OPCW odbio ruski prijedlog o “Istrazi Skripal” – Moskva ide pred Vijeće sigurnosti

Logicno.com
11 komentara

Jučer ja na zahtjev Rusije u Den Haagu Izvršni odbor Organizacije za zabranu proliferacije kemijskog oružja (OPCW), kojeg čine predstavnici 41 zemlje, održan hitni sastanak zbog navodnog trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije početkom ožujka u Velikoj Britaniji. London smatra da je odgovornost Moskve “jedino moguće i vjerojatno objašnjenje”, dok Moskva to poruče i traži da se istraga provede u skladu s međunarodnim pravom.

Rusija je pred Izvršnim vijećem OPCW-a predložila zajedničku istragu, obzirom da Britanija nije pozvala ruske stranu da sudjeluje u istrazi koju provodi OPCW, a čiji bi rezultati trebali biti poznati idućeg tjedna.

Ruski prijedlog su podržali Kina, Azerbajdžan, Sudan, Alžir i Iran, rekao je diplomatski izvor, a sedamnaest članica Izvršnog vijeća je bilo suzdržano.

OPCW je od britanske strane dobio uzorke iz Salisburya i očekuje da će rezultate istrage koja će se provesti u dva laboratorija objaviti idući tjedan.

London je izrazio zadovoljstvo ishodom glasovanja, a The Times, pozivajući se na neimenovane izvore, javlja kako britanska strana zna za ruski tajni laboratorij za proizvodnju kemijskog oružja, čak i gdje se nalazi, ali o tome ne želi objaviti podatke.

Britanski ministra vanjskih poslova Boris Johnson je inicijativu Moskve o zajedničkoj istrazi nazvao smiješnom, a Sergej Lavrov je kratko uzvratio kako je slučaj Skripal ruganje međunarodnom pravu.

Budući da je sjednica održana iza zatvorenih vrata i OPCW nije izdao priopćenje za javnost, podaci o glasovanju nisu službeni. Prema britanskoj strani, za ruski prijedlog je glasalo samo šest zemalja. To su Rusija, Kina, Iran, Azerbejdžan, Alžir i Sudan. Prema ostalim izvorima, rusku inicijativu je podržalo 14 od 41 države članice Izvršnog odbora OPCW-a, dok ih je bilo protiv, a ostali su bili suzdržani ili nisu glasali.

Rusija će danas isti prijedlog iznijeti pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Za kraj, podsjetimo na sastav Izvršnog odbora Organizacije za zabranu proliferacije kemijskog oružja (OPCW). Njega čine predstavnici 41 zemlje.

Afriku predstavljaju Alžir, Kamerun, Gana, Kenija, Libija (?), Maroko, Senegal, Južna Afrika i Sudan.

Iz Azije su u Izvršnom vijeću Bangladeš, Kina, Indija, Iran, Japan, Pakistan, Republika Koreja, Saudijska Arabija i Vijetnam.

Istočnu Europu predstavljaju Azerbejdžan, Estonija, Poljska, Ruska Federacija i Slovačka.

Latinska Amerika i Karibi su kao članice dali Argentinu, Brazil, Čile, Kolumbiju, Gvatemalu, Meksiko, Panamu i Peru.

Zapadni blok predstavljaju Australija, Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države

Zemlje EU su odbile prihvatiti prijedlog, žaleći činjenicu da Moskva “nije dala pozitivan odgovor na zahtjev Velike Britanije da osigura potrebne informacije o incidentu u Salisburyu”. Podsjetimo, London je na početku ove farse tražio da Moskva dokaže svoju nevinost, jer će odbijanje značiti da je Rusija kriva za navodno trovanje Skripalovih. Zemlje Europske unije su se solidarizirale s Londonom, ali to nisu učinile Austrija, Bugarska, Slovenija, Slovačka, Portugal, Grčka, te Švicarska, Srbija, BiH i Island, koji nisu dio EU

Ruski stalni predstavnik pri OPCW-u, Aleksandar Šulgin, rekao je kako je odbijanjem ove zajedničke inicijative Moskve, Pekinga i Teherana Zapad prijedlog želio prikazati kao pokušaj Rusije da odvratiti međunarodnu pozornost od njegove nespremnosti na suradnju s OPCW-om i tražio odgovore na pitanja koja je “ljubazno dala  britanska strana”.

Prije predstojećeg sastanka u Vijeću sigurnosti, gdje će London, Pariz i Washington sigurno opstruirati ruski prijedlog, Vladimir Putin je rekao kako Moskva, prije svega, ne očekuje isprike od Londona, nego pobjedu zdravog razuma.

“Očekujemo da će zdrav razum na kraju prevladati i da međunarodni odnosi neće pretrpjeti štete koje vidimo u novije vrijeme. Ovo se odnosi ne samo na ovaj slučaj, pokušaj ubojstva Skripala, nego i na sve ostale aspekte međunarodnih odnosa. Ako ostanemo u okviru normalnih političkih procesa koji se temelji na osnovnim normama međunarodnog prava, onda će situacija u svijetu postati stabilna i predvidljiva”, rekao je Putin.

Aleksandar ŠulginNATOOPCWSalisburySkripalVijeće sigurnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

Uh, kakvo iznenadjenje. Kadija te tuži, kadija ti sudi.

Laki Topalović
6 godine prije

Ovo je Rusija znala, ali ide proći sve instance međunarodnog prava. Zadnje je VS večeras, ili kad već.

Sinisa
6 godine prije

Koji su to kameleoni,taman ih Rusija stisne a oni prodube laz.
Zadnje tvrde da su sa velikom sigurnoscu locirali laboratoriju u Rusiji i to insistira neki njihov izvor…ali ooet velika vjerovatnoca.

igi
6 godine prije

….međunarodne institucije se sve više ponašaju kao oruđe u rukama izabranih i stoga raspad svijeta kojeg danas poznajemo je neminovan a u kom pravcu može ići taj raspad pokazuje institucija glavnog kineskog vođe koja postaje koliko mi je poznato doživotna i time se pred olujom zapovjedni lanac otarasuje dvorskih intriga što je nasušno potrebno u ratnom predvečerju….

Zadranin
6 godine prije

Dobro sam ja reka prije par dana, pitanje je koliko je OPCW “objektivan” kad je u pitanju Rusija? Da je bilo koja “zapadna” zemlja u pitanju, ne bi bilo nikakvih problema, i sve bi išlo po međunarodno utvrđenim pravilima.

Ovako kad je Rusija u pitanju.. neće.

Pljuc.

Ivo
6 godine prije

netko je imao drugačija očekivanja od ovih klauna?? To je u biti ista korumpirana ekipa koja daje nobelovu nagradu za mir ratnim zločincima tipa obama i sl.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI