Peking – Summit “Jedan pojas – Jedan put”

Novi put svile
17 komentara

Danas je u Pekingu počeo summit posvećen promicanju inicijative “Jedan pojas – Jedan put”, a kineski predsjednik Xi Jinping je na otvaranju obećao da će u ovaj ambiciozan projekt uložiti 124 milijarde dolara.

Osim toga, stvorit će se u “Fond puta svile” od dodatnih 100 milijardi juana, što je oko 14,5 milijardi dolara, priopćio je kineski predsjednik Xi Jinping na summitu u Pekingu.

Kina je ranije osnovala državni fond za financiranje u iznosu od 40 milijardi dolara.

Xi Jinping će danas i sutra biti domaćin čelnika i šefova država iz 110 zemalja koje sudjeluju na forumu za međunarodnu suradnju “Jedan pojas – Jedan put”.

Kako bi pokrenuli što više projekata za poboljšanje života svojih naroda, Kina će pružiti pomoć u vrijednosti od 60 milijardi juana (8,7 milijardi dolara) zemljama u razvoju i međunarodnim organizacijama koje sudjeluju u pokretu, priopćio je kineski predsjednik.

Xi je na summitu u Pekingu odlučno stao u obranu slobodne trgovine, čime je ponovio svoju izjavu sa “Svjetskog gospodarskog foruma” u Davosu početkom siječnja.

“Zajedno trebamo stvoriti okruženje koje će olakšati otvaranje i razvoj, uspostaviti fer, pravedan i transparentan sustav međunarodnih pravila trgovine i ulaganja, te potaknuti uredan tijek proizvodnje, učinkovitu raspodjelu resursa i potpunu integraciju tržišta”, rekao je Xi Jinping.

“Trebamo izgraditi otvorenu platformu suradnje i podupirati i razvijati otvoreno svjetsko gospodarstvo”, dodao je Xi.

Na kineskom summitu u Pekingu su među najvažnijim gostima ruski predsjednik Vladimir Putin, glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres, predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim i voditeljica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde.

Xi Jinping je založio 250 milijardi juana u zajmove iz China Development Bank, 130 milijardi juana za zajmove iz Export-Import Bank of China, 2 milijarde juana za hitnu pomoć u hrani i milijardu dolara u “Fond jugoistočne suradnje”.

Inicijativa “Jedan pojas – Jedan put” ima za cilj stvaranje modernog ekonomskog Puta svile 21. stoljeća i pomorskog Puta svile kako bi se potaknula trgovinu i proširio globalni utjecaj NR Kine.

Drevni “Put svile” je povezivao Kinu i Europu oko 100 godina prije Krista. Tadašnja cesta je bila duga oko 6000 kilometara i povezivala je drevne kineske, indijske, babilonske, arapske, grčke i rimske civilizacije.

Karta koju je otkrila državna agencija Xinhua pokazuje kineske planove za dionicu “Novog puta svile” koji prolazi kroz središnju Kinu i sjeverni Xinjiang, odakle putuje kroz središnju Aziju ulazeći u Kazahstan, potom u Irak, Iran, Siriju, a zatim Istanbul u Turskoj odakle prometuje diljem Europe i preko Nizozemske i Italije dolazi do Njemačke.

Pomorski “Put svile” započinje u kineskom Fujianu i završava u Veneciji u Italiji.

Mreža bi uključivala izgradnju željeznica, autocesta, naftovoda i plinovoda, energetskih mreža, internetskih mreža, pomorskih i drugih infrastrukturnih veza.

U 2014. godini Kina je najavila fond vrijedan 40 milijardi dolara za izgradnju infrastrukture koja će povezati Aziju i Pacifik.

Uoči summita se Xi Jinping susreo se s nizom čelnika koji su došli u Pekingu kako bi prisustvovali međunarodnom forumu. Jučer se Xi sastao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i rekao kako će unaprijediti kinesko-mađarske veze.

Dvojica čelnika su najavili uspostavu sveobuhvatnog strateškog partnerstva i razgovarali o zajedničkim projektima, poput željezničkog projekta koji će prolaziti kroz Mađarsku i Srbiju.

Kineski vođa se sastao i sa se švicarskom predsjednicom Doris Leuthard, a razgovaralo se o poboljšanju trenutnog sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije zemlje.

Xi se također sastao s pakistanskim premijerom Nawazom Sharifom i razgovarao o izgradnji gospodarskog koridora Kine i Pakistana, zemljom s kojom želi potaknuti suradnju u okviru Šangajske organizacije za suradnju (SCO).

Kineski predsjednik je također pozvao Pakistan na suradnju s Kinom u zajedničkim protuterorističkim i sigurnosnim inicijativama.

InvesticijaJedan pojas - jedan putput svileSumit
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Five Eyes
6 godine prije

Gledajuci ovu mapu, moram priznati da je – nazalost – Rusija iskljucena, pored svih fanfara Rusija nece ekonomski profitirati.
Taj put svile bi trebao ici iz Istanbula za Moskvu a ne mora, moze iz Istanbula ici direktno za bogate zemlje Europe.
Ici ce za Moskvu samo onda ako je Moskva krajna tocka, ne moze iz Moskve ici za Europu, to se vidi iz mape.
Dalje, zasto bi roba isla za Moskvu preko irana ako moze ici trans-siberijskom rutom?
Mnogo toga nije jasno.

Bobi
6 godine prije

Ok dobija se dojam da Kina zeli sve moralno i pozitivno, a onda se sjetim hrpetine kineskih proizvoda zabranjenih na tržištima zbog toksičnosti. Opravdano ili ne. I da je ionako tržište preplavljeno MADE IN CHINA robom. Ali tko nas pita

Weteran
6 godine prije

Treba držati na kvačilu Kinu!!??
Moskva na kopnu, Vašington na moru?!
Mogu Kinezi trasirati kolosek bilo gde, ali uvek ima neki kiliometar na kojem Moskva “podiže i spušta rampu”!

Brane
6 godine prije

Ova mapa je jedna od stotinu drugih koje se s vremena na vrijeme publikuju. Jasno je da bi u ovoj varijanti Rusija popušila, što znači da ovo nije jedina trasa koja će se raditi, već eventualno kao jedan od krakova, koji će pokrivati bliski istok do turske. Ne zato što Kina voli Rusiju, već stoga što im treba siguran put do evrope, a to ova trasa na slici sigurno nije, treba samo pogledati kojim državama prolazi. Glavna trasa ide iznad Kaspijskog jezera i Crnog mora, daleko van domašaja usa, to je cijela poanta ove priče. Doduše, varijanta na slici može biti alternativa, za slučaj da se Kina i Rusija dograbe u nekoj budućnosti.

subaru
6 godine prije

Ako su oni koji su stvorili današnju Kinu suglasni ovim ciljevima kineza onda će tako i biti. No bojim se da kineski planovi ne dođu u koliziju sa planovima ratnim svojih kreatora. Kina jeste močna ali nesmije zaboraviti da oceanima, bankama, zakonima, medijima, obrazvonim sustavom, religijom itd. vlada tama a ne ona, njoj su dali da postane močna kroz to što je največa tvornica na svijetu. Da li im je plan da Kina postane ono što je danas čemerika ili gusarije prije čemerike to ne znamo, znamo samo da im je potreban rat. Ako žele nastaviti niz sa Kinom kao svojim vladarom umjesto čemerike onda će se ona (čemerika) osječati kao danas gusarija ali koja je i dalje u sustavu tame.

F*Europe - America First
6 godine prije

Ova mapa je malo drugacija zaobilazi Ukrajinu i puno je povoljnija za Rusiju.
China’s “One Belt One Road” Momentum Going Forward
Ruston Bazzarre 威廉

Jupiter
6 godine prije

Ulazak Kine trgovinski na Jadran nikako se neće svideti vladarima nad banana državavama koje izlaze na Jadran.Ogromne količine robe iz Kine udaviće zapadnu privredu.

user
6 godine prije

kaj znači izgradnja internetskih mreža? vjerovatno da operateri ugrađuju opremu i šire dostupnost interneta. međutim odavno postoji internet preko strujne mreže (nije brzina najsjajnija ali je izdrživo) a da bilo koja vlast ima patriotizma uvela bi ga dekretom. znači – ako postoji strujni priključak postoji i internet.

MilanCZ
6 godine prije

Cjenjeni gospodine koji si pisao ovaj clanak,cjenjeni komentatori,bez ljutnje,mislim da uopce nerazumijete o sto tu ide..Ako Vas zanima mogu vam objasniti bez problema.,mozda vam sve bude puno jasnije..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI