Strpljenje Turske se istanjilo

Erdogan - Tenzije Turske i Grcke
25 komentara

Grčka koristi ostrva u Egejskom moru da uznemirava turske vojne avione, rekao je u utorak Recep Tayyip Erdogan, dodajući da Ankara neće tolerisati takvo ponašanje u nedogled.

“Kada dođe vrijeme”, Turska bi mogla “naglo doći jedne noći” i uzvratiti, rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare s liderima Bosne i Hercegovine tokom posjete toj balkanskoj zemlji.

Erdogan je rekao da “nije dobar znak” da grčki radari blokiraju turske avione, nazivajući takvo ponašanje Atine “prijetećim”. On je također optužio Grčku da koristi svoje vojne baze na ostrvima u Egejskom moru kako bi zaprijetila Ankari. “Ako se takve nelegitimne prijetnje protiv nas nastave odatle, naše strpljenje će prestati”, dodao je predsjednik.

“Kada dođe vrijeme, biće preduzete neophodne radnje”, rekao je Erdogan. On, međutim, nije precizirao koje to tačno akcije Turska planira da preduzme.

Njegove riječi uslijedile su nakon što je tursko ministarstvo vanjskih poslova poslalo pismo 25 članica EU, kao i visokom diplomati bloka Josepu Borrellu i generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, u kojem je iznijelo turski stav o napetoj situaciji u Egejskom moru.

U pismu, koje je također upućeno stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a i generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu, Atina se optužuje za kršenje nevojnog statusa ostrva u istočnom Egeju i za druge “protivpravne radnje”, javlja turska novinska agencija Anadolu.

Turska je također optužila Grčku da postavlja “maksimalističke zahtjeve”, posebno polažući pravo na 10 nautičkih milja zračnog prostora uprkos tome što njene teritorijalne vode u Egejskom moru pokrivaju samo područje od 6 nautičkih milja od bilo kojeg ostrva, tvrdi Ankara.

Atina je u međuvremenu osudila ono što je nazvala “nečuvenim dnevnim padom” prijetnji koje je uputila Ankara. Njeno ministarstvo vanjskih poslova također je obećalo da će pokrenuti pitanje turskih izjava i pred NATO-om.

Turska je krajem avgusta optužila Grčku da je svoju protivvazdušnu odbranu ruske proizvodnje S-300 zaključala na dva turska aviona tokom rutinskog leta iznad neutralnih voda. Grčki vojni izvori negirali su incident.

erdoganGrčkaTayyip Recap Erdogantenzijeturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nebo-jsa
1 godina prije

Ovaj put Rusija nece braniti Grcku. To Turska zna I iskoristit ce

tihobl
1 godina prije

Lako je Sultanu da se pravi vazan iz BiH. Grcima iza ledja stoje samo anglosasi, a Sultanu oba entiteta BiH.

Zmaj
1 godina prije

Turčin uvik ostaje samo Turčin i ništa više, ništavilo, Grčka će patiti zbog rata.

Nekoime
1 godina prije

Turski askeri su jedina ozbiljna NATO vojska na kontinentu.

mrdo
1 godina prije

Kauboji i pirgavi ostrvski nakot se bore protiv Rusije do zadnjeg Ukrajinca, a protiv Turske će da se bore da zadnjeg malaka Grka.

Max
1 godina prije

Nijie blokirala ni zaključala već naciljala a to bi bio skup rat. Američke snage su u Grčkoj.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Bude li Turska još zajebavat’, EU i NATO će joj uvesti sankcije…
Reći će da je baklava grčka.

R M
1 godina prije

Grcka okupirana drzava,jezivo. Hteli su da izdju iz tamnice naroda EU, ali nisu im dali. Sada navijam za Tursku, ali je to nebitno. Svi ce odgovarati, kad-tad.

hiber
1 godina prije

Mora se priznati da je Sultan duhovit. “Grčki otoci uznemiravaju turske vojne avione!?”

Praetorian
1 godina prije

Ajde malo zakuhajte Talibani, niste dugo. Nakon Sirije, ajde malo sad cackajte mecku s Grcima. Sto su vas Britanci spasili onda da vas se ne protjera daleko od europskog kontinenta, da nikad vise ne prismrdite Europi

nekoizmase
1 godina prije

Kada se pogleda ponasanje zapadne marionetskih drzava naspram drugih vidi se bahatost i misljenje o nedodirljivosti i da svi istovjetno ifantilno kmece i prijete da ce ih tuziti velikom gazdi. Ne vidi Grci i svi drugi da ce kada dode na njih red jednostavno biti prepusteni sami sebi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI