongyanga pokušao dati međunarodni legitimitet.

Kao što smo rekli, ovo nimalo ne doprinosi smirivanju napetosti između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje, iako se nakon sastanka između Donalda Trumpa i Kim Jong Una u lipnju na trenutak činilo da su dvije zemlje krenule putem mira.

Tada su dvojica predsjednika potpisali ugovor u uspostaviti mira na Korejskom poluotoku, Trump je iznenada najavio  obustavu vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje na poluotoku, a Kim Jong-un je obećao da će demontirati nuklearni arsenal svoje zemlje.

Međutim, posljednjih je dana se zaoštrava retorika između strana u sporazumu, a američke obavještajne službe su priopćile kako su otkrile da Sjeverna Koreja može izgraditi nove interkontinentalne balističke rakete, što pokazuje da azijska zemlja, ako pregovori ne uspiju, planira ojačati svoju obrambenu moć.

SankcijeUNVijeće sigurnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nbava kua
5 godine prije

Svidja mi se ovo da KIna nije ni htjela dati nekakvo objasnjenje 😀

Jim
5 godine prije

SAD su teroristicka barbarska država.

Sasa S
5 godine prije

Otvorena bitka na svim frontovima,bez imalo diplomatije i objasnjenja…Jenki primenjuju silu na svim frontovima i videcemo ko ce na kraju pobediti..molimo se da ne bude na kraju upotrebe vojne moci….

Son of Alerik
5 godine prije

Zašto su Amerikanci išli s prijedlogom novih sankcija koje uključuju rusku banku i nekog sjevernokorejca, znajući sasvim sigurno kako će taj prijedlog odbiti Rusi koji imaju pravo veta? To je pravo pitanje. Pogotovu u kontekstu uvođenja novih jednostranih američkih sankcija Rusiji. Je li Amerikancima do ponižavanja? Je li prijedlog za sankcije došao mimo predsjedničkog ureda kao podvala?
Kina i Sjeverna Koreja ne samo da ne odustaju od naoružavanja, nego su ubacile u veću brzinu. To je njihovo suvereno pravo, kao što je pravo i drugih država da reagiraju u skladu s tim. Amerikanci to čine. Sigurno ni drugi nisu otišli na godišnji odmor u vojnoj industriji.

tuf
5 godine prije

Kime samo nastavi glancati projektile. Trebat će ti.

Zadranin
5 godine prije

Ajoj, sad će amerokenjci izać i iz Ujedinjenih Naroda, jer naravno, opet nije po njihovom.

Pljuc.

Eto ga.

Siniša
5 godine prije

Kina nije bila suzdržana?!!?

Alan Ford
5 godine prije

kina se služi s.korejom kao taktičkim strašilom. rusi to podržavaju. s koreja nema ni pameti ni snage stvoriti bilo kakav a kamoli nuklearni ratni program . sve je to obmana. zajedničkim blefom zajebali su usa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI