Prema Erdoganu, Grčka je namjerno ušla u velike probleme

Erdogan
19 komentara

Turski predsjednik okrivio je svog susjeda i protivnika na Sredozemlju zbog navodne militarizacije egejskog otočja

Grčka nije jednaka Turskoj i sukobivši se s njom dovest će se u probleme, upozorio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Kritizirao je Atenu zbog navodne militarizacije njezinih otoka u Egejskom moru. Pravi cilj konfrontirajućeg stava Atene prema Turskoj je ometanje napretka zemlje prema veličini, rekao je predsjednik u govoru u ponedjeljak nakon sastanka turske vlade. “Ovo je opasna igra za grčke političare, grčku državu, grčki narod i one koji ih koriste kao marionete”, rekao je Erdogan.

“Ni ta vojna jačanja ni ta politička i ekonomska podrška nisu dovoljni da se Grčka podigne na našu razinu, ali ovi pogrešni koraci dovoljni su da Grčku svedu na močvaru u svakom smislu”, dodao je.

Turski čelnik komentirao je izvješće o raspoređivanju dodatnog oružja na otoke Lezbos i Samos. Prošlog su tjedna mediji u Turskoj prikazali ono za što su tvrdili da je snimak snimljen vojnim bespilotnim letjelicama Ankare, koji prikazuje iskrcavanje oklopnih vozila s grčkog desantnog broda. Oklopna vozila je Ateni navodno donirao Washington.

Ankara je u ponedjeljak pozvala grčkog veleposlanika da uloži službeni prosvjed, no Atena je odbacila njezine optužbe kao neutemeljene. Grčka vlada kaže da su njene vojne aktivnosti u Egeju reaktivne na agresivnu politiku Turske.

Erdogan je optužio Grčku da je uključena u “manipulacije i eskalacije” i upozorio da bi ishod mogućeg sukoba s Turskom bio katastrofalan za grčki narod. Kao primjer naveo je gubitke koje su pretrpjele grčke ekspeditivne snage u Turskoj prije jednog stoljeća, tijekom Turskog rata za neovisnost. Lezbos i Samos su nekada bili dio Otomanskog Carstva, ali je vlast Istanbula nad njima oslabila do početka 20. stoljeća. Grčka je inkorporirala otoke s nekoliko drugih početkom 1910-ih.

Atena je zapečatila svoj suverenitet nad njima prema Ugovoru iz Lausanne iz 1923., koji je okončao neprijateljstva Turske s europskim nacijama. Uvjeti sporazuma izričito su zabranjivali Grčkoj izgradnju pomorskih baza ili utvrda na četiri od njih, uključujući Lezbos i Samos.

erdoganGrčkaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
1 godina prije

Ode Turska iz NATO-a, ode Grčka u krasan.

tihobl
1 godina prije

Ugovor zabranjuje grcima da grade baze, ali nigdje ne pominje amerikance. Amerikanci kazu da grade baze po Grckoj zbog ruske opasnosti.

Joe
1 godina prije

Grci su odabrali USA za zaštitnika. Najjebali su.

1 godina prije

gledajuci polozaj tih otoka u egejskom moru,potpuno je jasno da se ovdje namjerno stvara incidentna situacija.na pljucomet od turske obale,grci se igraju sa bazama i amerikancima. BIT CE RATA,KAZU SVI..a ja cu umrijeti od ljubaviiii.. grunf-alan ford-broj 3-ucviljeni diktator. hvala.

Max
1 godina prije

Ovakve izjave dolijevaju ulje na vatru i siju sjeme novog rata do kojeg će doći a u škripcu bi se mogla naći i Hrvatska a svijetski rat bi mogao biti zamjenjenen ili započet nizom regionalnih ratova, Turska Grčka Italija svi hoće nešto. Srbiju muči Kosovo a tamo dolaze američki rendžeri Iranske emigrantske skupine. Stanje u BIH je napeto i vođe se razmeću huškačkim izjavama.

Zim zeleno
1 godina prije

Grcka je uvijek u preblemu

Krim
1 godina prije

Turk voli putina,
Znaci, turk govori istinu

Toso
1 godina prije

Ovaj konflikt izmedju Grcke i Turske, ako zarati je samo manevar. USA, da odreze Rusku Crnomorsku flotu od mediterana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI