fbpx

Kina se obvezuje izgraditi Polarni prolaz svile, razvojem arktičkih brodskih prolaza

arktičkih brodskih prolaza

Peking je ovog tjedna objavio namjeru izgradnje “Polarnog prolaza svile” te aktivno sudjeluje u razvoju arktičkih i antarktičkih regija kao dio svog novog “petogodišnjeg plana” od 2021. do 2025.

Prema planu objavljenom u petak, Kina će “sudjelovati u pragmatičnoj suradnji na Sjevernom polu” i “podići će svoju sposobnost sudjelovanja u zaštiti i korištenju Južnog pola.”

Planovi za širenje ambiciozne inicijative Pojas i prolaz na Arktik razvojem brodskih ruta najavljeni su još 2018. Kina je tada izjavila kako želi stvoriti nove teretne rute, koje bi povezivale Aziju i Europu preko sjeveroistočnog, sjeverozapadnog i središnjeg prolaza Arktika, što je izazvalo zabrinutost zbog osjetljive flore i faune na tom području. Također je priopćeno da će poticati poduzeća na izgradnju infrastrukture kao i da će se obaviti komercijalna, probna putovanja, kojima bi se trebalo otvoriti prolaz arktičkim brodskim prolazima, koji bi tvorili “Polarni prolaz svile.”

Kopneni teritoriji na Arktiku prostiru se na površini od oko 8 milijuna kvadratnih kilometara, čiji suverenitet pripada Rusiji, Danskoj, Finskoj, Islandu, Norveškoj, Švedskoj, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. Arktički ocean ima više od 12 milijuna kvadratnih kilometara, a zemlje koje se graniče s njim, s drugim državama, dijele pomorska prava i interese prema međunarodnom pravu.

Iako nije arktička država, Kina je sve aktivnija u polarnom području. Članicom promatrača Arktičkog vijeća postala je 2013. Zemlja ima glavni udio u ruskom projektu ukapljenog prirodnog plina Yamal (LNG), za koji se očekuje da će Kini isporučivati četiri milijuna tona LNG-a godišnje.

Krajem prošle godine Kina je također najavila planove za lansiranje novog satelita za praćenje brodskih smjerova, kao i za praćenje promjena stanja s morskim ledom na Arktiku. Kina također planira lansiranje satelita 2022. godine.

Usredotočena na infrastrukturne projekte za poticanje trgovine, koji bi trebao ići drevnim Prolazom svile, Inicijativom Pojas i prolaz želi se povezati Kinu s Europom, Bliskim Istokom i drugim predjelima.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
8 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
preseren3
Gost
preseren3
1 mjesec prije

Bez Rusije? Hmmm. kamo ide taj zapis? Rusi imaju ODLIČAN ODNOS sa Kinom…

RoPe
Gost
RoPe
1 mjesec prije
Reply to  preseren3

Stvarno čudno. Gdje je tu Rusija?

Željko
Gost
Željko
1 mjesec prije
Reply to  preseren3

Mala pogreška Finska nema izlaz na Arktik nego samo na Baltik!

Željko
Gost
Željko
1 mjesec prije
Reply to  Željko

Švedska također!!

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije
Reply to  preseren3

Bez Rusije?

Ne mogu staviti Rusiju u svoj petogodisni plan. To bi bilo mijesanje u unutrasnje stvari suverene zemlje. To zvuci tako americki.

bez brige, detalje ce resavati medjudrzavnim ugovorima sa Rusijom, iako se vec zna koji je zadatak rusa, a koji kineza.

pits
Gost
pits
1 mjesec prije

Kad se izgradi Polarni prolaz onda će imati 3 trake u obadva smijera plus zaustavnu, a na usponima i sporu traku.

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Kina je napredna i sve što naumi i napravi.

Tera Torot
Gost
Tera Torot
1 mjesec prije

Oni su mislili na Mars, a ja na torticu…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik