Grčka priprema iznenađenje u Dubrovniku – Želi ući u savez Kina +16

Alexis Tsipras
29 komentara

Jučer smo izvijestili kako se ovog tjedna u Dubrovniku održava summit “Kina + 16”, na kojoj će sudjelovati velika kineska delegacija od 250 dužnosnika i 350 poduzetnika prevođenih premijerom Li Keqiangom. Ostali sudionici ove kineske inicijative su članice EU Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija, te Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija.

Međutim, jučer poslijepodne je objavljena nepotvrđena vijest da će se možda inicijativa koju je kineska vlada pokrenula 2012. godine proširiti.

Neue Züricher Zeitung piše kako je grčki premijer Alexis Tsipras već prošle godine de facto uveo Grčku u članstvo skupine “Kina + 16”, ali bi se on uskoro i službeno morao pretvoriti u “Kina + 17”.

Kao što smo naveli, sa summita EU-Kina u Bruxellesu je kineski premijer Li Keqiang otputovao za Dubrovnik i tamo će se susresti sa svojim kolegama iz 16 zemalja istočne i jugoistočne Europe.

Objavljeno je kako će na summit doći još jedan gost, grčki premijer Alexis Tsipras. Već prošle godine je Tsipras najavio pristupanje svoje zemlje kineskom savezu i sada bi te mogao učiniti i službeno.

Kineska vlada poziva na oprez, ističući kako se svih 16 zemalja mora složiti s pridruživanjem Grčke. S druge strane, sugovornik švicarskog lista u Ateni kaže da je odobrenje samo stvar forme. Predstavnici grčke i hrvatske vlade, koja je domaćin summita, nisu htjeli komentirati eventualni grčki prijem.

Kina i Grčka su već partneri

Za kinesku vladu bi ulazak Grčke u inicijativu bio još jedan dobitak. Samo prije nekoliko tjedana je Italija potpisala Memorandum o razumijevanju o “Novom putu svile” s Pekingom, kao prva zemlja skupine G7. Grčka i Kina su godinama blisko povezane, budući da je kineska brodarska tvrtka Cosco većinski vlasnik luke u Pireju. Na vrhuncu europske financijske krize je Kina bila jedan od glavnih pristaša Grčke.

Grčka, kao i Europska komisija, trenutno u savezu “16 + 1” ima status promatrača. Format organizacije, koja ima vlastiti sekretarijat u Pekingu za Bruxelles je prilično kontroverzan i europski dužnosnici vjeruju da kineska vlada pokušava podijeliti Europu s inicijativom “16 + 1”.

Jugoistočna Europa posebno ima važnu ulogu u kineskoj inicijativi “Novog puta svile”, a Grčka na toj ruti možda ima najveću ulogu.

Peking gradi autoceste s kineskom pomoći i zajmovima u Srbiji i za kineske planere je regija ulazak i mostobran da se dođe do srca razvijenog dijela Europe.

U Europskoj komisiji su se već pomirili s tim i pretpostavljaju da će Tsipras biti prisutan u Dubrovniku. Bruxelles pozorno promatra. Nakon Memoranduma o razumijevanju između Rima i Pekinga o „Novom putu svile”, ulazak Grčke u kinesku inicijativu “16 + 1” će biti dodatan udarac za politiku Bruxellesa.

Glasnogovornica Europske komisije je rekla: “Sve države članice, bilo samostalno ili u okviru regionalnih podorganizacija, kao što je format “16 + 1″, moraju jamčiti kompatibilnost s pravilima i politikom EU”.

Kina u ulasku Grčke ne vidi nikakav problem.

“Zemlje kojima nedostaje razvojni poticaj, kao što su Portugal, Italija i Grčka, marginalizirane su u regionalnoj ekonomskoj integraciji. Suradnja s Kinom pomoći će im da povrate ekonomsku vitalnost i da imaju glas u regionalnim poslovima. Stoga će oni moći ponovno donositi odluke umjesto da samo sjede i promatraju. Sve ostalo su uobičajene klevete o Kini koja u neke druge svrhe želi iskoristiti format”, komentirajući ulazak Grčke u format 9. travnja piše glasilo KP Kine, Global Times.

NZZ

 

Alexis TsiprasJedan pojas - jedan putLi KeqiangNovi put svile
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Splitexpress
4 godine prije

Njemačka politika puzajućeg razbijanja zemalja pridruženih EU proširenom njemačkom tržištu doći će glave i evropskom projektu,a Nijemci će biti prisiljeni tražiti nove modele opstanka,jer će sadašnji model biti brzo potrošen?

Alen
4 godine prije

“Bruxelles pozorno promatra.” … Ovo je vic godine !

Trubadur
4 godine prije

Njemačka zna, da se treba pridružit novom RusoKineskom brzom vozu…. Ali, dok su u Ramsteinu gazde iz Amerike, to če bit vrlo težko…

Siniša
4 godine prije

Kako se ne oteti utisku da Rusija postaje svjetski Policajac?Gdje god sigurnosno zagusti tu se pojavljuje Rusija sa svojom vojnom silom, gdje hvali novca tu se pojavljuje Kina…naravno karikiram, nije tako jednostavno ali u svakom slučaju činjenica je da ko god želi da se otrgne od NATO uticaja po garancije, oružje i resurse ide u Rusiju a po novac u Kinu. Žao mi je jer Rusija, ima priliku biti veća sila od NATOa i Kine zajedno.

Alen
4 godine prije

Nacionalna komisija za razvoj i reformu Kine uključila je rudarenje bitkoina i drugih kriptovaluta u preliminarnu listu industrija koje bi trebalo zabraniti u Kini

Pikač
4 godine prije

Pa da sam ja Grk,odmah bi pokušao ući u deal sa Kinezima. Već je vrijeme da se Švabama malo pokažu zubi. To kako je Merkelica,i općenito Njemačka i Brisel i druge međunarodne institucije,to kako su tretirali Grčku unazad 10 godina je ispod svake razine dostojanstva za jednu državu i narod

Spock
4 godine prije

Pa kupili su već luku Pirej od Grka – a što sprečava Kinu da okupi Grčki dug, ima hrpu bezvrijenih dolara za potroštit, a onda Angela može ljepo razguliti iz Grčke

Moreno
4 godine prije

One road one belt je infrastrukturna inicijativa ulaganja vrijednosti desetaka tisuća miljardi dolara, ali bez ijednog dolara u transakcijama i bez ijedne američke korporacije.

samo tako
4 godine prije

Uskoro Kina+17
Pa slijedi Ausrija ,.Kina+18

Tihanaa
4 godine prije

Evo nove prilike za domaće lopove, da si napune đepove

krezubi glasac
4 godine prije

Amerika je pukla kao kokica u svom ego ludilu,pohlepi i aroganciji. Rusija je moc i ljudi tamo jos cijene zivot i solidarnost medju gradjanima. Dobrp je da Rusija jaca. Slicni su nam najvise u shvacanju kvalitete zivota. Kina me plasi sa osa,pcela mentalitetom radom sa malo place i totalna odanost gazdi. Kinezi su ustvari enigma velika.

Matija
4 godine prije

Grcka.. i taj Cipras.. sluga nad slugama imperijalista. Kvisling 21. stoljeca. On moze biti samo trojanski konj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI