Putin i Biden će se susresti u Beču? Austrija nudi svoj glavni grad kao potencijalno mjesto za predloženi summit između američkog i ruskog čelnika

Biden-Putin-sastanak-u-Austriji
12 komentara

Austrija je otkrila spremnost za to da postane domaćin potencijalnog summita na visokoj razini, između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Joea Bidena, nakon što je američki čelnik rekao da bi se par trebao sastati u “trećoj zemlji”.

To potvrđuje više ruskih medija, koji kažu da su bili u izravnoj komunikaciji s Ministarstvom vanjskih poslova u Beču.

“Ako Rusija i Sjedinjene Države odluče održati summit na predsjedničkoj razini, to je pohvalno. Odluka hoće li se, kada i gdje održati takav summit, ovisi o obje zemlje“, izjavilo je Ministarstvo moskovskoj novinskoj agenciji RIA Novosti. “Naravno, Austrija je uvijek na raspolaganju za pregovore bilo koje vrste na visokoj razini.”

Finska je također ponudila da bude domaćin summita, prema moskovskoj novinskoj agenciji TASS, koja je otkrila da je Helsinki prijedlog dao prije telefonskog razgovora predsjednika države Saulija Niinistöa i Putina u utorak. 2018. godine Finska je bila domaćin sastanka ruskog čelnika i tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Sastanak je na kraju bio izrazito neproduktivan, a nakon toga nije izdano zajedničko priopćenje.

Beč je ranije bio domaćin mnogih sastanaka između Moskve i Washingtona i često je mjesto održavanja rasprava o kontroli oružja. Posljednji summit dviju država u Austriji bio je u srpnju i bio je usmjeren na svemirsku sigurnost i nuklearno oružje.

Potencijalni susret licem u lice između Bidena i Putina američki je predsjednik predložio telefonskim pozivom. Prema službenom očitovanju iz Bijele kuće, dvojica čelnika razgovarali su o “brojnim regionalnim i svjetskim pitanjima,”s time da jeBiden potvrdio “svoj cilj izgradnje stabilnog i predvidljivog odnosa s Rusijom u skladu s američkim interesima.”

Prema sažetku Kremlja, Biden je predložio “normaliziranje stanja na bilateralnom odnosu” i predložio usredotočenost na “hitna pitanja poput osiguranja strateške stabilnosti i kontrole naoružanja.” Prijedlog dolazi nakon višemjesečnih pogoršanja odnosa između Moskve i Washingtona. U ožujku se Biden složio s prijedlogom voditelja ABC-a Georgea Stephanopoulosao o tome da je Putin “ubojica”, što je na kraju dovelo do opoziva ruskog veleposlanikaAnatolija Antonova, koji je bio u Washingtonu. Američki predsjednik također je rekao da će Rusija “platiti cijenu” za navodno miješanje u američke predsjedničke izbore 2020. godine.

Njih su dvojica telefonski razgovarali i zbog povećanih napetosti u ukrajinskoj regiji Donbas, gdje postoje sve veći strahovi da bi se sukob na tom području mogao pretvoriti u rat.

Austrijajoe bidenPutinSumit
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
2 godine prije

Mislim da u ovom trenutku još ništa od toga susreta, pogotovo nakon jučerašnjih novih SAD sankcija.

zgvaca
2 godine prije

Zasto ne Beograd? Srbija nije u NATOu ima dobre odnose sa obje zemlje i nije Vazal USA.

bauštelac
2 godine prije

zašto baš beč neka idu na neku livadu

gargamel
2 godine prije

Da misle iskreno i ozbiljno najbolje je video linkom i javno, ali ovo je utopija na kvadrat.

Bosanac
2 godine prije

Dal se taj Biden bilo s kim sastao do sada uzivo osim kamera i citanja teksta?

gargamel
2 godine prije

Možda nema veze sa temom, ali ipak. Da li se gospoda uopšte testira na tkz. virus.Ili u njihovim krugovima ne postoji opasnost od zaraze. U prevodu, žvaka za ludaka. Danas čitam da je proradio voz u Italiji, samo sa testom. Također taze vest iz NL, ministar zdravlja uputio predlog na razmatranje ,da od juna budu otvorene terase, stadioni , pozorišta , itd., ali da se test plaća ” samo ” 7, 5 evra , s tim da test važi maximalno 40 sati. Ajde onda na kafu tri puta u nedelji, 30 evra po osobi.Eto vam narode putovnice u početnoj fazi, ko zna hoće li i krvnu grupu tražiti. Izvinjavam se, toliko je imbecilno…..

rgnbierngbinerwbnwer
2 godine prije

Dva glumca zekskraten planetarnog kazališta.

Max
2 godine prije

Mislim da do toga neće doći zbog najnovijih poteza SADa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI