SAD priprema kontra-udar kineskom Putu svile

Kurt Tidd
44 komentara

Sjedinjene Države su doradile i reformirale Kvartalni Sigurnosni Dijalog (QSD), izjavio je “Quads”, antikineska skupina koju čine Japan, Australija i Indija od 2007. do 2010. godine. Canberra je, nakon promjene vlasti, pokopala ovu strategiju.

Trumpova administracija priprema kontra-udar kineskoj inicijativi za stvaranje novih načina komunikacije temeljenih na ideji drevnog “Puta svile”.

Komunistička partija Kine je 2009. godine izabrala Xi Jinpinga za razvoj trgovinskog komunikacijskog sustava koji pokriva cijeli planet. Kao predsjednik, Xi Jinping je postupno otkrio ovaj projekt, koji treba proći kroz gotovo 70 zemalja i u kojeg će biti investirano 124 milijarde dolara.

Quads su se sastali u studenom 2017. na marginama ASEAN summita. O glavnim smjernicama njihovog kontra-udara će se raspravljati u Bijeloj kući 23. veljače 2018. između australskog premijera Malcolma Turnbazza i predsjednika Donalda Trumpa.

Australska vlada je u prosincu objavila Bijelu knjigu vanjske politike 2017. (2017 Foreign Policy White Paper) u kojoj se predlaže veće angažiranje Sjedinjenih Američkih Država protiv Kine.

Prošlog tjedna, Admiral Kurt Tidd, šef South Coma, žestoko je upozorio na rizik koji nosi kineski projekt Put svile.

put svileQSD
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
6 godine prije

Nema nikakve sumnje – Kina nije zmaj od papira. Nije više mnogoljudna zemlja koja ne zna što će sa sobom, ni kako će osigurati svakom šaku riže dnevno. Ne rasturaju je, niti blokiraju unutarnje religijske staleške preokupacije kao što to čini religija Indiji. Kina postaje najveća. Njihova strategija je dugoročna (kažu da se drže strategija od 100 godina unaprijed) i ne ovisi o trenutnim kretanjima u svijetu. Rusija je prostorno najveća, najbogatija energentima, mogla je ona na tron. No, Kina ima izbor između milijardu i 400 milijuna ljudi za bilo kakvu ulogu, dok Rusija ima izbor između ‘samo’ 160 milijuna ljudi. Nije u pitanju samo to, riječ je i o različitim rasama (postoje objektivne razlike između rasa i to uzimati u obzir ne znači rasizam što svatko zna). Američke sankcije Rusiji su Rusiju gurnule u zagrljaj Kine. Rusi će to nazivati, baš kao i Kinezi – partnerstvom. Da, samo što… Čitaj više »

Zadranin
6 godine prije

A što će Ameri, sankcionirati sve zemlje kroz koje prolazi kineski Put Svile? Ili ćemo svjedočiti obojenim revolucijama?

Alen
6 godine prije

SAD mogu samo placuci gledati u kineze… Skupa s japanom i australijom..

StarDam
6 godine prije

Kinezi ulažu desetke milijardi u razvoj infrastrukture Azije i Afrike, a Ameri ne mogu održavati niti vlastitu. Ništa čudno da je svijetu dosta američkih gospodara.

Slonić Tonić real satir
6 godine prije

U jednoj novini je pisalo slijedeče; Kina I Rusija nisu komunističke zemlje nego mega kapitalističke I ovo komunistička partija Kine je samo mehanizam a ne politika. U Kini imate masu bogatih ali nažalost vise onih šta krpe rupe za preživiti. Kao kod nas ?
Dokle Kinezi imaju “partiju” a mi na zapadu tajne zatvorene klubove koji šapuču političarima šta bi trebali činiti. Dakle elita vamo elita tamo. Sitna stoka crnči.

Piretis
6 godine prije

Nema načina, osim velikim ratom, da se spriječi novi put svile. Moguće da će biti korekcije rute, zbog nestabilnih područja, ali put će zaživjeti. Sigurno. Za Kinu je to pitanje dalnjeg razvoja ili stagnacije i laganog propadanja. Amerika će pokušati potpaljivati nemire na ruti tog puta ali bez nekog većeg uspjeha. Uvijek će netko jedva dočekati da se uključi u perspektivnu rutu. Na Australiju i Japan ne treba trošiti riječi. Ovi ni teoretski nemaju nikakvih mogućnost utjecati na kineske planove.
Drugo je pitanje hoće li upravi taj Put svile biti odskočna daska za pretvaranje Kine u novu imperiju?

Weteran
6 godine prije

Put svile – želje, čestitke i pozdravi?!
Kina je na kvačilu, i Kinu treba držati uvek na kvačilu!?
Na moru je omča koju drži SAD, a na kopnu sve rampe kontroliše Moskva!
Indukovano “partnerstvo” Moskve i Pekinga nije prirodno!
Kina je jedina država kojoj ne treba saveznik ni partner, sa tolikim kapacitetom?! Kina mora biti uvek sputana, i ograničena!
Neka oni tamo rade miksere i tostere, neka rade i BMW, neka rade tamo i satelite, …. Samo sve neka TAMO rade!
Kina je adut koji koriste Vašington i Moskva! Kina nikada ne može biti suverena Velika Sila, nikada Supersila!
I dobro je da tako ostane!

Nekoime
6 godine prije

Put hamburgera.

Miller
6 godine prije

Kina je velika, monolitna cjelina koja uspjeva da se odupre americkom imperijalizmu. Ali sacekajmo da vidimo kako ce se ponasati kad bude pocela igrati bjelim figurama. Npr koliko ce ‘bezbozni’ pristup proci u zemljama Azije i Afrike gdje je predominantno muslimansko stanovnistvo. Pa na tu ‘foru’ je Zapad uzeo i Ruse, tj okrenuo njene muslimanske komsije protiv nje, uz zdusno finansiranje od strane Sauda. Desio se Afganistan, Cecenija, Dagestan koji su predstavljali zadnje cavle na sanduku SSSR-a. Kina mora da nauci da prihvata razlicitosti (sto sad ne radi) ako misli da izadje iz svog dvorista. A ako to ne uradi uvijek ce biti regionalna sila, da ima i 10 milijardi stanovnika.

Nik
6 godine prije

Kina radi i promislja buducnost 100 godina unaprijed da barem moja drzava razmislja bar 20 godina unaprijed za jednu generaciju ja bi bija presretan gusta san citati komentare…

Grdi
6 godine prije

Logika SAD-a ……… umjesto suradnja radije konfrontacija ………..odlika bahatog imperijalizma ……….

Brainstorm
6 godine prije

put svile vrijedi dok druga strana ima sa cim platiti. kina zeli biti samodostojna u svemu pa cime ce europa i svi zapadno od kine platiti, sto ce izvesti u kinu? zasad jos uvijek tehnologiju ali kinezi ulazu napore i uspijevaju uspostaviti znanstvenu i tehnolosku razinu jednakosti. turizam – kinezi su cak izgradili replike eifelova tornja, svicarskog sela, venecije … . hoce li kinezi davati na kredit beskonacno? kredit je broj a broj se lako obezvrijedi. mineralne resurse – jos koje desetljece dok se ne razviju nova tehnoloska rjesenja. stvorit ce se novi materijali i tehnologije koje ce zaobici potrebu za sadasnjim. uz pomoc robotizacije povecat ce se dubina rudnika. minerala do 10 km dubine ima 10 puta vise nego na 1 km dubine. ocito. sirovine ce se vaditi i iz podmorskih rudnika. zato ameri pametno vec snimaju citavo svjetsko podmorje. energiju – vec sad je energija vjetra konkurentna energiji… Čitaj više »

Buzz
6 godine prije

Nije mi jasno kada je to Malcolm Turnbull promjenio prezime u Turnbazz

cicitam "logicno" , logicno razmisljamm
6 godine prije

Zasto se zvao put svile. Valda zato to se njime ( posebno svila) vrsila razmijena dobara, i ne samo dobara nego i kulture, izmedju istoka i zapada.
A sta bi se ubuduce moglo razmijenjivati, ako ce Kina skoro sve proizvoditi, i nece imati potrebe za robom zapada. Naprotiv nastojace da svoju robu kao sto i cini, zbog niskih cijena plasira na zapad
E tu dolaze zemlje treceg svijeta, koje ce vremenom dobivati kupovnu moc, da bi mogli apsorbovati kinesku robu.I dok se “pametni” evropljani svadjaju kinezi ulazu ogromna sredstva. u Afriku, J. Ameriku, planiraju put preko Srednjeg istoka. prave ostrva u istocnim morima…..
Brze nego sto mislimo eto kineske dominacije.E sad, ja ne znam hoce li biti bolja ili gora.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI