Bivša potpredsjednica Evropskog parlamenta priznala povezanost s korupcijom

Eva Kaili
18 komentara

Eva Kaili, grčka zastupnica i bivša potpredsjednica Evropskog parlamenta, rekla je belgijskim istražiteljima da je zadužila svog oca da sakrije kofer pun gotovine tokom policijske kontrole katarskog plana podmićivanja.

Kaili, čiji je suprug navodno već priznao da je primao mito iz Dohe, ranije je negirala bilo kakvu umiješanost u lanac korupcija. Prema dokumentima koje citiraju italijanski list i belgijski Le Soir, Kaili je priznala da je u noći policijske racije na njenoj adresi 9. decembra rekla ocu da ukloni kofer novca sa imanja. Njen otac je kasnije uhapšen dok je izlazio iz obližnjeg hotela sa nekoliko stotina hiljada evra.

Kaili je rekla da je tada obavijestila još dva člana EP o policijskoj operaciji, nastavlja se u izvještaju. Pozivajući se na sudski dokument, list navodi da je Kaili “imala prethodno saznanje” o umiješanosti njenog supruga u šemu podmićivanja i da je znala da su “koferi puni gotovine premješteni kroz njen stan”.

Šema je uključivala katarske zvaničnike koji su plaćali ogromne sume novca poslanicima EU u zamjenu za utjecaj u Briselu. Kailin suprug, italijanski državljanin po imenu Francesco Giorgi, već je priznao da je rukovao ovim novcem, prenio je Reuters prošle sedmice. Giorgi je takođe navodno imenovao svog bivšeg šefa, bivšeg poslanika u Evropskom parlamentu Piera Antonija Panzerija, za vođu lanca.

Kaili, Giorgi, Panzeri i još jedna neimenovana osoba optuženi su za “učešće u kriminalnoj organizaciji, pranje novca i korupciju”, rekli su belgijski tužioci prošle sedmice. Panzerijeva supruga i kćer su trenutno uhapšene u Italiji, a vjeruje se da su učestvovale u skandalu prenoseći gotovinu i poklone.

Kada su se prvi put pojavile vijesti o njenom hapšenju, Kailin advokat je rekao da bivša europarlamentarka “izjavljuje svoju nevinost i da nema nikakve veze s podmićivanjem iz Katara”.

Kaili, koja je Grkinja, smijenjena je sa funkcije, a Evropski parlament je zaustavio sav zakonodavni rad u vezi s Katarom. Parlament je prošlog četvrtka skoro jednoglasno izglasao da se predstavnicima Katara uskrati pristup njihovim prostorijama i osudio navodno “strano miješanje” u njegovo poslovanje.

Doha negira bilo kakvu umiješanost u skandal, a njena misija pri EU upozorila je blok u nedjelju da bi odmazde Brisela mogle ugroziti isporuku katarskog gasa državama članicama EU.

EU ParlamentEva KailiGrčkaKorupcija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Najljijepša žena u tom parlamentu.

Tupko Glupko
1 godina prije

Eh, da se dozna prava istina koliko europarlamentaraca prima novaca za “lobiranje”, mislim da bi bila opća pobuna stoke sitnog zuba po Europi.

Teheranac
1 godina prije

Da se i ovdje javim. Izvinite. Postavio bih pitanje jer nisam toliko upoznat sa pravnim razlikama i definicijama Euro-atlanskih partnera.

Da li se ovaj oblik djelovanja (davanje mita, uzimanja mita, blagog uticaja, finansiranja kandidatskih kampanja isl.) u Sjedinjenim Američkim Državama naziva lobiranje?!

Ako neko od čitatelja ovog mog komentara ima jasnu definiciju i pravni status navedenih djela, zamolio bih da mi/nama pomogne.

Hvala velika

The
1 godina prije

To je u americkom Kongress normalno, oni to zovu lobby

Zum
1 godina prije

Gospođa Kaili također je izazvala kontroverzu nakon što je otkriveno da je lažno rekla intervjuerima da su komunisti ubili njezinog djeda, izvještava Politico…..Koliko ima takvih….hahaha

Schroder
1 godina prije

Na celu EU se nalazi zena koja je pronevjerila pola miliarde euro dok je bila ministrica vojske u Njemackoj.Za nagradu Merkl je salje na celo EU umjesto Manfrida Webera ,jer je Merkl znala 2019 godine da dolazi korona.Merkl je velika prijateljica Klausa Schwaba koji je kreator VELIKOGA RESETA

Dokurčilomi
1 godina prije

A što kaže Ursula? Kako ona ništa ne zna o tome? Zar nju nisu ispitali?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI