Kina se obvezuje izgraditi Polarni prolaz svile, razvojem arktičkih brodskih prolaza

arktičkih brodskih prolaza
8 komentara

Peking je ovog tjedna objavio namjeru izgradnje “Polarnog prolaza svile” te aktivno sudjeluje u razvoju arktičkih i antarktičkih regija kao dio svog novog “petogodišnjeg plana” od 2021. do 2025.

Prema planu objavljenom u petak, Kina će “sudjelovati u pragmatičnoj suradnji na Sjevernom polu” i “podići će svoju sposobnost sudjelovanja u zaštiti i korištenju Južnog pola.”

Planovi za širenje ambiciozne inicijative Pojas i prolaz na Arktik razvojem brodskih ruta najavljeni su još 2018. Kina je tada izjavila kako želi stvoriti nove teretne rute, koje bi povezivale Aziju i Europu preko sjeveroistočnog, sjeverozapadnog i središnjeg prolaza Arktika, što je izazvalo zabrinutost zbog osjetljive flore i faune na tom području. Također je priopćeno da će poticati poduzeća na izgradnju infrastrukture kao i da će se obaviti komercijalna, probna putovanja, kojima bi se trebalo otvoriti prolaz arktičkim brodskim prolazima, koji bi tvorili “Polarni prolaz svile.”

Kopneni teritoriji na Arktiku prostiru se na površini od oko 8 milijuna kvadratnih kilometara, čiji suverenitet pripada Rusiji, Danskoj, Finskoj, Islandu, Norveškoj, Švedskoj, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. Arktički ocean ima više od 12 milijuna kvadratnih kilometara, a zemlje koje se graniče s njim, s drugim državama, dijele pomorska prava i interese prema međunarodnom pravu.

Iako nije arktička država, Kina je sve aktivnija u polarnom području. Članicom promatrača Arktičkog vijeća postala je 2013. Zemlja ima glavni udio u ruskom projektu ukapljenog prirodnog plina Yamal (LNG), za koji se očekuje da će Kini isporučivati četiri milijuna tona LNG-a godišnje.

Krajem prošle godine Kina je također najavila planove za lansiranje novog satelita za praćenje brodskih smjerova, kao i za praćenje promjena stanja s morskim ledom na Arktiku. Kina također planira lansiranje satelita 2022. godine.

Usredotočena na infrastrukturne projekte za poticanje trgovine, koji bi trebao ići drevnim Prolazom svile, Inicijativom Pojas i prolaz želi se povezati Kinu s Europom, Bliskim Istokom i drugim predjelima.

antartikput svile
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
3 godine prije

Bez Rusije? Hmmm. kamo ide taj zapis? Rusi imaju ODLIČAN ODNOS sa Kinom…

pits
3 godine prije

Kad se izgradi Polarni prolaz onda će imati 3 trake u obadva smijera plus zaustavnu, a na usponima i sporu traku.

Max
3 godine prije

Kina je napredna i sve što naumi i napravi.

Tera Torot
3 godine prije

Oni su mislili na Mars, a ja na torticu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI