SAD, Francuska i Saudijska Arabija zbog Sirije stvaraju novi “Trojni pakt”

Macron - Salman - Trump
45 komentara

Iako je jučer Donald Trump prijetio napadom na Siriju, postoji mala, gotovo nikakva vjerojatnost da je osam projektila na zrakoplovnu bazu u Homsu lansirala američka vojska. Osim toga, stanar Bijele kuće je obećao napade na Damask i Glavni stožer sirijske vojske zbog situacije u Dumi.

Međutim, jučer kasno, nakon što je sirijska vojska probila linije obrane skupine Jaish Al-Islam, teroristi su odlučili pustiti sve zarobljenika i taoce, što su učinili noćas, i konačno su pristali na predaju evakuaciju za Jarabulus, grad pod kontrolom proturskih islamističkih skupina na sirijsko-turskoj granici.

VIDEO – Probijanje linija obrane terorista na cesti Ibn Sina-Duma

Jučer je u Dumu ušlo najmanje sto autobusa koji će u sljedećih 48 sati prvo evakuirati zarobljenike i taoce, a onda teroriste koji žele ići na sjever zemlje. Ostalima je ponuđena mogućnost predaje i primjene ponuđene amnestije od strane sirijske vlade. Tijekom noći i jutros su prve skupine oslobođenih taoca i zarobljenih sirijskih vojnika prešli punkt u Al-Wafideenu i prešli na teritorij kojeg kontrolira vlada.

Naravno, to još uvijek na znači da će “Trojni pakt” u nastajanju, kojeg čine SAD, Francuska i saudijska Arabija, odustao od agresije na Sirijsku Arapsku  Republiku. Aktualni pokušaji stvaranja ovog saveza neodoljivo podsjećaju na stvaranje nacifašističkog “Trojnog pakta” tijekom Drugog svjetskog rata.

Nakon boravka u Sjedinjenim Državama, krunski princ vehabijskog režima u Rijadu, Mohammad bin Salman, jučer je doputovao u Pariz, a nakon toga će posjetiti Španjolsku.

Mohammad bin Salman je proteklog mjeseca posjetio SAD. Očekuje se da će se princ Salman, inače ministar obrane, sastati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, a dvije zemlje će potpisati sporazum o vojnoj suradnji i isporuci oružja. S francuskim predsjednikom će dogovoriti daljnje korake u Siriji, Jemenu i prema Iranu.

I dok je saudijski princ dolazio iz Sjedinjenih Država u Francusku, predsjednici Emmanuel Macron i Donald Trump su se složili da će koordinirati akcije u “čvrstom odgovoru” na navodni kemijski napad sirijske vojske na grad Dumu, optužujući vladu u Damasku za počinjenje napada.

Dvojica čelnika su razgovarali jučer telefonom o najnovijim akcijama u Siriji i navodnoj uporabi kemijskog oružja u gradu Dumi, posljednjem uporište terorista Istočnoj Gouti, istočno od Damaska. Macron “najoštrije osuđuje” napad i svojim američkim kolegom je naglasio “kako Francuska i SAD to neće tolerirati i napad neće proći nekažnjeno”.

Macron ljut
FOTO: Emmanuel Macron

“Predsjednici su razmijenili informacije i analize potvrđuju upotrebu kemijskog oružja”, potvrdila je Elizejska palača u priopćenju objavljenom u nedjelju. Odlučeno je i da će Macron i Trump održavati stalne kontakte sljedećih 48 sati.

Razgovarali su o dnevnom redu izvanredne sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja će se održati danas kasno po srednjoeuropskom vremenu, a tema će biti višekratna uporaba kemijskog oružja na sirijskom teritoriju i kršenje rezolucije 2401 od 24. veljače, kojom je propisan prekid vatre od 30 dana u Siriji, posebno u Istočnoj Gouti.

“Vijeće mora osuditi ponovnu uporabu kemijskog oružja. Sve odgovornosti u tom pogledu moraju biti jasno utvrđene”, ističe se u priopćenju dvojice predsjednika.

SAD i nekoliko zapadnih saveznika optužuju sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada za ovaj napad, iako je proveden u trenutku kapitulacije terorističke skupine Jaish Al-Islam i posljednji kome bi trebao kemijski napad jesu vlada u Damasku i sirijske oružane snage.

Trump je u nedjelju zaprijetio Damasku da će platiti visoku cijenu za ovaj napad, iako je jasno da su ove optužbe izgovorom za spašavanje terorista od poraza. Sada, nakon kapitulacije terorista u Dumi, nije jasno koje korake kani poduzeti osovina Washington-Rijad-Pariz.

Nekoliko sati nakon Trumpove prijetnje je raketirana sirijska zrakoplovna baza  T-4 u pokrajini Homs. Iako je bilo tvrdnji da je napad proveo pentagon, Washington odbacuje odgovornost za incident, Francuska također, dok je Moskva izdala priopćenje da je napad provelo izraelsko zrakoplovstvo iz zračnog prostora Libanona.

