fbpx

Bimal iz Brčkog preuzeo većinsko vlasništvo somborske tvornice ulja “Sunce”

Ilija Studen - Bimal Brčko

Bimal Invest je otkupio 77% ovog poznatog somborskog proizvođača jestivog ulja Sunce d.o.o koji je osnovan 1972. godine, 1991. godine je postao akcionarsko društvo, a 2018. ovo je pretovren iz A.D. u D.O.O.  Bimal Grupa ovim će ojačati svoju poziciju na tržištu Zapadnog Balkana, Europske unije, Bliskog i Dalekog istoka.

“Bimal Invest” sa sjedištem u Beogradu posluje u okviru Bimal Grupe u čijem sastavu se nalazi i brčanska tvornica za proizvodnju jestivog ulja Bimal d.d.”, ranije je informirala ova tvrtka.

“Cilj naše akvizicije je ukrupnjavanje i jačanje industrije ulja u regiji Zapadnog Balkana. Naša namjera je da kompaniju Bimal Sunce dovedemo na najvišu tehničko-tehnološku razinu proizvodnje, koji posjedujemo u fabrici za proizvodnju jestivog ulja Bimal u Brčkom”, izjavio je predsjednik Uprave Studen Grupe i generalni direktor kompanije Bimal Ilija Studen.

Prvi korak će biti rekonstrukcija pogona somborske tvrtke Sunce, dizanje proizvodnih kapaciteta i optimiziranje nepotrebnih troškova.

Tvornica Novo Sunce trenutno prerađuje suncokretovo i sojino sjeme, dok se u brčanskoj tvornici Bimal prerađuju sve tri uljarice: suncokret, soja i uljana repica. Bimal Grupa želi da obje tvornice proizvode jednake proizvode, vrhunskog kvaliteta od sve tri sirovine.

“Početna ulaganja u projekt Bimal Sunce su 40 milijuna KM. Budući da je plan da kapacitet proizvodnje podignemo s trenutnih 100.000 tona na 180.000 tona godišnje, ulaganja u narednom periodu će doseći ukupan iznos od 70 milijuna KM”, rekao je Ilija Studen.

Bimal Grupa će proizvodnjom u dvije tvornice (Brčko i Sombor) godišnje plasirati više od 250.000 tona poluproizvoda i gotovih proizvoda na domaća tržišta, kao i na svoja tradicionalna izvozna tržišta Turske i Bliskog istoka.

“Također, viši proizvodni kapaciteti znače i čvršću poziciju na tržištu Europske unije gdje Bimal već izvozi svoje specijalne proizvode, te potpuno ostvarivanje potencijala izvoza na tržište jugoistočne Azije”, navode iz kompanije Bimal Brčko.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
39 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Odlična vijest…
Elem….ima li kakvih vijesti o Šećerani, to bi vam bila odlična tema za obraditi jer je zbilja veoma zanimaliva zbog neviđene požrtvovanosti i odlučnosti radnika da bi apsolutno pravedno bilo pokloniti im je.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša Tebi je vijest odlična, ali ne i onima koji će dobit otkaz i onima koji će zaminit neke od tih koji su dobili otkaz jer će postat još poslušniji robovi.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Moreno

….a i pitanje je ko je u stvari pravi vlasnik! Imamo jedan OMV, svi mislimo da je austrijski a u stvari nije tako!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Moreno

Bit ću veoma arogantan u odgovoru…ako ste mislili tako razmišljati onda niste trebali uništavati Jugoslaviju jer u onom sistemu radnici su hranili neradnike, ima toga i sada jer neradnici su ukrupnili i uvećali javni sektor ali uhljebi i loše rukovođenje u ovakvim ili manjim firmama dovode dovode do kraha jer prosto nemaju više odakle namanketi čep za rupu.
Ja pričam o uspješnoj firmi koja se širi, koja zuzima sve veće tržište a naša je, ovakve vijesti su osvežavajuće…recimo poput Remontnog zavoda Orao koji se apsolutno fenomenalno prilagođava tržištu, modernizuje se i širi posao.
A o čemu ti pričaš vjerujem ni sam ne znaš.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša Nisi uopće bija arogantan, a ja se već bija pripa . . . ma vidi, ti vidiš kako firma raste i razvija se, to vidin i ja, to je dobro, ali meni je to nebitno jer je ono šta ja vidin kako ljudi sve više rade, a sve manje imaju . . . stresa, depresije sve više unatoč crnome petku i konzumerističkome ludilu . . . ako ćeš i razmišljat ka business man, onda će ti prvo pitanje bit šta ja iman od toga . . .
Ti misliš kako će šira zajednica imat nešto od toga, to je okay, misli i dalje, i ja bi volija da je to tako, ali ja mislin kako je to samo daljne ulaganje u Ponzi shemu iz koje će se nakesat samo malobrojni na trošak velike većine . . .

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Moreno

U pravu si apsolutno..ko nam je kriv što smo izgubili uticaj u ta velika ekonomska dešavanja i sveli se na plate, malo poreza i možda lokalne dobavljače kako radi Sava Bijeljina i milslim Bimal i Sunce.
Jasno… kajmak ide na drugo mjesto a i to je nekada bilo naše.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Neznan za ti Bimal, ni odakle mu lova za kupit Sunce . . . ako je Bimal ima lovu okay, ali čisto sumnjan, ako je Bimal uzeja kredit onda će sad ti udarnici iz Sunca morat udarat jače za iste pare, udarnici će sad morat dodatno jače udarat za kamatu toga kredita . . . jer kredit se mora vraćat, dug je dug, a globalna Ponzi shema se mora vrtit . . . a Bimal će morat jist iz ruke bankarima i odma nać nove goniče robova za Sunce kako bi gonili udarnike u bolju budućnost . . . ☺

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Moreno

Naravno da oni nemaju novca, oni su samo tu za slikanje, pravi vlasnik se polako izvlači iz mraka, polako dolazi vreme kada ćemo napokon svi ukapirati zašto se krvavo sfrj raspala! To ti je taj drugi stepen privatizacije, prvi stepen su poverili lokalnim jajarama, opljačkali sve, otarasili se starih, stalnih radnika i sad dolaze pravi vlasnici, na čisto. Otvaranje poglavlja za pristup EU, usklađivanje zakona sa istom bla bla….ko to ne uradi šalju avione, CNN, BBC itd

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Mlata

Bimal je izuzetno uspješna firma….
Recimo Vitinka je kupila Vitaminku Banja Luka;za mene je to odlična vijest s obzirom da sam upoznat kakav je javašluk rukovodnog kadra vladao Vitaminkom da su je doveli do ruba propasti, dakle kupila ju je domaća firma koja će sačuvati Vitaminku i radna mjesta….vjerujem da će i tu neki naći nešto loše.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Moreno

Pa kada ne znaš zašto brabonjaš, znaš li barem koliko si udaljen od Brčkog.

pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
Gost
pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno, apsolutno si u pravu.

shumadinac
Member
1 godina prije

Osnovni cilj kapitala je profit. Uvećanje profita se najlakše ostvaruje ukrupnjavanjem. Pre ili kasnije ukrupnjavanje vodi ka monopolizaciji. Čak i ako vlasnici preduzeća ne polaze sa takvom namerom, vremenom monopolizacija postaje klljučni deo poslovne strategije (u meri u kojoj ju je moguće ostvariti). Povećanje profita monopolizacijom se ostvaruje tako što se saradnici nateraju da daju robu-usluge po nižoj ceni a svoj proizvod se prodaje po maksimalnoj koju je tržište u stanju da plati. Postoje zakoni protiv monopolizacije ali “nekim čudom” se gotovo nikad ne primenjuju – ni kod nas ali ni na Zapadu. Za ovakav zaključak nisu potrebne knjige iz ekonomije – dovoljno je okrenuti se oko sebe i videti. – Privreda kao i celo društvo bi morala da se organizuje na način da što je moguće bolje zadovoljava potrebe društva a ne da služi prekomernom bogaćenju pojedinaca. Roba-usluge bi morale biti maksimalno kvalitetne (za dug vremenski period a ne do isteka garancije), cena bi morala da bude 10-20% iznad ukupnih troškova (računajući NORMALNE zarade i zaposlenih i radnika) kako bi proizvodnja mogla nesmetano da se odvija i usavršava. Usmeravanje kompletnog ljudskog društva na rad u korist malog broja pojedinaca dovodi u pitanje kvalitet ljudske inteligencije. Uostalom, čak i vlasnici… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  shumadinac

‘Cijena bi morala biti’…’robe bi morale biti”’…sasvim izvodljivo u svijetu kojeg kontroliraju kompjuteri, umjetna inteligencija i – nigdje drugo! Čini se kako se zalažeš upravo za takvo društvo (koje ne bi bila preslika ljudskog karaktera), već strogo kontrolirano, centralizirano i ‘dobro za sve’. Ništa novoga. Kad socijalisti prelaze u zagovornike diktature.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Da Alerik, planska privreda može da se posmatra i kao diktatura – zavisi sa koje strane se posmatra. Da li je kineska privreda planska, da li napreduju? Planiranje ne mora da bude očigledno kao u SSSR-u, ne mora da bude ni prisilno, dovoljno je da država “pomogne” onima koji idu u željenom pravcu a ostali neka plivaju ako mogu.
Za takvu plansku privredu Kina nije najbolji primer, oni su taktiku samo prepisali od Japana.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Šumadinac, Kina nikada nije imala plansku ekonomiju o kojoj govoriš. Tamo se ništa na planira što se će proizvoditi, nego kako će Kina bolje poslovati sa svijetom.

Dokaz je pred očima. Kina izvozi na Zapad i tu odmah pada planska logika. Ona se adaptira potražnji izvan Kine.

Svi koji zagovaraju idealnu plansku proizvodnju ne vide da to vodi u propast.

Zamislimo jednu nemoguću situaciju. Slučajno se pojavi osoba sposobna sve isplanirati do zadnjeg detalja. Što bi se dogodilo? Svi bismo izvršili samoubojstvo. Zašto?

Zato što greške u prirodi nisu greške. Računalno definiranje svega vodi u ludilo. Bez grešaka nema otklona koji teži perfekciji.

Jučer sam to pokušao objasniti Morenu, ali on to ne razumije.

Inflacija nije loša. Radi se o pokušajima kao u istraživanju koji uzrokuju “inflaciju” rada.

Zamisli da zabraniš greške u znanstvenim istraživanjima. Sve bi stalo.

Ekonomija nije stvar matematike. Ona je filozofija.

Manite se Excel tablica i sličnih izračunavanja.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  PPP

PPP, SSSR je utiskivao cenu na svoje prizvode. To je sistem koji je propao a znaš zašto? Zato što su zanemarivali “dekadentne potrebe” stanovništva za farmerkama i žvakama (karikirano, naravno, ali to je suština).
Nije samo Japan primer planske privrede na Zapadu, ima toga dosta. Šta misliš, da li je komercijalizacija svemira isključivo inicijativa preduzetnika? Da ne idem dalje…

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ja o jednom, a ti o desetom.

Prvo trebamo naučiti što je Homo Sapiens i njegovu psihu, a tek onda pričati o ekonomiji.

Homo Sapiens nije mrav.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  PPP

Pas i mačka se mrze – moj komšija je odgajio mače i štene zajedno pa se sada kao odrasli zajedno igraju, jedu…
Priroda nekog bića, posebno čoveka, nije apsolutni faktor. Tvrdeći da je tako postajemo najcrnji pesimisti koji nemaju nikakve šanse da naprave pozitivne promene – na radost onih koji nama upravljaju.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Onaj tko nama dominira je nametnuo paradignu za koju misliš da je ideal i tu je glavni problem. Dominator je odavno stvorio slatko lizalo za narod, ali je zaboravio reći da je ono otrovano sporodjelujućim otrovom.

Pozitivne promjene čine pojedinci, a ne društvo. Društvo je izmanipulirano stado. Bilo, jeste i bit će.

pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
Gost
pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
1 godina prije
Reply to  PPP

Bio mi je prijatelj u Kini i Tajvanu prije jedno 20 godina, rekao je tada da oni imaju točno zcrtan plan u sljedečih deset godina kamo i kako će ići.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Svi planiraju: države, pokrajine, gradovi, obitelji i pojedinci.

Kina ima plan za sljedećih 100 godina, a možda i više.

Međutim to nije taj plan o kojem govori Šumadinac.

On bi organizirao proizvodnju. Koliko ispeći kruha, koliko proizvesti mesa, treba li ovo ili ono… Usmjeravao bi društvo u “pravom” smjeru tj. država bi trebala misliti umjesto pojedinca.

Takvo planiranje je u suprotnosti s prirodom čovjeka. Svaki čovjek ima svoje potrebe i svoje želje, jer smo svi različiti.

Centralizirati želje na jednom mjestu je totalno ludilo.

pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
Gost
pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
1 godina prije
Reply to  PPP

Znam što je mislio Šumi sa svojim planiranjem i u pravu je jer dozvoliti nekom entitetu da upravlja državom na štetu iste i naroda nije dobro za 99,99 % ljudi dok jeste onom ostatku.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  PPP

Polako s Kinom Kina ima “petoljetke”, ali one ne definiraju koliko će četkica za zube imati dlaka. To je u suštini planska ekonomija pod kontrolom države. 2012. je Xi naredio da se sredstva preusmjere u kinesko selo i napravio je čuda u jednoj petoljetki. Za ovu je jačanje unutarnje g tržišta, pa tu je vojska itd itd. Prednost ovoga je da nema smjena vlade, ministara, promjena kursa, planova i sve što se događa kada se smjenjuju jedna za drugom stranke na vlasti. Dakle, sve se planira, ali ne da će se proizvesti milijardu robe XY i onda će stajati u skladištu. To je ,naravno, besmislica i tu posao rade menadžeri, partijski i privatni, zajedno

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Citat iz kineskih pojašnjenja, ima previše, pa samo početak: Od 70-ih se kineska ekonomija preusmjerila iz potpuno zatvorenog, centralno planiranog sustava u tržišno orijentirani sustav upravljanja. U modernoj Kini glavna se uloga daje planiranom gospodarstvu, a pomoćna u regulaciji tržišta. Postupno je vlada provodila financijsku decentralizaciju i liberalizaciju cijena. Proširena je autonomija državnih poduzeća, bankarski je sustav dobio svoju raznolikost. Privatni sektor su karakterizirale visoke stope rasta, razvijale su se burze. povećala otvorenost nacionalnog ekonomskog sustava za ulaganja i vanjsku trgovinu. Između 1978. i 2010 Kineski bruto domaći proizvod porastao je više od 10 puta. Nacionalno gospodarstvo bilo je podložno restrukturiranju, a njegova učinkovitost je povećana. Ali planska ekonomija, koja ima glavnu ulogu, a tržišna je regulator, ne zadiru u temeljne postulate vodstva NR Kine. Kineska planska ekonomija zasniva se na javnom vlasništvu nad ekonomskim resursima s jedne strane, te na centraliziranoj državnoj administraciji ekonomije zemlje s druge strane. U mnogočemu je to bio sličan sovjetskom modelu planske ekonomije. U isto vrijeme, ima svoje specifičnosti. Glavne značajke nove ekonomije Kine uključuju formiranje kolektivnog i nacionalnog vlasništva, koje je postalo glavni predmet mikroekonomije; direktivno centralno planiranje; ideologizacija svih sfera društva; uz prihvaćanje uloge regulacije tržišta.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Laki to što kažeš je ono što sam gore naveo. Kina, Rusija, SAD, Njemačka, Japan, UK, Švricarska, Iran, Izrael… planiraju na identičan način.

Priljepci tipa balkanske države rade suprotno. Oni slušaju nalogodavce i plan im je usput pokupiti koju mrvicu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  PPP

A pitanje ekonomskog suvereniteta je nešto sasvim drugo. To ne komentiram. Zna se tko je, a tko nije ekonomski suveren. Npr. jedan Alžir je ekonomski suveren. Zašto? Zato što su imali rat, dobili ga i prvo što su napravili je da su kupili najbolja ruska oružja. Mogli su i američka, nije važno, ali najbolja. E sad neka ih netko za*ebava, ako smije.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Laki ovo što si napisao je definicija čistog kapitalizma:

” U modernoj Kini glavna se uloga daje planiranom gospodarstvu, a pomoćna u regulaciji tržišta. Postupno je vlada provodila financijsku decentralizaciju i liberalizaciju cijena. Proširena je autonomija državnih poduzeća, bankarski je sustav dobio svoju raznolikost. Privatni sektor su karakterizirale visoke stope rasta, razvijale su se burze. povećala otvorenost nacionalnog ekonomskog sustava za ulaganja i vanjsku trgovinu. Između 1978. i 2010 Kineski bruto domaći proizvod porastao je više od 10 puta. Nacionalno gospodarstvo bilo je podložno restrukturiranju, a njegova učinkovitost je povećana.”

Identično planiranje imaju sve gore navedene zelje. To nije planiranje sovjetskog tipa koje je nastojalo odrediti kome što treba.

Ekonomija Kine se ne temelji na državnim poduzećima, nego na privatnim.

Ekonomski rast Kine se temelji na izvozu, dakle čistoj tržišnoj ekonomiji. Bez izvoza, Kina bi pala u roku 24 sata. Naravno pali bi i drugi jer danas svi ovise o kineskoj proizvodnji.

Elon Musk je upravo uložio 2 milijarde dolara u Tesla Kina koja je u 100% njegovom vlasništu, što govori da tu nema nikakve specijalne regulacije u odnosu na druge kapitalističke zemlje.

Kinesko komunističlo planiranje je jedan običan mit.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  PPP

Podebljao si što ti paše i onda lijepo proglasio to sve mitom.

Posebice ti je kriva tvrdnja da bi pali u roku 24 sata. Evo, vidimo koliko padaju nakon što im je SAD objavila trgovinski rat. Bogme nisu se trgali od padanja ni kad je onaj Transpacifički sporazum bio aktivan.

Oni koriste hibrid planskog i tržišnog gospodarstva pritom pazeći da previše ne utječu na uplitanje u tržište. Neka od najvažnijih poduzeća su pod državnom kontrolom.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Zvrk, podebljao sam činjenice, a ne predrasude.

SAD to radi polako iz razloga kojeg sam gore naveo, u protivnom bi također propali preko noći.

SAD i Kina su tvorci svjetskog ekonomskog rasta.

Kina ima 5 milijuna milijunaša i još 200 milijuna koji sanjaju da to postanu. Zamisli da u Hrvatskoj imamo 15.000 milijunaša? 100 milijuna Kineza su među 10% najbogatijih u svijetu.

Želim reći da Kina nije imuna na izolaciju koja bi stvorila masovna nezadovoljstva osoba koje uživaju globalizaciju i slobodno tržište.

Očito živiš u Hrvatskoj, jer nikada nisi vidio kako izgleda dekadencija kineskih milijunaša. Mamić i slični su male bebe za kineske milijunaše.

Koliko je bilo milijunaša u Sovjetskom savezu? 🙂

shumadinac
Member
1 godina prije

Upravo tako Laki. Ili još slikovitije: država je graševinsko preduzeće koje je organizovalo i osposobilo društvo za sve građevinske poslove. Ali je u isto vreme dozvolila da pojedinci učestvuju u poslu kao podizvođači da bi na taj način naterala svoje sektore da daju kvalitet, da poštuju rokove, da ne preteruju sa cenom…

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Bimal i Sunce jedino kupujem….ipak smatram da je odlična vijest, nadm se i vjerujem da nema mjesta pesimističnim ocenama.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Siniša

Konkretno za jestivo ulje: okreni flašu pa ako vidiš kao znak slona, to je oznaka fizičke rafinacije i to je ubedljivo najkvalitetnije ulje. Bez obzira na proizvođača ili cenu.

Miroslav
Gost
Miroslav
1 godina prije
Reply to  Siniša

Jeste odlicna vest, radnik sam Sunca i vec mogu reci da se oseca boljitak, mada jos nije odradjena sistematizacija ali iskreno verujem i nadam se da ce biti sve ok.Rad red i disciplina to je nesto na sta deca komunizma nisu niti ce se ikad navici.Drago mi je sto nam je Bimal vlasnik i sto nas je oslobodio tajkunskog bandita Peconija!!!

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Malo ulja da ne žulja.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Alex

Bolje da ljulja nego da žulja…

octopus
Member
Famed Member
octopus
1 godina prije

Briga me kako se zove i čije je vlasništvo, ali ovo danas baš i nema veze sa onim što bi trebalo biti ULJE.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Ovo bi trebalo da bude dobro za sve.
“Sunce” treba staviti na zdrave noge, a kompanija “Studen” , “Studen -Agrana” i razne ćerke firme su dobra priča, za sada!
Radoznao sam da čujem komentar na temu od poznatog Izet ef. Čamdžića?!
https://www.youtube.com/watch?v=AX3tbgQj4iE

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Weteran

Šta ti ne znaš šta je ovaj pop rekao?
Običnu demagogiju zbori, ljudima maže oči a ni takeo se nije suštine problema…smije li i jedan pop da udari na političara i da mu kaže da ne radi ovo od naših država i da ne tjeraju našu djecu od svojih kuća;naravno da smije ali neće jer se druže sa tim kriminalcima. Za vreme rat popovi svih konfesija su osveštavale kame i puške te nas pozivali na ubijanje naše djece, posle rata štite i osveštavaju ratne zločince koji su ubijali našu djecu…danas druguju sa zločincima na vlasti koji uništavaju budućnost naše djece.
Dakle…ovo je obična demagogija ovog popa.

pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
Gost
pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
1 godina prije

Kad se sjetim poučka Dukat u Hrvatskoj onda mi sve od tada smrdi. Problem je što privatizirano u domaće ruke ne znaći da će tako ostati i u budučnosti jer onaj tko tiska dolaros i jeuro može kupiti čitav svijet. Tko misli da će oni nama ostaviti firme koje vrijede u našim rukama je imbećile. Isto tako je i Todoraga okrupnjavao SVE u u HR a na kraju je SVE otišlo onima koji su mu davali lovu tako će biti sa SVIME na ovim našim područjima i plemensim zajednicama.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik