Biden će u ponedjeljak najaviti značajne promjene u američko-saudijskoj politici

Biden
16 komentara

Ranije u petak, Kancelarija direktora Nacionalne obavještajne službe (ODNI) objavila je obavještajni izvještaj u kojem se saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman tereti da je odobrio atentat na novinara Jamala Khashoggija.

Američki predsjednik Joe Biden u petak je rekao da će “značajne promjene” u politici između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije biti najavljene “danas i u ponedjeljak”, a njegovi komentari stižu nakon objavljivanja obavještajnog izvještaja u kojem je, za naređivanje ubistva Khashoggija, okrivljen prestolonasljednik bin Salman, takođe poznat pod njegovim inicijalima MBS.

“Juče sam razgovarao sa kraljem, a ne sa princom. Jasno sam mu rekao da se pravila mijenjaju i najavit ćemo značajne promjene danas i u ponedjeljak”, rekao je Biden u intervjuu. „Pozvat ćemo ih na odgovornost za kršenje ljudskih prava i postaviti se tako da ako žele da imaju posla sa nama, moraju to da riješe na način kako se rješavaju kršenja ljudskih prava.”

Biden je takođe kritikovao Trumpovu administraciju zbog toga što nije objavila izvještaj o ubistvu Khashoggija.

Izvještaji ODNI, deklasifikovani ranije u petak, navode da je saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman odobrio operaciju “hvatanja ili ubijanja” saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Zaključke izvještaja Rijad je ocijenio kao “nasilne i netačne”, pri čemu je saudijsko Ministarstvo spoljnih poslova insistiralo da su odgovorni za ubistvo istraženi i izvedeni pred lice pravde, a presudu suda pozdravili su članovi porodice Khashoggi.

Prestolonasljednik je negirao navode, rekavši da “snosi svu odgovornost” za incident jer se dogodio “pod njegovim nadzorom”.

Šta je već urađeno?

Nakon objavljivanja izvještaja, američki State department uveo je sankcije protiv nekolicine saudijskih državljana, ali ne i prestolonasljednika. Prema izvještajima, Biden je odlučio da ne kazni Salmana za ubistvo Khashoggija.

Američki State department najavio je nova vizna ograničenja za strance za koje se vjeruje da su se bavili „ozbiljnim aktivnostima protiv disidenta“, dodajući da se s tim ograničenjima mogu suočiti i članovi porodice takvih pojedinaca.

Američko Ministarstvo finansija izjavilo je da je Ahmed al-Asiri, bivši zamjenik šefa saudijske obavještajne agencije i Snaga za brzu intervenciju, elitni lični tjelohranitelj prestolonasljednika kraljevine Muhameda bin Salmana, takođe stavljen pod sankcije.

Dok je Biden, prema izvještajima, odlučio da ne kazni direktno samog prestolonasljednika, istražiteljka UN za pogubljenja po kratkom postupku, Agnes Kalamard, pozvala je američku vladu da sankcioniše MBS zbog „ciljanja njegove lične imovine, ali i međunarodnih angažmana“.

Američki državni sekretar Antony Blinken, u svom prvom pojavljivanju u javnosti nakon objavljivanja obavještajnog izvještaja o atentatu na Khashoggija, rekao je da Washington ne teži da „prekine“ odnose sa Saudijskom Arabijom.

“Odnos sa Saudijskom Arabijom je važan. Imamo značajan kontinuirani interes. I dalje smo posvećeni odbrani kraljevine. Ali takođe želimo da budemo sigurni da odnos bolje odražava naš interes i naše vrijednosti,” Blinken je rekao.

U svjetlu američkog izvještaja Khashoggi, Blinken je takođe primjetio da Bidenova administracija preispituje prodaju američkog oružja Saudijskoj Arabiji kako bi se oružje ograničilo na ono u odbrambene svrhe, a ne da bi pomoglo vojnoj kampanji Rijada u susjednom Jemenu.

Ubistvo Khashoggija

Jamal Khashoggi, kolumnista Washington Posta rođen u Saudijskoj Arabiji i daleki rođak kraljevske porodice, nestao je u oktobru 2018. Nestao je nakon što je ušao u saudijski Generalni konzulat u Istanbulu, a Rijad je u početku negirao bilo kakvo saznanje o njegovoj sudbini.

Kasnije je Saudijska Arabija priznala da je novinar brutalno ubijen dok je bio u konzulatu, ali negirala je da je bilo ko od članova kraljevske porodice umješan u ubistvo i incident je označila kao “zločinačku operaciju”.

Krajem 2019. godine saudijski sud osudio je osam osumnjičenih u tom slučaju. Petorica su osuđena na smrt, a trojica su dobili ukupno 24 godine zatvora.

Kasnije u maju 2020. godine, Khashoggijev sin, Salah, otkrio je da su članovi porodica ubijenog novinara oprostili onima koji su odgovorni za smrt njegovog oca. U septembru 2020. godine, pravosnažnom presudom suda rečeno je da je pet osumnjičenih osuđeno na 20 godina zatvora, dvoje na sedam i jedan na 10 godina.

BidenSADSaudijske Arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
3 godine prije

Koje mazanje očiju javnosti.
Nekoliko njih koji su sudjelovali u ubojstvu Kashoggija dobit će vizna ograničenja da ne mogu u SAD (ionako su u zatvoru).
Koliko samo ima takvih Kashoggija u SA o kojima se niti ne zna, jer nisu poznati novinari koji žive na Zapadu.

Biden preispituje prodaju oružja Saudijskoj Arabiji.
Sve dok SA kupuje oružje od izuzetnih i drži dolare od prodaje nafte u američkim bankama, MBS može raditi apsolutno što hoće, a svo to vrijeme će Biden i dalje preispitivati odluke o prodaji oružja SA.
Toliko prozirno i jadno.

3 godine prije zadnji put uredio Tupko Glupko
Alen
3 godine prije

Šta će jednoj ksa , uae i ostalim jedna usa kad sad imaju novog partnera , izrael😀… Usa će da se ” povuče ” i ostavi izraelu i partnerima da riješe stvari s iranom…
Od arapa će ostati mljeveno meso , hiljade dronova su spremni , dolar i onako seli u novi oblik , a južni pars će odlično da se uklopi u novu agendu zelene energije..

3 godine prije

sasvim je jasno da biden nisha ne zna i nece on nisha uciniti..a oni koji vladaju u njegovo ime,neshe nisha uciniti sha AIPAC ne odobri.kazalisna predstava za naivne,AIPAC zele zblizavanje zionistickog entiteta i obiteljske saud prcije.i tako she i biti.hvala.

ledeno doba
3 godine prije

ne znam tko još vjeruje u ove kazališne igrokaze

prije 2 godine, bile su u Berlinu demonstracije “Al Quds” (ako se ne varam to je arapsko ime Jeruzalema). Na tom demonstracijama sudjelovali su mahom Iranaci i Libanonci i još poneki drugi Arapi, koji su protestirali protiv politike Izraela nad Palestincima. Na jednom od transparenata, pisalo je ovo “Saudische königliche dynastie sind Zionisten jüdischer würzeln” (Saudijska kraljevska dinastija su cionisti židovskih korjena”). Inače autor ovog citata je jedan izraelski publicist, čije ime je pisalo na transparentu..

Paralelahr
3 godine prije

hahahaha… cijeli clanak o plenkovicu ste makli…i moj komentar takodjer… sta je bilo…tako brzo…

zar niko ne zeli 20.000,00eura za dokaz da drzava Hrvatska postoji?

krijete tko ste, nemate ni kontakt telefona ni adrese… nista…

ajmo sad svi zato u uzicko kolo… opsa sa… kreni…

ukljucila sam stopericu da vidim koliko ste brzi u brisanju istinitih komentara…

Paralelahr
3 godine prije

super, nije proslo ni 30 sekundi, moga komentara vise nema… najbrzi ste…

eto, nastavite neometano uzicko kolo…necu vise komentirati… prebrzi ste, ne mogu vas pratit…

Max
3 godine prije

Bilo je vrijeme da ih se kazni.

RoPe
3 godine prije

S obzirom da Rusi rade s kozojebima nadzvucni putnicki avion, a ovi ih optuzuju za ubijstvo novinara izgleda da je “nosferatu” preuzeo arapski poluotok, kao i Turke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI