Iran zaplijenio grčke tankere nakon američke ”piraterije”

Iranski tanker nafta
34 komentara

Iranski vojnici zaplijenili su u petak dva naftna tankera koji su vijorili grčku zastavu u Perzijskom zaljevu, dok je Teheran protestirao zbog konfiskacije jednog od svojih brodova u grčkim vodama ranije ove sedmice, nazivajući to američkim “piratijom”. Washington navodno planira prodati brodski teret nafte, koji je zaplijenjen pod sankcijama protiv Rusije.

Mornarice Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) koristile su u petak helikoptere za ukrcavanje na tankere Delta Poseidon i Prudent Warrior, izvijestio je industrijski monitor Lloyd’s List. Brodovi su “kasnije u pratnji pomorskih brodova iz međunarodnih saobraćajnih traka premješteni do iranskih voda nekoliko milja od obale”, navodi isti izvor.

Grčko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je zapljenu dva broda i zatražilo njihovo oslobađanje. Iranski mediji također su potvrdili zarobljavanje brodova, jasno stavljajući do znanja da je to bila odmazda protiv postupaka vlade u Atini.
Više od 25 % svjetskih tankera vijori grčku zastavu.

“Islamska Republika odlučila je poduzeti kaznene mjere protiv Grčke nakon što je zaplijenila iranski tanker i dozvolila američkoj vladi da konfiskuje njenu sirovu naftu”, izvijestio je Nour News, medij povezan s IRGC-om.

U međuvremenu, iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ambasadora Švicarske – koja predstavlja interese SAD-a u Teheranu – u znak protesta zbog zapljene tankera Pegas pod iranskom zastavom u grčkim vodama u srijedu.

“Islamska Republika je izrazila duboku zabrinutost zbog kontinuiranog kršenja međunarodnih zakona i međunarodnih pomorskih konvencija od strane američke vlade”, navodi državna novinska agencija IRNA.

Iranska lučka i pomorska organizacija saopćila je da je tanker potražio zaklon duž grčke obale od lošeg vremena nakon tehničkih problema i nazvala zapljenu njegovog tereta “jasnim primjerom piraterije”.

Iako američka vlada nije službeno komentirala, Reuters je u četvrtak izvijestio da Washington planira prevesti naftu u SAD na drugom brodu, citirajući tri izvora upoznata s tim.

Sjedinjene Američke Države su sankcionirale iranski izvoz nafte i prethodno zaplijenile iranske tankere za Venecuelu, navodeći svoje sankcije protiv Karakasa. Međutim, čini se da je hvatanje Pegasa povezano sa sankcijama Moskvi.

Pegas je ranije bio u vlasništvu ruske kompanije Transmorflot, a SAD su ga sankcionirale 22. februara, dva dana prije početka neprijateljstava u Ukrajini. Sam Transmorflot je sankcionisan 8. maja, ali Pegas – preimenovan u Lanu 1. marta – tada je već bio pod iranskim vlasništvom i vijorio je zastavu Teherana od 1. maja.

GrčkairanPiraterijaSADSankcijeTankeri
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Tako se to radi…
Ti meni, ja tebi duplo!
A Grčka si kopa grob. Par nedelja nazad zaplijenili su maleni Ruski tanker…

Lenko
1 godina prije

Samo nek nastavi kako je počela bit će joj jao, plača i škrguta zubi.

LZN
1 godina prije

Zvali ameri Madura u vezi dogovora o nafti….
Maduro odgovorio: Ja vam mogu vam pomoći, dogovorite se sa predsednikom Guaidom….

PS
Potrošenko uhvačen na granici pri pokušaju napuštanja Ukrajine….
Pacovi napuštaju brod koji tone.
Smijem se kladiti da će ga elenski obtužiti izdaje.

A ameri su potpuno izgubili kompas………da o UK niti ne govorim.
Pljačkaju i kradu, biden ponovo puko, francuzi počeli djeliti bonove za hranu, rusi ne smiju u hirošimu i nagasaki na godišnjicu bacanja atomskih bombi dok su oni koji su jih bacili pozvani………ljudi vežite se odošmo u 3PM……

eks
1 godina prije

Vreme je da se pljačkašima gangsterima uzvrati istom merom , jer ta banda razbojnika i psihopata samo silu razume.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Mitsotakis se vratio sa instrukcija u Washingtonu…Pa je obradovao Amerikance da u grčkim vodama mogu oteti ruski tanker sa iranskom naftom.Da bi Iranci, duševni kakvi jesu, obradovali grčke brodovlasnike i maznuli im dva tankera sa iračkom naftom, od kojih je jedan za Amerikance.
Kome li će prije dopizditi širiti dobre vibracije…

From
1 godina prije

Iran mi je uljepsao jutro. Kad ce prestati Amerikanci krasti?

Ady Hus
1 godina prije

al ovaj Sasa sere , pa ne kaze se piraterija , nego piratstvo.. novi rvacki jezik , stvara ga svaka nepismena budala opterecena hrvatstvom u pokusaju da njihov jezik sto manje slici srpskom .. jad …

Jednostavno receno
1 godina prije

Dobra taktika. Proglasi nekoga teroristom i sve njegovo otmi i odnesi kući. Pa kada su već zsplijenili što naftu nisu ostavili grcima, kada su već u govnima nek se malo kupaju.

tihobl
1 godina prije

Proljetos sam pisao da ce anglosaksoni aktivirati zapadnoindijsku komapniju. Evo komanija se vratila svom starom poslu – gusarstvu. Otima naftu sa tankera i hitno salje u SAD, jer je Bajden sprzio rezerve.

Nema smisla diskutovati o velikom resetu, 2030. i ostalim propalim planovima zapada. propali su u svakom smislu i vratili se najogolenijem vidu pljacke – gusarstvu. Evo upravo su opljackali svoga saveznika za dva tankera.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

U slučaju da Micotakis nastavi otimanjem iranske nafte usrećivati Amerikance…
Ajatolasi kažu da bi grčki brodovlasnici mogli poluditi od sreće i radosti.
Trenutno se još najmanje 17 grčkih brodova nalazi u Perzijskom zaljevu…

iwanhoa
1 godina prije

Fali mi skretnicar Ice Age da skrene krivicu s Washingtona na zubo-jebe

Z-Z-Z
1 godina prije

Pise Reuers da je dosao neki teretni ruski brod u Mariupol da ukrca staro zeljezo i Reuters preko nekog iz ukrajinske vlade su to proglasili looting, dakle kradja………..Ship to take metal from Mariupol to Russia; Kyiv decries looting……………..
Reuters odobrava americku kradju venezuelske, iranske ili ruske nafte.
To je u skladu s zakonom.
Podrzavaju i kradju afganstanskog novca, ni to nije looting…itd
Za Reuter nije looting kradja bez sudskog postupka jahte ruskom kapitalistu.

Max
1 godina prije

S Iranom nema šale.

nessy
1 godina prije

Dakle, Iranci i Grci se svadjaju, a ameri u pozadini kikocu i trljaju ruke. Ovo me podsjeca na onu Ghandijevu izreku “ako vidis dvije ribe u potoku da se svadjaju, znas da su Englezi u blizini”.

Sardelino
1 godina prije

Ova krađa zalutalih Iranskih tankera je za grčku i amere neisplativa jer Iranci grčke tankere imaju na hrpi na samom izvoru, kad dođu po naftu.
Mogu birati kojeg će.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI