Kina u klopku duga uvlači bivše europske socijalističke zemlje, Crna Gora među prvima

Milo Djukanovic
110 komentara

Kinezi nastoje inicijativom „Jedan pojas – jedan put“ privući što više istočnoeuropskih partnera i time ih odvratiti od Zapada, žali se Nikkei Asian Review.

“U početku je Veliki kineski zid bio dugačka građevina izgrađena kako bi u davna vremena spriječila sjeverne barbare da uđu u Kinu”, podsjeća Nikkei Asian Review u studiji koja je detaljno opisala “novi Veliki kineski zid” koji raste u srcu Europe.

“Međutim, sadašnji Veliki kineski zid je ekonomski”, napominje autor ove veleumne opservacije Katsuji Nakazawa, na stranicama lista koji je obično vatreni zagovornik slobodnog tržišta i protoka kapitala.

On ukazuje da Peking vodi impresivnu kampanju u borbi za utjecaj u regiji istoka i jugoistoka Europe, gdje spadaju i „regionalne velesile“ nastale na razvalinama bivše SFRJ.

Kina svoj utjecaj vrši i putem medija na engleskom jeziku koji rade na Balkanu.  Cilj Kine je „doći do bivših komunističkih zemalja smještenih na periferiji EU“. Analitičar podsjeća da Kina aktivno sudjeluje u velikim događanjima u regiji, poput Istočnoeuropskog ekonomskog summita. Uz to, kineske tvrtke u državnom vlasništvu rade u zemljama poput Srbije, dodaje autor.

“Nedavni dolazak Kine u Europu je  hladan izračun. Peking pokušava osvojiti bivše komunističke zemlje, mameći ih velikim ugovorima u inicijativu “Jedan pojas, jedan put” kao alternativa zapadnim ulaganjima”, navodi Nikkei Asian Review.

Istovremeno, analitičar povlači analogiju između trenutne geografije Kine i teritorija koji je nekoć bio iza Željezne zavjese.

Međutim, Kina nije ograničena na ovaj prostor. Stručnjaci ukazuju na talijansku luku Trst, a pregovore o njenom korištenju Peking vodi s Rimom od 2016. godine, te grčku luku Pirej u kojoj Kina ima 67% udjela.

“Ako Trst bude povezan s lukom Pirej, najvećom u Grčkoj, kojom trenutno upravlja kineska tvrtka u državnom vlasništvu, utjecaj Kine na Jadranu i Sredozemlju će se povećati”, navodi se u istraživanju.

Mike Pompeo u Crnoj Gori suzbija kineski utjecaj

Shvaćajući potencijal trenutne kineske kampanje u kontekstu tekućeg trgovinskog rata, Washington pokušava voditi svoj kurs. Nedavno je Bijela kuća poslala državnog tajnika Mikea Pompea u Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, gdje je Dušku Markoviću i Zoranu Zaevu „objasnio“ moguće rizike inicijative “Jedan pojas, jedan put”.

Pompeo je s novom članicom NATO pakta, Crnom Gorom, sklopio veliki vojni ugovor za isporuke oružja, potpisavši sporazum vrijedan „čak“ 36 milijuna dolara za isporuku lakih taktičkih vozila ovoj balkanskoj zemlji.

Nikkei Asian Review primjećuje da je cijena ovog ugovora bliska kineskom kreditu za autoceste koje Kina gradi u Crnoj Gori. Analitičar ne navodi koji je ugovor „veći“ za Crnogorce i jesu li to nove prometnice ili taktička vojna vozila za vojsku bez strategije i taktike, osim one koju zapovijedi NATO.

Katsuji Nakazawa kaže kako se vjeruje da na području Crne Gore postoji svojevrsni balans između Moskve i Washingtona.

Navedeno je da međunarodne organizacije, kako Nakazawa zove one zapadne, ističu ovaj i druge regionalne projekte kao načine kojim se Crna Gora može namamiti u „klopku duga“.

Istina, planirane akcije Kine su tek nedavno zabrinule čelnike europskih saveznika Sjedinjenih Država, navodi Nikkei Asian Review. Konkretno, nakon što je Kina potpisala memorandum o suradnji između Italije i Novog puta svile.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ukazao je na gospodarsku ekspanziju Kine u Europi, napominjući kako je “razdoblje europske naivnosti završeno”. Angela Merkel je također napomenula: “Iako je Kina naš partner, ona je također konkurent s drugačijim političkim sustavom.”

„Međutim, to su samo riječi. I dok oni govore, Kina nastavlja s izgradnjom svog novog Velikog zida“, zaključuje Nakazawa.

Asia Nikkei

Jedan pojas - jedan putput svile
Pretplatiti se
Obavijesti o
110 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Milo Đukanović…
Stari je on vođa,…. ali ima novi ”kompas”!

Sir Oliver
4 godine prije

Evropa ne bi Balkan ali ga nebi Dali Rusima i kinezima.

Alec
4 godine prije

Kinezi su mudar narod i razmišljaju dugoročno. Kada još vojno ojačaju, pa i uz pomoć Rusa, ništa ih više neće moć zaustavit da zavladaju svijetom, a najmanje gramzivi jalni skorojevići sa Zapada.

Trt
4 godine prije

Članak g. Nakazawe kasni 15 g. bar, on sada upozorava na prijetnju kineskog kapitala kada se Zapad rastače i sve vise pretvara u politiku ”svaki čovjek za sebe” pred pucanje uspostavljne strukture. Kinez sto obeca-izvrsi i rade ugovore na prakticnu i uzajamnu korist a ne bave se klimamtskim bezveznjarijama kao Zapad i tu ce uvijek imati prednost u regijama gladnim gospodarskog razvoja i strukturnih investicija. I sad se kao Zapad cudi kako se i Balkan pomalo povezuje s Kinom,a sve su opljackali i gurnuli u ratove i umjetne animozitete na ovom prostoru. Ako ozbiljno misle konkurirat Kini ( a ne misle jer ”nemaju to u sebi”) Zapad bi Balkanu trebao nuditi ”mira i novca” a ne paranoju i cenzuru jer ta taktika je jednostavno neefikasna i procitana.
Takoder, kriminalne grupe ne vole Kineze ovdje jer znaju da to znaci uvodenje reda.

Kvisko
4 godine prije

Nije bila dobra Austrougarska,nisu vam bile dobre Jugoslavije ,nevalja vam Eu,nadam se da ce Kina opravdati ocekivanja i konacno ostvariti tisucljetni balkanski san opisan u krilatici “placa ide a ja lezim”.

NE kina
4 godine prije

Zbog toga treba Alijansa za Balkan

Siniša
4 godine prije

Ljudi…ne nudite ništa, apsolutno ništa osim obećanja, zatezanja, uslova i hiljade tačaka za izpunjenje uslova a taj proces traje desetinama godina. U BiH imate sve poluge vlasti, bukvalno vlasti sa svim institutima prinude i represije, imate pravo donošenja EU zakona, ukidanje domicijelnih zakona, ukidanje institucija a šta ste napravili….posle 25 godina mi smo još uvijek u 02.03.1992.,natežemo se ko će koga prevariti i ko će prvi zapucati.
U Srbiji ste od 1999. a sve što radite je pljačkate Kosovo i Metoh, štitite i sarađujete sa dokazanim ratnim zločincima čije zločine krijete…čitam neki dan da je vaš glavni haški tužilac uništavao dokaze i prodavao informacije zločincima sa Kosova i Metohije.
Šta ste to dobro uradili u BiH i Srbiji?

supljaneri
4 godine prije

Crna Gora jako ljepa i prosperitetna drzava sto je najbitnije ima otvoreno more i dobar pristup prema svima .
Niti koga napada a niti je ko smije napasti sto je jos bitnije pa prema tome ove suplje price oko uvlacenja u kojekakve dugove mogu izmisljati samo bolesni umovi a ima ih ovdje dosta. Portal iznosi sve mane za druge a rijetko se oglasi kada je u pitanju rusija i srbija .

JumpingJackFlash
4 godine prije

Zanimljivo, Kinezi navlače razne države u “dužničko” ropstvo. Zbilja pokvareno! Zapadnjaci smatraju da na to imaju pravo samo MMF i Svjetska banka…

Viki
4 godine prije

Problem malog čovjeka i malih naroda nije ni Amerika, ni Rusija, ni Kina … Problem je profitno orjentiran ekonomski sustav, divlji neoliberalizam, koji se mora širiti u nedogled i proždirati male narode kroz dužničko ropstvo za svoj rast. Taj sustav uništava ljude, porodice, gradove, regije i države radi profita, bilo to u Americi, Europi, Rusiji, Kini. Taj sustav omogućava da, neznam točno, nekoliko posto svjetske populacije ima 70-80 % ukupnog bogatstva. Taj sustav upravlja vojnim lobijem da bi se zaštitio i omogućio se da pljačka nesmetano odvija. Taj sustav nam zagađuje okoliš, truje nas GMO hranom i pesticidima, elektromagnetskim zračenjima i onda nam skupo naplaćuje liječenje.
Nemojmo se zavaravati, ljudska prava su ugrožena u svim tim zemljama.

denis
4 godine prije

Saša a kada tim istim državama anglosasi daju lihvarske kredite , ako im daju to onda nije uvlačenje u klopku duga to su onda dolari slobode – jeli ??

nije bitno tko
4 godine prije

Cilj EU je da Balkan ostane nerazvijen i zaostao. Na taj način se lakše manipuliše sa narodima, iscrpljuje resurse i podmituje lokalne političare. Takve banana države se lakše nadzire i koristi za strane interese.
Evropske države su več dugo uvučene u dugove zapadnih klopki, koje nam uvaljuju kredite, a zauzvrat nas siromaše na svim nivojima i oduzimaju nam sav naš suverenitet. Kina trenutno od nas priželjkuje samo gospodarsko sudelovanje i nudi kredite za privredni razvoj. To je posve suprotno onom što od nas radE zapadna Evropa i USA.

nije bitno tko
4 godine prije

Hrvatsku zbog gladi svaki mjesec napusti preko 4000 ljudi, a sve više kuča ima napis “PRODAJEM”. Eto vam te vaše prosperitete. Ustraška ciganija, da nema veče…….

nije bitno tko
4 godine prije

Sve šta je Titova vlast izgradila, nacionalisti i gospodarski lopovi su opljačkali ili porušili.

Z.A.
4 godine prije

E neka si mu rekao. Dosao u vukojebinu pa gusla li gusla….

samo tako
4 godine prije

Nadrobi ga ovaj japanski “analitičar” da mu i Kolinda može biti zavidna 😆😆

Mile
4 godine prije

Japanski jal

erektvs maximvs
4 godine prije

zašto mi ne uložimo u luke ,ceste i željeznice pa da naguzzimo komunjare sa istoka i liberalno verhabijsko judeo bijelo supremacijske hegemoniste pod zajedničkim imenom Trumpisti

xi ko ghandi
4 godine prije

kinezi moraju iskoristit ekipu iz rehabilitacijskuh centara i poslat ih ko laku konjicu da rade nered on ny do la

trt
4 godine prije

Bolje da zapad, EU i SAD prestanu da se.u o kineskom sirenju na ove zemlje i da prestanu da kukaju. Ako im to smeta onda neka uloze malo vise para i neka potisnu Kinu. Jednostavno.

Splitexpres
3 godine prije

Hrvatska sve uništila i rasprodala,a zadužila se preko 50 milijardi eura,tko ju je uvukao u zamku ili je zamka samo kada su kreditori Kinezi?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI