Kina ima za cilj da podstakne globalni protok juana duž Puta svile

Juan
1 komentar

Viši savjetnik kineske vlade rekao je da Peking želi da koristi svoju nacionalnu valutu, juan, „što je više moguće“ u svojoj inicijativi Pojas i put (BRI), kako bi pokušao da proširi njegovu upotrebu kao rezervne valute.

Prema bivšem gradonačelniku Chongqinga Huang Qifanu, udio juana u globalnim plaćanjima je ograničen, jer je do kraja juna iznosio oko dva procenta globalnih rezervi i 1,76 procenta prekograničnih plaćanja. „To nije srazmjerno statusu naše zemlje kao najveće svjetske spoljnotrgovinske zemlje“, rekao je, a citirao ga je South China Morning Post.

Zemlja bi trebalo da udvostruči napore da poveća upotrebu valute u zemljama koje su se prijavile za masovni infrastrukturni plan, dodao je Huang. „Kina bi trebalo da ubrza internacionalizaciju juana“, rekao je, objašnjavajući da juan treba da se koristi što je više moguće za određivanje cijena, poravnanje, primanja i plaćanja i rezerve.

Huang je rekao da bi nova kineska strategija “dvostruke cirkulacije”, okrenuta ka unutrašnjosti, koja se više usredsređuje na domaću ekonomiju, a manje na izvoz, mogla biti šansa da podstakne BRI.

Nazvan projektom Puta svile 21. vijeka, BRI je najavio kineski predsjednik Xi Jinping prije sedam godina. Od tada je Peking potpisao oko 200 dokumenata o saradnji sa 167 zemalja i međunarodnim organizacijama.

Inicijativa vrijedna više biliona dolara ima za cilj jačanje povezanosti i saradnje između Azije, Evrope, Afrike i Latinske Amerike. Stručnjaci kažu da će to značajno povećati globalnu trgovinu, smanjivši trgovinske troškove za polovinu uključenih zemalja.

Juankinaput svile
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Sasviim logično pa neće valjda promovirati Američki dolar.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI