FBI slučajno otkrio ime saudijskog diplomate koji je pomagao otmičarima 11. septembra nakon višegodišnjeg zataškavanja zbog „nacionalne sigurnosti“

Pentagon - 9/11
23 komentara

FBI je slučajno otkrio ime saudijskog zvaničnika za kojeg se vjeruje da je pomagao dvojici otmičara Al-Kaide koji su bili umiješani u napad 11. septembra na Pentagon, nakon što se godinama trudio da ga ostave u tajnosti.

Ime je nenamjerno ostavljeno nezaštićeno u sudskom podnesku otpečaćenom prošle nedelje u tekućoj tužbi porodica žrtava 9/11 protiv saudijske vlade, koju optužuju za saučesništvo u terorističkim napadima. O “grešci” je Yahoo News izvještavao u utorak – do kad je Ministarstvo pravde već povuklo podnesak, odbivši da komentariše kako je greška napravljena.

Ali podnesak – deklaracija pomoćnice direktora FBI za borbu protiv terorizma Jill Sanborn – već je viđen i nije bilo vraćanja mačke u torbu: ime Mussaed Ahmed al-Jarrah, zvaničnika srednjeg nivoa u saudijskom Ministarstvu stranih poslova dodjeljenog ambasadi u Washingtonu DC tokom 1999. i 2000. godine, sada je javno. Katastrofalna propast nacionalne sigurnosti, zbog objavljivanja Jarrah-ovog imena, koju su implicirale administracije Trumpa, Obame i Busha nije se ostvarila, iako je glasnogovornik porodica žrtava pomodrio.

“To pokazuje da postoji potpuno zataškavanje saudijske umiješanosti”, rekao je portparol Brett Eagleson u utorak, objašnjavajući da Jarrah-ova umiješanost govori o “hijerarhiji komandovanja koja dolazi otmičarima iz saudijske ambasade u Ministarstvo za islamska pitanja u Los Angeles.”

Ovo je džinovska greška.

Vjeruje se da je Jarrah zadužio još dvojicu saudijskih državljana, radikalnog sveštenika Fahada al-Thumairi-a i osumnjičenog saudijskog obavještajnog agenta Omara al-Baioumija, da obezbijede dvojicu otmičara stanom u Los Angelesu, bankarskim računima i mnogo novca. Iako su imena Thumairi i Baioumi deklasifikovana 2016. godine, kada je zloglasnih „28 stranica“, zaštićeno u Izvještaju Komisije 11. septembra, konačno objavljeno u javnosti, ime čovjeka koji ih je „zadužio“ u osnovi čuvajući otmičare ostalo je državna tajna.

Zapravo, agencija je učinila nevjerovatne stvari kako bi sakrila Jarrah-ovo ime, ne davanjem imena porodicama žrtava godinama na sudu. U septembru je advokatima porodica konačno dozvoljeno da vide dugo zaštićeno ime, ali samo ako obećaju da ga neće otkriti svojim klijentima ili javnosti. Dodajući uvredu bolu, generalni tužitelj William Barr istog je dana podnio zahtjev da se svi drugi materijali koje žele proglase „državnom tajnom“, što bi ih trajno stavilo van domašaja.

Kolosalna ironija, Sanbornina deklaracija trebala je podržati Barrovu “državnu tajnu”- tvrdnju da bi Jarrah-ovo ime i ostale informacije koje porodice žrtava žele objaviti prouzrokovale “značajnu štetu nacionalnoj sigurnosti” ako bi izašle u javnost. Ostali materijali na koje se ovo odnosi su „izvještaji o intervjuima, telefonski i bankovni zapisi, izvorni dokumenti i informacije stranih vlada.“ Barr i vršilac dužnosti direktora Nacionalne obavještajne službe Richard Grenell insistirali su da deklasifikovanje dosjea otkriva „izvore i metode“ prikupljanja obavještajnih podataka i čini strane vlade manje spremnim za saradnju sa FBI.

Porodice žrtava 11. septembra konačno su mogle tužiti Saudijsku Arabiju tokom 2016. godine, tvrdeći da je Kraljevina pružila materijalnu podršku napadima nakon što je Kongres ukinuo veto tadašnjeg predsjednika Baracka Obame na Zakon o pravdi protiv sponzora terorizma. Prije toga, Rijad je bio zaštićen suverenim imunitetom. Kraljevina je oštro negirala bilo kakvu umiješanost u napade.

Ministarstvo pravde takođe je suočeno sa pravnim izazovom odvjetničkog odbora za istragu 11. septembra, koji je prošle godine iznio optužbe da je zataškavanje američke advokatske komore pomoglo njihovom postupku Velike porote. Tom se odijelu pridružilo i nekoliko porodica žrtava i vatrogasna jedinica Franklin Square-Munson.

FBIMussaed Ahmed al-JarrahSaudijske Arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
farre
3 godine prije

Hoce li ikada otkriti kako su uspjeli sa dva aviona srusiti tri zgrade i kako tacno “vaporizira” avion (odnoso titanski motori), nakon izravnog udara u zemlju

borg
3 godine prije

Mislim da vam je sad svima jasno zasto su se sirile dezinformacije gledu rusenje tornjeva.
To vam je bilo skretanje paznje.
Sve te dezinformacije je sirila americka vlada i CIA
a svrha je bila da se skrene paznja s Saudijske Arabije
koja je duboko upletena u sirenje terorizma po Americi, Rusiji, Siriji i jos par mjesta.
Izgleda da dolazi kraj ovoj njihovoj politici a mozda i samoj toj drzavi koja bi se trebala zvati samo Arabija.
Zasto bi se neka drzava zvala po kraljevskoj dinastiji kad nema nikakvih povjesnih opravdanja za to ime Saudijska?

jamai
3 godine prije

Trump dobro znade o umjesanosti Saudi A. u terorizam na americkom tlu.
On je sutio i njih stitio i jos uvijek stiti.
Tako je radio i Obama
Obo dvoje su dio iste barustine.

Dopizdilomi
3 godine prije

Pa i ti svašta pitaš. To je bio nevidljivi boeing. Prototip.

tedi
3 godine prije

Obamagejt,sipovi su duboko ukopani jos od 66g.
Procitati Jaltu i intersne svere.
I znali tko sta o Minisengenu,posto u medijima svi sute,maca im pojela jezik?

nikolin sinisa
3 godine prije

mora biti da je i on bio nevidljivi kao i putnici

Red Dog
3 godine prije

Saudijska Arabija je gotova.
Dokrajcilo ju je ono sta je zapocela sama: obaranje cena nafte.
Iran je pobedio.

Pero
3 godine prije

Dosta je vidjeti samo ovu fotografiju i uvidjeti koja je to prevara.Da je bio avion njegova krila sa motorima kao najčvršči dio aviona bi zgradu doslovno rezala,a nema uopče tragova od krila i motora.Ali što o tome i pisat kad i vrabci na grani znaju da je to bila krstareča raketa.

Zax
3 godine prije

Slucajno? Mozes mislit. Bas u trenutku kad je americka vojska odlucila povuci iz SA sustav Patriot i dvije eskadrile aviona koji su cuvali dva najveca naftna polja u SA. Saudijci su se molo otrgli od americkog utjecaja i poceli voditi vlastitu politiku. Pa ih sad treba dovest u red

Makedonac
3 godine prije

Kultovo video ot 05.11.2016 “US Takeover May Be Near” ot Dr. Steve Pieczenik -CIA, to je pred pobede Trampa na izborima. https://www.youtube.com/watch?v=CJ_CYS-KMjM Čovek je kazao daćemo kolko treba kompromata za da Hilari ne pobedi, pamtimo tu aferu sa mejlovima, tako da ima i ‘dobrih’ CIA sila u Americi. Ja lično sam mislio da če Tramp uspeti mnogo brzo da ih pohapsi, ali ‘biju nasi biju i Turci’ , nekakva mrtva hvatka ovih 4 godina. Te sile za Trampa i biznis i obaveštavanje još ih ima, afere kolko hoče, puštaju po malo kada treba, ali gledaju da ostane malo čast americi, ne mogu da kažu mi sami smo srušili te kule, ali ako dođe nož do grlo i to če priznati. Ja bih voleo da i ovaj put Tramp pobedi i konačno rasturi to neokon zmijsko gnezdo. Malo poezije A.S.Puškin «Ruslan i Ljudmila»: Он звёзды сводит с небосклона, Он свистнет —… Čitaj više »

Sonja
3 godine prije

Zanimljivo je koliko ljudi i danas misli da su se u New York-u toga dana urusilo samo dvije zgrade.
Treca,Building 7. od svojih pedesetak katova se urusava same u sebe sto znaci da su svi potporni stubovi a njih je oko 40 na svakom katu popustili u istom djelu sekunde. Urusavanje traje oko 8 sekundi sto znaci skoro pa slobodni pad i sve to izazvano pozarom u zgradi kako stoji u oficijelnom izvjestaju.
Pogledajte na YouTube…. Building 7. 9/11

Bosanac
3 godine prije

Njabolji dio je ‘SLUCAJNO’ 🙂

Max
3 godine prije

Tko je kobnoga 11 rujna zaustavio svu silu SAD a vojnu obavještajnu i policijsku koja je trebala ovo spriječiti? Tko je sutradan slavio što se napad dogodio? i tko je evakuirao Saudijske obitelji uključiv Bin Ladenovu na sigurno? I tko je za provođenje ovakve komplicirane i sofisticirane terorističke operacije koja se nije mogla provesti bez pomoći iznitra okrivio skupinu terorista koja se krila u Afganistanskim spiljama?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI