Lavrov: Vijeće sigurnosti nikada neće odobriti vojnu intervenciju u Venezueli

Sergej Lavrov
44 komentara

SAD više nemaju nikakvog srama u  svojim postupcima prema Venezueli, upozorio je ruski ministar vanjskih poslova.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je poručio kako Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nikada neće odobriti rezoluciju koju su SAD predložile za Venezuelu, jer je ona skriva plan vojne intervencije u ovoj zemlji.

“Američki nacrt rezolucije o isporukama humanitarne pomoći nastoji prikriti planirane provokacije za destabilizaciju situacije u Venezueli, čak dobiti i izgovor za izravnu vojnu intervenciju. Da se razumijemo, Vijeće sigurnosti nikada neće usvojiti ovu odluku“, rekao je ruski diplomat na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa svojim finskim kolegom.

Prema ruskom ministru vanjskih poslova, američki predstavnici u diktiranju venecuelanskoj oporbi što učiniti se više ničega ne srame.

Lavrov je dodao kako Rusija nije ni kontaktirala američke kolege kako bi razgovarali o tom pitanju, osim tijekom kontakata održanih u Vijeću sigurnosti UN-a.

“U Vijeću sigurnosti UN-a SAD su pokušale progurati rezoluciju koja prikriva njihove agresivne intervencijske planove”, kazao je ruski ministar vanjskih poslova.

U ponedjeljak je direktor latinskoameričkog odjela Ministarstva vanjskih poslova Rusije, Aleksandar Sčetinin, izjavio kako Moskva, kao odgovor na američku verziju, za rješavanje krize u Venezueli u Vijeću sigurnosti namjerava predstaviti vlastiti nacrt rezolucije.

“Predložili smo nacrt koji bi, po našem mišljenju, mogao postati temelj konsenzusa ili barem dobiti većinu glasova”, kazao je Sčetinin.

Sergej Lavrov je naglasio kako je izjava Washingtona da “ruska rezolucija o Venezueli ometa humanitarne akcije” pogrešna.

“Humanitarna pomoć”

Opozicijski vođa  Juan Guaidó, koji se 23. siječnja proglasio “predsjednikom” Venezuele, najavio je da je prvi dio takozvane međunarodne “humanitarne pomoći” već isporučen. Tu “humanitarnu pomoć”, vrijednu više od 20 milijuna dolara, Sjedinjene Države su obećale venecuelanskoj opoziciji.

S druge strane, ustavni predsjednik Venezuele Nicolás Maduro je nazvao takvu isporuku “igrokazom” s ciljem kršenja suvereniteta zemlje i potvrdio da te aktivnosti samo predstavljaju izgovor za vojnu intervenciju u Venezueli.

“Ako želite pomoći Venezueli, oslobodite naš novac koji je blokiran”, rekao je Maduro, komentirajući navodnu pomoć koju su pružile SAD i pokušava se u zemlju poslati preko Kolumbije. Predložio je da se ta pomoć da ljudima iz kolumbijskog grada Cúcute, koji žive u teškim socijalnim i ekonomskih uvjetima.

“Humanitarna pomoć” kao instrument za uništavanje zemalja

VIDEO – “Humanitarana pomoć” za desničarsku oporbu u Venezueli zaplijenjena prije šest dana u zračnoj luci Valencia

https://www.youtube.com/watch?v=otjkXhGTUIs

Vijeće sigurnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

“Govoreći u Savetu bezbednosti o situaciji u Ukrajini, stalni predstavnik Nemačke odlučio je da podseti članove Saveta da „moramo da shvatimo da je to bila ruska invazija, da su ruski vojnici bili direktno uključeni i u okupaciju Minska i okupaciju Donjecka“.
„Moj prijatelj Kristof je, očigledno napravivši lapsus prema Frojdu, rekao da je Rusija 2015. ’zauzela Minsk‘. Rusija je zauzela Berlin, to je bilo ranije, a pre toga je oslobađala Minsk“, objasnio je Nebenzja.
Vraćajući se na raspravu o temi sastanka Saveta bezbednosti, stalni predstavnik Rusije je primetio da „2015. godine nismo bili u Minsku i nismo to nameravali, jer tamo žive naši prijatelji, braća i saveznici. Mi uopšte nemamo planove da ikoga „zauzimamo“ ili gde da negde „upadamo“.

„Intervencija je vaš metod koji sada dobro vidimo na primeru jedne latinoameričke zemlje“, dodao je Nebenzja.”

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Zbog ovakvih stvari jenkiji i njihovi evropski kerovi uporno pokušavaju zaobići Savjet Bezbjednosti UN-a.
Što se tiče famozne humanitarne pomoći-njen ulazak je nemoguće potpuno zaustaviti. Maduro mora na granicu sa Kolumbijom i Brazilom postaviti najodanije ljude, da se šteta svede na minimum.

Son of Alerik
5 godine prije

U priči oko Venezuele postoji samo jedna strana zainteresirana za njenu konsolidaciju i potpuni oporavak. Ta strana je Kina. Kad bi se Venezuela vratila na naftno tržište s punim kapaciteteom i ponovo proizvodila 3-4 milijuna barela dnevno (pa s vremenom to digla za još nekoliko milijuna), cijena nafte bi pala. A onda zbogom američkoj nafti iz škriljevca, zbogom većini Rosnjeftovih polja koji ne trpe cijene nafte ispod 50 dolara. O prihodima ruskog i američkog proračuna da ne govorimo. Dok je Venezuela u zamrznutom stanju ni rata, ni mira, svima je dobro osim njima. Kinezi nisu nešto posebno vješti u naftnoj industriji. Rusi jesu, ali su ovisni o zapadnim tehnologijama. Rosnjeft u PDVSA je došao kao kontrolor statusa quo. Maduro je stavio na čelo PDVSA svog generala koji o nafti zna da je tekuća. Što je otprilike sve. Ako ne zna o nafti, zna o oružju. Zato je najmanje 11 milijarda… Čitaj više »

santa007
5 godine prije

kratko i jasno

makedonac
5 godine prije

Sa ovom humanitarnom pomoci koja je prikazana na slici gore, moze da se opljacka neka banka i dobro da se zaradi. Sve je vec vidzeno. Niko nikoga ne zali vec samo pljackaju male drzave i obicne ljude.

kralj satire
5 godine prije

Opozicijski vođa Juan Guaidó, koji se 23. siječnja proglasio “predsjednikom” Venezuele locirati i objesiti za kesicu spolnog organa nasred trga glavnog grada Venezuele za primjer drugima veleizdajnicima. Amen

John
5 godine prije

Ne mogu vjerovati da odbijaju cijelih 20 milijona dollara pomoci. Narodu bi to beskrajno puno pomoglo u ovako teskoj situaciji. Koliko se samo kruha moze kupiti za taj novac, i jos tamo gdje je sve tako jefitno.

tako vam je to
5 godine prije

lako je za venezuelu nego ajde malo pisite kako izraelci rokaju sirisku armiju ima dva dana za redom.

13.02.2019_

Netanyahu Confirms New Strikes On Syria As IDF Remains Silent.

Alen
5 godine prije

Američki Kongres nije podržao vojnu intervenciju SAD u Venecueli,

Vojna intervencija nije moguća opcija. Kongres je taj koji odlučuje gde i kada će američke snage biti iskorišćene u svetu“….

Prethodno su ruske vlasti upozorile predstavnike Vašingtona da se ne mešaju u unutrašnja pitanja Venecuele, što uključuje i eventualnu vojnu intervenciju…

USA – nekad bila sad se spominjala ( kao sila). 🙂

palermo
5 godine prije

Ameri porobljavaju oružjem, a Kinezi dužničkim ropstvom… I kao Kina je brutalna diktatura…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI