Novih 1,8 milijardi za razvoj softvera F-35 Block 4

F-35
61 komentar

Mornarica SAD odobrila je Lockheed Martinu novih 1,8 milijardi USD za drugu fazu programa nadogradnje F-35 Lighting II Block 4.

Prema Lockheedu, softver za  F-35 sadrži preko 8 miliona linija koda, od kontrole letenja do fuzije senzora koji pružaju sveobuhvatan uvid u situaciju oko F-35. Softver zadužen za fuziju senzora je od krucijalnog značaja za uspjeh ovog programa.

F-35 Block 4 uključuje više od 50 poboljšanja koja bi trebala da pomognu ovom zrakoplovu u sukobu sa sličnim kineskim i ruskim letjelicama u budućnosti. Ova poboljšanja pomažu pilotu da prije ugleda i dejstvuje na suparnički zrakoplov što podiže samo mogućnost preživljavanja F-35 u zračnoj borbi.

Prema nekim izvorima Blok 4 bi treba da čini tek 80% ukupno potrebnog softvera.

Odobrena sredstva bi trebala da posluže i za utvrđivanje zahtjeva, projektovanje i integraciju oružja zemalja učesnica u razvoju ovog zrakoplova.

F-35 se sastori od tri tipa zrakoplova, F-35A namjenjen je za zrakoplovstvo SAD i služit će kao dopuna F-22A i upitna zamjena F-16 i A-10. Varijanta F-35B treba da služi marincima (U.S. Marine Corps) kao zamjena F-16 i AV-8B, dok F-35C treba da dopuni mornaričke F/A-18E/F.

Ministarstvo obrane je takođe napomenulo da su u ogovor uključene nabavke od 732 460 990 USD za zrakoplovstvo, 371 475 278 USD za mornaricu i 358 634 603 USD za marince.

Radovi će biti obavljeni u Fort Worth-u u Texasu i očekuje se da budu završeni do polovine 2026. godine.

F-35InvesticijaZrakoplov
Pretplatiti se
Obavijesti o
61 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
4 godine prije

Valjda F-35 Blub 4.

preseren3
4 godine prije

I svakako svi ti milijuni koda nisu ispostavljeni jednostavnom energetskom udaru ruske odbrane, koja može isključiti sve, što radi ne elektriku u radijusi 600 km?
Ok. Ako vi tako kažete….

Kažun
4 godine prije

Ovo čudo od tehnologije,može zamjeniti i podmornice.Probali Japanci,
ima dobar uron,problem je u vraćanju na površinu,Block 5 može
i to riješiti-do polovine 2046.

Max
4 godine prije

Očito su točne informacije o manama tog aviona pa ga poboljšavaju.

Z.A.
4 godine prije

Izgleda daje gram ovog aviona=gram zlata

samo tako
4 godine prije

Idemo dignuti obrambeni budžet na 4% BDP-a, sretna NATO ekipo. Svi za F-35 !
Marsovci su najavali masovnu kupovinu od 2024-te

Max
4 godine prije

Očito su točne informacije o manama tog aviona .

Trubadur
4 godine prije

Pa kad mu poboljšaju i plovne karakteristike, pa da može i, da pliva a ne samo roni… Gdje če mu biti kraj…

Ivan S.
4 godine prije

50 poboljšanja će stvoriti novih 60 ERROR FILE IS MISSING i tako u krug. Valjda će do 2100. godine biti 100% operativan. Nada umire zadnja!

Dokurčilomi
4 godine prije

Ovo čudo tehnike u konačnici će toliko koštati da će ga svi kupovati po jedan komad. Za tu količinu i cijenu mora biti avion “sudnjeg dana”.

Alen
4 godine prije

Valja li ovaj avion ili ne , ne znamo jer usa i onako napada samo debelo inferiorne protivnike koji skoro pa i da nemaju s čim da se brane…
Tamo gdje postoji nesto sa slovom S , tu ne lete…
Ono sto znamo je da je ovaj avion vrhunska spalionica viskova americkih dolara koji se vraćaju nazad u usa..

Z.A.
4 godine prije

Vladimir Putin kaze da je SU-57 najbolji vojni avion na svijetu.Ja vjerujem Vladimiru Putinu.Sve sto je rekao do sada ispostavilo se daje tacno.Nece valjda biti da mi na portalu znamo bolje od njega.Sad se u SU57 ugradjuju fotonski radari tako da F-35 morace malo smrsat da ostane nevidljiv

Ivo
4 godine prije

Jedna od najvećih pljački američkih poreznih obveznika se nastavlja. Sad je pljačka još lakša jer se za razliku od hardvera softverski kodovi ne vide, gazde će samo poslati račun sa stavkom ‘nadogradnja izvršena’, dok će tehničari Lockheed Martina zapravo samo doći da uploadaju najnovije windows zakrpe i restartaju onboard računalo.

U međuvremenu, restartuje se proizvodnja ograničenog broja starih F-15, koji ipak dokazano lete, kako bi se ameri imali s čime boriti, ako dođe do pravog sukoba s nekim ozbiljnim. Normalno, amerofili će doći sa nekim suludim bajkama o tome kako je to zapravo genijalno, međutim znamo i sami što znači kad vojska traži da im se ponovno daju natrag stare generacije zrakoplova. Isto kao da sad rusi ponovno pokrenu proizvodnju Mig-21, jer je kao komplementaran sa Su-57. Ahahah!!!! Patetični hollywood-warriori.

Alen
4 godine prije

Zna f35 gdje je s300… Pa ako je superioran sta ga sprječava ?
Znamo da su koristili f35 u napadu na talibane ! Eto sile ..

Znamo da su izrael i usa preletali preko sirije i udarali gdje su htjeli i kad su htjeli a isto znamo da sad ne smiju da prismrde već se skrivaju , ispale i bježe…

Od uvodjenja S300 u siriju usa i izraelski avioni vise ne lete po siriji..

Famozni s300 ima verificirano da gdje je on usa avioni ne lete ! To je činjenica .. Dovoljna je pojava S sistema , pucati niti mora niti ima na sta da puca…

Raptor
4 godine prije

Ne kužim kak bi zamjenil A-10 kad je daleko osjetljiviji!

Ivo
4 godine prije

Kao što je bilo za pretpostaviti, @đubrašvili i ostali košer-sendvičari promptno ulijeću sa idiotarijama tipa komplementarnost i sličnim besmislicama, koje se bacaju američkim ovcama, kako bi progutale gorku pilulu da i nakon 20 godina razvoja i ulupanih stotina milijardi na izradu 400-tinjak letećih kanti f-35, američka vojska traži hitno pokretanje starih proizvodnih linija za izradu aviona F-15, inače prvi put proizvedenih pred 45 godina. Nikakva priglupa objašnjenja ni sendvičarenja ne mogu sakriti činjenicu da avion koji je reklamiran kao nadomjestak za sve postojeće avione u američkoj avijaciji, na kraju nije u stanju zamijeniti ni jedan. Pokretati ponovno proizvodnju aviona dizajniranog početkom 70-tih samo govori koliko su ameri zaostali u vojnoj tehnici, i koliko je korupcija i hollywood izjela ovu naciju. Silne stotine letećih cigli f-35 uglavnom skupljaju prašinu po hangarima, piloti se boje letjeti na njima, a turci veselo izlaze iz tog propalog projekta i odlučuju se za S-400. Nijemci… Čitaj više »

DažBog
4 godine prije

Auuuu, koliko ova kokoska ima bagova kada za krpljenje istih trba tolika lova?
Reklo bi se da su softver pisali Gejtsovi programeri i zaboravilo decekirati “Automatic Updates”.
Prica se da je rahmetli Kusto porucio par F35 za podvodna ispitivanja u kineskom moru.
Probni pilot na redovnoj misiji spasavanja demokracije u svemiru Brus Vilis za kopilota uzima Dzugija da mu zanosi jajca na krivini pri velikim turazama. Kanister sa nevidljivom brzosusecom bojom raznih boja i dezena ce Dzugi dopremiti sa Boingovim remek djelom 767 a Dzugijeve jatake ce prevoziti u 737.

Math
4 godine prije

Da li je i F35 tzv. Hangar queen (kraljica hangara) kao što je F22?

Da li kupnjom F35 države prodaju vlastiti ombrambeni suvrenitet? U slučaju pogoršanja odnosa sa sad-om, po dokazanoj praksi prestaje i logistička podrška. A možda se čak i avioni onesposobe.

Obzirim na količinu programskog koda i različite komunikacijske kanale postoji li i mogućnost upada IT u sustav aviona? U tom slučaju, da li se i Kaspersky može javiti na natječaj npr. za antivirusni softver?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI