Ruski energetski sektor spreman je uložiti 20 milijardi dolara u Irak

Irak platforma nafta
4 komentara

Rusija je zainteresirana investirati u irački naftni sektor. Ruske naftne i plinske kompanije tamo su već uložile 10 milijardi dolara i navodno su spremne uložiti dodatnih 20 milijardi dolara.

Velike ruske energetske kompanije mogle bi uložiti do 20 milijardi dolara na naftne projekte u Iraku, rekao je za ruski medij Juri Fjodorov, zamjenik predsjednika Odbora za ekonomsku politiku pri Vijeću Ruske Federacije.

„Danas naše glavne naftne i plinske kompanije kao što su Lukoil, Bashneft, Gazprom Neft aktivno rade u vašoj zemlji. Ukupna investicija premašila je 10 milijardi dolara”, rekao je tijekom obraćanja iračkom veleposlaniku u Rusiji Abdul-Rahmanu Al-Husseinija 5. veljače u Moskvi na konferenciji.

Lukoil iskopava drugu bušotinu Qurma od 2014. godine, u regiji Basra, nedaleko od iranske granice, a pored Exxon Mobila, koji koristi prvu tranšu. Gazprom Neft, podružnica Gazproma, koristi nekoliko ležišta i provodi kampanje za istraživanje plina u Iračkom Kurdistanu. Što se tiče Bashnefta, tvrtke sa sjedištem u ruskoj Republici Tatarstan, već rade na dva ležišta južno od Bagdada, osobito u Nadjafu.

Lukoil, Rosneft, Bashneft i Gazprom Neft već su dobro implementirani u Iraku

Pored toga, Rosneft je vlasnik 60% plinovoda Kurdistan, što je glavna operativna izvozna linija u Iraku. A u proljeće 2018. Rosneft je također najavio potpisivanje sporazuma s iračkim Ministarstvom prirodnih resursa o razvoju njegove naftne i plinske infrastrukture, uključujući novi plinovod koji bi trebao imati izvozni kapacitet do 30 milijardi kumičnih metara.

U Moskvi je, tijekom sastanka s iračkim veleposlanikom, predstavnik gornjeg doma ruskog parlamenta rekao da bi za Irak bile zainteresirane i druge kompanije, poput Zarubežnjeft, Tatneft i Rosneftegaz.

„Proučavamo mogućnost diverzifikacije aktivnosti ruskih operatora, posebice povezivanjem s plinskim sektorom. Prema preliminarnim prognozama, to bi moglo utrostručiti ulaganja naših tvrtki “, dodao je Juri Fjodorov.

Rusija i Irak su 2019. nastavili suradnju u energetskoj infrastrukturi, a posebno u elektroenergetskom sektoru. Neke ruske tvrtke mogle bi pomoći Bagdadu u obnovi i razvoju električnih instalacija.

U toku su i pregovori za izgradnju termoelektrana uz pomoć ruskih tvrtki. Iračke dokazane rezerve nafte su više od 145 milijardi barela, dok rezerve plina prelaze 3,700 milijardi kubičnih metara.

InvesticijaIrakNaftaPlinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
4 godine prije

Pametni potezi rusa. Za pretpostaviti je da i Rosoboronexport radi poslove tamo, da amerima ne padnu gluposti na pamet, pa proglase sebe čuvarima svih naftnih polja, u interesu demokracije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI