Ujedinjeni narodi – Pokušaji revizije prošlosti i stjecanja prednosti za budućnost

Donald Trump govor Vijece sigurnosti
19 komentara

Svaki put se nakon globalne katastrofe uspostavljao svjetski poredak, koji se mijenjano po formi i sadržaju. Nakon Prvog svjetskog rata Versajskim mirom je stvorena Liga naroda. Nakon poraza nacističke Njemačke i militarističkog Japana su u sklopu novog mira u Jalti i Potsdamu rođeni Ujedinjeni narodi, stoga je posve logično pažljivo pratiti što se događa unutar zidova ove organizacije.

Štoviše, postoji mnogo toga vrijednog zapažanja i za donošenje zaključaka. Krajem rujna 2018. je protekao tjedan sastanaka na visokoj razini, na 73. Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku. Nekoliko dana su brojni vodeći političari svijeta uspjeli doći do podija na kojem govore glavni svjetski akteri od osnutka organizacije.

Ono što su rekli i ono što nisu rekli je uvijek tema rasprava. Naravno, jedan od ključnih govora je bio onaj predstavnika “svjetskog političkog hegemona”, kako sebe još uvijek vide Sjedinjene Države.

Donald Trump je kao predsjednik ove zemlje govorio u ime Sjedinjenih Država. Glavni postulati njegovog govora se mogu svesti na nekoliko točaka. Pozdravljajući samog sebe, kao voljenog i vrlo uspješnog, nesebičnog i vrijednog predsjednika svoje zemlje, Trump je nehotice spomenuo kako je izdvojio  “rekordna sredstva za američku vojsku”, 700 milijardi ove godine i 716 milijardi dolara za sljedeću”.

“Naše oružane snage će uskoro postati moćnije nego ikad prije”, najavio je ponosno Donald Trump

Poruka je sasvim razumljiva, osobito u pozadini njegove izjave kako time “štiti Ameriku i američki narod, ali također štiti i cijeli svijet”.

Donald Trump stoji na podiju u Ujedinjenim narodima, koji se nalaze u New Yorku. Tamo su desetljećima čelnici Sjedinjenih Država razgovarali o globalizmu, kako će braniti “ljudska prava diljem svijeta”, što je zapravo bio izgovor za niz vojnih intervencija i agresija. Sada čelnik Bijele kuće postavlja prioritete – prvo Amerika, a zatim ostatak svijeta.

Je li to značilo da SAD svjesno žrtvuju globalne ambicije kako bi ubrzale i ojačale svoje nacionalno gospodarstvo? Trump je to još jednom objasnio.

“Zato će Amerika uvijek voljeti neovisnost i suradnju globalnom upravljanju i poštovat će pravo svake zemlje u ovoj dvorani da slijedi svoje običaje, vjerovanja i tradicije. Sjedinjene Države neće vam govoriti kako ćete živjeti, raditi, moliti se ili obavljati vjerske obrede. Samo vas molimo da kao odgovor poštujete naš suverenitet”, rekao je američki predsjednik.

Glavna stvar za SAD je sada suverenitet – Ali čiji?

sad vojnik

Što još može čuti u Trumpovom govoru? Govorio je pozitivno o Sjevernoj Koreji i izravno je napao Iran. S druge strane, optužbe za korupciju će od sada definitivno postati univerzalni izgovor za pritisak na bilo kojeg političara iz bilo koje zemlje koja se ne slaže s Washingtonom. To je više nego očito.

Zašto se to može zaključiti? Naime, Trump je optužio vodstvo Irana za neviđenu korupciju.

“Iranski čelnici siju pustoš, smrt i uništenje. Ne poštuju svoje susjede, granice ni suverena prava država. Umjesto toga, pljačkaju nacionalne resurse kako bi se obogatili i širili kaos diljem Bliskog istoka i daleko izvan njegovih granica”, izjavio je Trump u Ujedinjenim narodima.

“Iranski narod nije bez razloga ogrčen, jer su njegovi čelnici izdvojili milijarde dolara iz riznice, zaplijenili imovinu i opljačkali vjerske zaklade kako bi napunili džepove i poslali svoje marionete u rat”, dodao je Trump, bez iznošenja trunke dokaza da je išta od svega navedenog istina, osim činjenice da se iranski borci protiv terorizma bore od Sredozemnog mora do Afganistana.

Britanska premijerka s rječnikom sa seoskog stočnog sajma

Theresa May prijeti Rusiji
FOTO: Theresa May

Čelnik Bijele kuće nije ništa rekao o Rusiji, ali je zato ovoj zemlji gotovo cijeli govor posvetila britanska premijerka Theresa May. Ova nova “željezna lady” je optužila ruske vlasti za navodno “grubo kršenje međunarodnog prava”, te da su “korištenjem vojnog nervnog agensa na ulicama Velike Britanije napale suvereni teritorij Ujedinjenog Kraljevstva”.

Ponovila je cijelu hrpu optužbi “vrlo vjerojatno”, navela je kako treba poduzeti teške mjere protiv Moskve i ruskih saveznika, “ako nastave koristiti kemijsko oružje”. U ulozi stroge učiteljice i apsolutno izvan granica diplomatskog ponašanja, posebice na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, Theresa May je ponašanje Rusije nazvala “odvratnim”.

U njezinom govoru je glasno odjeknula prilično čudna formulacija.

“Ako vodeće svjetske demokracije budu oklijevale i ne budu štitile međunarodno pravo, to će stvoriti prostor za ekstremističke pokrete kao što su ISIL, komunizam i fašizam”, rekla je britanska premijerka.

Signal je poslan i sada će liberalni “mislioci” i zapadni novinari prionuti na posao i uglas izjednačavati Staljina i Hitlera, što se već u velikoj mjeri već događa, ali će sada “isti” postati  i Rusija, “Islamska država” i Treći Reich.

S obzirom na to da je Trump u govoru preskočio Rusiju, nije teško predvidjeti da je uloga antiruske lokomotive povjerena Londonu.

Glasovi ostalih europskih sila

Angela Merkel - Donald Tusk
FOTO: Angela Merkel i Donald Tusk

No, što su rekli drugi europski predstavnici, vrijedni da ih se spomene ne zbog njihove osobnosti, nego samo zato što predstavljaju zemlje važne za europsku povijest, sadašnjost i budućnost?

Nominalni predsjednik Francuske Emmanuel Macron je nedavno zagrljen s Donaldom Trumpom šetao oko Bijele kuće, a sada je predložio ograničavanje prava veta u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Danas pravo veta bilo koju radnju bilo koje države čini nezakonitom, osim ako se ne postigne konsenzus među svim stalnim članicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, a njega čine Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska.

Macron predlaže povećanje broja stalnih članica Vijeća sigurnosti, što će, po njegovu mišljenju, poboljšati ravnotežu snaga u modernom svijetu, a pravo veta misli ograničiti kroz Opću skupštinu.

“Osigurat ćemo da do kraja godine Opća skupština s dvije trećine glasova njezinih članova može poduprijeti ograničavanje prava veta u slučaju masovnih zločina”, rekao je nominalni predsjednik Francuske, poznatiji kao Rothschildov bankarčić i suprug  Brigitte Marie-Claude Trogneux.

Što znači ideja uključivanja novih članova u Vijeće sigurnosti? To ne bi bila samo pojava novih satelita Sjedinjenih Država u najvišem tijelu Ujedinjenih naroda, nego revidiranje tijela ove organizacije i prije svega revidiranje rezultata Drugog svjetskog rata. Osim toga, kad smo već kod zasluga zbog kojih pet zemalja ima status stalnih članica Vijeća sigurnosti, što tamo uopće radi Francuska? Kakav je ona to enormni doprinos u pobjedi nad nacifašizmom dala da bi joj se dodijelio počasni status? Francuska u Vijeću sigurnosti je historijska pogreška koju je danas nemoguće popraviti i upravo se Macron našao da revidira rad i statut ovog tijela.

Vijeće sigurnosti savjet bezbjednosti UN
FOTO: ilustracija, Vijeće sigurnosti UN

Očito je da nakon vojnog poraza ni Japan, ni Njemačka, niti Italija nisu mogli postati stalni članovi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i dobiti pravo veta.

Ali to nije samo Francuska koja se zalaže za “reformu” Vijeća sigurnosti, koja se uz SSSR, Veliku Britaniju, SAD i Kinu tamo “ušuljala” kao pravi pobjednik u Drugom svjetskom ratu. S podija se čuo i glas gubitnika.

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas je pozvao na jačanje UN-a i reformu najvažnijih struktura ove svjetske organizacije.

“Vijeće sigurnosti se dramatično promijenilo od 1945. godine, svjetsko stanovništvo se tijekom tog vremena povećalo tri puta, a broj članica Ujedinjenih naroda je uvećan četiri puta”, rekao je Heiko Maas, piše Deutsche Welle.

Ne smije nas zbuniti činjenica da je čelnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova u svom govoru blago kritizirao govor Donalda Trumpa “koji je govorio protiv ideologije globalizma i podržavao doktrinu patriotizma”.

Njemačka želi u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, a Francuska, Velika Britanija, Sjedinjene Države, kao i Japan, žele prikriti suštinu i revidirati rezultate Drugog svjetskog rata. Raspravljalo se i o ulasku Brazila i Indije u Vijeće sigurnosti, što je svakako prihvatljivije od nekih drugih novih članica.

Bilo je i drugih situacija, na primjer “otpor” Sjedinjenim Državama sa strane Turske, jer je Recep Tayyip Erdogan tijekom nastupa Trumpa napustio dvoranu. No, kasnije su turski mediji pojasnili da je turski predsjednik jednostavno otišao u drugu prostoriju kako bi se pripremio za vlastiti govor. No, kada se vratio, izjavio je kako Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda treba reforme, a osobito treba povećati broj  njegovih stalnih članova.

Ujedinjeni narodi - UN
FOTO: ilustracija, Ujedinjeni narodi

Dakle, dodirne točke svjetske politike bit će daljnje uništavanje postojećih svjetskih međunarodnih projekata od strane Sjedinjenih Država, koje će se koristiti svim raspoloživim sredstvima, od carina, sankcija i jednostranog korištenja sile. Ako netko nije razumio, a takvih je vjerojatno malo, primarni cilj Washingtona je Iran.

Kako bi sve ti izgledalo “pristojno”, Washington i njegovi sateliti će pokušat “resetirati UN”, samo kako bi lišili “svaku zemlju”, a top su Rusija i Kina, da ulažu veto na njihove “humanitarne izgovore” za vojne intervencije. Vijeće sigurnosti treba razvodniti i popuniti ga s onim zemljama koje se neće protiviti Sjedinjenim Državama.

Ako ti planovi uspiju, agresija protiv bilo koje države ili izolacija iste za SAD će postati stvar rutine, jer sve što je potrebno je organizirati provokaciju koja odgovara definiciji “masovnog zločina protiv vlastitog ili stanovništva susjednih zemalja”.

Svijet sve više počinje izgledati poput  džungle. Međutim, on je uvijek i bio takav, stoga je samo jedno ponašanje ispravno – zemlja koja želi biti suverena i slobodna mora biti toliko jaka da nikome nikada ne padne na pamet da je pokuša napasti.

Heiko MaasNATOSankcijeujedinjeni narodiUNVersajski mirVijeće sigurnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Balad
5 godine prije

“Svijet sve više počinje izgledati poput džungle. Međutim, on je uvijek i bio takav, stoga je samo jedno ponašanje ispravno – zemlja koja želi biti suverena i slobodna mora biti toliko jaka da nikome nikada ne padne na pamet da je pokuša napasti.”

Glupost!

Recimo, Monaco, Luxemburg, Andora, Bahami, Madagaskar, Hrvatska, Crna Gora,….

Zaključak je sasvim na liniji politike SAD u podjarmljivanju država svijeta, produkciji dupeliznih ovisnika, i jačanja njihove uloge kao “branitelja” svijeta, na što ga ja (plus još 7-8 milijardi ljudi) nisam ovlastio.

Nakotilo se nemoralnih ljudi na vrhunske pozicije, i odatle dresiraju stanovništvo na prihvaćanje novih “etičkih” paradigmi. Već su u tome (pre)daleko dospjeli. U odnosu na ovakvu “etiku”, ona partizanska primjenjena na fašiste koncem 2.svjetskog rata je vrhunski humanizam! 🙂 🙂 🙂

Son of Alerik
5 godine prije

Macron je Rothschildov bankarčić i suprug Brigitte Marie-Claude Trognux. Britanska premijerka s rječnikom sa seoskog stočnog sajma (zasad je jedini ozbiljni sajam ostao u Benkovcu, 10. u mjesecu ako je tko zainteresiran). Trump je naravno glup (ne u ovom tekstu, nego onako općenito). Poistovjećivanje ISILA, fađizma, nacizma i komunizma je nedopustivo. Nikad ne dirati Staljina i njegovu svetost.
Je li dovoljno za danas? Bojim se da nije.Mozgove uprljane privatnim vlasništvom umjesto komuna, zadruga, državnog vlasništva, streljačkog stroja treba hospitalizirati. Onako kao Marine Le Pen.

Siniša
5 godine prije

Donalde,jeli referendum u Makedoniji propao ili je izražena volja naroda da pristupi NATOu;reče da ćeš poštivati druge narode i njihove države.
Džaba vam divan kada nisu prisutni Predsednici Rusije i Kine…..sve što ste riješili objesite mačku o rep i pustite ga uz šljivu.

Ivo
5 godine prije

Dovoljno je pogledati iskežene gubice ovih demonkrata i njihove histerične javne nastupe, i usporediti to sa mirnim i civiliziranim javnim nastupima rusa i kineza, da čovjeku bude jasno da je ovdje na djelu sučeljavanje bolesnog i dekadentnog zla na zalasku, i onih što zastupaju elementarne ljudske vrijednosti i civilizaciju.

Isto je tako jasno da će ovo sve teško završiti bez generalnog rata. Ovo demonkratsko-liberalno smeće razumije samo silu i čizmu u zube, bez toga jednostavno ništa ne shvaćaju.

Iza_horizonta
5 godine prije

Onima kojih se to tiče : Kad god se pomolite svojem bogu, sjetite se ko ide u poslednji nivo 9tog kruga pakla.

Podravec
5 godine prije

Zamijenite Iran sa USA i sve je točno!

perun
5 godine prije

Iduci predsjedik USA trebao bi biti neko porijeklom sa Balkana . Kada budu izbori u USA treba podrzati kandidata Slavenskih korijena ako to nije ostvarivo onda bilo koga tko nije Anglosaxonskog ili Germanskog porijekla . Useljenici su aduti u ovoj igri .

Ivo Lola
5 godine prije

Predlažem preimenovanje u “Razoreni narodi”!!!

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Sto se krije iza te takozvane ZAPADNE DEMOKRACIJE?Jer to ipak nije demokracija, uzmimo samo za primjer Britanski referendum za BREXIT, ostvareni rezultati su dobiveni na lazima i prevari nacije. Barem 35% ako ne i 50% onih koji su nasijeli na prevaru i glasali za BREXIT danas bi glasovalo suprotno. No kokos sa rijecnikom stocnog sajma zeli to provesti i tako ostati zabiljezena u povijesti, a kokos kakava je sa koaka pameti se ponasa kao prava kokos na djubristu ceprka kljuca i razbacuje.

Osobno sam radije da drzave vode benevolentni diktatori nego lazni demokrati. Jer benevolentni diktator stiti nacionalne interese i opce ljudske vrijednosti dok ovi lazni demokrati stite samo interese krupnog kapitala, a to je u suprotnosti sa nacionalnim interesima i pozitivnim opcim ljudskim vrijednostima

njonjo
5 godine prije

Sve utaman. Na sceni je frtutma ala “hebe lud zbunjenog”. Na završetku WW II je titova JA imala skoro miliun vojnika i uz malu pomoć SSSR-a oslobodila svoj teritorij, uključujući i Trst, tri dana prije oslobođenja Rijeke. Francusku su oslobodili saveznici (Britanci, Amerikanci, Poljaci u sastavu Britanaca i Francuzi koji su cijeli rat proveli izvan Francuske) Kako su oni dobili status stalnog člana VS UN sam bog zna. Možda bi HR i Kolinda zatražili taj status, možda i dobili, da ne podržavaju zločinačku NDH. Šalim se.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI