Novih 1,8 milijardi za razvoj softvera F-35 Block 4

F-35

Mornarica SAD odobrila je Lockheed Martinu novih 1,8 milijardi USD za drugu fazu programa nadogradnje F-35 Lighting II Block 4.

Prema Lockheedu, softver za  F-35 sadrži preko 8 miliona linija koda, od kontrole letenja do fuzije senzora koji pružaju sveobuhvatan uvid u situaciju oko F-35. Softver zadužen za fuziju senzora je od krucijalnog značaja za uspjeh ovog programa.

F-35 Block 4 uključuje više od 50 poboljšanja koja bi trebala da pomognu ovom zrakoplovu u sukobu sa sličnim kineskim i ruskim letjelicama u budućnosti. Ova poboljšanja pomažu pilotu da prije ugleda i dejstvuje na suparnički zrakoplov što podiže samo mogućnost preživljavanja F-35 u zračnoj borbi.

Prema nekim izvorima Blok 4 bi treba da čini tek 80% ukupno potrebnog softvera.

Odobrena sredstva bi trebala da posluže i za utvrđivanje zahtjeva, projektovanje i integraciju oružja zemalja učesnica u razvoju ovog zrakoplova.

F-35 se sastori od tri tipa zrakoplova, F-35A namjenjen je za zrakoplovstvo SAD i služit će kao dopuna F-22A i upitna zamjena F-16 i A-10. Varijanta F-35B treba da služi marincima (U.S. Marine Corps) kao zamjena F-16 i AV-8B, dok F-35C treba da dopuni mornaričke F/A-18E/F.

Ministarstvo obrane je takođe napomenulo da su u ogovor uključene nabavke od 732 460 990 USD za zrakoplovstvo, 371 475 278 USD za mornaricu i 358 634 603 USD za marince.

Radovi će biti obavljeni u Fort Worth-u u Texasu i očekuje se da budu završeni do polovine 2026. godine.

69
Ostavite komentar

avatar
10000
19 Grupirani komentari
50 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
69 Komentatori
tihoblIvoBrave new worldBrave new worldBrave new world Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Kažun
Gost
Kažun

Ovo čudo od tehnologije,može zamjeniti i podmornice.Probali Japanci,
ima dobar uron,problem je u vraćanju na površinu,Block 5 može
i to riješiti-do polovine 2046.

Zadranin
Gost
Zadranin

@Kažun
😂😂😂
Upiša sam se od smijeha..može zamijenit i podmornicu.. 😂😂😂

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Ti si se eto upiša od smija a ne sumnjam, da će se neki i pos….ti od straha, kad ih opale ovi avioni!

Trubadur
Gost
Trubadur

Pa kad mu poboljšaju i plovne karakteristike, pa da može i, da pliva a ne samo roni… Gdje če mu biti kraj…

Alen
Gost
Alen

Valja li ovaj avion ili ne , ne znamo jer usa i onako napada samo debelo inferiorne protivnike koji skoro pa i da nemaju s čim da se brane…
Tamo gdje postoji nesto sa slovom S , tu ne lete…
Ono sto znamo je da je ovaj avion vrhunska spalionica viskova americkih dolara koji se vraćaju nazad u usa..

Džugašvili
Gost
Džugašvili

On ne napada inferiorne protivnike, nego je već nekoliko puta korišten od strane Izraela za napad na ciljeve u Siriji, koje brani po nekima ovdje naj bolji raketni sistem obrane na svijetu tj ruski integralni protuzračni obrambeni sistem!!

Alen
Gost
Alen

Nikad on nikog nije napao niti je letio u zoni gdje su S sistemi !

Da je toliko superioran S sistemima ovi bi to na sva zvona objavili ..

Tako da prestani izmisljati i ponasati se kao kakav balavac…

tihobl
Gost
tihobl

Nije nekoliko vec dva puta, a drugi put se sudario sa pricama selicama.
Nakon toga imao je jos jedno vatreno krstenje kad su ameri u Avganistanu poslali njih 6 da bace jednu bombu. Bacanje bombe je uspjesno izvrseno.
Prema tome moze se reci da je koristen u borbama.

Ivo
Gost
Ivo

Jedna od najvećih pljački američkih poreznih obveznika se nastavlja. Sad je pljačka još lakša jer se za razliku od hardvera softverski kodovi ne vide, gazde će samo poslati račun sa stavkom ‘nadogradnja izvršena’, dok će tehničari Lockheed Martina zapravo samo doći da uploadaju najnovije windows zakrpe i restartaju onboard računalo. U međuvremenu, restartuje se proizvodnja ograničenog broja starih F-15, koji ipak dokazano lete, kako bi se ameri imali s čime boriti, ako dođe do pravog sukoba s nekim ozbiljnim. Normalno, amerofili će doći sa nekim suludim bajkama o tome kako je to zapravo genijalno, međutim znamo i sami što znači… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen

Tacno Ivo . Rat je rat i borba je borba.. Tu nemas vremena cekati da ti se farba na avionu osusi da bi mogao ponovo da leti , ili slicne budalastine koje okruzuju f35. ( Ili npr m16-ak47 , ova ako nije ocisćena danas 5 puta , nije sigurno da će opaliti ) Taj avion je zamisljen u vrijeme kad je usa bila jedina sila i kada se mislila da će se ratovi voditi kako ona kaze i da će jednostavno sa par “nevidljivih ” usetati se u zracni prostor inferiornog protivnika i dobijati ratove.. Sad kad je shvatila kako… Pročitaj više »

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Po svom običaju pišeš bedarije! F 15 nije zamjena za lovce F 35 ili F 22 jer bi oni bili možda neefikasni nego se naručuju, da i Firma Boeing dobije svoj dio kolača, a taj novi F 15X će biti vrlo unaprijeđen avion sa elektronikom i avionikom koju inače nose avioni 5 generacije, a zadržat će sve pozitivne osobine lovca F 15, kao što su pouzdanost u eksploataciji, velika brzina, veliki borbeni teret koji mogu nositi ti avioni veliki radijus dejstva i dr. a i za to da se održava približno konstantan broj tih aviona u jedinicama ratnog zrakoplovstva. Avioni… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl

F-15x bice dobar avion. Daleko bolji od razvikane brace sa visim brojevima.
Kada bi rusi odradili duboku modernizaciju MIG-21 i ugradili sve napredne stvari sto ugradjuju u Su-57 dobili bi takav avion da bi Indija odmah narucila 2000 kom.

Alen
Gost
Alen

Po.seri ih sve trojicu kad ne lete tamo gdje su S sistemi… To mogu biti najbolji avioni na svijetu ali to su najbolji avioni na svijetu koji ne smiju da lete gdje su s300/400/500 sistemi ! Shvatas poentu .. Pazi ovo , uzmes te najbolje avione na svijetu ,unistis dvije baterije s300 u siriji i tako unistis rusku prodaju S sistema turskoj .. Nemas potrebe da prijetis turcima , sami bi odustali.. Cudno da se usa toga nije sjetila.. Opet da rusija nije sigurna u superiornost S sistema ne bi ih niti slala u Siriju već bi ih prodavala na… Pročitaj više »

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Ovi avion nemaju potrebe da nadlijeću neku zemlju u kojoj je stacioniran S 300,400 ili 500, nego se filozofija njihovog djelovanja sastoji od toga da djeluju s distance, tj da svoje projektile lansiraju izvan radijusa djelovanja protivničke PZO i to upravo rade Izraelci. preletavanje cilja i bacanje bombi na klasičan nčin je “OUT” Stealth avioni lansiraju stealth rakete, unište cilj izdaleka i to je to! Evo uzmimo na primjer lov na medvjede. Medvjed je jači od lovca u to nema sumnje, ali lovac ga rokne s nekih 500 metara, da medo i ne zna što ga je smašilo tako je… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen

Pa sta čekaju ? S 300/400 se dosadjuje u siriji..
I sta će im “nevidljivost” kad nisu u radijusu protivnickih pvo sistema ?

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Ti sistemi služe tome, da plaše vrane po Siriji!!

Ivo
Gost
Ivo

znači sad uspoređuješ f-35 s vranama… Pa neće ti gazde biti zadovoljne, đubrašvili…

Z.A.
Gost
Z.A.

Dzugasvili- sve si dobro napisao i taktiku upotrebe F-35 ali nisi naveo tacne podatke.Uloga F-35 je da unisti PVO uslovnog neprijatelja hajde recimo Rusije(S300,S400)i to sa distance 400-450 km i to raketama koje posjeduju SAD dometa do 370km vjerovatno ce biti stelt karakteristike.Kad to ucine(ako uspiju)oni se povlace a u bresu koju su napravili ulecu avioni F15 da nanesu protivniku gubitke Samo podatak za javnost je da radari” S”sistema vide nevidljive avione na 150km i sad se radi na tome da sistemi(S400) dobiju karakteristike nevidljivosti Nesumnjam u tvoje znanje samo je pitanje dali ce to unistavanje “S”sistema ici tako jos… Pročitaj više »

radijacija2000
Gost
radijacija2000

Ček, pa ako je tako, što uopšte trebam zrakoplov da lansira rakete ? Jednostavno lansiram raketu dužim dometom sa zemlje…jeftinije je razvijati rakete i poboljšavati njihov domet, brzinu, preciznost, manevrabilnost itd., nego ulagati u ljeteče kante koje trebaju lakiranje pre svakog leta te softverske zakrpe sa 8 milijuna programskih redova.

preseren3
Gost
preseren3

I svakako svi ti milijuni koda nisu ispostavljeni jednostavnom energetskom udaru ruske odbrane, koja može isključiti sve, što radi ne elektriku u radijusi 600 km?
Ok. Ako vi tako kažete….

Brave new world
Gost
Brave new world

Ne znamo mi sto sve f35 moze! Ovdje se vecina komentatora ruga ali ja bih bio oprezan bez obzira na mane tog projekta dosada. Ne ulažu oni bez veze tolike pare.
Emocije ne bi trebale pomutiti razum.

Mercury
Gost
Mercury

@ Brave new world

Za sada je sigurno da nekome jako dobro puni džepove. A ostalo, nadajmo se, da nećemo vidjeti.

Brave new world
Gost
Brave new world

Ovdje se razvila i rasprava o paritetu f35 i su57! To nisu avioni za primarno iste zadace bez obzira sto se oboje krste pridjevom “višenamjenski”. Projekt pak fa je zapoceo 10 godina iza f35 i odgovor je na f35 ne da se s njime natjece, nego da ga neutralizira. Zato ce su57 cekati jos da se pokazu osobine f35 u operativnoj uporabi da bi se mogao prilagoditi, a do tada su57 nece u nikakvu ozbiljnu serijsku proizvodnju. Ovdje se rasprava svodi na logiku cije prase ima vise sala, a to je pogresno jer nekome prase treba vise radi masti a… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury

@ B

Samo se ti zamaraj. Imaju istu zadaću, a to je napuniti džepove, ali to rade na različiti način i Ameri su još uvijek višestruko bolji u zarađivanju.

Brave new world
Gost
Brave new world

Mercury svi cemo se sloziti da se oko para vrti puno toga, ali u ovoj utrci je ulog puno veći-biti ili ne biti.

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi

Ovo čudo tehnike u konačnici će toliko koštati da će ga svi kupovati po jedan komad. Za tu količinu i cijenu mora biti avion “sudnjeg dana”.

Džugašvili
Gost
Džugašvili

On to i jest a ako usporedimo cijene lovca F 35 s cijenama nekih drugih aviona, vidjet ćemo, da je F 35 A jeftiniji od francuskog Rafale-a i od Eurofightera, koji koštaju oko 120 mil dolara po komadu, dok F 35 A košta trenutno oko 87 mil. s tendencijom padanja cijene. Naime, cijena aviona zavisi od broja naručenih aviona i što je više narudžbi cijena pada. Broj narudžbi aviona F 35 sva tri tipa raste iz dana u dan i konačni broj naručenih aviona će preseči broj od 3.000 komada, čime se ni približno ne može pohvaliti ni jedan drugi… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.

Dzugasvili-daj se saberi !?Jeste da su rusi potrosili 10_tak milijardi za razvoj SU-57,ali ako se neslazes sa ovom mojom informacijom ja prihvatam tvoju od 20 milijardi.Ja prateci stampu i dostupnost informacija o F-35 saznajem da je u njegov razvoj dosad potroseno preko 500 milijardi dolara i,da to nije konacno,zadnje informacije govore o cifri od 1000milijardi dolara i da je americki kongres vanredno zasjedo po pitanju F-35 sta da se radi sa tim projektom dali da mu se odobre dodatna sredstva Oni amerikanci bi obustavili projekat ali nemogu radi obrazlozenja naciji kako su utrosili sredstva.Ovaj F-35 koda je medjugalakticki avion pa… Pročitaj više »

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Slabo informirani komentatori često griješe, kad pišu, da je u razvoj lovca F 35 potrošeno oko 400 milijardi dolara, To je zapravo brojka koja predstavlja cijenu cijelog tog programa, nabave punog broja tih lovaca, cijena ekskloatacije do kraja trajanja vijeka tih aviona i cijena cjelokupnog naoružanja i opreme, a cijena razvoja sva tri tipa F 35 A, B i C varijante je objavljena od strane firme Lockheed Martin i iznosi blizu 60 milijardi dolara, a kad uzmemo u obzir, da su i Rusi za svoj Su 57 potrošili približno 20 milijardi dolara, ova cijena razvoja lovca F 35 u sve… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.

Dugasvili-Eto nek je tako kako ti kazes, ja ti kazem a ti provjeri cifra nije vise 400milijardi dolara dobrano je presla 1000milijardi dolara.Pa ako cemo ici matematickom progresijom to tije sada cijena razvoja 150milijardi dolara Indijci su trebali uloziti 5milijardi dolara u zajednicki projekat TAK-50 dvosjed izvozna verzija i predomislili su se,ali se sad kaju i namjeravaju da kupe SU-57 radi Kine i to impozantan broj avionaSU-57 preko 100komada,i F-35 je najskuplji projekat americke vojske u istoriji ,cudno za jedan avion sobzirom da su vec u projektu avioni seste generacije ZaSU-57 se zna da ce biti prelazna osnova odnosno da… Pročitaj više »

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Rusi su ulupali 20 miljardi a usani preko 1000 miljardi. Po tvojoj bajnoj načinu uspoređivanja troškova i cijene proizlazi da je , UKOLIKO PROIZVODNJA AVIONA NE KOŠTA NITI 1 USD VEĆ JE SVIH 100 MILIJONA USD ČISTA ZARADA.!!!), potrebno prodati preko 10 000 000 000 ( DESET MILIONA !!!) zrakoplova da se isplati početna investicija!!!!!!!!!!!!!!! Veoma skupa igračka!
Da štamparija ne radi proizvodili bi papirnate, REPREZENTATIVNE, avione!

samo tako
Gost
samo tako

Idemo dignuti obrambeni budžet na 4% BDP-a, sretna NATO ekipo. Svi za F-35 !
Marsovci su najavali masovnu kupovinu od 2024-te

ad astra
Gost
ad astra

USA ima veće izdvajanje od 4%. Vrlo respektabilna vojna sila i izvrsna organizacija.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

S ukupnim dugom od 225 124,00 US po glavi stanovnika to je opčenito respektabilna država i ekonomija, pa ima takvu i vojsku.

Z.A.
Gost
Z.A.

Izgleda daje gram ovog aviona=gram zlata

Ivan S.
Gost
Ivan S.

50 poboljšanja će stvoriti novih 60 ERROR FILE IS MISSING i tako u krug. Valjda će do 2100. godine biti 100% operativan. Nada umire zadnja!

Z.A.
Gost
Z.A.

Vladimir Putin kaze da je SU-57 najbolji vojni avion na svijetu.Ja vjerujem Vladimiru Putinu.Sve sto je rekao do sada ispostavilo se daje tacno.Nece valjda biti da mi na portalu znamo bolje od njega.Sad se u SU57 ugradjuju fotonski radari tako da F-35 morace malo smrsat da ostane nevidljiv

tihobl
Gost
tihobl

Nevidljiv postaje samo kad zaroni u more. Sta kazu japanci: nestao nam je sa radara i od tada sa pilotom nemamo vezu. Kako to da ga japanci vide ako je nevidljiv?

nekoime
Gost
nekoime

Valjda F-35 Blub 4.

Max
Gost
Max

Ugradit će mu disalicu za pilota.

Težak
Gost
Težak

imati će i tekst procesor sa integriranim pdf preglednikom

Max
Gost
Max

Ugradit će mu disalicu za pilota. da ima kad zaroni.

Zagor
Gost
Zagor

Đozluke i surlicu.

Max
Gost
Max

Očito su točne informacije o manama tog aviona pa ga poboljšavaju.

ad astra
Gost
ad astra

@Max Svaki novi projekt ima prostora za nadogradnju ili poboljšanje. Nikome još nije uspijelo, a posebno kod vojne tehnike, u prvom projektu napraviti odličan proizvod. F-35 je danas jedan od najboljih zrakoplova u svojoj klasi. Kazao sam jedan od najboljih, a mislio sam najbolji.Skroman sam bio zato što nisam imao prilike usporediti F-35 s bilo kojim drugim zrakoplovom. Moje znanje temelji se na isčitavanju niza članaka o tom projektu. Vrlo zahtijevan i skup projekt kopi će unesti novinu u buduće projektiranje letjelica. Vrijeme zračne bitke jedan na jedan je daleko iza nas. Brzina i manevarske sposobnosti zrakoplova su stavljene u… Pročitaj više »

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Upravo tako ad astra. Elektronika se munjevito razvija i što je jučer bilo “non plus ultra, danas je već pomalo zastarjelo! Projekt F 35 je čudo i biser moderne ratne tehnike i to nije samo jedan avion, nego 3 različita tipa aviona koji su prilagođeni potrebama različitih korisnika zrakoplovstva, mornarice i mornaričke pješadije. Naročito impresionira onaj F 35 B koji svaki brod sa malo većom palubom može pretvoriti u nosač aviona. a ovi primitivizmi najviše govore o svojim autorima i indikator su nepoznavanja elemetarnih činjenica i stanja u razvoju moderne vojne tehnike!

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Pitanje svih pitanja je upotreba takvih skupih aviona na raspršenom bojištu gdje namaš na što usmjeriti (veoma, veoma skupu) raketu ili bombu a da nisi u dohvatu protuzračne obrane. Jedno je sukob sa puno slabijim od sebe. Ukoliko imap protivnika slične snage naprosto izgubiš volju za rat poradi ogromne cijene mogućih gubitaka.

tuf
Gost
tuf

Otkud onda padajuća borbena raspoloživost novijih modela F-35 koja grebe po dnu, između 0-5%?
Na temelju izvješća američkog ministarstva obrane, ne kakvog članka na RT-u ili Sputniku.

Max
Gost
Max

Očito su točne informacije o manama tog aviona .

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Varaš se “maksiću” to je vrhunski avion, koji će osuvremenjivanjem postati još ubojitiji i predstavlja standard nedostižan za rusku čekić-tehnologiju, koja je dobra protiv primitivnih džihadista, ali u srazu sa modernom vojskom bi bila eliminirana prije negoli bi i došla na prvu bojnu liniju!

Malomorgen
Gost
Malomorgen

Vrhunska je večino vimena. 🥰🥰🥰

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Đugi
Koliko si popio?!

Hash
Gost
Hash

Što se pališ džugi.
Raja se zajebava, kako ne bi kod toliko potrošene love i priznatih nedostataka od tvoraca.
Kolega gore reče gram f35 = gram zlata. Prije će bitii kilo zlata…za gram f35
Miran džugi…

Ivo
Gost
Ivo

Kao što je bilo za pretpostaviti, @đubrašvili i ostali košer-sendvičari promptno ulijeću sa idiotarijama tipa komplementarnost i sličnim besmislicama, koje se bacaju američkim ovcama, kako bi progutale gorku pilulu da i nakon 20 godina razvoja i ulupanih stotina milijardi na izradu 400-tinjak letećih kanti f-35, američka vojska traži hitno pokretanje starih proizvodnih linija za izradu aviona F-15, inače prvi put proizvedenih pred 45 godina. Nikakva priglupa objašnjenja ni sendvičarenja ne mogu sakriti činjenicu da avion koji je reklamiran kao nadomjestak za sve postojeće avione u američkoj avijaciji, na kraju nije u stanju zamijeniti ni jedan. Pokretati ponovno proizvodnju aviona dizajniranog… Pročitaj više »

DažBog
Gost
DažBog

Auuuu, koliko ova kokoska ima bagova kada za krpljenje istih trba tolika lova?
Reklo bi se da su softver pisali Gejtsovi programeri i zaboravilo decekirati “Automatic Updates”.
Prica se da je rahmetli Kusto porucio par F35 za podvodna ispitivanja u kineskom moru.
Probni pilot na redovnoj misiji spasavanja demokracije u svemiru Brus Vilis za kopilota uzima Dzugija da mu zanosi jajca na krivini pri velikim turazama. Kanister sa nevidljivom brzosusecom bojom raznih boja i dezena ce Dzugi dopremiti sa Boingovim remek djelom 767 a Dzugijeve jatake ce prevoziti u 737.

Ivo
Gost
Ivo

Hahah…. ima istu inačicu windowsa kao i Tesla automobili. Kad naglo zakočiš, na komandnoj tabli se pojavi natpis “Are you sure?”

Raptor
Gost
Raptor

Ne kužim kak bi zamjenil A-10 kad je daleko osjetljiviji!

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Ali je i mnogo brži od A 10 i usto je slabije vidljiv i može nositi jednaku količinu bojnih sredstava, samo da nema onaj ubojiti top, Gau 8 od 30 mm, koji granatama od osiromašenog urana može uništiti svaki tenk odozgor!

Mercury
Gost
Mercury

@ D

Ma daj. A 10 je stara krama. Sviđalo se tebi ili ne, vrijeme ga je pregazilo. I normalno da je mogao uništiti tenk kada mu je osnovna uloga bila ground support (cas) u ukljanjanju oklopa na terenu. Danas može samo Talibane rešetati i to je to.

Brave new world
Gost
Brave new world

A10 je klasični jurišnik i nema smisla usporedba.

Brave new world
Gost
Brave new world

Kad uspostaviš zračnu premoć mozes i iz poljoprivrednog aviona bacati bojlere napunjene tnt-om.

tihobl
Gost
tihobl

Star jeste, ali jos uvijek je najbolji avion kojeg imaju. Svakih 10 godina govore da ce povuci A-10, ali ispadne da mu produze vijek za jos 10 godina. Jednostavno nisu u stanju da proizvedu avion koji bi ga zamijenio. Dva najbolja aviona su A-10 i SR-71. Jednostavno vise nisu u stanju da naprave tako nesto. Ovaj F-35 nista nije bolji od F-4. Samo je skuplji. Znam da ce me napasti ovi sto kupe znanje sa vikipedije, ali to nije vazno. Necemo imati prilikr da provjerimo, jer ameri nece napasti protivnika velicene Vijetnama (ili recimo Irana) pa da moze uporediti F-4… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo

I ne može ga zamijeniti, naravno. Kad ostanu bez svih A-10, jer su prekinuli proizvodnju, ameri će kupovati od Rusije Su-25, podjednako efikasan CAS avion, koji su rusi nedavno modernizirali.

Samo ova dva aviona danas mogu letjeti dovoljno nisko da direktno pomognu pješadiji i pritom prežive paljbu sa zemlje.

Leteća cigla nije predviđena da silazi niže od 3.000 metara, niti je oklopljena, niti ima manevarske sposobnosti za blisku borbu bilo koje vrste, nit ima oružje za blisku podršku, osim topčića koji ima probleme sa softverom, pa ga se uglavnom ne koristi. Kao uostalom ni sam avion.

Math
Gost
Math

Da li je i F35 tzv. Hangar queen (kraljica hangara) kao što je F22?

Da li kupnjom F35 države prodaju vlastiti ombrambeni suvrenitet? U slučaju pogoršanja odnosa sa sad-om, po dokazanoj praksi prestaje i logistička podrška. A možda se čak i avioni onesposobe.

Obzirim na količinu programskog koda i različite komunikacijske kanale postoji li i mogućnost upada IT u sustav aviona? U tom slučaju, da li se i Kaspersky može javiti na natječaj npr. za antivirusni softver?

Rogozin strucnjak za sve zivo
Gost
Rogozin strucnjak za sve zivo

Lista unapredjenja i poboljsanja koju ovaj apgrejd nosi je stvarno impresivna. Od svih cuda sa liste, vjerujem da ce GBU-SDB 2 izazvati najvise kmecanja medju bliskoistocnom sirotinjom koja je pod zastitom ultragigamega ruskih S sistema, ukoliko Izrael vec nije proveo lajv ispitivanja novih bombi…
F35 je kvantitativno vec potpuno obesmislio projekat PAK-FA. Ovom paketom unapredjenja ruski projekat ce biti i tehnoloski potpuno prevazidjen, ako vec i sad nije. Ulogu pompezne pratnje Putinovog airorce one-a, niko mu naravno nece moci oduzeti.

Šerif Konjević
Gost
Šerif Konjević

Koliko sam do sada uspio shvatiti, još uvijek nije poznato koliko je puta F35 bio u borbenim misijama. Ako je i bio onda je “zapucao” sa sigurne udaljenosti iz zračnog prostora Izraela, Libanona ili Sirije(Golan) tako da ne znamo koliko je dobar, a niti ne znamo koliko je S300 dobar jer ga nisu oborili niti su “smjeli” jer je u zračnom prostoru druge drżave – mada iskreno sumnjam da ga ne bi skinuli ako mogu pa makar bio usred Izraela. Nakon milijun članaka o problemima s F35 stvara se fama kao da su Ameri u zrak poslali dvokrilac, a ekipa… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen

Zna f35 gdje je s300… Pa ako je superioran sta ga sprječava ? Znamo da su koristili f35 u napadu na talibane ! Eto sile .. Znamo da su izrael i usa preletali preko sirije i udarali gdje su htjeli i kad su htjeli a isto znamo da sad ne smiju da prismrde već se skrivaju , ispale i bježe… Od uvodjenja S300 u siriju usa i izraelski avioni vise ne lete po siriji.. Famozni s300 ima verificirano da gdje je on usa avioni ne lete ! To je činjenica .. Dovoljna je pojava S sistema , pucati niti mora… Pročitaj više »

Šerif Konjević
Gost
Šerif Konjević

Ali, očigledno – Izrael puca, a taj famozni super-jebeno-turbo-mega-uspješni sustav S300 ne puca. Ja zbilja ne znam puno o vojnoj tehnici, ali zdravo-seljački mogu zaključiti da ne vidim koju to korist Sirija ima od S300 ako je Izrael i dalje maltretira svojim napadima. Zašto bi F35 napao S300 kad misiju obavlja s malo veće udaljenosti? Izrael i USA ispale i bježe i pogađaju, dakle – S300 ih je “zaustavio”, ali Izrael udara gdje mu se sprdne! Jasno da se može reći kako bi napada bilo više, ali to su predpostavke i priče što-bi-bilo kad-bi-bilo, a ja pišem trenutnoj situaciji. Nakon… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen

Da , ono sto si ispustio je pitanje sta to izrael pogadja ! Odgovor je nista bitno.. S300 sistemi su sprijecili izraelske prelete i precizna gadjanja kvalitetnih ciljeva.. Reakcija izraela na desavanja u siriji je usporena i dovedena u status posmatraca , dakle izrael ne moze kao prije ragovati instant na mete u siriji po svojoj volji i zelji i intezitetu kako je djelovao.. Mete su daj sta das , samo da se puca i dokaze ” superiornost” .. Izrael puca , da , ali vise od muke ili u prazno … S300 bez problema obara njihove avione koji ne… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik