Uvoz zemlje EU iz Rusije dostigao je rekordno visok nivo

Brodovi
9 komentara

Uvoz ruske robe u Grčku skočio je na rekordnih 9,33 milijarde evra (10 milijardi dolara) prošle godine, što je više nego udvostručeno u odnosu na 2021, prema privremenim podacima nacionalnog statističkog ureda.

Elstat je u utorak izvijestio da je samo u decembru vrijednost uvoza iz sankcionisane zemlje skočila za 59% u odnosu na prethodnu godinu na 866,3 miliona eura.

Izvještaj je također pokazao da su glavni proizvodi koje je EU uvezla iz Rusije prošle godine bila naftna ulja i ulja dobivena od bitumenskih minerala (isključujući sirovu), naftni plin i drugi plinoviti ugljovodonici, te neobrađeni aluminijum.

Prema Elstatu, 2022. godine 398 grčkih preduzeća imalo je uvoz iz Rusije.

Istovremeno, trgovinski bilans između dvije zemlje u 2022. godini bio je negativan, pokazuju podaci. Vrijednost grčkog izvoza u Rusiju prošle godine smanjena je na 156,4 miliona eura sa 206,6 miliona eura u 2021.

Evropska unija usvojila je devet rundi sankcija protiv različitih sektora ruske ekonomije. Brisel trenutno radi na sljedećem nizu kaznenih mjera, koje bi navodno mogle uključivati ​​rusku nuklearnu industriju i trgovinu dijamantima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, međutim, tokom svog godišnjeg obraćanja Federalnoj skupštini u utorak izjavio da je privreda zemlje prevazišla sve rizike vezane za sankcije, i rekao da su zapadne kazne imale negativan učinak.

Grčkarusijauvoz
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

To je bilo u 2022. godini.
Sada je uvoz jeftinog ruskog plina u EU zabranjen, a ruska nafta u EU je limitirana na 60 dolara na što su Rusi rekli da neće izvoziti naftu u neprijateljske zemlje.
Što se tiče aluminija, energija je oko 30% ukupnih troškova za talionicu aluminija, a svi znamo koliko je u međuvremenu poskupila energija u Europi zbog EU sankcija Rusiji.
Na sve to, SAD planira uvesti 200% carine na uvoz aluminija iz Rusije (bio je članak na Logičnom o tome prije dva tjedna), a znamo da će je njezina pudlica EU slijediti u tome.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

U pitanju su energenti i rijetki metali … U biti – jedino TO ih je uvijek i interesiralo i NIŠT drugo . Istina .. To kratkoročno donosi profita no na dugi rok je — katastrofalno !!!! Naprosto . NEMRE se TAK OGROMNA zemlja graditi JEDINO na tih 2 – 3 stvari na dugi rok ! Pogledajte primjer Japana !!!! NEMAJU NIŠT !!!! JADARE PLANETA !!! Imaju 4 ostrva na kojima kavu nemreš popit a da ti šalica ne odleti sa stola !!! TRUSNO DA TRUSNIJE BITI NEMRE !!! No ŠTO imaju ??? IMAJU LJUDE !!!! I TO su iskoristili !!! Kroz VRHUNSKU NAOBRAZBU !!! NA TOMU su sebe , onak , atomsko – sprženi , PONOVNO izgradili !!! Na koncu , slično je i Njemačka postupila doklen su mogli .. Russia ima SVE I PUNO VIŠE i ZLOČIN je sebe graditi JEDINO na energentima ,rijetkim metalima te zlatu i dijamantima… Čitaj više »

Koko
1 godina prije

Dionice talijanske kompanije ENI su pale 84% usljed sankcije Rusiji. Bravo Borrell i Ursula..Slusajte sto kaze Jeffrey Sachs…..Moje ime je Jeffrey Sachs. Ja sam sveučilišni profesor na Sveučilištu Columbia. Ja sam stručnjak za globalnu ekonomiju, uključujući globalnu trgovinu, financije, infrastrukturu i gospodarsko državno umijeće. Pojavio sam se pred Vijećem sigurnosti UN-a u svoje osobno ime. Ne predstavljam nikakvu vladu ili organizaciju u svjedočenju koje ću dati. Uništenje plinovoda Sjeverni tok 26. rujna 2022. predstavlja čin međunarodnog terorizma i predstavlja prijetnju miru.

Koko
1 godina prije

Govore o globalnom zagrijavanju, o zelenoj energiji, o ocuvanju okolisa a podmecu eksplozija pod plinovode. O ovome govore professor Jeffrey Sachs…..Globalna transformacija u zelenu energiju zahtijevat će značajnu prekograničnu infrastrukturu, uključujući i međunarodne vode. Zemlje moraju imati puno povjerenje da njihovu infrastrukturu neće uništiti treće strane. Neke europske zemlje nedavno su izrazile zabrinutost zbog sigurnosti svoje offshore infrastrukture. Zbog svih ovih razloga, istraga Vijeća sigurnosti UN-a o eksplozijama Sjevernog toka visoki je globalni prioritet.

Max
1 godina prije

Očekivano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI