Turska upozorila članicu NATO-a na “ozbiljne posljedice”

Erdogan
12 komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Grčku da zaustavi svoje navodno vojno nagomilavanje na egejskim ostrvima, prijeteći svom susjedu i drugom savezniku u NATO-u teškom cijenom koju bi mogla na kraju platiti.

„Vaša okupacija ostrva nas ne obavezuje. Kada dođe vrijeme, čas, učinićemo ono što je potrebno”, rekao je Erdogan u govoru u subotu u sjevernoj provinciji Samsun.

Egejska ostrva, kojima je nekada vladalo Otomansko carstvo, data su Grčkoj prema sporazumima iz 1923. i 1947. godine. Ankara je u više navrata optuživala Atinu da nastavlja vojno jačanje na ostrvima, insistirajući da je grčki suverenitet nad njima uslovljen njihovim demilitarizovanim statusom. Grčki premijer Kyriakos Micotakis, međutim, odbacio je pokušaje Turske da dovede u pitanje suverenitet nad ostrvima kao “apsurdne”.

Erdogan je ukazao na istoriju sukoba između dvije zemlje, odnosno na grčko-turski rat 1919-1922. Rat je rezultirao velikom pobjedom Ankare, dok je Atina morala ustupiti teritorije koje je dobila podjelom raspadnutog Osmanskog carstva Turskoj Republici koja je nastala na njenom mjestu.

„Pogledajte istoriju, osvrnite se na istoriju, ako odete predaleko, cijena će biti visoka. Imamo samo jednu rečenicu za Grčku, ne zaboravite Izmir”, rekao je Erdogan, očigledno misleći na bitku kod Izmira 1922. (tada poznat kao grad Smirna).

Bitka je rezultirala protjerivanjem grčkih trupa iz Male Azije – i velikim požarom koji je u velikoj mjeri uništio grad. Mnogi istoričari vjeruju da su požar namjerno pokrenule turske trupe kako bi očistile lokalno etničko grčko stanovništvo.

Neprijateljske primjedbe nisu zaobišle ​​Atinu, a grčko ministarstvo vanjskih poslova je izjavilo da neće učestvovati u “nečuvenom svakodnevnom nizanju prijetnji” koje pokazuje Turska. Umjesto toga, ministarstvo je obećalo da će pokrenuti pitanje turskih neprijateljskih izjava pred blokom NATO-a koji predvode SAD.

“Obavijestit ćemo naše saveznike i partnere o sadržaju provokativnih izjava… kako bi bilo jasno ko postavlja dinamit na koheziju našeg saveza tokom opasnog perioda”, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Nove tenzije između dvije susjedne zemlje dolaze kada je Turska krajem avgusta optužila Grčku da je zaključala svoju protuzračnu odbranu S-300 ruske proizvodnje na dva turska aviona tokom rutinskog leta iznad neutralnih voda. Međutim, grčki vojni izvori negirali su incident, rekavši lokalnim medijima da nijedna protivvazdušna odbrana zemlje nije bila aktivirana na dan navodnog incidenta.

Egejska OstrvaGrčkaNATOturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Realno
1 godina prije

Turčini mogu plivati do otoka bez da ih iko zamijenti. Grci spavaju u kontrolnim tornjevima i igraju igrice.

tihobl
1 godina prije

Anglosasi cijelo ljeto dovlace oruzje i vojnike u Grcku i otvaraju nove baze. Turskoj govore da je to zbog ruske opasnosti.

Prle
1 godina prije

Ajde otvorite jos jedno zariste,molim vas. Iz Ukrajine nema nekih zanimljivih vjesti. Izlapilo. Meni je dosadno u zivotu pa jedva cekam da imam sta gledat na internetu. Samo ne znam za koju cu stranu navijati. Jer je to meni jako dobra zabava kada netko ratuje. Jer nemam nista drugo raditi osim sto visim po internetu. A ako na netu nema rata i navijanja za jedne ili druge,meni je dosadno na internetu,jer znate,i internet je postao dosadan kao i msm mediji. Zato otvarajte ta zarista jer najinteresantnije je kada se puca.

Max
1 godina prije

Grčka je vojno jaka ali Turci su jači pa bi to skupo koštalo. Inače nije zaključala nego naciljala.

Nekoime
1 godina prije

Vidi Sultan kako je došlo vrijeme za promjenu strana.

Lucija, prva
1 godina prije

Turci su majstori da u kriznim vremenima uhvate dio teritorija.
I, zadrže ga, bez nekog velikog protivljenja.
Dio Sirije.
Dio Cipra.
Samo vi Grci podbadajte. Ne znam tko će stati na vašu stranu…

Siniša
1 godina prije

Ipak bih savjetovao Erdi da se smiri.
Bezpotreban rizik.

Alp Arslan
1 godina prije

Nedaj se Sultane, uvjrk mi je bolo oči da su vam grci uzeli skoro do i jedan otok na koji doslovno možete pljunuti sa svog kopna, trebali bi to vratiti pod svoje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI