Prema USAID-u nema više novca za Ukrajinu

Ukrajina novac dolari
15 komentara

U slučaju ne odobravanja novog paketa financijske pomoći Kijev će se suočiti s financijskim kolapsom, upozorila je dužnosnica humanitarne agencije američke zakonodavce

Američka agencija za pomoć koja nadzire Washingtonov program humanitarne pomoći za Ukrajinu upozorila je zakonodavce na manjak novčanih sredstava, što dovodi Kijev u opasnost od ekonomskog kolapsa.

“Nemamo više izravne proračunske potpore”, posvjedočila je u srijedu Erin McKee, pomoćnica administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Odboru za vanjske poslove Senata u Washingtonu. “Posljednji paket isplaćen je na kraju fiskalne godine. Ovo dovodi u opasnost Ukrajinu, osobito tijekom sljedećih mjeseci, pogotovo ekonomsku stabilnost te zemlje dok se nastavlja boriti u ratu. Stanje je alarmantno”. Posljednja fiskalna godina američke vlade završila je 30. rujna. Ukrajina se oslanjala na Washington ne samo kao svog najvećeg dobavljača oružja, već i za novac za pokrivanje svojih ne-vojnih troškova. Predsjednik Joe Biden predložio je prijedlog zakona o hitnoj potrošnji od 106 milijardi dolara koji kombinira pomoć Ukrajini u borbi protiv Rusije i Izraelu u borbi protiv Hamasa. Također uključuje 9,2 milijarde dolara humanitarne pomoći povezane s oba sukoba.

McKee je isto tako izjavila da je pomoć USAID-a omogućila Ukrajini trošenje vlastitog državnog prihoda na svoju obranu, uključujući i plaće vojnika. ”To znači da nemaju nikakvih resursa za brigu o vlastitom narodu i ekonomiji”, dodala je. Izdaci kao što su plaćanje učitelja, policije i zdravstvenih djelatnika bili bi obustavljeni ako se ne odobri novi američki financijski paket”, nastavila je McKee. Dugotrajni prekid financiranja osakatio bi ukrajinsko gospodarstvo, ustvrdila je, što će dati ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu dodatnu prednost u tekućem sukobu. “Ako njihova ekonomija propadne, Putin će pobijediti”.

U proteklih nekoliko mjeseci porasla je razina protivljenja Kongresa u pogledu Bidenove politike prema Ukrajini. Zastupnički dom, koji je pod kontrolom Republikanaca, donio je prošlog tjedna zakon o pomoći od 14 milijardi dolara samo za Izrael, što znači da će se o financiranju za Ukrajinu odlučivati zasebno. Senat, koji je pod kontrolom Demokrata, blokirao je u utorak nacrt zakona Predstavničkog doma, zahtijevajući da se umjesto prijedloga zakona odobri Bidenov skupni paket pomoći. Kongres je prethodno odobrio 113 milijardi dolara pomoći Ukrajini u četiri kruga zakonskih tekstova. McKee je upozorila i da će bez odobrenja novog paketa financijske pomoći ukrajinska vlada “morati upotrijebiti hitne mjere, poput tiskanja novca ili ne isplate kritičnih plaća, što bi moglo dovesti do hiperinflacije i što bi moglo ozbiljno naštetiti njihovim izgledima u ratu”.

Ekonomski KolapsukrajinaUSAID
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
5 mjeseci prije

dajte im još pa se sjebite

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Pa daj od plaće ! Doniraj nešt 😁 ! Hajmo NGOs i o vašim glavama se — na koncu 😎 radi …….

Tupko Glupko
5 mjeseci prije

Namamljeni, prožvakani, ispljunuti i odbačeni od izuzetnih.
Ostade spaljena zemlja, ogroman broj mrtvih i ranjenih i država u financijskom kolapsu.
Već toliko puta viđena priča, ali još ima ‘pametnih’ riba koje se ulove na njihovu udicu.
Ovi podviše rep i pobjegoše od Afganistanaca u haljinama i sandalama nakon 20 godina mrcvarenja, kuda neće od Rusa.

nastran
5 mjeseci prije

ima još kosti..od eutanaziranih svinja..donirajmo čisto iz ekoloških razloga

tatamata
5 mjeseci prije

jel ti vidis ovo hiberu , ti rece da ce se sad budzet razvaliti jer su se amrokenjci sustezali sve ove godine ,,,kad ono prdac … nemaju nit za place nazistima u ukrjini

Max
5 mjeseci prije

Sve ode u Izrael.

ime
5 mjeseci prije

danas sve dobre vijesti.

Jomla
5 mjeseci prije

Usaid humanitarna agencija… jbt, zavalih se od šege 😛 😛 😛

Tupko Glupko
5 mjeseci prije

Indija je uvozom jeftine ruske nafte uštedjela približno 2.7 milijardi dolara u prvih devet ovogodišnjih mjeseci, izračunao je Reuters na temelju vladinih podataka.

Indija je treći najveći uvoznik i potrošač nafte u svijetu koja čini približno trećinu ukupne vrijednosti njezinog uvoza.

Vremenom će se ti veliki ruski diskonti na cijenu nafte Indiji i Kini smanjiti približno na nulu kada se stabilizira i prilagodi tržište Five Eyes/europskim sankcijama Rusiji.

A vi budale iz EU i dalje davajte sankcije Rusiji i uništavajte sami sebe😁

Dokurčilomi
5 mjeseci prije

Ma dajte…? Ako ste mogli poslati toyote glavosjecima u Siriji možete i nešto za Ukrajinu.

Ringo10
5 mjeseci prije

Rusija je u trećem kvartalu imala rast GDP od nevjerojatnih 5.1 posto…više od drugog kvartala kad je imala rast od 4.9 posto. Sliku kvari prvi kvartal koji je imao pad od 1.8 posto. Sad je pitanje četvrti kvartal za koji predviđaju manji rast jer je podignuta kamatna stopa radi sprečavanja inflacije. Sve u svemu ukupni rast bi mogao dosegnuti 3 posto. Rast od početka godine do kraja Septembra je bio 2.8 posto

Ludi Zoka
5 mjeseci prije

Eto neznalice vidite da je Hiber bio upravu apsolutno je sve 100% pogodio. Nešto se malo javlja gotovo sam siguran da ga je neka strana firma uzela kao stručnjaka sa istančanim osjećajem za ekonomiju i biznis, sam Branko Dragaš bi bio pored njega posramljen. Hiber sada negdje uživa na egzotičnom otoku, a vi papci i dalje pišite komentare po portalu.
Samo me zanima da li se cijepio bojim se da se ne preladi jbg. treba sada da uživa (prca)u životu a ne da šmrca.

Nesko
5 mjeseci prije

Ma sta li je ovaj jeo kad je tako pametan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI