Erdogan je Grčkoj izdao upozorenje

Turska - Grčka
28 komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je u subotu da bi najnovije balističke rakete njegove zemlje mogle doći do Atine, prije nego što je ponovio zahtjev Turske da Grčka prekine svoju navodnu militarizaciju ostrva u Egeju.

“Sada smo počeli da pravimo sopstvene projektile”, rekao je Erdogan u govoru u nedelju. “Naravno, ova produkcija plaši Grke. Kada kažete ‘Tayfun’, Grci se uplaše i kažu: ‘Pogodit će Atinu’. Pa, naravno da hoće.”

Turska je u oktobru testirala svoju balističku raketu ”Tayfun”, lansirajući projektil 561 kilometar (348 milja) duž svoje obale Crnog mora. Projektil kratkog dometa razvio je u tajnosti odbrambeni izvođač Roketsan sa sjedištem u Ankari, a navodno će biti sposoban da pogodi kopnene ili morske ciljeve u dometu od nešto manje od 1.000 kilometara (621 milju).

„Ako ne ostanete mirni, ako pokušate da kupite nešto da biste se naoružali, zemlja poput Turske neće biti posmatrač“, nastavio je. “Mora nešto učiniti.”

Erdogan je spominjao grčko prebacivanje američkih oklopnih vozila na egejska ostrva Samos i Lezbos, o čemu su izvještavali turski državni mediji u septembru. Dok Ankara tvrdi da je ova navodna militarizacija u suprotnosti sa nizom ugovora s početka 20. vijeka, Atina tvrdi da ima pravo da stacionira neke trupe na ovim ostrvima.

Iako su Grčka i Turska saveznice u NATO-u, dvije zemlje su istorijski rivali i imaju niz stalnih sporova. To uključuje rasprave oko kontrole nad nekoliko egejskih ostrva, svađe oko prava na bušenje u Sredozemnom moru i dugotrajni spor oko statusa Kipra.

Grčki premijer Kyriakos Micotakis sastao se u oktobru sa delegacijom američkih poslanika, pozdravivši “izuzetno dobre” odnose između Atine i Vašingtona tokom razgovora. Micotakis je takođe izjavio da Grčka neće “prihvatiti povredu njenog suvereniteta ili suverenih prava” od strane Turske.

erdoganGrčkaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
VDavor
1 godina prije

Nema mnogo sloge medium Natovcima, dobogda se potukli.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Moj Erdo , ne treba ti to .. Samo na 48 sati otvori Bospor za Rusku kriegsmarine , PRISTAT CE GRCI ( pod malim utjecajem NATO 😁 ) i ATENU DA TI DAJU 😁 😁 😁 , samo — ZATVARAJ TO ERDOGAN EFENDI 😁 😁 😁 😁 !!!

qolints
1 godina prije

Grci nisu u EU i NATO paktu mrdnuli malim prstom da pomognu Rusiji. Zauzvrat Rusi bi trebali podrzavati Tursku ako dodje do sukoba.

tihobl
1 godina prije

Erdo ceka priliku da opameti te grke vjerujem da ce im tada uzeti sva ta ostrva koja strse oko turske obale.

Xam
1 godina prije

@Schwarze Hunderte

Ponos ruske kriegsmarine leži na dnu mora, hehehe

tihobl
1 godina prije

Pametni su grci. Isporucili Zelenskom svoje S-300, a Erdogan od iranaca dobio tehnologiju ruskih raketa.

Ante
1 godina prije

Baš me znaima na čiju će stranu stati Amerika? Sve mi se čini da je Turska Americi važnija od Grčke.

IPC
1 godina prije

Zna grčki narod da je Ukrajina dio Svete Rusije (trebala bi biti). Kao što zna ruski narod da je Mala Azija 1000 godina bila centar hrišćanstva iz kojeg je Bog jezikom grčke kulture slao Radosnu vijest o Bogočovjeku Isusu Hristu i njegovoj Crkvi Pravoslavnoj čitavom svijetu. Zbog jeresi i grijeha, Mala Azija i Konstantinoupolis pali su u ruke barbara i neznabožaca. Sve ovo je duhovni rat, rat između Hrista i antihrista.
Ne boj se malo stado…

mrdo
1 godina prije

“prebacivanje američkih oklopnih vozila na egejska ostrva Samos i Lezbos”

Aha, znači kauboji spremaju još jedno krvoproliće, tako što navlaće Grke (k’o kondom) u sukob sa Turskom. Turci će naravno da zgaze tupave Grke, ali to kaubojima nije bitno. Njima je u interesu nestabilna evroazija.

Max
1 godina prije

Boje se Grci nove rakete Tayfun i Atena je u dometu.

nessy
1 godina prije

Ne dao Bog rata, nikada, nigdje, nikome, ali bilo bi zanimljivo vidjeti primjenu cuvenog clanka 5, zarate li Turci sa Grcima. Inace, koliko sam upucen, Grci militariziraju otoke, koji po sluzbenom sporazumu ne smiju biti naoruzani.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI