fbpx

“Humanitarna pomoć” kao instrument za uništavanje zemalja

USAID

Predstavnički dom američkog Kongresa je prije nekoliko dana odobrio Zakon o humanitarnoj pomoći. Teoretski, ovim pravnim instrumentom, koji još uvijek čeka odobrenje Senata, Washington pokušava pružiti humanitarnu pomoć stanovništvu Venezuele, dok paralelno jača financijsku blokadu zemlje i sprečava uvoz hrane i lijekova za koje vlada ima novca da ih plati.

Podsjetimo na implikacije “humanitarne pomoći” u zemljama koje su pogođene tim mjerama i na vama je da  zaključite žele li SAD pomoći narodu Venezuele? Sjetimo se tri tragična slučaja.

SR Jugoslavija kao američki “kopneni nosač zrakoplova”

PVO SRJ bombardovanje

FOTO: Novi Sad tokom bombardovanja 1999.

Nakon desetljeća razgradnje bivše države od strane Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, uz političke strategije Njemačke i Sjedinjenih Država, Savezna Republika Jugoslavija, kao i ranije bivša Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, konačno je demontirana. Sa SFRJ je u povijest otišlo i posljednje socijalističko uređenje u Europi, nakon čega je počela ubrzana rekolonizacija Balkana. Geopolitičke i ekonomske odluke su prvo odvojile Hrvatsku i Sloveniju, nakon čega je uslijedila lančana reakcija u kojoj je Bosna i Hercegovina prošla kroz najgori sukob.

“Humanitarne” sankcije Ujedinjenih naroda su 1992. ekonomski izolirale krnju Jugoslaviju. U to vrijeme je predsjednik Bill Clinton odobrio plan “humanitarne pomoći” kako bi se osiguralo, kako je tvrdio, funkcioniranje bolnica i osnovnih usluga. U tom trenutku je dohodak po glavi stanovnika pao na jedva 700 dolara godišnje, nezaposlenost se popela na 60 posto. Dok je vojska imala sve što je potrebno za vođenje operacija, civili u Srbiji su imali 37 posto više smrtnih slučajeva od infekcija, a potrošnja kalorija se smanjila za 28 posto. Najviše iznenađuje činjenica da je inflacija, nakon sankcija, dosegla razine od 300% u samo nekoliko sati. Godišnju inflaciju je bilo nemoguće izračunati.

Raspad Savezne Republike Jugoslavije je izazvao i jednostrano proglašenje Republike Kosovo, a proces su vodili militanti OVK koje je Zapad financirao 1991. godine. U rješavanju neovisnih težnji kosovskih Albanaca su vlasti u Beogradu pribjegle sili. Ukinule su autonomnu pokrajine koju je Kosovo uživalo od 1974. godine. 1996. je došlo do eskalacije i vojnih operacija. Oslobodilačka vojska Kosova se nije bavila “misionarskim radom”, već nasiljem i kriminalom, što je izazvalo srpsku reakciju. Nakon žestoke medijske kampanje, SR Jugoslavija je optužena za prekomjernu i neselektivnu uporabu sile kojom je uzrokovala brojne žrtve i izbjeglički val. 23. rujna 1998. je Vijeće sigurnosti odobrilo Rezoluciju 1199 u kojoj se navodi da pogoršanje situacije na Kosovu predstavlja prijetnju miru i sigurnosti u regiji.

Da ispuni te zahtjeve, NATO je 13. listopada 1998. Beogradu dao ultimatum. U proljeće 1999. NATO je bez odobrenja Vijeća sigurnosti, bombardirao SR Jugoslaviju 78 dana. Više od tisuću ratnih zrakoplova je s gotovo 40 000 letova provelo više od 2000 zračnih udara, bacivši na ostatak bivše Jugoslavije više od 20 000 bombi. Ubijeno je na tisuće civila, muškaraca, žena i djece, kao i više od tisuću vojnika i policajaca. NATO je koristio oružje koje nije dozvoljeno međunarodnim pravom, kao što su osiromašeni uran i kasetne bombe. Zanimljivo je da su se puno više od vojnih ciljeva gađale državne tvrtke i tvornice, državni programi izgradnje, opskrbe vodom, željeznice, mostovi, bolnice i škole, što je nakon svega dovelo do “privatizacije bombardiranjem” i “kupovanja” ostatka razrušene infrastrukture takoreći bez naknade.

Namjera Washingtona nikada nije bila obraniti nikoga, već je glavni cilj bio stvoriti “Izrael” na Balkanu, vazalsku državu koja mu sve duguje i koju će koristiti kao “nosač zrakoplova” u ovoj  osjetljivoj strateškoj regiji.

Izgradnjom vojne baze Bondsteel na Kosovu, najveće u Europi, koja može primiti 7000 vojnika, SAD su  uspostavile nadzor nad cijelim balkanskim teritorijem, čak i Crnog mora i Turske. To je bio glavni, vjerojatno i jedini, strateški cilj sankcija i “humanitarne pomoći” koju su promicale Sjedinjene Države.

Irak i “humanitarni rat protiv terora”

Colin Powell

FOTO: Colin Powell i “hemijsko oružje”

U studenom 2001. godine, nakon napada na WTC u New Yorku, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, George W. Bush, nazvao je Irak strateškim ciljem “rata protiv terorizma”. Njegova administracija već je imala plan napada, a njegov državni tajnik Colin Powell je koordinirao vojnu invaziju. Bush mlađi je opravdao invaziju tezom da je tadašnji irački vođa Saddam Hussein imao oružje za masovno uništenje, iako su CIA i MI6 znale da ono ne postoji.

Jedan od iračkih dezertera je tvrdio da je radio na razvoju bakteriološkog oružja, ali je devet godina kasnije za BBC priznao da je lagao. Zapravo, američka invazija na Irak je bila vojna akcija za kontrolu naftnih resursa zemlje i jačanje američkog geostrateškog statusa na Bliskom istoku. Američka “borba protiv terorizma” je na kraju dovela do građanskog rata u Iraku. Invazija je označila početak nemira na Bliskom istoku, uz pad i zarobljavanje Saddama Husseina u prosincu 2003. i njegove likvidacije 30. prosinca 2006.

VIDEO: Iscenirano rušenje statue Sadama Huseina 2003. godine sa malom grupom ljudi dovedenom neposredno pred snimanje

Broj terorističkih napada u zemlji se za tri godine povećao sedam puta, a Al-Qaeda je preuzela odgovornost za najkrvavije. To je dovelo do pojave terorističkih skupina kao što je ISIL, koji se proširilo na Siriju. Zbog nemira i nasilja je gotovo 2,7 milijuna Iračana bilo prisiljeno napustiti domove, polovica je ostala izvan Iraka, dok su drugi pobjegli, ali su ostali u zemlji. Studija tvrdi da su rat i okupacija u razdoblju od 2003. do 2011. godine izravno i neizravno uzrokovali smrt otprilike pola milijuna Iračana, a nasilje je kulminiralo 2006. i 2007.

Više od 60% prijavljenih smrtnih slučajeva među muškarcima, ženama i djecom između 2003. i 2011. godine bilo je izravno uzrokovano pucnjavom, bombardiranjem, zračnim napadima ili drugim oblicima nasilja. Ostatak se pripisuje kolapsu zdravstvenog sustava i infrastrukture za pitku vodu, hrane, prijevoza, gospodarenja otpadom i energije. Od 1990. su obroci brašna, riže, ulja i šećera distribuirani unutar javnog distribucijskog sustava, kako bi se pomoglo najsiromašnijim obiteljima da prežive rat. USAID je izvijestio da je između 2014. i 2017. financiranje “humanitarne pomoći” za Irak iznosilo 1,7 milijardi dolara, iako za vrlo unosan posao “crnog tržišta”.

Libija i NATO kaos

Sirt libija

FOTO: rodni grad Muamera Gadafija, Sirt, nakon uličnih borbi

“Humanitarna kriza” u Libiji je proglašena u veljači 2011. godine, nakon početka navodnih prosvjeda koji su na kraju doveli do eskalacije nasilja sličnog venezuelanskim “guarimbama”, samo što je bilo otvorenog korištenja konvencionalnog oružja.

Tri dana nakon “ustanka”, The Guardian je prenio intervju Al-Jazeere s “političkim aktivistom”, Amirom Sadom, koji je izjavio: “Prosvjednici Al-Bayde su uspjeli preuzeti kontrolu nad vojnom bazom u kojoj je pogubljeno 50 afričkih plaćenika i dva libijska urotnika, a danas u Darni je pogubljeno nekoliko urotnika, zaključanih u ćelijama policijske stanice, jer su se opirali, a neki su umrli od plamena u zgradi”.

Nevladine organizacije kao što su Međunarodna federacija za ljudska prava i Libijska liga za ljudska prava su tvrdile su da je Gaddafi pobio svoje ljude i pozvali na suspenziju Libije iz Vijeća za ljudska prava UN-a. Ove organizacije su  pozvale Vijeće sigurnosti UN-a da “preispita situaciju i razmotri upućivanje pripadnika režima i zločinaca na Međunarodni kazneni sud”. Prema tvrdnjama dviju nevladinih organizacija, “represija je od 15. veljače uzrokovala smrt najmanje 300-400 ljudi” i kako je “libijski režim koristio plaćenike iz Čada, Nigera i Zimbabvea”.

VIDEO: Snimak napravljen u meketi ,,Zelenog trga” napravljenoj u Kataru koji se prikazivao na zapadnim televizijama kao snimak iz Libije

U suradnji s američkom Nacionalnom zakladom za demokraciju (NED), više od 70 nevladinih organizacija je potvrdilo potrebu za suspenzijom Libije iz Vijeća za ljudska prava, uz pozivanje Vijeća sigurnosti da se pozove na načelo “odgovornosti za zaštitu” (R2P) libijskog naroda. Bez Gaddafijeve vlade, koja nije mogla komentirati neutemeljene optužbe ili zahtijevati da bude prisutna, Vijeće za ljudska prava je slijedilo preporuku, a Vijeće sigurnosti usvojilo rezolucije 1970 i 1973 kojim se odobrava zona zabrane leta za libijsko vojno zrakoplovstvo. Iako je članak 2 rezolucije 1973 naglasio potrebu korištenja diplomacije za pronalaženje mirnog rješenja, ubrzo je pokrenuta agresija na Libiju.

Nakon bitke kod Sirte, u kojoj su ubili Gaddafija, novinari i nevladine organizacije su svjedočili pljačkanju kuća, mučenju i pogubljenju bivših dužnosnika, vojnika i civila i prijavljeno je preko 500 pronađenih leševa.

Između 2012. i 2015. se Libijski BDP smanjio s 82 na 29 milijardi dolara.  2008. godine, tri godine prije NATO  agresije je Libija imala BDP od 87 milijardi dolara. Javni dug se povećao s 3,7% u 2013. na 100% u 2017.

Libija prije i posle rata

FOTO – Libija prije i poslije “humanitarne intervencije”

Od kada je NATO Libiju proglasio “slobodnom”, zemlja je pala u kaos i danas je leglo islamističkih milicija, među kojima je i ISIL, a suparničke vlade i plemena se natječu za moć. Imigranti na putu u Europu se prodaju na otvorenim tržnicama poput robova.

Oružje NATO pakta, korišteno protiv Libije, završilo je u rukama terorista Al-Qaede. Libijski pobunjenički vođa je u ožujku 2011. priznao da su njegovi borci imali veze s Al-Qaedom i da je Bijela kuća bila svjesna, iako “zabrinuta”, da je Katar od početka rata slao oružje džihadistima u Libiji.

U izvješću Ujedinjenih naroda se navodi se kako je za humanitarne projekte potrebno 165,6 milijuna dolara, ali je financirano projekata u vrijednosti samo 48,3 milijuna ili 28%. Europska komisija je izvijestila da je izdvojila 29,7 milijuna eura “humanitarne pomoći” kako bi se zadovoljile najhitnije potrebe interno raseljenih osoba, povratnika i drugih ranjivih skupina u područjima pogođenim sukobom.

Humanitarna prijetnja Venezueli

Plaćenici u Venezueli

FOTO: Plaćenici u Venezueli

Sada kada Odbor za vanjske poslove Zastupničkog doma poziva državnog tajnika i USAID da “razviju strategiju za pružanje humanitarne pomoći stanovnicima Venezuele”, strategija Washingtona je jasna. Cilj je preuzeti vodstvo i razoriti venecuelansku državu. Fraze poput onih koje je dao čelnik odbora Ed Royce, koji je izjavio da “međunarodna zajednica i regionalni čelnici moraju postupati tako da Maduro ozbiljno shvati potrebu za rješavanjem ove ozbiljne političke i humanitarne krize” slični su ranije opisanim slučajevima i već su testirani u Ujedinjenim narodima. To su prikrivene prijetnje zemlji i regiji u kojoj SAD imaju dovoljno jaku “petu kolonu”. Planom se predlaže da UN  usvoji rezoluciju koja će obvezati venecuelansku državu da prihvati “humanitarnu pomoć”, što je otprilike isti scenarij koji se proveo u Iraku, Libiji i 1999. u tada već nepostojećoj Jugoslaviji.

americke intervencije sad

FOTO – Četiri primjera američkog “humanizma”

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
44 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Kolega 105
Gost
Kolega 105
1 godina prije

No treba znati i ne zaboraviti da USA humanitarna pomoc nije besplatna, a ponekada ide i uz USA viziju demokraceije za druge nacije.
Eto naprimjer USA je za vrijeme WWII prodala humanitarnu pomoc Britancima koju su uredno naplatili sa kamatama i Britanci su tu pomoc otplacivali 48 godina, a zadnja rata je bila 24.07.2003. godine.
Amerikenjci su prodavali humanitarnu pomoc i demokraciju u vise od 160 drzava svijeta, za uzvrat su otimali prirodne resurse. To je USA modus operandi zakuhaju kasu naprave nerede onda slavodobitno ulaze unutra napraviti red prodati humanitarnu pomoc i opljackati resurse.
No imamo naivaca poput hrvatskog ministra odbrane Krizevica koji vijeruju da je pomoc sve sto USA negdije istovare pa makar to bila govna ili staro zeljezo zbrinjavanje kojega kosta.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Ameri su zaplijenili venecuelanske dolare i sad im nude u zamjenu wc papir.
Ima neke simbolike u tome.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Ne vijeruj Grcima, pardon amerikenjcima ni kada poklone nose.

28.juni
Gost
28.juni
1 godina prije

“Princip je isti ,sve su ostalo nijanse.”Kaže Djole.Tako i Ameri:sličan ili isti scenario .

Sovonarol
Gost
Sovonarol
1 godina prije

Kako to da najmocnija i najdemonkratskija zemlja na svitu, di tece samo med i mliko, plus cila medunarodna zajednica ukljucujuci i demonkratsku drzavu hrvatsku ne moze izvrsiti najobicniji drzavni udar na zemlju koja nema ni toalet papira?Kako to?NETKO IH SABOTIRA?Mozda Putin?Mozda Xi? Mozda iranci…?Netko ih sabotira…kako to?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

tada su amerikanci bili sila broj 1 u svijetu I nisu marili za posljedice. sada više nisu sila broj 1 tj. značajno su umanjene njihove mogućnosti I njihove pozicije sve više ovise od podrške domicilnog stanovništva a koje im je uskraćeno u mnogim regionima svijeta. na primjeru srbije se može vidjeti sva šizofrena njihova politička pozicija. pokušavaju terorizmom, kupnjom političara I na sve moguće načine da srbiju prisile na učlanjenje u nato pakt iako je 80% stanovništva protiv toga. budite ubijeđeni ako rusi naprave bazu u nišu, a putin je tu bio više nego jasan I pored toga što je srbija okružena nato paktom, pozicije amerike na balkanu će biti redukovane za 40-50% a u europi I do 20%. balkan je, oduvijek bio, usta I shupak europe a srbija kao centralna država na balkanskom poluotoku strateški vrlo važna jer svi pravci vode preko srbije I to se zna još od antičkih vremena I vrlo je bitna u toj slagalici . što se tiče nato pakta, odluke u nato paktu se donose jednoglasno, a rusija ima više nego odlične odnose sa mnogim državama u nato paktu

burt
Gost
burt
1 godina prije

Maduro ne može nikome postavljat uvjete, on je bivši predsjednik, humanitarni konvoji pristižu na granicu a time i početak kraja Madura i bijeg u prijateljsku državu ili će mu narod sudit

Jozo Galić
Gost
Jozo Galić
1 godina prije

dabogda ti usa donirala gmo sojino sjeme za ozimu sjetvu

Sovonarol
Gost
Sovonarol
1 godina prije

u pravu si burte,a najvaznije je da amerikanci ponesu sa sobom velike kolicine toaletnog papira ,da im se ne desi kao u vijetnamu gdje im je nestalo papira.To zaisa nije bilo lipo za gledati.Zamisli amerkanci bez toaletnog papira,a mozda bi se to moglo rijesiti i pampersicama?

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije

ti si dobar lahmus papir znaci sve ce bit kontra

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

možda ode u neosvojivu Ghoutu? Ili se sakrije iza crvene linije u Daraai?

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

Dijalektika.
1. Odredi si željeni cilj
2. Stvori konflikt
3. Izazovi reakciju (naroda)
4. Pojavi se kao spasitelj.

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
1 godina prije

Dam ti jednokratnu pomoć,al ti nedam znanja da si sam pomogneš.Tako češ uvijek bit ovisan o meni.Ja ispadam dobar,a usput ti pokradem vrijedne resurse,ak ih imaš.

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

S tim da u ovom slucaju rijec “znanja” treba zamjeniti sa “mogućnosti”.
Ima Venecule znanja, ali ne moze uz tolika podmetanja klipova pod noge na vanjskoj sceni i unutarnjoj sceni sa tolikom petom kolonom.

Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije

…………i pozvali na suspenziju Libije iz Vijeća za ljudska prava UN-a……..

A poslije suspenza u Vijeće za ljudska prava UN-a primljena je Saudska Arabija. Krasni novi (ludi) svijet !!!

shah
Gost
shah
1 godina prije

interesantno, NATO je 78 dana bombardovao SR Jugoslaviju i to se stalno provlaci kao veliki zlocin.

SR Jugoslavija je 5 godina bombardovala Hrvatsku, Bosnu i Kosovo. Aj neka je Kosovo unutarpoliticko pitanje, aj recimo da su i svi Hrvati ustase pa da su dobili sto su zasluzili, medjutim Bosnjaci im nisu nista krivi a opet su u Srebrenici napravili genocid nad njima.

Pet godina je to barbarstvo trajalo, a opet se ovih 78 dana ponavlja iz clanka u clanak.

Mislim da to nije u redu.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

misliti i sr@ti nije isto, reza pahlavi. trebalo bi da naučiš razliku.

shah
Gost
shah
1 godina prije

Ivo, sam si se opisao svojim komentarom.

LauerNalis
Gost
LauerNalis
1 godina prije

Nisu svi gradani srbije tukli ove ostale, a dobise po glavi

shah
Gost
shah
1 godina prije

Nisu, ali nisu ni svi Hrvati ustase, a isto dobise po glavi.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Ti si polu Srbin, polu Hrvat zivis u Hrvatskoj pa moras da bi se dokazao kao lojalni gradjanin da ujedas i kada nema razloga za to, potpuno te razumem i uopste ti nije lako…
Hrvatska vojska je ratovala protiv Krajisnika i niko im nije pomogao kada je pocela “Oluja” ni VRS ni vojska Jugoslavije.
I bas me cudi da kao savesna osoba imas razumevanja za Hrvatske zrtve agresije a za Srpske zrtve agresije nemas?
Genocid je onda i sto se desilo u selima oko Srebrenice koje je spalio a seljane pobio Naser Oric iz demilitarizovane zone pod zastitom UN, a ti pogledaj etnicku kartu na predratnom popisu 91 za BiH pa vidi gde Srbi zive da ne bi morao da lupas da su sami izvrsili napad na svoje kuce…

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Hahah Ridik. Pomiri se stim da su Srbi agresori čak i na tamnoj strani Mjeseca. Ona dva velika kratera na južnoj polulopti Marsa, šta misliš ko je napravio..? Imaš pravo na jedan pokušaj. ??

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Srbi vanzemaljci su gurali komete na Mesec jel tako?
Pa ima i razumnih ljudi a ima i onih koji vise vole pojednostavljenu crno-belu istoriju.
Dа, za neke Srbi vrebaju iza svakog coska??

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Bingooo!!! Bravo Ridik! ?Čak su 1994 poslali roj asteroida na Jupiter. Nasa odmah morala podignuti budžet. Eto vidiš da vrebaju iz dalekog svemira. Niburu je okupiran, čeka se znak pa da krene invazija na sunčev sistem.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Najgori smo u svemiru??

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Tako je. Al* smo i najjači. Nas i Anunakija 300 mil. ?

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije

Kako dijarejate vas dvojica, Riddick i Tadmur.
Ako vec ne umijete normalno komentirati, ne morate trolat i praviti se duhoviti.
Vama, izgleda, ni dan danas nije jasno da je srbijanska politika 90- tih na celu sa bankstercicicem Milosevicem, uradila sve da rasturi Jugu.
Naravno, bez pomoci malih miseva iz drugih republika to bi islo puno teze i pronalaze se neke Janse, neki Tudjmani i neki Izetbegovici, sve do jednog podrumski glodari koje je KOS mogao, ne odraditi, nego pomokriti da je zelio, mogao i smio.
Sada kukati nad 99-om mogu samo praznoglavci koji su tada,tih 80-tih i 90-tih bili ili djeca ili tutkumi.
Sto bi cesto rekli ovdje…sam pao sam se ubio.
Ne vjerujem u dugovjecnost ovog komentara, ali ga napisah da smirim savjest jer neko moze pomisliti da je Babiceva tvrdnja, gore u textu…da se Slovencima i Hrvatima tek tako nadiglo da bucaju Jugu…tacna i jedina istina.
No, ne cudi me.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

sad su dobili svoje!

shah
Gost
shah
1 godina prije

Pusti ti mene i moju obitelj.
Ako ti nije jasan period izmedju 1987-1989 uzmi stampu iz tog perioda.
S jedne strane papci poput Josipa Vrhovca i Mike Spiljka,a s druge strane vuk u janjecoj kozi i ovce na jogurt revoluciji.
Svaki dan je bilo na televiziji.

I tocno je da nisu svi srbi bili zavedeni.
Imas knjigu Dragasa Kalajica, iz osamdesetih, zove se Smak Sveta.

Tamo je opisao sve ove teme o kojima se tu govori od Aquarian Age preko Feda i trilateralne komisije do Zionizma.

Ko je htio citati, mogao je.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Joj, stampa…
Ima izreka covek koji ne cita nista je pametniji od onoga koji cita samo novine…
Sve je meni jasno, od Kalajica sam procitao Mapu anti utopija…

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

shah, poslije tvojih komentara linex nije potreban.

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

Odlaskom SR Slovenije i kasnije SR Hrvatske iz federacije zvane Jugoslavija ista je prestala postojati. Zadržavati naziv SR Jugoslavija bilo je krajnje pokvareno od strane SR Srbije i SR Crne Gore. Također je bilo pokvareno od Hrvatske i Slovenije što su takvu tvorevinu podržavali pri međunarodnoj zajednici. Kakvo je bilo vodstvo Hrvatske u to doba, ne čudi me nimalo, pokvareno poput onih u Srbiji koji su se samoprozvali Jugoslavijom.
Mislim da to nije u redu.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Jedino što nije u redu je to što si umjesto kamenjara ili safa završio ovdje.

palermo
Gost
palermo
1 godina prije

WTF?! “SR Jugoslavija?” Pa hrvatska i srpska UDBA (da ne bi se njih rasturilo) su rasturile tu tvorevinu još ’80-ih, a Srbija je dobila malo po tintari ’99. (sasvim zasluženo, samo Ameri su to radili da se dočepaju tuđeg teritorija koje će im služiti za promoviranje kriminala i koa nosač zrakoplova.
Autro teksta je bio zaleđen u dubokom zadnja tri i kusur desetljeća?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Koliko vidim veze nemaš. Ali uzmimo podatak iz teksta. Ti veliš Srbija je dobila malo po tintari ’99. , sasvim zasluženo. Komplimenti, tako ćeš i ti gdje god bio isto dobit “zasluženo” . Vidim da se plače i nad Irakom, a Saddam je do 90. bio američki pijun. Čak i to nije važno. Koliko je to udara provedeno na Srbiju ili službeno SRJ. Pišem, nešto jako puno. Koliko su ubili vojnika i policajaca 1 na 7 . Koliko su uništili vojne opreme? NIŠTA. To ti je odgovor. Gađana je civilna infrastruktura i tvornice, kako veli “privatizacija bombama”. Točno. Vojska , takoreći, nije ni okrzunta. A ove tvrdnje, zaslužili su okači mačku o rep. To samo odaje koliko su jadni oni koji neće reći, jeste borili smo se protiv njih, napali su nas i kako god, ali je NATO bombardiranje u svim svojim oblicima bilo 1) nelegitimno i 2) besmisleno u vojnom smislu, jer vojsku Srbije ili SRJ ili kako se već zvala, nije ni gađalo.

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije

Najveću krivicu za raspad I rat u bivšoj Jugoslaviji snose njeni narodi.
Strani faktor samo je složio poželjno okruženje za krvavi raspad a potom nije bilo teško žabe u vodu natjerati.
Žaba I vode ni danas ne bi nedostajalo.

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

Fora je ova: ciohazarska korporacija SAD najprije uvede blokade i sankcije protiv svake neposlušne države (kao Kuba, Iran, Irak, Sj. Koreja … itd.. i sada i Venecuela, te isto tako, u manjoj mjeri i Rusija). To je taktika za dugoročno iscrpljivanje i mrcvarenje stanovništva, da bi se, u tim državama, pokušalo, potaći plaćeni kriminalni šljam, koji sebe naziva “oporba”, da izazove unutrašnje nemire i pobunu protiv vlasti, da bi se sprovela “obojena revolucija” i “regime change”.
Nakon, što je stanovništvo u dobroj mjeri iscrpljeno, i u trgovinama su police prazne, onda se ta ista kriminalna banda, ciohazrska mafija koja vlada sa SAD-om, sebe predstvalja kao dobročnitelja, koji će slati “humantiranu pomoć” i spašavati narod.

-Tito je 1948. raskrstio sa SSSR-om i Staljinom, i to zato što mu je FED-ova mafija iz SAD-a, dala veliku lovu, milijarde i milijarde dolara. To je bio pravi razlog, zašto se Tito odlučio da Jugoslavija tada iziđe iz Varšavskog pakta, a ne ono, što se prdilo u povijesnim, knjigama u SFRJ; da jr hrabri Tito, prkosno rekao Staljinu “ne”.. i slično. Nakon toga, SSSR i Staljin uvode blokadu Jugoslavije, a SAD i tadašnji predsjednik Truman preko aviona bacaju hranu i pomoć stanovništvu Jugoslavije,. Poznata su bila “Trumanova jaja”, jaja u prahu, koje su tada bacali američki avioni…. Cilj Staljina je bio isto tako iscrpljivanje stanovništva i da se možda izazove pobuna protiv Tita, od strane onih snaga unutar KPJ, koje su bile za ostanak saveza sa Moskvom. Zato ja Tito, kasnije sve te osobe u KPJ; koje su bile za SSSR i Staljina, poslao na Goli otok. Nakon Staljinove smrti 1953. ta blokada je prestala i onda SSSR normalizira odnose sa Jugoslavijom.
SAD danas radi istu blokadu protiv Veneceuele, sa istim ciljem, pokušaja iscrpljivanja stanovništva. Međutim, 1948., to što su tada radili Staljin i SSSR u Jugoslaviji, zvalo se pokušaj nametanja diktature izvana, a ovo što sada radi SAD u Venecueli, (isto što i SSSR 1948.), to se naziva “pomoć demokraciji”.

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije

Alane, Varsavski pakt se osniva tek 1955.
A da je Tile radio i sa jednima i sa drugima je cinjenica. I tako i treba da bude. Jedna od rijetkih zemalja koja je imala muda i bila svoja.
Zar ne bilo bolje i ovim danasnjim Bantustanima da mogu trgovati sa svima, da mogu graditi ono sto im treba?
Naravno da bi!
Ali ko ce to pogurati?
Glodavci na vlast?

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije

Pokusacu PONOVO…
Varsavski pakt se osniva tek 1955.
U postu koji nije prosao pisao sam o znanju i mudrosti Tileta da dila i sa jednima i sa drugima. Danas, a i tada rijetkost medju drzavama i drzavnicima.
Sta fali tome?
Zar tako ne bi trebalo biti?

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije

Pardon…potrajalo dok nije prosao…

Buzz
Gost
Buzz
1 godina prije

Hvala Logicno za odlican i logican clanak. Lipo je stit foje i u zivat bar 5 minuti u istini. Toga nema u druge novine. Pozdrav svima vama ali i vasim vjernim komentatorima poput Lakija, Tadmura, Shumadinca, Riddicka, Ive, Ive iz pecalbe, eu kolonije, Sinise, Igija ……..i mnogih drugih. You have made my day.

Branko B.
Gost
Branko B.
1 godina prije

Bravo! Super članak, napokon da netko napiše punu istinu, iza svih ratova kao i uvije amerika.

Alen Labinezza
Gost
Alen Labinezza
1 godina prije

I kao šta je ološ kissinger rekao “nije dobro biti americi nepijatelj, ali još gore prijatelj”. Hoće li naše snage slati kao ispomoć da uvedemo demokraciju made in amerika u Venezulelu?

jozo bloket
Gost
jozo bloket
1 godina prije

˝Bondsteel na Kosovu, najveće u Europi˝, ˝proces su vodili militanti OVK koje je Zapad financirao 1991. godine˝, FOTO – Četiri primjera američkog “humanizma”.

Baze Spangdahlem, Rammstein, Grafenwoehr su sigurno u Africi, a Njemačka iduće godine predsjeda Afričkom unijom.
Kad je osnovan taj OVK, i koje je to akcije (terorističke, oslobodilačke, geriliske ili kako god ih nazvali) napravio 1991. godine?

I dokad u svaki članak mislite uporno gurati raspad države SFRJ i izjednačavati je sa državom SRJ?
Prihvatite više činjenicu kako je većina građana nekih republika, i prije rata iz 1990. i 1991. god., svojom slobodno iskazanom voljom na izborima, kazala što misli o toj tvorevini.
Dokad vi mislite omalovažavati demokratski iskazanu volju većine građana, i mislite li kad bi danas bio referendum o formiranju nove ružičaste sa cvjetićima Jugoslavije , bilo što bilo promijenjeno?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik