Brčko distrikt: Najveća 500 milijunska investicija u povijesti grada, a možda i “nešto više”

Ilija Studen - Brčko distrikt - Grupa Studen - Bimal
16 komentara

Na pojavljivanje već otrcanih fraza “strana ulaganja”, “europski fondovi”, “otvaranje novih radnih mjesta”…, odmah se nasmijem i prekidam čitanje. Ili idu izbori ili se guraju novi pravni propisi koji nekomu pogoduju? Ovoga puta, izgleda, stvari su malo drugačije – ozbiljnije. Iza lijepih riječi ipak stoje i djela. Radi se o Brčko distriktu, gdje ozbiljna osoba izgovara ozbiljne riječi. Grupa Studen, koju vodi Ilija Studen, predstavila je plan ulaganja u visini od pola milijarde konvertibilnih maraka (250 milijuna eura).

Tko je grupa Studen?

Radi se o najvećem investitoru u Bosni i Hercegovini vezano za prehrambenu industriju, kao i najvećem stranom investitoru u Brčko distriktu. Grupa Studen vlasnik je šećerane Studen-Agrana, Bimala koji proizvodi jestiva ulja i Žitoprometa, te hrani preko 300 obitelji čiji članovi rade u ovim uspješnim industrijskim poduzećima.

Rafinerija šećera Studen-Agrana je osnovana 2006. godine u Brčkom s ciljem stalnog snabdijevanja, visokokvalitetnim šećerom, tržišta jugoistočne Europe. Rafinerija prerađuje sirovi šećer od šećerne trske u najfiniji bijeli kristalni šećer s kapacitetom od 180.000 tona godišnje. (1)

Tvrtka Bimal bilježi oko 125 milijuna eura konsolidiranih prihoda svake godine. Tvornica Bimal je osmišljena 1943. godine na Visu, a puštena je u rad 1951. u Brčkom. Preuzimanjem Bimala 2002. godina, grupa Studen je s 26.000 tona prerađenog sjemena uljarica, povećala preradu na 120.000 tona godišnje. Brojevi i rezultati govore o ozbiljnosti i kredibilitetu izjava gospodina Ilije Studena. (2)

Što znamo o Brčko distriktu i gdje se nalazi ovaj grad

Područje gdje rijeka Sava dijeli Bosnu i Hercegovinu s Hrvatskom zove se Posavina, a u čijem se bosanskome dijelu nalazi grad Brčko. Godišnji proračun Brčko distrikta iznosi oko 100 milijuna eura, gotovo identično kao i proračun drugog hrvatskog grada Splita u kojem živi duplo više stanovnika. Porez na dobit poduzeća, ali i na dohodak u Brčko distriktu iznose samo 10%. Oba navedena poreza su proporcionalna (flat rate tax). Pošto je Bosna i Hercegovina potpisnik Ugovora o izbjegavanju duplog oporezivanja, isplaćena dobit i dohodak fiskalnih rezidenata u Brčko distriktu oslobođeni su plaćanja poreza u gotovo svim europskim zemljama. Osim toga, i cijena rada je jedna od najnižih. Ako svemu dodamo razne potpore Vlade Brčko Distrikta, riječ je o najboljem mjestu za investiciju u Bosni i Hercegovini.

Što piše u poslovnom planu grupe Studen?

8,8 milijuna eura će biti uloženo u proizvodnju zdrave hrane. U moderniziranje tržnice, hotela, podzemnih garaža i modernih gradskih naselja, te suvremenog medicinskog centra, grupa Studen će investirati 127 milijuna eura.

72 milijuna eura će se investirati u oblast industrijske proizvodnje, logistiku i slobodnu zonu. Da bi se sve ostvarilo potrebno je zaposliti preko 4000 osoba. Za jedan mali gradić od 85.000 stanovnika doista izgleda impresivno.

Slične investicije za sobom nose i cirkulaciju velike količine novčane mase (Velocity of Money), koja, ako se pristupi projektu racionalno, direktno ili indirektno učinak ove investicije množi s četiri. Dakle, Brčko distrikt ima realnu priliku, putem ove investicije, stvoriti dodatnu vrijednost u visini od čak 1.000.000.000 eura. Razmislimo li malo bolje, uz već planiranih 4350 novih radnih mjesta, indirektno će se otvoriti još toliko radnih mjesta zbog novostvorene dodatne vrijednosti unutar Distrikta u kojem danas 9117 osoba nema zaposlenje. (3)

O motivaciji Ilije Studena

Ilija Studen je podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, što ne krije, već naprotiv svuda ističe. Rođen je u Bihaću 1967., studirao je u Zagrebu i završio u Beču. Čak i ime njegove grupe jasno govori da Studen nema kompleksa. Već skoro 30 godina živi u Austriji, ali povremeno boravi u Brčkom i drugim zemaljama. Brčko distrikt je prihvatio kao svoj grad u kojem se osjeća ugodno – kod sebe. Krase ga visoke organizacijske sposobnosti. Kao i svaki poslovan čovjek, motivacija mu je profit. “Osuđen” je da se bori s tržištem, konkurencijom, cijenama, propisima, političarima i različitim profilima ljudi. Al’ Bože moj sve je to dio posla i izazova koji djeluju motivirajuće. (4)

Malo boljom analizom plana Ilije Studena i situacije u Francuskoj, ne mogu ne primijetiti da investicija rješava gotovo sve životne probleme Brčko distrikta. Izgleda da, osim profita, Ilija Studen ima plan ostaviti svoj osobni trag. Kao što kaže glavni glumac u filmu Gladijator: “Sve što činite danas, odjekuje u vječnosti“.

U Francuskoj jake i pametne osobe svoj trag ostavljaju tako da iza sebe ostave nešto lijepo i korisno za svoju okolinu. Smrt nam oduzima sve, ali trag naših djela ostaje urezan u toj vječnosti.

Francuski predsjednik Georges Pompidou sanjao o centru umjetnosti, a želja mu je ispunjena izgradnjom Nacionalnog centra umjetnosti i kulture Georges Pompidou (Centre Pompidou). Jacques Chirac je inaugurirao Muzej quai Branly, a François Mitterrand je izgradio prekrasnu Nacionalna knjižnicu Francuske (BnF).

Osobno mi je drago vidjeti napredak mog rodnog grada u kojem je i sjedište portala Logično. Svjetla Pariza u kojem živim već skoro 30 godina, koliko i Ilija Studen u Beču, su lijepa i ugodna za oko, ali svaki novi pomak mojih i meni bliskih mi zagrije srce. Nebitno, hoće li doći do realizacije li ne. Bitno je da nada u bolje sutra umire zadnja, jer nada je naš najveći pokretač i nudi smisao našim kratkim i malim životima.

BimalGrupa StudenInvesticija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
4 godine prije

Pola milijarde ili 250 milijuna eur je velika investicija i za cijelu BiH.
Za jedan Brčko ogromna. I brojke koje navodite, ne pretjerujete li “malo”?
Sve je to malo utopično.
I euforično.
Ali, volio bih da nisam u pravu….

Lucija
4 godine prije

“… Čak i ime njegove grupe jasno govori da Studen nema kompleksa. ..”
Naročito a male biznse ovo stručnjaci preporučuju…
Ime poduzeća je također stvar o kojoj treba razmisliti u poslovnom planu…

Lucija
4 godine prije

“…Distrikta u kojem danas 9117 osoba nema zaposlenje. (2)…”
Trebalo bi početi s dodatnim obrazovanjem…?

ILIЯ
4 godine prije

šta ima Brčko bit ‘distrikt’? To nije bosanska riječ… ima li Brčko komplekse? Studenu, ako je pošten a pritom neuvezan sa vladarima, svaka čast, ako je samo pošten i uspješan- pola mu časti

Đuro
4 godine prije

Ne bih baš bio siguran da se šećer od šećerne trske proizvodi u Brčkom.Možda ako sirovinu uvoze iz tropskog pojasa.Malo pažljivije pišite g.Jasak.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI