Intel će uložiti 25 milijardi dolara u Izrael

10 komentara

Američka multinacionalna kompanija za proizvodnju čipova, Intel će ubaciti 25 milijardi dolara u novu fabriku u Izraelu, rekao je premijer Benjamin Netanyahu, koji je rekao da taj poduhvat predstavlja najveću međunarodnu investiciju u zemlji.

Očekuje se da će nova proizvodna linija u izraelskom gradu Kirijat Gat biti otvorena 2027. godine, da će raditi najmanje do 2035. godine i da će obezbediti posao za hiljade ljudi, saopštilo je Ministarstvo finansija i dodalo da će, prema ugovoru, Intel plaćati 7,5 % poreske stope, u odnosu na sadašnjih 5%.

Prema Intelu, kompanija je postala najveći izraelski privatni poslodavac i izvoznik tokom svojih skoro pet decenija poslovanja u zemlji. Korporacija je navodno lider lokalnog sektora elektronike i informacija.

Intel je 2017. godine kupio Mobileye Global sa sjedištem u Izraelu, koji je fokusiran na razvoj i implementaciju naprednih sistema za pomoć vozaču, za 15 milijardi dolara. Prošle godine je američki tehnološki gigant predstavio Mobileye javnosti.

Prema Netanyahuu, dogovor za postrojenje u Kiryat Gatu je “ogromno dostignuće za izraelsku ekonomiju – 90 milijardi šekela – najveća investicija ikada od strane međunarodne kompanije u Izraelu”.

Njegove operacije u Izraelu su „igrale ključnu ulogu“ u globalnom uspehu kompanije, navodi Intel u saopštenju.

“Naša namjera da proširimo proizvodne kapacitete u Izraelu je vođena našom posvećenošću ispunjavanju budućih proizvodnih potreba”, dodala je kompanija. “I cijenimo kontinuiranu podršku izraelske vlade.”

IntelInvesticijaIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Sa Tajvana – koji je trusno područje za rat zbog politike izuzetnih prema Kini gdje se proizvodi 60% čipova u svijetu i 90% najnaprednijih – Intel hoće prebaciti proizvodnju u još trusnije područje za rat Izrael zbog politike izuzetnih i koji je u ratu sa svim susjedima.
Mudro, stvarno mudro.
A pokazuje i strah izuzetnih da ulože u bilo koju državu svijeta koja nije pod njihovom totalnom kontrolom. A njih ima sve manje.
Boje se prebaciti proizvodnju čak i u svog najvjernijeg vazala – Njemačku 😁

Ivek
10 mjeseci prije

Fućkaš intel ionako je preskup. Ja imam ryzena.

Realno
10 mjeseci prije

Hahaha. Jadnici sredite prvo pregrijavanje čipova. Treba im nuklearno hlađenje da im čipovi ne throtlaju.

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Sretno vam bilo 😎 . Dobro ste najavili 😉 ….

Max
10 mjeseci prije

Pomaže svoj svome.

Šele
10 mjeseci prije

Ma nema tu nikakvog ulaganja,to su novci za redovno održavanje Izraela, ko I svake godine,što mislite,da oni rade i zarađuju

jupiter
10 mjeseci prije

kao i sve dosada, ameri daju (poklanjaju) izraelu tehnologiju, oruzje, medicinu….sve bas sve, e a onda nosonje to na sva zvona prikazu kao rezultat svoje “pameti”

10 mjeseci prije

Prebacuje izrael svoje pare , ovima u usa je od danas do sutra..

Varessa
10 mjeseci prije

Interessant! ))

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI