‘Ne šalim se’, upozorava Erdogan Grčku

Erdogan
19 komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan iskoristio je posljednji dan velikih vojnih vježbi u Egejskom moru da uputi upozorenje Grčkoj, koju optužuje za militarizaciju ostrva u tom području.

“Upozoravam Grčku da izbjegava snove, postupke i izjave koje će rezultirati žaljenjem. Dođite k sebi”, rekao je Erdogan u četvrtak, u televizijskom obraćanju iz zapadne provincije Izmir, gdje je posmatrao ratne igre Efes-2022.

Turska je osudila Atinu zbog jačanja vojnog prisustva na egejskim ostrvima, nazvavši ovo kršenjem ugovora prema kojima su ostrva ustupljena Grčkoj u prvoj polovini 20. veka.

“Pozivamo Grčku da prestane s naoružavanjem ostrva koja imaju nevojni status i da djeluje u skladu sa međunarodnim sporazumima”, rekao je turski lider. “Ne šalim se, govorim ozbiljno. Ova nacija je odlučna.”

Uprkos tome što su i Turska i Grčka članice NATO-a, susjedi imaju teške odnose, zakomplikovane, između ostalog, sporom oko prava na istraživanje minerala u istočnom Mediteranu i rivalskim teritorijalnim zahtjevima u Egejskom moru.

Tenzije između Ankare i Atine rastu posljednjih sedmica, a strane razmjenjuju optužbe za kršenje vazdušnog prostora.

“Turska se neće odreći svojih prava u Egejskom moru i neće odustati od korištenja prava utvrđenih međunarodnim sporazumima kada je riječ o naoružavanju ostrva”, insistirao je Erdogan.

Vježbe Efes-2022 u blizini Izmira su u toku od 20. maja. U njima je učestvovalo više od 10.000 vojnika iz Turske i 37 drugih zemalja.

Portparol grčke vlade Giannis Oikonomou rekao je da se Atina “mirno i odlučno” nosi sa , kako je rekao, turskim “provokacijama” .

„Svima je jasno da je naša zemlja unapredila svoj geostrateški i geopolitički otisak, kao i sposobnost odvraćanja kako bi u svakom trenutku mogla da odbrani svoj nacionalni suverenitet i suverena prava“, rekao je Oikonomu.

Atina insistira na tome da je Turska namjerno pogrešno protumačila ugovore na egejskim ostrvima; i da ima svako pravo da se brani od prijetnje koju predstavlja Turska.

Erdogan se u srijedu također obrušio na SAD zbog njihovih vojnih veza s Grčkom, dovodeći u pitanje svrhu devet američkih vojnih baza u zemlji. “Protiv koga su raspoređeni? Kažu da je to protiv Rusije. Ali mi to nećemo kupiti”, rekao je turski lider.

erdoganGrčkaturskaVojna vježba
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
1 godina prije

Ameri imaju devet baza u Grčkoj?

Znamo čemu i komu je to namijenjeno, Erdo.
Nije protiv tebe.

Amerima je poznat strateški značaj (južnog) Balkana.

To je trusno područje. U svakom smislu.

tihobl
1 godina prije

Vec 7 godina amerikanci pumpaju oruzjem Ukrajinu i Grcku. Erdoganu je tek sad sinulo da Grcka nece napasti Donbas i uci u rat sa Rusijom.

tadija
1 godina prije

Sve zlo dolazi od Američke “Duboke države”,a Ameri moraju rintati i po dva posla da napune kassu nezasitne oligarhije…

strong
1 godina prije

Erdo ce im uzeti sva ostrva za 7 dana znaju to grci zati i imaju americke baze.

strong
1 godina prije

Sporazum Rusija -Turska oko balkana izlazi na vidjelo evo vec turci i srbi sa licnom kartom mogu prelaziti granice sada je tu jos neka smetnja sa grcima i to ce se brzo rijesiti ali definitivno linija Albanija – Kosovo – Srbija ce biti aktualna jer erdo i putko tu nesto muljaju . Putko nemoze do srbije ali zato moze erdo znaci li to da su rusi ostavili srbiju u amanet turcima?

ZZ Top
1 godina prije

Balkan je uvijek bio ratni poligon i samoposluga imperijalista,sve do 1945. I pobjede proletera nad hegemonijom mocnika, medjutim to je kratko trajalo.

Nakon smrti druga Tita stare sluganske veleizdajnicke snage preuzimaju, mic po mic,narodnu vlast i transferiraju je globalnim kolonizatorima USA/EU.

To je samo potvrda da su balkanske hulje koje su na vlasti od 1991 godine,genetski predodredjene za izdaju u korist sitnih materijalnih beneficija, odnosno dobre sluge losih gospodata.

Sulejman
1 godina prije

Sultane uzmi bandi te otoke ionako su ti pred nosom, neznam zašto je Grcima ikad dopušteno da imaju skoro sve otoke na domak turskog kopna, sramota. Erdo vrati to pod svoje vrijeme je.

Ahmat sila
1 godina prije

Rusija i Turska bi trebale sklopiti vojno savezništvo, a Turska zapustiti NATO. To bi bio garant mira na balkanu i istočnoj Europi. USA bi s time jako popušila i izgubila strateške pozicije.

Max
1 godina prije

Ne šali se Erdogan ali ni Grci iza kojih stoje SAD i Francuska.

македонец🇲🇰
1 godina prije

a ja uplatio odmor u p.m.
bar do septemvri da izdrže a posle nek se kolju 🤣

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI