Novi detalji o investiciji Jareda Kushnera vrijednoj dvije milijarde dolara

Jared Kushner
4 komentara

Savjetodavno vijeće saudijskog fonda nacionalnog bogatstva izrazilo je sumnje u vezi sa predloženim sporazumom, ali su odbačene, izvijestio je New York Times(NYT).

Ekspertski panel koji je savjetovao nacionalni fond Saudijske Arabije usprotivio se ulaganju milijardi dolara u privatnu kapitalnu firmu koju je osnovao bivši savjetnik američkog predjsednika Jared Kushner mjesecima nakon što je napustio funkciju, izvijestio je u nedjelju New York Times.

Kushner, zet bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, tražio je da obezbijedi dvije milijarde dolara ulaganja iz Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije (PIF) za svoju firmu Affinity Partners. Projekat je pregledala petočlana komisija koja savjetuje saudijsko tijelo, izvijestile su novine pozivajući se na zapisnike njihove komunikacije. Imali su ozbiljne rezerve prema tom ulaganju, tvrdi se u izvještaju.

Eksperti su bili zabrinuti zbog nedostatka finansijskog iskustva u menadžmentu firme, činjenice da će saudijski fond postati primarni investitor, operativnih praksi koje su smatrali „nezadovoljavajućim u svim aspektima“ i predloženih naknada za upravljanje koje su smatrali „prekomjernim“.

Savjetnici su takođe pokrenuli pitanje transparentnosti ideje da se milijarde dolara ulože u kompaniju koju vodi bivši visoki zvaničnik Trumpove administracije, čija je prisnost sa Saudijskom Arabijom dobro zabilježena, navodi list.

Kushner, Trumpov zet, služio je kao predsjednički savjetnik i stručnjak za pitanja Bliskog istoka. On je zaslužan za postizanje niza sporazuma o zbližavanju između Izraela i zalivskih država poznatih kao Abrahamov sporazum.

Sastanak komiteta održan je 30. juna 2021, prema izvještaju, ali je nekoliko dana kasnije odbor saudijskog fonda odbacio savjet. Izvještaj NYT implicira da je odluku donio prijestolonasljednik Mohamed bin Salman, za koga se naširoko smatra da je de fakto vladar zemlje umjesto svog oca, 86-godišnjeg kralja Salmana.

U izvještaju se navodi da je firma Affinity Partners nastojala da prikupi 7 milijardi dolara od raznih investitora širom svijeta, ali do sada nije uspjela da postigne cilj. Prema posljednjem javnom objelodanjivanju krajem marta, kompanija ima 2,5 milijardi dolara pod svojom upravom, od čega je većina očigledno saudijski novac.

Novine su uporedile ovu investiciju sa investicijom koju je saudijski fond odobrio otprilike u isto vrijeme za sličnu privatnu investicijsku kompaniju koju je osnovao bivši američki ministar finansija Steven Mnuchin.

Prema članku, Mnuchin, iskusni investitor sa iskustvom uspješnog upravljanja, dobio je polovinu onoga što je Kushner tražio. Mnuchinova firma Liberty Strategic Capital prikupila je 2,7 milijardi dolara od ukupno 33 investitora, prema njenim podnescima Komisiji za hartije od vrijednosti.

Prikupljanje sredstava od strane Affinity Partners u Saudijskoj Arabiji, uključujući i sumu investicije, ranije su propraćeni u medijima. List navodi da njihov novi izvještaj sadrži detalje „ishoda, obima i vremena dogovora ove firme, kao i debate koju je izazvala“.

List je primijetio da „nijedan zakon ili pravila ne ograničavaju investicione aktivnosti bivših zvaničnika administracije nakon što napuste Bijelu kuću; mnogi iz obje stranke su profitirali od veza i iskustava stečenih u vladi.”

I Saudijski javni investicioni fond i Affinity Partners odbili su da daju detalje svog odnosa, na pitanje NYT.

Ažuriranje o Kushnerovim finansijskim poslovima sa Saudijskom Arabijom desilo se sedmicama nakon što su novine objavile napredak u američkoj federalnoj istrazi kontroverznih poslova Huntera Bidena, sina predsjednika Joea Bidena. On je osumnjičen da je unovčio svoje prezime i djelovao kao strani agent, a da se nije propisno tako izjasnio, kao i za porezni prekršaj.

List je, između ostalog, potvrdio autentičnost materijala sa laptopa, koje je objavio New York Post uoči predsjedničkih izbora 2020. godine. Priča je neslavno potisnuta od strane Big Tech, a neki mediji su je odbacili kao vjerovatnu rusku propagandu.

InvesticijaJared KushnerSaudijske Arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Hazarska posla.

Lucija, prva
2 godine prije

A o kakvom se projektu radi?

Ovdje vidimo samo sakupljanje sredstava.
Ne i namjenu.

Oli
2 godine prije

Lijep dečko,nema šta

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI