fbpx

Terorizam i ISIL u Šri Lanki – Trag do naručitelja vodi u Washington

AL bagdadi Capitol hill

U seriji terorističkih napada na Uskrs u Šri Lanki je došlo do medijske zbrke u širenju informacija. Vlasti su čak pogriješile broj smrtno stradalih, kada su na dan napada rekle da je poginulo 207 ljudi, dan poslije je broj žrtava bio 321, a onda su vidjeli da su neke podatke primili dva puta i objavili konačni broj o 253 poginula i više od 500 ranjenih. Srećom, iako još uvijek vrlo velik broj stradalih, konačni broj poginulih je 253.

Isto je bilo s počiniteljima, kada se navelo da je napade, uz pomoć međunarodnih terorističkih skupina, počinila lokalna skupina National Thowheed Jama’at, što bi trebao biti militantni ogranak međunarodne skupine Thowheed Jama’at sa sjedištem u Indiji i ograncima u  Šri Lanki, Kataru, UAE, Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Australiji, a djeluje i u Saudijskoj Arabiji. Ova skupina je utemeljena ne tako davno u Indiji, 2004. godine, a zadaća joj je učenje pravog islama. Pod tim pojmom se obično misli na “izvorni” i “čisti selafijski islam”, stoga ne bi bilo čudo da se među brojnim dobronamjernim pripadnicima ove organizacije našao manji broj radikaliziranih pojedinaca koji djeluje pod imenom National Thowheed Jama’ath. Ali navodno nije bilo tako, jer je na kraju odgovornost za napad preuzeo ISIL, a vojska je u stanovima osumnjičenika, od kojih su neki ubijeni pri pokušaju uhićenja, pronašla crne zastave “kalifata”, streljivo, oružje, eksploziv i razne propagandne materijale.

Recimo da je to čak i istina, ali je mreža koja je organizirala napade otkrivena i ispostavilo se da su svi njeni članovi najvećim dijelom državljani Šri Lanke i pripadnici lokalne muslimanske zajednice. Ovdje moramo napomenuti da je Sri Lanka Thowheed Jama’at miroljubiva i nenasilan organizacija, uvijek se javlja kada je potrebno pružiti pomoć pri humanitarnim katastrofama, redovito daju krv, kao što su se masovno odazvali u bolnice na poziv da daju krv za ranjenike. Činjenica je da se militanti National Thowheed Jama’atha nemaju ništa zajedničkog s organizacijom koja nosi gotovo isto ime kao oni. Ali to ne isključuje mogućnost da se militantna frakcija nije zaklela na vjernost “Islamskoj državi”, kao što je slučaj s islamističkim militantima na Filipinima, Boko Haram u Africi, Al-Shabab u Somaliji ili Ansar Al-Sharia u Magrebu. Na kraju je vlada Šri Lanke našla prikladno rješenje i za napad optužila ISIL, kad je ova teroristička organizacija već preuzela odgovornost za napade.

Na kraju je sve ispalo kao što se očekivalo i eksplozije uskrsne nedjelje koje su ubile stotine ljudi su povezane s takozvanom “Islamskom državom”. Obzirom da je riječ o Šri Lanki, sve je ubrzo gotovo potonulo u zaborav.

Američka veleposlanica u Šri Lanki Alaina Teplitz je otvoreno izjavila “kako iza napada vjerojatno stoje strane skupine”. Reuters je u članku pod naslovom “Strani skupine vjerojatno stoje iza napada na Šri Lanku” rekao da je američka veleposlanica rekla: “Razmjeri i sofisticiranost napada na uskrsnu nedjelju na crkve i hotele u Šri Lanki ukazali su na upletenost neke strane skupine kao što je Islamska država.”

Teroristi iz Idliba odbili dogovor

Sam ISIL je preuzeo odgovornost za napade, ali to ne znači ništa, jer ova teroristička organizacija na svojim stranicama Al-Furqan i Al-Amaq odgovornost preuzima za sve nesreće, čak ia ako se radi o obračunu kriminalnih bandi u Europi ili bilo gdje u svijetu.

The Washington Post je u članku pod naslovom “Napadi u Šri Lanki na Uskrs, za koje je odgovornost preuzeo ISIL, pokazuju da skupina ima utjecaja čak i ako je kalifat nestao”, izjavio: “Pojavio se video navodnog vođe sedam napada i prikazuje njegove sljedbenike s licima zaklonjenim šalovima, koji su se zakleli na vjernost Islamskoj državi i njenom vođi poglavaru Abu Baqru Al-Baghdadiju”.

“Islamska država je također izdala službeno priopćenje kojim potvrđuje odgovornost za napade u kojima su meta bili kršćani i koalicijske zemlje”, dodaje The Washington Post, koji se pridružio zboru koji je napadače pretvorio u militante poraženog “kalifata”.

Naravno, diplomatske izjave Washingtona i izvješća zapadnih medija, koji su uglas spominjali ISIL, nisu naveli državne sponzore ove organizacije, usprkos priznanju američkih i zapadnih obavještajnih agencija općenito o ulozi saveznika u stvaranju ove terorističke organizacije.

Slučajno su razorni teroristički napadi pogodili Šri Lanku, naciju koja se nedavno odlučno okrenula od zapada prema istoku i jedan je od glavnih partnera kineske inicijative “Jedan pojas, jedan put”.

“Sumnjiva je ta slučajnost”, piše Tony Cartalucci, istraživač i geopolitički analitičar iz Bangkoka.

Ispitujući desetljeća upotrebe terorizma od strane zapadnih zemalja, posebice terorizma inspiriranog saudijskim vehabizmom, te pojavom Islamske države, čini se da su glavni osumnjičenici u tragičnom terorističkom napadu na Šri Lanki Washington i njegovi partneri, a ne nekakva lokalna nepoznata frakcija National Thowheed Jama’ath, koja postoji i odana je “kalifatu”, ali nema ni sredstava, ni znanja, ni mogućnosti za provedbu ovakvih napada.

DIA priznala da je Zapad predvidio rađanje “selafijske kneževine” u istočnoj Siriji

sirija terorista

Kada je u Siriji od 2011. do 2012. godine pokrenut proces rušenja vlade Bashara Al-Assada, postalo je jasno da će za ostvarenje tog cilj trebati poduzeti drastičnije i otvorenije mjere. One nisu  uključivale samo zapadne medije koji su pokrenuli masovnu propagandu kako bi objasnili sve očitiju ulogu terorističkih organizacija među navodnim “umjerenim pobunjeničkim” frakcijama, nego i iznenadnu pojavu, uspon i pad “Islamske države”.

Međutim, 2012. godine je američka DIA iz bila svjesna namjere Sjedinjenih Država i saveznika da se u istočnoj Siriji stvori ono što su nazivali “selafijskom kneževinom”.

U bilješci je izričito navedeno “da, ako se situacija raspadne, postoji mogućnost uspostave objavljene ili neobjavljene selafijske kneževine u istočnoj Siriji, pokrajinama Hasaka i Deir Ez-Zor”.

To je upravo ono što sile koje podupiru takozvanu “oporbu” žele učiniti kako bi izolirale sirijsku vladu i presjekle stratešku dubinu takozvane “šiitske ekspanzije”.

DIA navodi kako Zapad, zaljevske monarhije i Turska podržavaju takozvanu “opoziciju”, dok Rusija, Kina i Iran podupiru “režim”. “Selafijska islamska “kneževina” bi bila pseudodržava, stvorena u istočnoj Siriji, a to su odlučili američki političari i njihovi saveznici.

Na kraju je ova tvorevina nazvana “Islamska država” i prvo se koristila za brutalni rat protiv Damaska. U njenom usponu su veliku ulogu odigrali zapadni mediji i agencija SITE Rite Katz, koji su od teroriste “kalifata” prikazivali kao nepobjedivu mitsku vojsku, fanatično hrabru i nemilosrdnu, a snimke smaknuća koje su se objavljivale na internetu su ulijevale strah u kosti. Ovo je bila dobro osmišljena psihološka operacija masovne propagande, jer su se pred naletom nekoliko stotina bradatih i nepismenih spodoba povlačile cijele bojne i korpusi sirijske i iračke vojske. Obični vojnici su bili prestravljeni s onim što bi im se moglo dogoditi ako padnu živi u ruke ISIL-a, sve zahvaljujući vrhunskoj produkciji i distribuciji snimki masovnih egzekucija.

Ali ako znamo porijeklo ove terorističke organizacije, lako je zaključiti da je ISIL korišten kao prikladan, čak i predvidljiv element Washingtona koji se na globalnoj razini bori kako bi održao njegov unipolarni svjetski poredak.

“Selafijska kneževina” Washingtona u borbi protiv Kine

put svile

FOTO – Položaj Šri Lanke u kineskoj inicijativi “Jedan pojas, jedan put”

U Aziji, gdje je samoproglašeni primat Washingtona proteklih godina nestao s usponom Kine, tradicionalni “saveznici” poput Filipina su počeli graditi jače bilateralne veze s Pekingom poričući navodnu ulogu Washingtona u jamčenju onoga što je “slobodno i otvoreno” i reguliranju “poretka u indo-pacifičkoj regiji”.  2016. godine je Manila pokušala protjerati američke vojnike sa svog teritorija. U listopadu iste godine The Independent piše kako “predsjednik Filipina, Rodrigo Duterte, zapovijeda američkim snagama da napuste zemlju, prekidajući 65 godina vojnih veza s Pentagonom”.

“Predsjednik Filipina je obećao da će raskinuti 65 godina dug vojni savez sa Sjedinjenim Državama, upozoravajući Washington da ne tretira njegovu naciju kao otirač za noge”, piše tada The Independent.

Rodrigo Duterte je naredio da se obustavi tradicija vojnih vježbi s američkim snagama duga 28 godina, a tekuće amfibijske vježbe SAD-a i Filipina su posljednje u njegovu predsjedanju.

“Ova godina bit će posljednja”, rekao je Duterte u govoru u gradu Davao, misleći na vojne vježbe u kojima sudjeluju Sjedinjene Države.

“U budućnosti nas nemojte tretirati kao otirač za noge, jer ćete zažaliti. Neću razgovarati s vama. Uvijek mogu otići u Kinu”, rekao je tada Duterte.

Sljedeće 2017. godine, počevši od svibnja, teroristi “Islamske države” su se iznenada pojavili i okupirali grad Marawi. Sjedinjene Države su iskoristile “slučajan” razvoj ne samo slanjem američkih vojnih snaga u borbu, kako je pisao The New York Times, već od tada koriste prijetnju oživljavanja “kalifata” na Filipinima kao izgovor da prisile Manilu da zadrži stalnu vojnu nazočnost u Sjedinjenim Državama na svom teritoriju.

Ovu je propagandu financirala američka vlada, a objavljena je u članku 2019. pod naslovom “Unatoč Duterteovoj retorici, američka vojska napreduje na Filipinima”, te kako se “Sjedinjene Države dobile naprednu bazu za svoje pacifičke zračne snage, unatoč retorici predsjednika Rodriga Dutertea protiv najstarijeg saveznika u zemlji i bivšeg kolonijalnog gospodara, te njegovog okretanja Kini”.

Rodrigo Duterte - prijeki sud za teroriste

FOTO: ilustracija, Rodrigo Duterte i teroristi

Ali unatoč “terorizmu” kojeg je Washington iskoristio da zadrži svoje vojne baze na Filipinima, lokalna agencija Rappler priznaje kako je pravi cilj bio suočiti se s Kinom.

“Unaprjeđenje američkih zračnih operacija na Filipinima je važno u svjetlu rastućih napetosti između Washingtona i Pekinga u spornom Južnom kineskom moru, strateškom plovnom putu kroz kojeg prolazi oko 3000 milijardi dolara tereta, gdje je Kina izgradila umjetne otoke i započela s postavljanjem vojnih objekata, uz mogućnost raspoređivanja raketnih sustava”, piše Rappler.

Ekstremizam kojeg zagovaraju Sjedinjene Države i Saudijci u drugoj državi jugoistočne Azije, Mianmaru, stvorio je rastući sukob u državi Rakhine s pretežito muslimanskim stanovništvom, narodom Rohingya, koji je platio najveću cijenu zbog besmislenih i samoubilačkih napada manje skupine ekstremista na pogranične ispostave i vojarne Mianmarske vojske i policije.

Mianmar je također zemlja u kojoj Kina pokušava izgraditi važno čvorište u svojoj inicijativi “Jedan pojas, jedan put”. I tamo imamo isti slučaj kao sa Šri Lankom da se pojavila slabo naoružana islamistička skupina, koja je provela napade na vojsku i policiju, nakon čega je uslijedio žestok i neproporcionalan odgovor mianmarske vlade protiv cijele muslimanske manjine.

U susjednom Tajlandu, još jednom važnom partneru kineske inicijative, primjetni su slični napori Sjedinjenih Država i Saudijaca da posiju etničke i vjerske podjele, te da stvore temelje za pojavu terorizma ISIL-a. Čak i u Kini postoji prijetnja, jer se u domovinu vraćaju teroristi koji su preživjeli borbe u Siriji i šire ekstremističku prijetnju u Xinjiangu.

terorista

Sve ovo je dio širih napora Washingtona da se sabotira “Jedan pojas, jedan put” i zadrži globalni i regionalni rast Kine.

Nedavnim eksplozijama u Šri Lanki i trenutnom “interesu” ISIL-a za južne azijske države slijede i masovni upadi u Kinu. Međutim, autoceste, željeznice i luke izgrađene uz pomoć Kine su pretvorile Šri Lanku u strateški važnog partnera Pekinga, što je još jedan primjer pada utjecaja Washingtona ne samo u indo-pacifičkoj regiji, nego u cijelom svijetu.

Sjedinjene Države su došle do točke da su ISIL prvo stvorile u očajničkom pokušaju da spase neuspjelu kampanju smjene vlade u Siriji. ISIL još uvijek ima što raditi u arapskoj republici, kao i susjednom Iraku, ali je težište aktivnosti prebačeno u središnju i južnu Aziju, gdje ova teroristička organizacija nema zadaću da oslabi regionalne konkurente Izraela, već da osujeti izgradnju kineskih projekata. Stoga je Washington, zajedno sa svojim partnerima iz Rijada, glavni osumnjičenik za slučajni dolazak militanata “kalifata” na obale novog partnera inicijative “Jedan pojas, jedan put”.

Ako upotreba ekstremizma od strane Sjedinjenih Država u borbi protiv glavnih suparničkih snaga izgledala poznato, to je zato što su Sjedinjene Države i njihovi saudijski partneri koristili Al-Qaidu na isti način u Hladnom ratu protiv Sovjetskog Saveza.

Preteča Al-Qaide, Muslimansko bratstvo, sudjelovala je u neuspjelom pokušaju rušenja Sirije, sovjetskog saveznika, početkom ’80-ih. Mnogi borci koji su sudjelovali u pobuni koju je Hafez Al-Assad sasjekao u korijenu, pobjegli su u Afganistan i sudjelovali u ratu Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije protiv Sovjetskog Saveza.

Nepopustljivo izopačenje islamske vjere, vehabizam, koji služi kao ideološki temelj skupina kao što su Al-Qaida i ISIL, političko je oruđe kojim Rijad podupire geopolitičke ambicije Washingtona. U članku u The Washington Postu iz 2018. godine pod naslovom “Saudijski princ poriče da je Kushner njegov”, piše: “Na pitanje o širenju vehabizma financiranog od strane Saudijske Arabije, stroge dominantne vjere u kraljevstvu koju su neki optužili da je izvor globalnog terorizma, krunski princ Muhammad bin Salman je rekao da ulaganja u džamije i medrese u inozemstvu datiraju još iz vremena Hladnog rata, kada su saveznici od Saudijske Arabije zatražili da iskoristi svoje resurse kako bi spriječili približavanje muslimanskih zemalja Sovjetskom Savezu”.

Interpol objavio listu terorista

Tako je gotovo priznato da su Sjedinjene Države i Saudijska Arabija koristile ekstremizam kao geopolitičko oruđe za ometanje Sovjetskog Saveza i zaštitu i širenje zapadne hegemonije na globalnoj razini.

Priznato je kako Sjedinjene Države i partneri od iračke Al-Qaide stvorili ISIL, a njegovo iznenadno pojavljivanje u Aziji je poruka Kini da će se koristiti poznati model upotrebe ekstremista od strane Washingtona u borbi protiv uspona azijskog diva i nametanju svoje vojne nazočnosti kako bi se obranile zemlje ranjive na terorizam.

Kada se dogode teroristički napadi, kao u svakoj kriminalističkoj istrazi je prvo pitanje koje se mora postaviti “tko od toga ima koristi”? Sjedinjene Države su odigrale središnju ulogu u stvaranju ISIL-a, a ako on stvarno stoji iza napada na Šri Lanki, onda je to širenje terorizma koje treba Washingtonu. Destabiliziranje Šri Lanke, ključnog partnera Pekinga u južnoj Aziji u inicijativi “Jedan pojas, jedan put”, uz terorizam i etno-religijski sukob, koristi samo interesima globalnog protivnika Kine, Washingtonu, ali i dijelu vladajuće elite i obavještajnih agencija Indije.

Sjedinjene Države se istovremeno pojavljuju kao piromani i vatrogasci. Dok se to potpuno ne razotkrije, nakon svakog terorističkog napada će Sjedinjene Države biti glavni osumnjičeni. Osim toga, dokle god ne moraju skupo plaćati za usluge globalnog terorizma, ova zlokobna igra će se nastaviti, uz cijenu na stotine i tisuće nevinih života, kočenja razvoja mirnih zemalja, te ugroze mira i globalne stabilnosti.

Zbrka oko odgovornosti za masakr u Šri Lanki i prikladno rješenje: “Kriv je ISIL”

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
39 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Svi tragovi vode do istog brloga….
Čudno da jos ne postoji u kladionicama “tko je sljedeči” ?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Mi nismo, na vrijeme smo skontali da u Peking pošaljemo Krstičevića i ne potpišemo ulazak u Novi put svile, inače bi 100% bio napad na moru da uništi sezonu. Dovoljna su dva tri krelca kozoheba iz susjedstva , Maoče ili Ošvi, Kosova ili gdje već da pošalju poruku Plenkiju. nema ništa od Uljanika, jer Kinezi hoće prugu i luku Rijeka do Budimpešte, a to Plenki ne smije potpisat ni mrtav. Dakle, mogu i razumjeti da se ovi naši boje, ali ne i opravdati

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Laki
Vjerojatnije da če kinezi htjeti i Uljanik i 3.Maj i luku i prugu
A što če Plenki potpisati ne ovisi o njemu. Naredbe mame Merkel če izvršiti bezpogovorno, kakve god bile

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
1 godina prije

Ima i baba Anđa svog šefa, tako da ne mislim da se Plenki baš puno boji babe Anđe dok uredno izvršava naredbe iz Buzina..

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

No problem,Italja vec dogovara sa Kinom luku Trst.Tako da ce savudrjska uvala biti preskocena tj,Rijeka i Kopar.
Inace steta za brodogradiliste Uljank.Eto kako podrepasii budu repom mlatnuti,a Hrvati put pod noge,opet u pecalbu kao u 19v.
Da ti se kosa digne na glavi.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Lako, to ce se desiti na obali ljeti kad-tad, nazalost.

Abe Nepotvrdjeni
Gost
Abe Nepotvrdjeni
1 godina prije

Napad na Jadranu je i napad u Italiji. Isto nam se pise.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Kazu da je Salvini potpisao put svile, te omogucio kinezima pristup u Trst i Genovu. Znaci li to da ce se uskoro Italija zakrvaviti?

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Tko je sljedeći? Ovisi kako će se vazali ponašati. Mogla bi to recimo biti i Njemačka ako se pusti u rad Sjeverni tok. Ili Italija ako još više pusti Kineze na Apeninsku čizmu. Ili bilo tko neće plesati kako usanska frula svira.

Tornjak
Gost
Tornjak
1 godina prije

Svi putevi vode u Rim tj. Washngton.

eirgnuwerugnqiwerngfqerfqerugfqeurgfue
Gost
eirgnuwerugnqiwerngfqerfqerugfqeurgfue
1 godina prije

Još je brezinski rekao da im je islam najače oružje misleći na vehabiciobojse.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Svi putevi vode u vašington via mossad..To je zona odgovornosti mossada… Ta bagra već godinama radi zlo u tom dijelu svijeta.. To je jos mala maca sta su sposobni… Recimo sukob indija-pakistan…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Da, točno je. Ali to je samo jedan dio priče, drugi dio: prema Jutarnjem,:
” Mohamed Yusuf Ibrahim, tajkun koji se obogatio na trgovini začinima, uhićen je nakon terorističkih napada na hotele i crkve jer su se njegovi sinovi Imsath Ahmed Ibrahim i Ilham Ahmed Ibrahim raznijeli bombama u nedjeljnim napadima.

U četvrtak je glasnogovornik policije Ruwan Gunasekera izjavio za CNN kako je Mohamed Yusuf Ibrahim pod nadzorom, te da vjeruje kako su i svi ostali članovi obitelji Ibrahim u pritvoru.”
Roditelji ” kraljevi čaja” i “kraljevi začina”.
Ništa sirotinja, što pokazuje da se radi o pravoj, dobro organiziranoj, – ideologiji. Od knjige i učitelja, do prakse: eksplozivnih naprava.
Nitko ne može protiv ideologije; samo se jedna može zamijeniti drugom.
I točno je da je početak svega bilo američko uplitanje osnovano na strahu od jedne ideologije – komunizma. Vidjeli su da to može poslužiti kao podloga za stvaranje velikih i jakih država, gospodarski uspješnih, i što je najgore, neovisnih o njima…
Pa su lijepo uputili SA da širi ova učenja po svijetu.
Naravno, u SA nesmiju…ali ima i ona “tko pod drugim jamu kopa…”

Pera
Gost
Pera
1 godina prije

Samo da primjetim: vehabizam je engleska izmisljotina .

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ne , da bi to sproveo moras jako dobro da poznajes islam , englezi to nisu u stanju..
Postoji samo jedan narod koji ima “talenat” da to odradi.. Oni imaju više hiljada godina iskustva s knjigama i poslanicima…
Naravno oni nisu dotakli Kur’an , niti ga iskrivili , istina je i dalje tu , oni su samo krenuli s svojim izopačenim tumačenjima …

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Ovo ima veze sa lovom ….sve i jedan koji je zavrsio na tlu kalifata otisao je tamo radi love i zato sto voli da ubija i oduzima zivot neistomisljenicima …smatrajuci njihov zivot bezvrijednim bez postulata vahabizma …..Vec vidjeno 30 -tih godina na tlu Evropskih drzava ….Nadji nesto od ovog lika i procitaj sta je bio i ostavio iza sebe…. Muhamed Amin al-Huseini …

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

“Kraljevi začina”?
Netko je nekome zabiberio.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Nesto slicno se desilo u Makedoniji 2015.
Secam se prica o Turskom toku koji je trebao da prodje kroz Makedoniju i Premijera Nikole Gruevskog koji je davao blagonaklone izjave o projektu i onda je sve saseceno u korenu teroristickim napadom u Kumanovu 9.5.2015:
https://youtu.be/-FZu_DEPqxw

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

ANGLOSAKSONSKA I HAZARSKA POSLA.
PO SVEMU SUDECI TO SU POTEZI OCAJNIKA….

Segota
Gost
Segota
1 godina prije

Križaru… Momak , ti očito imaš …ovaj…..
mentalnih poteškoća???

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Dosta nategnuto. Ali u nedostatku informacija moze proci. Cinjenica je da je navodni vodja napada poginuo u napadu na hotel a ne crkvu sto sugerira da crkve nisu bile primarni cilj te se nije radilo o samo vjerskom napadu. Osim toga muslimani na Sri lanki cine 7 posto stanovnistva i ne zive na homogenom teritoriju. Pa nije jasno koja bi bila logika da muslimani pribjegnu nasilju i terorizmu. Sta se krije iza svega mozda saznamo za koju godinu ako negdje procure informacije.

Trt
Gost
Trt
1 godina prije

logika je da se prekine kineski put svile

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Hvala G. Babič. Kao i uvijek uživanje je pročitati vaše tekstove i analize bez navijanja.
LP

ANTINWO.HR
Gost
ANTINWO.HR
1 godina prije

Sigurno opet maslo kukavica iza zavjese.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Babić, Vrag ti jebi zadnju nogu!

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Svaka im cast, okaciti sliku El Bagdadija iznad Bele Kuce i optuziti ih za ter. akt stvarno treba imati mud@.
Ovo retko koji novinari rade danas…

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

On samo govori (sto jest novinarska hrabrost i karakternost) ono sto veci dio javnosti (i ja medju njima) smatra vec godinama,da nije moguce imati teroristicku organizaciju koja na svim stranama svijeta sije teror fantasticno organiziranim akcijama bez podrske neke bogate i velike drzave.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
1 godina prije

Pa zar nije prije više godina jedna zastupnica u nizozemskom parlamentu izjavila da je taj tobožni El Bagdadi zapravo pravim imenom Simon i još nekako (hazar i po oci u majci) te de da su ga čuvene tajne službe uvalile onim blesavim bradatim džihadističkim spodobama za šefa jer perfektno govori arapski. Na jednoj slici je taj tip bio prikazan bez brade u društvu s onim MC-“jastrebom” što je nedavno odapeo od raka mozga…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Zapravo, nije da se nezna…jedni od tih koje si naveo su naredbodavci/ koordinatori Daesha, a jedni – Al kaide…
Primjetilo se u Siriji – prije par godina…

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

Vrlo jeftini način za postizanje ciljeva. Međutim, koliki god problem bio svi koji nastradaju u takvim napadima, još je veći problem reakcija koja se događa. Umjesto osude od normalinih muslimana, dobiva se sutnja te radikalizacija normalnih muslimana. Umjesto korektivnog faktora dobivamo sve goru situaciju. I nisu samo oni krivi. Tko god nije musliman a priča o islamu, odmah je od ljevičara proglašen islamofobom. Od istih onih koji su za gay prava… Paradoks na koji su svi slijepi…

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Asimetrija u sukobu za resurse.Ovo na Srilanki je kao manevar za odvracanje paznje radi neceg drugog..Molim stavite u kontekst i krajnje odrediste puta svile tj. Sjeverno jadranske luke..Trst Rijeka Koper….i nedavno sastajanje lidera zemalja jugoistoka Evrope sa Blesavim Micronom i Ludom Merkelicom, dolazak Kineske delegacije u Lijepu Nasu i najavu pape iz rima za posjet Novoj Makedoniji…..Balkan je kljuc zivota i smrti Evropske Unije ,kolliko god se trudili da to prikriju i NATO i ostali igraci na ovim prostorima .Tu pocinju i zavrsavaju se nocne more amerike i NATO-pakla…..Razmedje Svjetova i Civilizacija …..i neuralgicna Mediteranska Regija gdje svako dodje da prijeti ,pljacka i ubija…..Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

1970-ih se od Amera u zapadnoj Europi provodila operacija “Gladio”, najviše su bile afektirane Italija i Belgija di su pripadnici Crvenih Brigada bombavali autobusne i željezničke stanice, otimali, ubijali kako bi se širija straj o komunizma i kako bi mase o straja pristale na totalnu poslušnost i kako nebi puno propitkivale sustav.
Danas više nema “prijetnje” komunizma, ali su “prijetnja” muslimani odnosno šta su u operaciji “Gladio” bile Crvene Brigade, danas je to ISIL.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Operacije organizacije Gladio.. npr…Verujući da je nezadovoljstvo komunističkim vlastima u bivsoj SFRJ toliko veliko da je dovoljan mali podsticaj da izbije pobuna, grupa od 19 pripadnika emigrantske organizacije Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB) u sredinom 1972. upala je na teritoriju SFRJ kako bi izazvala ustanak i promjenu politickog poretka bivse SFRJ ….U doba hladnog rata svi koji su bili protiv postojanja warsavskog pakta bili su lak plijen ,,CIA”…Masa iseljenika sa ovih prostora nije imala izbora …ili Legion E. ili USA army ….pa Argentina itd..itd ….Ideoloska podjela ne genetska podjela na ovim prostorima igra igru smrti jos od raspada nekih monarhija pod kojim su narodi sa ovih prostora patili vijekovima…Cudni su putevi boziji…..Pravo na borbu ne mozete oduzeti nikome…pa ni onim kojima borba nije prioritetna aktivnost u zivotu….jednostavan prirodni zakon utkan u ljudsko bice inerpretinan na pogresan nacin…..
PS. na ovo bi se nadovezao sa rijecima iz ,,VEDA” ….,,Ono si ocemu razmisljas”….

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Ma kako se iznenada u MS medijima pojavija Al Baghdadi koji ne koristi internet . . . sad bi mi ka tribali čekat kako će nas od Al Bahdadija oslobodit oni koji su nas oslobodili i od Bin Ladena i koji su ga sahranili po “drevnom muslimanskom običaju” bacanjem iz helikoptera u more ☺

Cvicoka
Gost
Cvicoka
1 godina prije

Bitno je da napravimo LNG za SADISIL nesto se ne otimaju za brodogradilišta… Najvece zlo potice iz SADa

Makaki
Gost
Makaki
1 godina prije

Poslije napada na Sri Lanki i Indijske zemlje Kerala i Tamil dobile su upozorenja od Isila. Inace Kerala i Tamil su zagovornice da se ne slijede USA naredenja i nastavi se trgovina sa Iranom

kremit und satir
Gost
kremit und satir
1 godina prije

Masoni mrze krščane. Tisuče Toyota sa dodatnom opremom po pustinji palo sa neba samo. Vladimire spasi ovu planetu kao Siriju.

Armada
Gost
Armada
1 godina prije

N Babic svaka cast na textu Dajes nadu da novinarstvo nije izumrlo.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
39
0
()
x