Dakle, već imamo dogovor Trumpa i Macrona o koordiniranom djelovanju u odgovoru “sirijskom režimu”, krunski princ vehabijske kraljevine, Mohammad bin Salman je gotovo cijeli tjedan boravio u Washingtonu i sada je stigao u Pariz. Istovremeno, francuski predsjednik Emmanuel Macron potvrđuje kako će u sljedećih 48 sati biti u stalnom kontakti sa stanarom Bijele kuće, što sugerira nastajanje nove terorističke internacionale po uzoru na “Trojni pakt”, kojeg su nekoć činili Njemačka, Italija i Japan.

Terorizam Washingtona i Rijada

Trump Rijad
FOTO: Ilustracija, Trump prilikom posjete Rijau

Kao što je u kolumni na svom blogu pojasnio Tony Cartalucci, Saudijska Arabija provodi političku indoktrinaciju, radikalizira pojedince i popunjava redove terorističkih islamističkih skupina plaćenicima koji se koriste u hibridnim ratovima. Ono što je nekoć bio način da obitelj Al-Saud konsolidira političku moć na Arapskom poluotoku, sada je postao rafinirani alat geopolitike Washingtona i američke vanjske politike.

Iz džamija i medresa koje financiraju Saudijci se u dogovoru s Washingtonom, ili ako trebaju drugim zapadnim saveznicima, teroristi šalju diljem svijeta.

U tom smislu treba obratiti pozornost na djelovanje skupine Jaish Al-islam u Siriji, koja je nastala pod saudijskim pokroviteljstvom i financirao ju je i naoružavao Rijad. Usprkos porazu u Istočnoj Gouti, treba uzeti u obzir da ovdje govorimo o oko 6000 terorista koji bi s obiteljima trebali otići u Jarabulus.

Do sada su Saudijci u svojim “džamijama” radikalizirali i regrutirali teroriste, koje su potom slali diljem Sirije, među Ujgure u kineskoj zapadnoj pokrajini Xinjiang, dok su se na Filipinima su lokalne terorističke skupine zaklele na vjernost poraženom “kalifatu”, gdje je nedavno suzbijena velika islamistička vojna kampanja na otoku Mindanao.

Postoji legitimna zabrinutost da ova američko-saudijska mreža pokušava prodrijeti u Tajland i iskoristiti separatističke težnje na jugu. U susjednom Mianmaru su SAD dovele na vlast trenutni režim pod vodstvom “državne savjetnice” Aung San Suu Kyi, iako njeni ultranacionalisti godinama podržavaju nasilje protiv manjine Rohingya. No, mržnja sama po sebi ipak nije bila dovoljna za vojnu kampanju Mianmara protiv muslimana u državi Arakan. No, Sjedinjene Države i Saudijska Arabija su ranije stvorile islamističku skupinu od lokalnih Rohingya koji vodi Ata Ullah, obučen u Saudijskoj Arabiji. Njegovo podrijetlo je nejasno, ali njegovo “vodstvo” je slično onome Abu Baqra Al-Baghdadija, samoproglašenog “kalifa” Islamske države, koji vjerojatno još uvijek vodi ovu terorističku organizaciju su stvorili Rijad i Washington.

 Donald Trump i Mohammad bin Salman
FOTO – Donald Trump i Mohammad bin Salman u Washingtonu

Teroristima se koriste za različite ciljeve. U Siriji pod svaku cijenu, čak i sada kada je pobjeda Assada neupitna, žele svrgnuti vladu u Damasku. U Kini se želi potaknuti međuetničko nasilje i previranja, što bi moglo dovesti do destabilizacije azijsko-pacifičke regije, koja je u ekonomskom smislu najprosperitetnije područje u svijetu.

Washington po svaku cijenu želi klijentelističke režime u zemljama poput Mianmara i Filipinima, osobito ako uspije uspostaviti i vojnu prisutnost.

Isti cilj “Trojni pakt” Sjedinjenih Država, Saudijske Arabije i Francuske ima i na Bliskom istoku. Iskustvo Mianmara je pokazalo da nekada uopće nisu potrebne terorističke skupine koje broje desetke tisuća boraca. Tamo je prosaudijska teroristička skupina Harakan Al-Yahin 25. kolovoza 2017. Mačetama i lakim naoružanjem istovremeno napala oko 30 policijskih postaja i jednu vojarnu u saveznoj državi Arakan. U sukobima između snaga sigurnosti i terorista je poginulo 12 policajaca i vojnika i 77 islamističkih militanata. Skupina danas broji jedva 200 militanata, ali je uspjela izazvati kampanju vojske Mianamara, koja je za posljedicu imala progon stotina tisuća Rohingya muslimana, a humanitarna katastrofa traje do danas.

U tom smislu, novi Trojni pakt ne mora nužno napasti Siriju, ali se s teroristima skupine Jaish Al-Islam, koja se bez njihove dozvole ne bi smjela povući iz Dume, može učinkovito koristiti u području sjeverne Sirije, ako ih Turska primi u Jarabulus.

Ankara je ranije izjavila kako će prihvatiti samo iznimne slučajeve, bolesne i ranjene teroriste i članove njihovih obitelji, dok je ostalima ostavila mogućnost odlaska u Idlib.

Stoga treba pričekati. Iako su teroristi u Dumi pristali na evakuaciju i oslobodili su zarobljene sirijske vojnike i civile koje su držali kao taoce, ono sami još uvijek nisu napustili Dumu. Njihova sudbina ovisi o dogovoru krunskog princa vehabijske kraljevine Mohammada bin Salmana s francuskim predsjednikom Macronom. Washington će u realnom vremenu biti uključen u pregovore i sljedećih 48 sati ćemo znati imamo li i de facto novi “Trojni pakt”, terorističku internacionalu za ju kojoj je Jaish Al-Islam obično topovsko meso, nevažna skupina terorista koju će, ako bude eliminirana, lako zamijeniti nekom drugom.

NATOUjedinjene nacijeujedinjeni narodiUNVijeće sigurnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

..nije to trojni pakt jer postoji i četvrti partner ….juden.

Ana
6 godine prije

Kad bi ih barem vlastito cudoviste lagano, dugo, bolno i mucno pozderalo.

Antiglobalist
6 godine prije

Jadan li je, i moralno osakaćen svijet kojem je Zlaudijska Arabija saveznik, a njen poslanik rado viđen gost.

Domagoj
6 godine prije

Treba odvojiti Trumpa i Deep State koji je paralelna država u SAD… i očito ima ovlasti djelovati i bez Trumpa… Macron je Rotschildova krpa a saudijski princ, kad se probudi, ne zna ni koji je dan… Izrael onosno gazda Rothschild stoji iza sranja u Siriji… moraju srediti Assada jer u protivnom motraju naknaditi svu štetu koju su nanijeli sirijskom narodu a propada im i san o Velikom Izraelu koji u njihovim bolesnim glavama obuhvaća pola Sirije..

nekoime
6 godine prije

Molim ispravku: Italija, Njemačka i Japan pred drugi svjetski rat izgledaju kao klub fine gospode u usporedbi s ove tri karikaturalne države.

Ive
6 godine prije

Ne to nije trojni pakt to je osovina ZLA.

Lindita
6 godine prije

Ja mislim da je Tramp sa Makronom dogovarao (mimo duboke države koja se s tim ne slaže) da Francuzi preuzmu okupiranu teritoriju u Siriji na Sjeveroistoku…

Crodaemon
6 godine prije

Jel nosi ko kacigu u Siriji?

Zadranin
6 godine prije

Sve su to “humanitarni prvaci”, i najveći borci za “ljudska prava”.

Kad vidiš da je Saudijska Arabija u UN-ovom odboru za prava žena.. dođe ti plakati od sreće a?

Pljuc.

palermo
6 godine prije

Ali toj istoj Saudi Barabiji Rusija prodaje sustave S-400!? WTF?! Noćas nije djelovao sustav da se ne bi otkrili njegovi položaji i da neprijatelj ne skuži kako funkcionira. Bravo majstori! Ovaj noćašnji napad hazarske hijene ne košta doslovno ništa – roknut će oni po SAA opet kad se nekome u Tel Avivu digne ona stvar.
A izgleda da i sankcije nagrizaju rusko gospodarstvo – vidjet ćemo dokad će Moskva biti u defanzivi. Konstruktivan odnos zapad ne želi – OI u Sočiju i SP u nogometu neće pomoći Rusiji da poraste u očima Sotone, a istovremeno ulaganja u oba događaj su bila enormna po ruske građane.

Alen.
6 godine prije

Utroje utroje…hahahhaahha mislim da ce ga neko primit u ovom paktu.Blistavu buducnost nude..Naravno mislim u politickom smislu i na situaciju u Siriji..

Bruno
6 godine prije

Sve demokrati i humanisti. Pogotovo ovaj Francuz koji oblizuje i muskarce i zene ako ce zato biti nagradjen. A ozenio babu …

Domba
6 godine prije

Citam i smijem se ovom Macronu….bas zeli bit americka marioneta…i glumi neku vojnu silu uz amere.Najgore sto se moze desit da izbije 3 sv rat jer Rus sigurno vise nece samo promatrati.

Miller
6 godine prije

Ma pustite Macronovu babu…pardon suprugu. On je ovdje da bi ih bilo više na broju. Tu je i ona Engleska vještica, Izrael. Ameri su obećali Turcima da se neće mješat u pitanje Kurda pa su ubacili Francuze, mada ne mislim da je to posebno važno. Prošlo je vrijeme velikih kolonijalnih sila…Engleska je držala čitavu Indiju, Pakistan i dobar dio Kine. Sada moze samo da sanja o tom vremenu.
Sve su ovo snažne i mlade nacije koje traže svoj dio neba…Problem je što će vjerovatno trebati rat da i ove stare neokolonijalne sile to shvate.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI