fbpx

Kina traži mjesto koje joj pripada u svijetu ili priprema osvetu za „stoljeće poniženja“

Xi Jinping - Ekonomski rast Kine

Od „Made in China 2025.“ do Novog puta svile, pa sve do nedavnog sukoba sa Sjedinjenim Državama, istina, kao odgovor na Trumpove carine. Međutim, ono što se svi pitaju je teži li Kina globalnoj hegemoniji ili samo želi svoje zasluženo mjesto u međunarodnoj zajednici?

Ovdje se treba vratiti malo u povijest. 1. listopada 1949. Mao Ce Tung završava krvavi građanski rat i proglašava rođenje Narodne Republike Kine. U proljeće i ljeto 1989., na valu raznih „Obojenih revolucija“ koje su pogodile postsovjetski prostor, uzrokujući pad komunističkih vlada koje su bile bliske „Sovjetskom carstvu“, dio kineskog naroda je potaknut na „ustanak protiv diktature“ i preplavio je ulice glavnog grada. Proljeće te godine u Pekingu je bilo burno, uz napade na vojsku i policiju, mrtve i ranjene pripadnike snaga sigurnosti, zapaljena oklopna vozila i obješene leševe izgorjelih vojnika na stupovima javne rasvjete. To je ono što nam nisu rekli i povijest počinje intervencijom vojske na Tienanmenu. Međutim,  7 tjedana prosvjeda, do 4. Lipnja 1989., je kineska vlada bila je iznimno umjerena prema onima koji su paralizirali središte kineske prijestolnice. Premijer se izravno sastao s prosvjednicima, a sastanak je emitiran na nacionalnoj televiziji. To nije smanjilo napetosti, nego je ohrabrilo prosvjednike koji su znali da imaju punu potporu Sjedinjenih Država. Usred Trga Tiananmen su podigli ogromnu statuu sličnu Kipu slobode, signalizirajući cijelom svijetu njihove simpatije za zapadne zemlje, a posebno za SAD. Ali nakon paljenja vojnike kolone i likvidacije vojnika, vlasti donose odluku da se 4. lipnja kineska vojska vrati na trg, ali ovaj put naoružana. Pobuna je ugušena i nije uspio plan prema kojem je većina u američkoj vladi i medijima očekivala da će prozapadne snage zbaciti kinesku vladu, jer je isti uspjeh napravljen u Srednjoj i Istočnoj Europi, nakon prozapadnih „reformi“ Mihaila Gorbačova. Kina j preživjela 1989. i kreće na put ekonomskog razvoja i reformi koje su odbacile nepotrebne, neučinkovite i štetne dogme marksizma, zadržavajući od ove ideologije ono što je kompatibilno s kineskom tradicijom i kulturom. Uspjeh je bio zajamčen.

Xi Jinping, koji je 2013. bio tek nekoliko mjeseci na vlasti nakon što je preuzeo predsjedništvo od Hu Jintaoa, izjavljuje da više od milijardu građana zemlje ima viziju veličine i prosperiteta. Tu viziju i u svrhu njezine realizacije naziva “Kineski san” i najavljuje „Made in China 2025.“ i takozvani Novi Put svile.

I tako dolazimo do 2016. i uspona Trumpove administracije s kojom započinje prvo poglavlje Hladnog rata novog tisućljeća, onog između Sjedinjenih Država i Kine. Iako je 2012. Barack Obama u svom govoru u parlamentu Australije najavio novi strateški pravac prodora Sjedinjenih Država u azijsko-pacifičku regiju, što je u članku za Foreign Policy godinu dana ranije opisala Hillary Clinton, tek se s dolaskom Trumpa u Bijelu kuću otkrivaju karte i počinje igrati oštro.

Navedeni datumi su nesumnjivo važni, ali da bismo shvatili što je u mislima Xi Jinpinga, moramo zaboraviti XX i XXI stoljeće i ponovo otvoriti udžbenike povijesti u dijelu o imperijalističkom širenju sila Europe i Sjedinjenih Država u Aziji u drugoj polovici XIX stoljeća.

Kina XIX stoljeća je bila potpuno različita od sadašnje. To je bila nevjerojatno opadajuća imperija, čije su granice svakodnevno kršile najveće svjetske sile, željne fragmentacije i podijele najvećeg azijskog carstva bogatog resursima i jeftinom radnom snagom.

Ako je za Zapad, tada shvaćen kao europski poredak Beča i Sjedinjenih Država, XIX stoljeće bilo zlatno doba imperijalizma, za Kinu se ono pamti, podučava u školama i komemorira kao stoljeće sramote i poniženja.

Sve počinje otprilike 1839., izbijanjem Prvog opijumskog rata, a završava 1949., pobjedom Maovih komunističkih revolucionara i ulaskom Pekinga u sferu utjecaja Moskve, koja je odoljela stoljetnim zapadnim i japanskim upadima.

Britansko carstvo je bilo to koje je označilo početak stoljeća poniženja za Kinu. London je živio u uvjerenju da je Kinesko carstvo jednako dekadentno kao i Mogulsko carstvo na Indijskom potkontinentu i da je moguće tiho prodrijeti na golema područja dinastije Qing pomoću trgovačkog oružja, to jest, pomoću Istočno-indijske kompanije (East India Company).

Trgovina opijumom bila je „casus belli“ za pokretanje rata. Kinezi su vjerovali da je trgovina opijumom nečista, a od ’20-ih godina su je pokušavali iskorijeniti otmicama, požarima, uhićenjima, namećući sve stroža ograničenja stranim trgovcima. Još jedna operacija protiv opijuma iz 1839. godine izazvala je bijes Londona. Tri godine su Britanci nemilosrdno bombardirali obale kineskog carstva, nanoseći ozbiljnu štetu kineskoj  lučkoj infrastrukturi. Britanska strategija preimenovana je u „diplomaciju topova“, zahvaljujući velikom korištenju teške artiljerije.

Kina je 1842. pristala sjesti za pregovarački stol. Bio je to početak ere takozvanih nejednakih ugovora, počevši od Nanjinga, zbog kojih je Kinesko carstvo moralo prihvatiti da njeni radnici budu uključeni u sve vrste proizvodnje koje zahtijevaju zapadni trgovci, posebno drogom poput opijuma, moraju prodati male i velike dijelove teritorija, uključujući Hong Kong, te jamčiti Britancima nekažnjavanje za zločine počinjene na licu mjesta, prema jurisdikciji koja se temelji na konceptu ekstrateritorijalnosti.

Politika popuštanja nije umanjila apetit britanske sile, već ga je još više potaknula, ali je gurnula i ostale europske sile, Sjedinjene Države i susjedne zemlje, te vječno neprijateljski Japan, na isti pristup.

1856. izbija Drugi opijumski rat, 1894. izbio je prvi rat protiv Japana, a 1899. multinacionalna koalicija je pokrenula invaziju na Kinu i zaustavila bokserski ustanak. 1903. godine Britanci su napali Tibet, a od prvog poslijeratnog razdoblja do Drugog svjetskog rata zemlja je bila prepuštena japanskim hegemonskim ambicijama.

Bilo je to sto i deset tragičnih godina za jednu od najstarijih i najponosnijih civilizacija na svijetu, a sjećanje na to razdoblje nikada nije izblijedjelo. Komunistička partija Kine je od rođenja uzela u obzir pretrpljene sramote i revolucijom se dijelom osvetila za ponižavanja.

Nakon neuspješnih iskustava Velikog skoka naprijed i Kulturne revolucije, Kina se od ’70-ih preferirala ponovno usredotočiti na Zapad, privlačeći ulaganja i preseljenja proizvodnje koja su omogućila državi da doživi najveći gospodarski rast u svjetskoj povijesti.

Nakon više od 40 godina od tog otvaranja, prevladava uvjerenje da je Kinu i dalje jeftina tvornica Zapada. Onda dolazi Xi Jinping, koji je odlučio realizirati skriveni san svojih prethodnika i osvetiti se za stoljeće sramote.

Osveta se prvo dogodila osvajanjem mekog trbuha Zapada, odnosno Europe, kroz ulaganja u strateške sektore, invazijom jeftine robe koja je doslovno nagrizla nacionalna tržišta, a time i otporne kapacitete nacionalnih gospodarstava. Kina se zatim potpuno  otvara Africi, ali za „crni kontinent“ ima drugi pristup, jer Peking prema tim narodima nema ni trunke povijesnog revanšizma. Tako je Afrika proteklih godina završila u centru pažnje kineskih strateških ulaganja.

I konačno, kineski ciljevi su najavljeni i u Aziji. Azijska infrastrukturna investicijska banka i Novi Put svile su način monopolizacije kontrole nadkontinentnih komunikacijskih koridora i stvaranja korisnih manevarskih prostora u antizapadnom, antijapanskom i antiindijskom ključu. Iako ima i onih koji tvrde da Peking sve to radi i u antiruskom ključu, odnos kineskih vlasti prema velikom infrastrukturnom projektu Moskve, „Koridoru sjever-jug“, koji povezuje St. Peterburg, Baku i iransku luku Bandar Abas, sve do zapadnih indijskih luka, dokaz je da su ova dva infrastrukturna projekta komplementarna i Kina ruskog partnera neće ometati u realizaciji euroazijskog sna. Naprotiv, čak ga i potiče, jer će se kasnije lako povezati s već gotovim projektom.

Točno je da Xi ne razmišlja o savezima u pravom smislu te riječi. Peking ide tamo gdje se ulaganja mogu isplatiti. Samo razumijevanjem ovog važnog elementa moguće je razumjeti odluku o „suspendiranju“, vjerojatno i napuštanju projekta velikog kanala u Nikaragvi koji je trebao biti konkurencija Panamskom kanalu, što se dogodilo  nakon izbijanja novog gotovo građanskog rata s latinoameričkoj zemlji.

Iz tipično zapadnjačkog načina prosudbe, ako se sve što Kina radi temelj isključivo na interesima, onda bi bilo moguće da se uskoro završi i partnerstvo s Rusijom, koje je nastalo u da zadovolji zajedničke potrebe u suprotstavljanju antimultipolarnoj zapadnjačkoj politici prisile, jer bi se moglo reći se to partnerstvo temelji samo na privremenim interesima, a da Moskva i Peking zapravo imaju hegemonske težnje u istim regijama, da među njima vlada međusobno nepovjerenje i dugogodišnje povijesno rivalstvo.

No, kao što smo rekli, to bi bila procjena tipičnog zapadnog geopolitičkog stručnjaka i analitičara, koji previđa korijene novonastalog savezništva, a oni su otpor zapadnom hegemonizmu i imperijalizmu, koji je obje velike nacije uspio poniziti, Kinu cijelo jedno stoljeće, a Rusiju, samo u posljednje vrijeme deset mučnih godina vladavine Borisa Jeljcina, da ne spominjemo odbijene pokušaje invazije na Rusko carstvo. I Peking i Moskva dobro znaju da samo zajedno, „čuvajući leđa jedni drugima“, mogu izdržati sve jače napade „Zapadnog carstva“, a oni su vojne prirode, financijske i ekonomske.

Nevjerojatno bogatstvo stečeno tijekom više od 40 godina neprekidnog gospodarskog rasta omogućilo je Pekingu da na svim kontinentima vodi udvarajuću diplomaciju koja se temelji na darovima u smislu velikih projekata, kao što su stadioni, mostovi, bolnice, autoceste, zgrade za političku upotrebu, potom na razvojnoj pomoći u obliku nenaplativih zajmova, tona hrane i osnovnih potrepština.

Za potonje ćete čuti kako su najupečatljiviji primjer da nijedna hegemonija nije potpuno dobronamjerna i da svjedočimo zamjeni poretka zvan Pax Americana za onog kojeg će jamčiti Kina.

Ali Kina ne izvozi svoje vrijednosti, ne nameće ideologiju i ne traži ništa osim „win-win“ poslovnih ugovora. O kakvoj hegemoniji onda ovdje govorimo?

Osim toga, odnosi s kinom nisu obilježeni nikakvom prisilom i Peking nikoga neće bombardirati ili stvoriti petu kolonu u nekoj zemlji i svrgnuti stari i instalirati novi, marionetski režim. A svjetske nacije, koje su umorne od krvi beskrajnih ratova i promjena režima u režiji Washingtona, preferiraju silu koja do sada nije pokazala vojne ambicije, a čini se da ih i nema, jer se kineski „ekspanzionizam“  temelji na potpuno drugačijem pristupu, gdje je novac jedino moguće „oružje“.

Zanimljivo, isti taj novac, kojeg više nemaju ni SAD ni EU, barem ne za velika ulaganja u svijetu, kada ga u svijetu koristi Zapad zove se „ulaganje“ ili „strane investicije“, a kada s njim dođu Kinezi, onda je „oružje“.

Međutim, to može i biti tako, ali se to trebaju pitati oni postoji li u mislima Xi Jinpinga želja za osvetom ponovno uzdignutog Nebeskog carstva koja može biti kobna samo za Zapad, jer je usmjerena protiv njega.

U stvari, ako je istina da je Europa izgubila politički suverenitet zbog Sjedinjenih Država, podjednako je istina da će izgubiti svu ekonomsku relevantnost zbog Kine, a posljedice sporog prelaska financijskog poretka iz Londona i New Yorka u Peking već su vidljive. Primjetne su masovne selidbe i  akvizicije ključnih tvrtki, zbog čega su u Europi ugrožene kritične infrastrukture, mala i srednja poduzeća, a time i nacionalne ekonomije.

Ipak, ovdje na trenutak treba zastati i naglasiti da se ta osveta ne vidi u odnosima sa zemljama koje nisu bile dio velike antikineske koalicije u XIX stoljeću, a zemlje regije to mogu primijetiti. Hoće li neka od zemalja Zapadnog Balkana biti kolateralna žrtva kineske osvete sve ovisi kako se postavi prema Pekingu. Ako uđe u savez s Washingtonom i Bruxellesom, onda hoće, a ako i dalje bude sudjelovala u ponuđenom okviru „Kina+16“, bloku kojem se pridružila i Grčka, onda neće. Peking je zemljama regije ponudio okvir koji će ih spasiti u trenutku velike naplate računa.

Naravno, Zapad je svjestan toga i zna da će učinak biti još razorniji ako osovina Bruxelles-Washington ne uspije pronaći način za stvaranje razdora između Moskve i Pekinga, jer Rusija s prirodnim resursima i ljudskim kapitalom u kombinaciji s kineskim bogatstvom i težnjom Kine da se potvrdi kao svjetska supersila mogu stvoriti savez s nezamislivim potencijalom na globalnoj razini, a taj savez svakim danom poprima sve jasnije konture.

Tienanmen – 30 godina jedne najvećih-američkih laži o demokratskom ustanku

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
53 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
V.V.
Gost
V.V.
7 mjeseci prije

Da, super. Bravo

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
7 mjeseci prije

Kina ce uspijeti jer nema monoteista koji uvijek sve uniste, kad to nemogu kontrolirati.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
7 mjeseci prije

Jbt, ja sam jedva stigao naslov i uvod pročitati, a neki su već došli od kraja i znaju što je posrijedi, kakva brzina……………….. Da vidimo što kaže. Pa ćemo znati neki klinac više

Bezuhov
Gost
Bezuhov
7 mjeseci prije

Nece moci ! Daleki istok i Sredozemlje su deo jednog istog geostrateskog sistema, u sadasnjem trenutku su bas vezani sudovi.

Nisu nas svijet
Gost
Nisu nas svijet
7 mjeseci prije

Kazi ti kinezima da oni nisu isti svijet …

imalijosnade
Gost
imalijosnade
7 mjeseci prije

nisi ni ti, pa živiš

Brave new world
Gost
Brave new world
7 mjeseci prije

“SAD I EU više nemaju veliki novac za ulaganja u svijetu”!? Hahahahaha.
Vi iz redakcije ovih dana stvarno čudno djelujete. Zahvatila vas je neka mahnitost.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
7 mjeseci prije

Vidim ulaganja su u PM, nemaju ni za sebe, da pokrpaju rupe, Gdje to ulažu? Ako “ulažu” toje onda krađa s marionetskim vladama. a ulaganja win-win, gdje to? Prema onome što je izračunao DW, kada se raspravljalo o tome je li Kina “zemlja u razvoju” kako je sužbeno vodi MMF i WB; zbog čega uživa neke pogodnosti, Kina je uložila u inozemstvo proteklih godina 5000 milijardi dolara , u realni sektor i infrastrukturu. Što su uložile zapadne zemlje? Gdje? Koja zemlja, koje područje regija, ono što ima, to je izgrađeno ranije. Novih ulaganja nema.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
7 mjeseci prije

I drugo, imaš novi proračun SAD-a opet 1000 milijardo manjka, EU proračun do 2030. planira zamijeniti stare izvore enegrije sa zelenom s 3000 milijardi eura. nema eura za ulaganja vani. Mislim da si ti pobrkao nešto. Govorimo o VELIKOM NOVCU za ulaganja, a ne o izgradnji tvornice čarapa Polzela u Rumi…. Sorry, sad sam vidio kom konju odgovaram. Gubljenje vremena……

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
7 mjeseci prije

Vidju vidju ovoga Sija ko azdaja bog te mazo hahahaaa
Sva gamad zapadnjacka se uskokodakkala i usrala od Azdaje heheeee
Kina barem 5.ooo godina stara kultura,drzava i alooooo civilizacija silna koja nikada nije bila zlo poput zapadnjackih zloizroda bijeloga roda.
I sta ce biti?
Pa onaj gore SVEMOGUCI zna umije i ucinice kako je za Zemlju i cijeli kosmos najvaznije…..Vrijedni,radisni,posteni,stedljivi dobronamjerni trebaju i moraju pobijediti i da zemljani konacno odahnu od ovoga zlozapadnjackoga olosa.

Kina,Indija,Rusija,Iran….nastavite khmmmm

imalijosnade
Gost
imalijosnade
7 mjeseci prije

evo ja ti dajem plus a logicno.com ti usput doda i minus. dobro im radi brojač, nema šta.

Rusofil
Gost
Rusofil
7 mjeseci prije

Vjerojatno još neko čita i istovremeno daje svoju ocjenu. Dok pročitam vijesti i na komentarima dam nekome plus/minus, brojač skoči za 2-3 plusa/minusa više. Ne zamaraj se, to ionako ništa ne znači pa da bi se redakcija još i sa tim heklala.

Max
Member
Max
7 mjeseci prije

Upotrijebimo slijedeću usporedbu; Kakve obveze ima kupac Kieskog oružaj Prema Kini? nikakve a sad to usporedite s uvjetima koje nameće primjerice SAD i bit će am sve jasno.

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Kina ima drugačiji model….plašim ga se! Njima rukovodi ona stara:-“tiha voda breg roni!” Sa amerima dakle znaš na čemu si, kod ovih namere otkriješ tek kad si duboko u govnima

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Jbg mlata , kad imaš ocean za vodu..Em vole da rade em ih ima puno..

Franjo Tahi
Gost
Franjo Tahi
7 mjeseci prije

Istina. iako, cilj svake video igrice je konacna dominacija, ne vidim razlog zasto bi u ovoj bilo drugacije, Kinezi ce to odraditi kroz ekonomiju I kroz sljedecih 50-100 godina kad se vrate na nivo koji su drzali do prije 300njak godina ostati ce ne tronu opet koje tisucljece. Ako te zanima kako ce tebe osobno tretirati pogledaj kako sada tretiraju manjine na svom teritoriju, cak I pripadnici nazovimo “problematicnih” zajednica uzivaju sva prava kao I Han Kinezi ukoliko “gledaju svoja posla” te “ne rovare protiv sistema”, znaci kao Yugoslavia. Zanimljivo je kako su Kinezi preuzeli neke koncepte iz nase Yugo socijalisticke utopije, njihov usudio bih se reci glavni “moto” I put koji slijede je koncept koji nazivaju “socijalizam sa kineskim karakteristikama”, kao kad smo I “mi” odlepili od Stalina.

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Pa ako stvarno imaju svoj posao i nema potrebe da rovare protiv sistema kako ti to kažeš onda je u redu, nema problema. Ako su oni te svoje manjine navikli na neko nazovi radno mesto i jesti prinač svaki dan to ne znači da će mene Srbina ili predpostavljam i tebe Hrvata to zadovoljiti. Njihova manjina kao i oni sami pripadaju drugačijem mentalitetu i verujem da nema nekih problema…da, to je to reći će i idemo dalje. Zavisi kako će se prema nama eventualno postaviti, uzeće valda u obzir da smo mi ipak evropski narodi iako daleko od te Evrope ali bar putujemo tamo i vidimo kako evropljani žive te samim tim težimo ka kol’ko tol’ko sličnim životom. Kako su oni konkurentni znamo svi….natovare brod sa radnicima, potrebni materijal i u toku puta sklapa se gotov proizvod. Hoće li nešto slično napraviti kod mene ili tebe.. jer kako drugačije ostati konkurentan? Vidiš i sam da biraju slepačke zemlje, misliš da im je cilj da te uzdignu na svaki način? Nama su pravili most, vidim i vama….sav materijal i radnike dovlače od kuće, tamo ga najjeftinije proizvedu. Kada bi železara Smederevo pravila čelične delove, sa ovim sistemom rada i po njihovom pojmu razmaženim radnicima most bi koštao k’o Svetog Petra kajgana. Daj bože da Mlata greši

Zoran
Gost
Zoran
7 mjeseci prije

Istog sam mišljenja.
Njihovi planovi su zavadi pa vladaj.
Baš isto tako je radio i Britanski imperij.
Sad Kina radi isto.
Europa mora Rusiju dobiti i početi sa njom novu priču inače smo samo buduči promatrači događaja u svijetu.

Miro
Gost
Miro
7 mjeseci prije

Nikako nije dobro da jednog hegemona zamjeni drugi hegemon, odnosno Kina. Svet mora da bude multipolaran, al mi se cini da to nije bas u Kineskom interesu. Danas “soft power” a sutra?? Ko poznaje Kineze zna da su veliki nacionalisti, ekonomski sistem tvrdi kapitalizam a politicki komunizam, kad sve to prebrojis ovo nece dobro da prođe…za ostatak sveta

Pero
Gost
Pero
7 mjeseci prije

Pa svatko normalan je nacionalist. Normalno je da volis svoje i zelis mu najbolje.
E sada, pitanje je da li nacionalist ima i imperijalistickih sklonosti.

Bezuhov
Gost
Bezuhov
7 mjeseci prije

Koliko znam, kineska ekspanzija vise je bila ekonomske prirode, osvojili su svet svilom, porcelanom, metaloprerdjevinama i jos ponesto, ne pokazujuci pri tom teritorijalnih, osvajackih pretenzija, sto su kasnije skupo platili. Velika greska je da kad su postigli najvecu mogucu supremaciju proglasili 200 godisnji moratorijum na brodogradnju, toliko su bili ispred ostalog sveta.
Voleo bih da se ovaj clanak malo vise pozabavio opijumskim ratovima i njihovim posledicama, isto kao i sa japanskom agresijom i njenim posledicama. I pored tog katastrofalnog iskustva Kina nikad nije otvoreno i oficijalno optuzio Britaniju i Japan za besomucne pljacke i ucinjene genocide.

dalmata
Gost
dalmata
7 mjeseci prije

Prvo i osnovno,komplimenti,poštovanom Šjor Babiću,za vrhunsku prezentaciju,cile jedne istorije,kratko,jasno istinito.Mislim,da se treba samo bazirat,na sami kraj članka,koji se odnosi na ono naše:”Kako se sije,tako se žanje”,Citiram:”..Peking je zemljama regije ponudio okvir koji će ih spasiti u trenutku velike naplate računa”.Boga mi,(osim Srbije,koja je unutar okvira)ne bi volija bit u bezvridnoj koži ostalih.Evo,zašto:Primjer Rusije i Rvaskih(?!) škverova(brodogradilišta),di su Rusi uložili u Švabske firme,jer su Rvati,da budu dobre sluge zapada,za vjeke vjekova,svojim lažima,prevarama(Agrokor)zgadili jednog(Rusiju)koja ima kapitala.A nije teško zamislit,koliki,tek kapital ima Kina,ali Kina ima i “okvir”.Pa nek se i služi zapadu,propast je neizbježna.Svakome po zasluzi.

Mito bekrijo
Gost
Mito bekrijo
7 mjeseci prije

Buduci da je tokom stoljeca ponizenja carska Rusija otela Kini dolinu Amura i Vladivostok, nadam se da ce cvjetajuca Kina vratiti svoj otudjeni teritorij kao sto je vratila Hong Kong i Macao. Naprijed, drugovi! Dolje sa nepravednim Aigunskim dogovorom i sporazumom Li-Lobanov!

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
7 mjeseci prije

Vladivistok kineski ???.

Mito bekrijo
Gost
Mito bekrijo
7 mjeseci prije

Ne samo Vladivostok nego i cijeli primorski kraj i Sahalin. Rusi prijetili Kinezima da ce otvoriti drugi front u drugom opijumskom ratu ako im ne ustupe teritorij i eto ti. Prvo im popustili u nercinskom sporazumu, pa im nije bilo dosta. Onda u aigunskom sporazumu, opet nije bilo dosta. Onda u pekinskom sporazumu i opet nije bilo dosta. Tako ti je to kad si imperij sa velikim teritorijem a slabim gospodarstvom i sa ambicioznim susjedima.

Mito bekrijo
Gost
Mito bekrijo
7 mjeseci prije

A iskamcili su od njih i Dalian, koji su potom njima uzeli Japanci, da bi u skorije vrijeme tamo bio zavrsen nosac aviona Liaoning – koji je poceo zivot kao sovjetski Varjag, i danas je jedan od dva operativna nosaca te klase, oba kineska. Eto, toliko o imperijima na izdisaju.

Mito bekrijo
Gost
Mito bekrijo
7 mjeseci prije

Evo, na portalu logike se dobivaju plusevi za neznanje a minusi za znanje. Idiokracija.

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

american_deam/jack, po običaju lupetaš gluposti i pokazuješ nerazumijevanje ičega osim sastava jeftinih sendviča.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
7 mjeseci prije

tako ce to biti bez obzira koliko minusa dali bekriji. molim ne ocijenjivati prema zeljama.

shumadinac
Member
7 mjeseci prije

Prvi je primetio koronavirus jedan lekarr koji je upozorio prijatelje lekare da se pojavilo nešto što liči na SARS. U rekordnom roku mu je stigla policija koja ga je optužila za dizanje panike…

Ova informacija se pojavila na više mesta tako da je velika verovatnoća da nije izmišljena. To nam govori upravo ono čega smo se plašili, da je sistemu prioritet samozaštita pa tek onda dobrobit populacije. Možda to na prvi pogled ne izgleda tako i može se braniti na više načina ali je suština tu.

Milijarde kamera, “ocenjivanje” stanovništva… može da bude izuzetno dobar sistem, posebno za mentalno sklop Kineza koji su manje individualsti nego Zapadnjaci. Ali kinesko vođstvo je ipak daleko od moralnih vrednosti koje bi sprečile da sve ovo ne bude zloupotrebljeno kada je sistem u krizi – čak i svojom greškom.

Pera
Gost
Pera
7 mjeseci prije

Lamentiranje moze da pocne.

Rusofil
Gost
Rusofil
7 mjeseci prije

Sve to sa virusom je čudno i jako smrdi. U suštini, panika će samo pospješiti širenje virusa i ne čudi me da su ga priveli na obavjesni razgovor. Nadam se da će se vremenom otkriti kako je došlo do epidemije i šta činiti da se ubuduće spriječi takva situacija.

istina boli
Gost
istina boli
7 mjeseci prije

Sumadinac
Nije Li prvi lijecnik, vec medju prvima. Drugi doktor je par dana ranije primjetio isti problem. razlika je sto je Li obavijestio okolo, a ovi skocili odmah na njega. U Kini postoji zakon o laznom ili nepotrebnom sirenju glasina i na to su se pozvali iz murje. Nakon toga je vijest krenula prema centrali pa su oni dosli da izvide stanje, pa se ustanovilo da je Li bio u pravu iako je po njima trebao ici drugim kanalom da upozori na problem, a ne odmah na mrezi objaviti sve. Navodno da je osim murje i sama bolnica htjela smiriti situaciju kao da nista nije ozbiljno za sada. Pa tome dodaj gradonacelnika koji nije reagirao takodjer dobro, i dolazis do slijedeceg zakljucka. Izgubilo se na vremenu prvih par dana radi navedenih dogadjaja. Trebali su Lija i drugog doktora javno pohvaliti i osokoliti takve ljude da ukazuju na moguce probleme, jer je u tome slucaju presudna brzina. To je na neki nacin kasnije i ucinjeno. Li je naknadno oslobodjen svih debilana koje su mu nabili na glavu, no nazalost i on sam je nastradao od virusa. S obzirom na nespretan i los start, kada se shvatilo da postoji velik problem, drzava je reagirala brzo i energicno, sto i sami vidimo. Naknadno padaju velike glavesine i glavesine bolnice, svi smjenjeni sa funkcija. Sta sve to vrijedi sirotom Liju i njegovoj porodici? Postao je ponos i dika nacije. Sta reci? Kako bi reagirala neka druga drzava umjesto Kine? Velika je to drzava, jos vise ljudi. A ne manjka niti neprijatelja. Treba sve to drzati pod kontrolom. Vjerujem da bi mnoge druge drzave reagirale puno sporije i manje djelotvorno. Cinjenica je da sve lako izgleda na papiru, ali kad se nesto dogodi onda je pocetak reakcije uvijek traljav. Kad se samo sjetim da je Milance iz Ceske napisao da je ovo sa virusom sve izmisljeno i ga nema…..mislim…..halo.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
7 mjeseci prije

Sve je tacno gore navedeno.zapad=laz. Zivjela Kina

Ora
Gost
Ora
7 mjeseci prije

Kina u mom srcu, pogotovo kineski zid. Koji treba nadograditi.

RoPe
Gost
RoPe
7 mjeseci prije

Cudno, ali ne spominje se Kissinger, Rotschildi dva yana, jedan kineski, a drugi od gusterashapeshiftera… bas cudno

Sve je to ista ekipa, samo se seli od egipta preko venecije… do Londona pa dalje…

dkjcvijasdvicsdc hswdcwsdcw
Gost
dkjcvijasdvicsdc hswdcwsdcw
7 mjeseci prije

I prije piramida su se isti selili, veli faraon da su ga iskamatarili pa ih zato protjerao.

Pero
Gost
Pero
7 mjeseci prije

Hahahaha

fićo
Gost
fićo
7 mjeseci prije

Kina prvo mora da se izbori sa najnovijom smicalicom njenih neprijatelja,a cilj su već postigli.Navijam da prebrodi ovo .

dkjcvijasdvicsdc hswdcwsdcw
Gost
dkjcvijasdvicsdc hswdcwsdcw
7 mjeseci prije

Morali su odavno preći na naoružavanje kao što Rusija radi, bolje da su potrošili one stotine milijardi na nukleus trovalentne nosaće nego što su napravili 86.000 km autocesta i 30.000 km brzih pruga. Jer ih to neće obraniti od ovih koji su ih stvorili da bi ih uništili u drugom beba ratu na tisućitu potenciju. Moraju se otrgnuti od sise onih koji ih stvoriše u ovom obliku.

Miha
Gost
Miha
7 mjeseci prije

Pošto me autoceste prilično zanimaju, tu i tamo pratim što se novoga otvori u svijetu. Osim što u Kini otvaraju po oko deset tisuća kilometara godišnje, čitao sam na jednoj Tibetanskoj stranici kako Kinezi ubrzano grade po jako nepristupačnom terenu autocestu do Tibeta, kako bi izboljšali jako (po njihovom mišljenju) vojnu logistiku – brzinu kretanja od Pekinga prema Tibetu.

skdfvijaneifvnaeiwviewivweiviwvcw
Gost
skdfvijaneifvnaeiwviewivweiviwvcw
7 mjeseci prije

Ta im je dobra da rade autocestu prema Tibetu jer će im tama htjeti preoteti Tibet.

Mis
Gost
Mis
7 mjeseci prije

Dakle 15%-20% ekonomskog rasta u zadnjih 40godina, uz to oni vec panika kad je ekonomski rast 6% kod nas 2 skoro kao i inflacija oa stwrni kao drogirabi tinejdžeri. Kina je puna kao brod, pa ljudi oni imaju 1/7svijetskog stanovništva njihov kapacitet promet unutarnje trgovine veci je od SAD,EuRope i Rusije zajedno. Pa fakat eto mali virus amerika i europa na koljenima jer 80% osnovnih proizvoda vise nece imati za 2mj na zalihama za proizvodnju tkz made in EU,SAK,Uk a nemaju proizvodnu istih. Fakat ni jedna njemacka ne proizvede ne sagradi bolnicu za preko 1000 pacijenata ma i od slagajucih kontenjera za 7dana. Ne stignee

uz to Rusija masovno naoruzava i shera tehnologiju Indiji jer moraju imati protutezu Kini u slucaju rata pa ljudi blickkrigom kina do moskve sve zauzme , ako rusi ne koriste nuk oruzje… Kina ce za koju godinu biti maximalno povezana drzava , s najvise brzih pruga cesta i vozila. Milijune ljudi ,dns sutra milijune vojnika je sposobna rasporediti na vanjske granice

Franjo Tahi
Gost
Franjo Tahi
7 mjeseci prije

Nitko nema jacu operativu od njih. Imaju kapital, imaju proizvodnju I hrpu stanovnistva, jedino im fali malo prirodnih resursa jbg.

Bezuhov
Gost
Bezuhov
7 mjeseci prije

Uporedimo sad sve to sa neoliberalnim i globalistickim gomnarijama koje svet vode direktno u robovlasnistvo kroz pljacku, otimanje i nepostivanje osnovnih ljudskih prava i bice nam sve jasno. Treba li reci da se novac ne stvara na berzama vec u proizvodnim halama ? Danas je Kina najveci finansijer, kreditor i investitor.
Jedna imperija pociva na ekonomskoj snazi (proizvodnji), vojnoj sili, kontrolu trgovackih puteva (razmena) i financijskoj sili.
Gotovo u svim segmentima USA je u slobodnom padu a Kina je vec preuzela ili je na putu da preuzme vodecu poziciju.

FranjoTahi
Gost
FranjoTahi
7 mjeseci prije

Englezi su prvi na redu.

Mis
Gost
Mis
7 mjeseci prije

Dok je Kina rasla 15-20% godisnje zahvaljujuci zapadnim ulaganjima, Balkan je propadao 10% godisnje. Poticana korupcija kriminal, pa ocita stvar da je merkel slikana s brojnim nasim domacim kriminalcima najbolji primjer sanader steta 60mlrd€ …. fucka se europi za nas stovise zeljna i potice urusavanje, kao i ludi narod koji glasa za takozvanu desnicu, desbica koja vodi politiku ustasa i cetnika veleizdajnika kojo suje unazadili i istrijebili vlastitu drzavu narod. Narod isprane pameti potice i djeli se na tkz desnicare domoljube koji su i vlastitu mater prodali.

Evo realno yugoslavija poslje 2’sv rata i ove kvazi drzave 30godina od rata sta je jedna a sta druga postigla. Da bilo.je zlocina i more zlocina nije nitko odgovarao i vuku se repovi zadnjih 60godina ali ni kijevi ni zeleni a ni desni ne nude porirbu zakopavanje i rjesavanje prošlosti vec razor podjelu

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
7 mjeseci prije

Jeste li ikada vidjeli kako izgleda veliki samit komunističke partije Kine, CKC?
Jeste li vidjeli kakvi ljudi sjede tamo, kako izgledaju? Jeste li im izbliza vidjeli lica? Ako niste, provjerite.
Prije nekoliko godina sam gledao, na BBC je bio direktan tv prijenos gdje kamera satima prolazi po licima tih ljudi “close up” između desetine tisuća članova, predstavnika svojih regija, gradova, u najvećoj dvorani u Pekingu.
Izgledaju jako ozbiljni, nevjerojatno pametno, posebno i fokusirano.
Ima ih ih svih djelova Kine, predstavnici svojih lokalnih zajednica, interesantno je to vidjeti, teško je opisati ako niste vidjeli. Nisu nikakvi “odijelaši”.
Nošnje raznih regija, frizure, nakit na ženama. Posebni ljudi, OGROMNA zemlja sa Bilion i 400MILIONA ljudi. Impresivno. I nema ni jedne stolice prazne. I svi su fokusirani na govornika.
I svi su očito fokusirani na dobrobit svoje zemlje, Kine.

Pogledajte hrvatski sabor. Pogledajte tko sjedi tamo (većinom je prazno), kakvi su to ljudi i koliko znaju, i na kom nivou komuniciraju?
NIje velika razlika ni u parlamentu Uk, ili US. Debil do debila. Na čelu Trump koji ne zna ni zemljopis, Pelosi, pedofil Biden, samo da izdvojim neke. Degenerici u pravom smislu te riječi.
Ne treba vam ići dalje od toga.

Kina je danas jedna ozbiljna država, uspješna, radna, država sa ciljem, država koju vode OZBILJNI ljudi, koja je nakon svega što je prošla u povijesti naučila kako se obraniti od zlih osvajača, prvenstveno UK, US i njihovih poslušnika.
Nije stvar samo u Xi Jinpingu, oni imaju tisuće takvih Xi-ja, spremnih da vode zemlju jednako dobro.
Kina će se obraniti od virusa, naći će cjepivo i lijek, i naučiti još jednu lekciju, pripremiti se i za buduće napade biološkog oružja tih istih centara zla, UK i US, i preživjeti ovj virus koji je Xi Jinping ODMAH proglasio demonom.
Rusija, Kina, svijetle točke i svjetlo u sumraku zpadne civilizacije i zapadnog sistema koji očito odumire kao ovakav, gdje je povećavanje i zgrtanje novca u privatne džepove glavni i jedini cilj.
Hoće li pritom nastradati priroda, hoće li u svojim nakanama pobiti milione ili bilione ljudi, vladarima zapada, bankarima, to nije previše važno.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
7 mjeseci prije

bravo dsu

Ora
Gost
Ora
7 mjeseci prije

Bravo za Kineze, još samo da se povuku iz okupiranog Tibeta i djelova koje su okupirali od Indije i sve će biti ko na partijskom sastanku, jako miroljubiv narod, svi čitaju Konfucija po vasceli dan. Spratly otoke mogu nastaviti graditi, Usa marinci se trebaju negdje sunčati.

Good karma
Gost
Good karma
7 mjeseci prije

Promijeni terapiju, nije ti dobro.

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

” Peking je zemljama regije ponudio okvir koji će ih spasiti u trenutku velike naplate računa. ”
Velika naplata računa ! To se čeka .. Biće veselo..

Hope elinal
Gost
Hope elinal
6 mjeseci prije

Posao koji traži velike zajmove u

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
53
0
()
x