fbpx

Kameleon Alexis Tsipras se vraća i Grcima nudi „mjere za spas od krize“

Alexis Tsipras - Raširenih ruku

Syriza „kameleona“ grčke politike Alexisa Tsiprasa je u parlamentu u Ateni u utorak iznijela popis od deset točaka s ciljem predlaganja mjera koje bi „riješile ekonomske i zdravstvene probleme Grčke“. Vrlo zanimljivo, posebno ako u obzir uzmemo činjenicu da je Tsipras izabran da Grčku spasi od mjera štednje po cijenu izlaska iz eurozone, da bi kao premijer na kraju prihvatio diktat  Trojku, zadužio Grčku i proveo sve što su Grci tražili da odbije po svaku cijenu. Usput, Grčka je tada bila dužna oko 30 milijardi eura nego danas, kada, uz pet godina otplate kamata, duguje 385 milijardi eura.

Stranka je dovedena u vladu prije nekoliko godina zahvaljujući „karizmi“ Alexisa Tsiprasa i želi je usmjeriti pažnju na nedostatke zdravstvenog sustava, predloživši zapošljavanje na neodređeno vrijeme 4000 liječnika i medicinskih sestara za jačanje sustava.

Ali Tsipras ne traži samo to, već kaže da je realna ekonomija zemlje također je u fokusu pozornosti Syrize. S hipotezom od 25 milijardi eura, među točkama programa je dati kompanijama taj novac, „kako bi im se osigurao kisik“, obustaviti porezne i bankarske dugove do šest mjeseci i ubrizgati likvidnost u one sektore koji su morali trpjeti blokadu.

Industrije, turizam i ugostiteljstvo su biti glavni nositelji predloženog manevra, zajedno s radnicima, kojih se Tsipras sjetio, a koji su zbog neprestane krize, ne samo trenutne, izgubili stalni posao. Ukratko, Tsipras je nakon mnogo godina ponovno „otkrio sebe“ ne samo kao ljevičara, već i kao uvjerenog liberala.

Tko zna što njegov bivši saveznik Yanis Varoufakis misli o tome misliti, koji je zapravo otjeran iz prve vlade Tsiprasa.

Je li Syriza zaboravila svoju prošlost?

S ideološkog stajališta, čini se da se Syriza vratila bliže korijenima, iako s liberalnijom konotacijom od godina u kojima se njezina monetarna politika, samo teoretski, više slagala s Varoufakisovim teorijama.

Međutim, čini se da je stranka u toj oštroj kritici zaboravila kako je upravo Tsipras bacio Grčku u najmračnije godine još od vremena „crnih pukovnika“, kada je Atena kleknula i pokorila se volji Europske unije, ili bolje rečeno Trojke. Da se to nije dogodilo, možda bi Grčka sada imala veći javni dug, iako je uz povećanje od nekoliko desetaka milijardi eura, plus bačeni novac na kamate vjerovnicima, i to upitno. Sve potvrđuje da je Tsipras poslušao volju naroda izraženu na referendumu, koji je tražio odbacivanje diktata Trojke i poručio da je spreman i na proglašenje bankrota i izlazak iz eurozone, danas bi sigurno bi imala likvidnost koja bi joj omogućila brže djelovanje, ekonomski i u smislu jačanja zdravstvenih ustanova.

U ovom se čudnom kazalištu aktualna vlada, koja je odbacila politike bezuvjetne pokornosti Europi, sada suočila s nedostatkom likvidnosti, što  se u velikoj mjeri može pripisati političkim silama koje bi htjele nastaviti s velikim ubrizgavanjem novca. Ali bez pozitivnog rejtinga, teško je ostvariv scenarij u kojem bi Grčka mogla ponovno u tišini raspravljati o svom međunarodnom dugu.

Jedino što je sigurno u ovom trenutku je da se Grčka ne može nositi s ogromnom količinom troškova s kojima se suočava. Otuda i šanse da će se bez nove injekcije likvidnosti u blagajni Atene zemlja naći u situaciji da mora birati hoće li platiti svoje dugove ili pomoći realnoj ekonomiji. Ovaj se izbor čini gotovo obaveznim.

Realnost je, zapravo, ta da glavni sektori Grčke riskiraju da budu uništeni dugom blokadom aktivnosti. Grčki BDP o turizmu ovisi oko 20%, ali nije samo to sektor koji će biti pogođen. Ako blokada potraje, iako se i u ovom scenariju razdoblje za djelovanje sve više smanjuje, Grci bi opet kao „branitelja“ mogli vidjeti upravo one koji su posljednjih godina zemlju doslovno prodavali po volji velikih međunarodnih kreditora. Ipak, čak i uz minimalne šanse da ova godina donese išta dobro Grcima, vjerojatno će se sjetiti tko je i što Alexis Tsipras i svih njegovih obećanja, od kojih nije ispunio niti jedno.

Kathimerini

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
14 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
crna guja
Gost
crna guja
5 mjeseci prije

hokus pokus preparandus mali medvjedic ide u tzv grcku op stop mali medvjedicu ti nosis bundu na sabi a mi cekamo gologuze da nam dodju na nase tzv more

Red Dog
Gost
Red Dog
5 mjeseci prije

Biznis. I siri se.
Dobio reklamu.
Nova Partija u Swedistanu. Ali… nema politcki program. Pita nas sta hocemo da predstavlja.
Alternativa 1 – „Naivac: Joj, kako su fini i demokraticni! Pitaju MENE za MOJE skromno misljenje“.
Alternativa 2 – Cinik: „Majku im boziju, cega se sve nece setiti? Pitaju te sta hoces da cujes i onda ce te lagati sta hoces da cujes“.
Tko je u pravu? Rekao bih drug cinik.
Recimo da ce dobiti glasove i uci u parlament. I? Tamo su manjina, ne mogu nista. Pricace oni slatko, ali ne mogu promeniti nista. Ali neki drugovi i drugarice ce se uhlebiti.

Antigripin
Gost
Antigripin
5 mjeseci prije

Ljudi pamte, taj klaun reskira da bi ga netko pojeo ako jos malo filozofira….

Đuka Fićuka
Gost
Đuka Fićuka
5 mjeseci prije

Grcima je najbolje da ga likvidiraju pa ce onaj nakon njega bolje razmislit

istrazuj
Gost
istrazuj
5 mjeseci prije

@duka,
Kolega, premda sam protiv svake vrste agresije – jedini logican zakljucak je ovaj koji vi spominjete…
(Uistinu, ne moraju ga “likvidirati” – ali naprosto – morali bi mu zacepiti lazljivu gubicu!)

Na zalost – tzv “narod” NISTA NE PAMTI!
Ima evo kolega koji vjeruju u takve price la “laku noc”… A sta da se radi, kad nam sve govori da NIJE tako na zalost…
Tzv “narod” je kao stado ovaca.
Naprosto tzv “narod” je – preglup! I uvijek ce se dati manipulirati!
Ako ovaj smrad – na bilo koji nacin UDJE u tu utrku za “vladu” – on ce je i DOBITI, ako to budu odlucili oni koji vladaju sistemom.
Tzv “narod” je bio i ostao PREGLUPA jedinica za mjerenje gluposti, a uz to u najvecem dijelu jedino zainteresovan da ima “u se, na se i poda se” – te u 99% slucajeva APSOLUTNO ga NE interesuje sto cemu sutra oni isti koji su mu “obecavali brda i doline” – odrubiti glavu!
Ne… prosjecan glupak iz tzv “naroda”, cak i kad IMA vremena – on ce radije dati to vrijeme – da ga se manipulira realitijima, “sportom” ili bilo kakvom vrstom “zabave” za glupake…
(prije su ga manipulirali “religijama, “revolucijama” i svim ostalim sranjima…a sad je “sport i “rialiti” moderan… pored “korone”)
Upravo to sve znaju i oni koji su i NAPRAVILI tzv “demokratiju”.
Nije Sokrat dzaba – prva zrtva te iste govnjive “demokratije”.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
5 mjeseci prije

Grcima onda prije trebaju mjere za spas od Tsiprasa.

dalmata
Gost
dalmata
5 mjeseci prije

Lik je proto tip,svih crnih likova u EU,NATO,USrA posebno,kod Balkanskih poludivljih plemena.Svi imaju ovake poluproizvode na svojoj grbaći,koji su dno dna,fanag(talog).Nisu problem ni oni ni njihove tkz,demokratske stranke(ne triba ić dalje od svog dvorišta.Npr,u lipoj njihovoj imate zrcalnu sliku SDP i osuđena kriminalna organizacina HDZ,),problem je kratkoumni,zadrti narod(i),kojima je smisao života;”Nek susidu crkne krava”.i blago svima ovakin izrodima u cilom svitu,dok god imaju onake narode,koji su zaslužili ovake lllicemjere,lažove,izdajice

Red Dog
Gost
Red Dog
5 mjeseci prije

Ja mislim da je drug tada bio samo naivan.
Kao: „Imam predlog. Ako slusate mene cemo svi ziveti srecno zauvek“.
Oni nisu bili tamo da se zivi srecno, vec da se zaradi novac.
Da je ostao naivan do sada bi bio medicinski fenomen.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
5 mjeseci prije

Sjaši Kurta da uzjaše Murta i tako u krug ili još jednostavnije dok je ovaca za šišanje bit će i vunenih čarapa

Lucija
Gost
Lucija
5 mjeseci prije

O.K.
Pitanje. Zašto navodno divlja balkanska plemena ne pribjegnu – divljaluku?

CAN
Gost
CAN
5 mjeseci prije

Oll Killed- divljem luku?
Sijede na wc-u ,a nema tariguza
Nesmiju iz kuće
Baš su dobili like na twiteru,broje likove
Imaju pričeg posla
Zauzeti su sami sobom

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
5 mjeseci prije

Svaki put taj divljakljuk nama je organizovan iz civilizovanog ostatka svijeta,svaki put kada smo se klali i tukli izvor toga su mogao naći na nekom drugom mjestu a ne ovdje,nama je tradicionalno da se ne volimo ali tu mržnju nam je ipak ugradio neko drugi

Motika
Gost
Motika
5 mjeseci prije

Grcima treba pravi komunista kao vođa koji će ih iščupati iz kandži srednjovekovinih pijavica. Ostale koji su im služili treba izbrisati iz istorije zemlje.

Abe 04
Gost
Abe 04
5 mjeseci prije

Shvatio je svoje greške i sada je odlučan da se iskupi i ispravi stvar. Bahahah

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
14
0
()
x