fbpx

Novih 1,8 milijardi za razvoj softvera F-35 Block 4

F-35

Mornarica SAD odobrila je Lockheed Martinu novih 1,8 milijardi USD za drugu fazu programa nadogradnje F-35 Lighting II Block 4.

Prema Lockheedu, softver za  F-35 sadrži preko 8 miliona linija koda, od kontrole letenja do fuzije senzora koji pružaju sveobuhvatan uvid u situaciju oko F-35. Softver zadužen za fuziju senzora je od krucijalnog značaja za uspjeh ovog programa.

F-35 Block 4 uključuje više od 50 poboljšanja koja bi trebala da pomognu ovom zrakoplovu u sukobu sa sličnim kineskim i ruskim letjelicama u budućnosti. Ova poboljšanja pomažu pilotu da prije ugleda i dejstvuje na suparnički zrakoplov što podiže samo mogućnost preživljavanja F-35 u zračnoj borbi.

Prema nekim izvorima Blok 4 bi treba da čini tek 80% ukupno potrebnog softvera.

Odobrena sredstva bi trebala da posluže i za utvrđivanje zahtjeva, projektovanje i integraciju oružja zemalja učesnica u razvoju ovog zrakoplova.

F-35 se sastori od tri tipa zrakoplova, F-35A namjenjen je za zrakoplovstvo SAD i služit će kao dopuna F-22A i upitna zamjena F-16 i A-10. Varijanta F-35B treba da služi marincima (U.S. Marine Corps) kao zamjena F-16 i AV-8B, dok F-35C treba da dopuni mornaričke F/A-18E/F.

Ministarstvo obrane je takođe napomenulo da su u ogovor uključene nabavke od 732 460 990 USD za zrakoplovstvo, 371 475 278 USD za mornaricu i 358 634 603 USD za marince.

Radovi će biti obavljeni u Fort Worth-u u Texasu i očekuje se da budu završeni do polovine 2026. godine.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
61 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Valjda F-35 Blub 4.

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  nekoime

Ugradit će mu disalicu za pilota.

Težak
Gost
Težak
1 godina prije
Reply to  Max

imati će i tekst procesor sa integriranim pdf preglednikom

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  nekoime

Ugradit će mu disalicu za pilota. da ima kad zaroni.

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije
Reply to  Max

Đozluke i surlicu.

preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

I svakako svi ti milijuni koda nisu ispostavljeni jednostavnom energetskom udaru ruske odbrane, koja može isključiti sve, što radi ne elektriku u radijusi 600 km?
Ok. Ako vi tako kažete….

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  preseren3

Ne znamo mi sto sve f35 moze! Ovdje se vecina komentatora ruga ali ja bih bio oprezan bez obzira na mane tog projekta dosada. Ne ulažu oni bez veze tolike pare.
Emocije ne bi trebale pomutiti razum.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ Brave new world

Za sada je sigurno da nekome jako dobro puni džepove. A ostalo, nadajmo se, da nećemo vidjeti.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Ovdje se razvila i rasprava o paritetu f35 i su57! To nisu avioni za primarno iste zadace bez obzira sto se oboje krste pridjevom “višenamjenski”.
Projekt pak fa je zapoceo 10 godina iza f35 i odgovor je na f35 ne da se s njime natjece, nego da ga neutralizira. Zato ce su57 cekati jos da se pokazu osobine f35 u operativnoj uporabi da bi se mogao prilagoditi, a do tada su57 nece u nikakvu ozbiljnu serijsku proizvodnju.
Ovdje se rasprava svodi na logiku cije prase ima vise sala, a to je pogresno jer nekome prase treba vise radi masti a drugome vise radi mesa, a trecemu bi pasalo podjednako.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ B

Samo se ti zamaraj. Imaju istu zadaću, a to je napuniti džepove, ali to rade na različiti način i Ameri su još uvijek višestruko bolji u zarađivanju.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Mercury

Mercury svi cemo se sloziti da se oko para vrti puno toga, ali u ovoj utrci je ulog puno veći-biti ili ne biti.

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

Ovo čudo od tehnologije,može zamjeniti i podmornice.Probali Japanci,
ima dobar uron,problem je u vraćanju na površinu,Block 5 može
i to riješiti-do polovine 2046.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  Kažun

@Kažun
😂😂😂
Upiša sam se od smijeha..može zamijenit i podmornicu.. 😂😂😂

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Zadranin

Ti si se eto upiša od smija a ne sumnjam, da će se neki i pos….ti od straha, kad ih opale ovi avioni!

Max
Gost
Max
1 godina prije

Očito su točne informacije o manama tog aviona pa ga poboljšavaju.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Max

@Max
Svaki novi projekt ima prostora za nadogradnju ili poboljšanje. Nikome još nije uspijelo, a posebno kod vojne tehnike, u prvom projektu napraviti odličan proizvod. F-35 je danas jedan od najboljih zrakoplova u svojoj klasi. Kazao sam jedan od najboljih, a mislio sam najbolji.Skroman sam bio zato što nisam imao prilike usporediti F-35 s bilo kojim drugim zrakoplovom. Moje znanje temelji se na isčitavanju niza članaka o tom projektu. Vrlo zahtijevan i skup projekt kopi će unesti novinu u buduće projektiranje letjelica. Vrijeme zračne bitke jedan na jedan je daleko iza nas. Brzina i manevarske sposobnosti zrakoplova su stavljene u drugi plan. Prioritet čine otežana radarska detekcija, softificirani projektili i pravovremena dostupnost bitnih podataka. Sve to F-35 ima razvijeno. A to što se razvija novi softver, pa kad i taj ugrade radit će još bolji i tako u nedogled.Pogledajmo samo F-16 i F-15. Koliko su nadogradnji i poboljšanja prošli. Ali, ako neko želi ismijavati nekoga, onda je dovoljno koristiti primitivne metode provociranja.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  ad astra

Upravo tako ad astra. Elektronika se munjevito razvija i što je jučer bilo “non plus ultra, danas je već pomalo zastarjelo! Projekt F 35 je čudo i biser moderne ratne tehnike i to nije samo jedan avion, nego 3 različita tipa aviona koji su prilagođeni potrebama različitih korisnika zrakoplovstva, mornarice i mornaričke pješadije. Naročito impresionira onaj F 35 B koji svaki brod sa malo većom palubom može pretvoriti u nosač aviona. a ovi primitivizmi najviše govore o svojim autorima i indikator su nepoznavanja elemetarnih činjenica i stanja u razvoju moderne vojne tehnike!

tuf
Gost
tuf
1 godina prije
Reply to  ad astra

Otkud onda padajuća borbena raspoloživost novijih modela F-35 koja grebe po dnu, između 0-5%?
Na temelju izvješća američkog ministarstva obrane, ne kakvog članka na RT-u ili Sputniku.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Izgleda daje gram ovog aviona=gram zlata

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Idemo dignuti obrambeni budžet na 4% BDP-a, sretna NATO ekipo. Svi za F-35 !
Marsovci su najavali masovnu kupovinu od 2024-te

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  samo tako

USA ima veće izdvajanje od 4%. Vrlo respektabilna vojna sila i izvrsna organizacija.

Max
Gost
Max
1 godina prije

Očito su točne informacije o manama tog aviona .

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Max

Varaš se “maksiću” to je vrhunski avion, koji će osuvremenjivanjem postati još ubojitiji i predstavlja standard nedostižan za rusku čekić-tehnologiju, koja je dobra protiv primitivnih džihadista, ali u srazu sa modernom vojskom bi bila eliminirana prije negoli bi i došla na prvu bojnu liniju!

Hash
Gost
Hash
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Što se pališ džugi.
Raja se zajebava, kako ne bi kod toliko potrošene love i priznatih nedostataka od tvoraca.
Kolega gore reče gram f35 = gram zlata. Prije će bitii kilo zlata…za gram f35
Miran džugi…

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Pa kad mu poboljšaju i plovne karakteristike, pa da može i, da pliva a ne samo roni… Gdje če mu biti kraj…

Ivan S.
Gost
Ivan S.
1 godina prije

50 poboljšanja će stvoriti novih 60 ERROR FILE IS MISSING i tako u krug. Valjda će do 2100. godine biti 100% operativan. Nada umire zadnja!

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
1 godina prije

Ovo čudo tehnike u konačnici će toliko koštati da će ga svi kupovati po jedan komad. Za tu količinu i cijenu mora biti avion “sudnjeg dana”.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Dokurčilomi

On to i jest a ako usporedimo cijene lovca F 35 s cijenama nekih drugih aviona, vidjet ćemo, da je F 35 A jeftiniji od francuskog Rafale-a i od Eurofightera, koji koštaju oko 120 mil dolara po komadu, dok F 35 A košta trenutno oko 87 mil. s tendencijom padanja cijene. Naime, cijena aviona zavisi od broja naručenih aviona i što je više narudžbi cijena pada. Broj narudžbi aviona F 35 sva tri tipa raste iz dana u dan i konačni broj naručenih aviona će preseči broj od 3.000 komada, čime se ni približno ne može pohvaliti ni jedan drugi tip aviona bilo gdje u svijetu. Tvornica Lokid Martin je do sad proizvela i isporučila skoro 400 aviona sva tri tipa i to je respektabilan broj nedostižan za ruske ili kineske avione. Rusi su u svoj SU 57 do sada ulupali oko 20 milijardi dolara i razvoj još ni izdaleka nije završen i ne zna se kad će biti!

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Dzugasvili-daj se saberi !?Jeste da su rusi potrosili 10_tak milijardi za razvoj SU-57,ali ako se neslazes sa ovom mojom informacijom ja prihvatam tvoju od 20 milijardi.Ja prateci stampu i dostupnost informacija o F-35 saznajem da je u njegov razvoj dosad potroseno preko 500 milijardi dolara i,da to nije konacno,zadnje informacije govore o cifri od 1000milijardi dolara i da je americki kongres vanredno zasjedo po pitanju F-35 sta da se radi sa tim projektom dali da mu se odobre dodatna sredstva Oni amerikanci bi obustavili projekat ali nemogu radi obrazlozenja naciji kako su utrosili sredstva.Ovaj F-35 koda je medjugalakticki avion pa toliko jede para

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Slabo informirani komentatori često griješe, kad pišu, da je u razvoj lovca F 35 potrošeno oko 400 milijardi dolara, To je zapravo brojka koja predstavlja cijenu cijelog tog programa, nabave punog broja tih lovaca, cijena ekskloatacije do kraja trajanja vijeka tih aviona i cijena cjelokupnog naoružanja i opreme, a cijena razvoja sva tri tipa F 35 A, B i C varijante je objavljena od strane firme Lockheed Martin i iznosi blizu 60 milijardi dolara, a kad uzmemo u obzir, da su i Rusi za svoj Su 57 potrošili približno 20 milijardi dolara, ova cijena razvoja lovca F 35 u sve tri varijante nije pretjerana. Rusi su od Indije zahtjevali, da u razvoj tog lovca uloži dodatnih 6 milijardi dolara, ali Indijci su to odbili i odustali od namjere, da nabave taj tip aviona u malo drugaćijoj varijanti nazvanoj FGFA za erazliku od ruske varijante ispočetka imenovane Ta 50, PAK FA, a kasnije Su 57 koji još nije uveden u redovnu službu!

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Dugasvili-Eto nek je tako kako ti kazes, ja ti kazem a ti provjeri cifra nije vise 400milijardi dolara dobrano je presla 1000milijardi dolara.Pa ako cemo ici matematickom progresijom to tije sada cijena razvoja 150milijardi dolara Indijci su trebali uloziti 5milijardi dolara u zajednicki projekat TAK-50 dvosjed izvozna verzija i predomislili su se,ali se sad kaju i namjeravaju da kupe SU-57 radi Kine i to impozantan broj avionaSU-57 preko 100komada,i F-35 je najskuplji projekat americke vojske u istoriji ,cudno za jedan avion sobzirom da su vec u projektu avioni seste generacije ZaSU-57 se zna da ce biti prelazna osnova odnosno da ce se na njegovoj platformi radit avion seste generacije Rusije. Amerikance to brine da Rusi vec imaju nacrte za avion seste generacije a amerikanci uopste nemaju viziju kako bi taj avion izgledao

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Valja li ovaj avion ili ne , ne znamo jer usa i onako napada samo debelo inferiorne protivnike koji skoro pa i da nemaju s čim da se brane…
Tamo gdje postoji nesto sa slovom S , tu ne lete…
Ono sto znamo je da je ovaj avion vrhunska spalionica viskova americkih dolara koji se vraćaju nazad u usa..

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Alen

On ne napada inferiorne protivnike, nego je već nekoliko puta korišten od strane Izraela za napad na ciljeve u Siriji, koje brani po nekima ovdje naj bolji raketni sistem obrane na svijetu tj ruski integralni protuzračni obrambeni sistem!!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Nikad on nikog nije napao niti je letio u zoni gdje su S sistemi !

Da je toliko superioran S sistemima ovi bi to na sva zvona objavili ..

Tako da prestani izmisljati i ponasati se kao kakav balavac…

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Nije nekoliko vec dva puta, a drugi put se sudario sa pricama selicama.
Nakon toga imao je jos jedno vatreno krstenje kad su ameri u Avganistanu poslali njih 6 da bace jednu bombu. Bacanje bombe je uspjesno izvrseno.
Prema tome moze se reci da je koristen u borbama.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Vladimir Putin kaze da je SU-57 najbolji vojni avion na svijetu.Ja vjerujem Vladimiru Putinu.Sve sto je rekao do sada ispostavilo se daje tacno.Nece valjda biti da mi na portalu znamo bolje od njega.Sad se u SU57 ugradjuju fotonski radari tako da F-35 morace malo smrsat da ostane nevidljiv

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Nevidljiv postaje samo kad zaroni u more. Sta kazu japanci: nestao nam je sa radara i od tada sa pilotom nemamo vezu. Kako to da ga japanci vide ako je nevidljiv?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Jedna od najvećih pljački američkih poreznih obveznika se nastavlja. Sad je pljačka još lakša jer se za razliku od hardvera softverski kodovi ne vide, gazde će samo poslati račun sa stavkom ‘nadogradnja izvršena’, dok će tehničari Lockheed Martina zapravo samo doći da uploadaju najnovije windows zakrpe i restartaju onboard računalo.

U međuvremenu, restartuje se proizvodnja ograničenog broja starih F-15, koji ipak dokazano lete, kako bi se ameri imali s čime boriti, ako dođe do pravog sukoba s nekim ozbiljnim. Normalno, amerofili će doći sa nekim suludim bajkama o tome kako je to zapravo genijalno, međutim znamo i sami što znači kad vojska traži da im se ponovno daju natrag stare generacije zrakoplova. Isto kao da sad rusi ponovno pokrenu proizvodnju Mig-21, jer je kao komplementaran sa Su-57. Ahahah!!!! Patetični hollywood-warriori.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Ivo

Tacno Ivo .
Rat je rat i borba je borba.. Tu nemas vremena cekati da ti se farba na avionu osusi da bi mogao ponovo da leti , ili slicne budalastine koje okruzuju f35.
( Ili npr m16-ak47 , ova ako nije ocisćena danas 5 puta , nije sigurno da će opaliti )

Taj avion je zamisljen u vrijeme kad je usa bila jedina sila i kada se mislila da će se ratovi voditi kako ona kaze i da će jednostavno sa par “nevidljivih ” usetati se u zracni prostor inferiornog protivnika i dobijati ratove..

Sad kad je shvatila kako stvari stoje pod hitno narucuje nesto sto je provjereno , sto leti i sto moze koristiti u borbi s protivnikom po mjeri…

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Ivo

Po svom običaju pišeš bedarije! F 15 nije zamjena za lovce F 35 ili F 22 jer bi oni bili možda neefikasni nego se naručuju, da i Firma Boeing dobije svoj dio kolača, a taj novi F 15X će biti vrlo unaprijeđen avion sa elektronikom i avionikom koju inače nose avioni 5 generacije, a zadržat će sve pozitivne osobine lovca F 15, kao što su pouzdanost u eksploataciji, velika brzina, veliki borbeni teret koji mogu nositi ti avioni veliki radijus dejstva i dr. a i za to da se održava približno konstantan broj tih aviona u jedinicama ratnog zrakoplovstva. Avioni F 15 i F 35 se ne isključuju međusobno, nego se nadopunjuju i prilagođavaju se ispunjavanju različitih borbenih zadaća, za koje se traže karakteristike jednog ili drugog tipa aviona.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

F-15x bice dobar avion. Daleko bolji od razvikane brace sa visim brojevima.
Kada bi rusi odradili duboku modernizaciju MIG-21 i ugradili sve napredne stvari sto ugradjuju u Su-57 dobili bi takav avion da bi Indija odmah narucila 2000 kom.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Po.seri ih sve trojicu kad ne lete tamo gdje su S sistemi…
To mogu biti najbolji avioni na svijetu ali to su najbolji avioni na svijetu koji ne smiju da lete gdje su s300/400/500 sistemi !
Shvatas poentu ..

Pazi ovo , uzmes te najbolje avione na svijetu ,unistis dvije baterije s300 u siriji i tako unistis rusku prodaju S sistema turskoj .. Nemas potrebe da prijetis turcima , sami bi odustali..
Cudno da se usa toga nije sjetila..

Opet da rusija nije sigurna u superiornost S sistema ne bi ih niti slala u Siriju već bi ih prodavala na “nevidjeno” kao sto usa prodaje f35..

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Alen

Ovi avion nemaju potrebe da nadlijeću neku zemlju u kojoj je stacioniran S 300,400 ili 500, nego se filozofija njihovog djelovanja sastoji od toga da djeluju s distance, tj da svoje projektile lansiraju izvan radijusa djelovanja protivničke PZO i to upravo rade Izraelci. preletavanje cilja i bacanje bombi na klasičan nčin je “OUT” Stealth avioni lansiraju stealth rakete, unište cilj izdaleka i to je to! Evo uzmimo na primjer lov na medvjede. Medvjed je jači od lovca u to nema sumnje, ali lovac ga rokne s nekih 500 metara, da medo i ne zna što ga je smašilo tako je to i sa taktikom lovaca F 35. Ruski radari ih mogu opaziti na nekih 40-50 kilometara razdaljine, ali oni se približe cilju na nekih 100 km i roknu ga stealth raketom, koja leti po unaprijed programiranoj putanji do cilja i još teže ju je odkriti nego stealth avion zbog manjih gabarita i to je sva mudrost i filozofija modernog zračnog ratovanja, ali neki ovdje žive još u eri vijetnamskog rata, kad su avioni gađali cilj direktno preletjevši ga!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Pa sta čekaju ? S 300/400 se dosadjuje u siriji..
I sta će im “nevidljivost” kad nisu u radijusu protivnickih pvo sistema ?

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Alen

Ti sistemi služe tome, da plaše vrane po Siriji!!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

znači sad uspoređuješ f-35 s vranama… Pa neće ti gazde biti zadovoljne, đubrašvili…

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Dzugasvili- sve si dobro napisao i taktiku upotrebe F-35 ali nisi naveo tacne podatke.Uloga F-35 je da unisti PVO uslovnog neprijatelja hajde recimo Rusije(S300,S400)i to sa distance 400-450 km i to raketama koje posjeduju SAD dometa do 370km vjerovatno ce biti stelt karakteristike.Kad to ucine(ako uspiju)oni se povlace a u bresu koju su napravili ulecu avioni F15 da nanesu protivniku gubitke Samo podatak za javnost je da radari” S”sistema vide nevidljive avione na 150km i sad se radi na tome da sistemi(S400) dobiju karakteristike nevidljivosti Nesumnjam u tvoje znanje samo je pitanje dali ce to unistavanje “S”sistema ici tako jos pojavom novih fotonskih radara oni se vide ko na dlanu i nikakv problem za S400 Ima,tu jedna kvaka ali necu sad onjoj

radijacija2000
Gost
radijacija2000
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Ček, pa ako je tako, što uopšte trebam zrakoplov da lansira rakete ? Jednostavno lansiram raketu dužim dometom sa zemlje…jeftinije je razvijati rakete i poboljšavati njihov domet, brzinu, preciznost, manevrabilnost itd., nego ulagati u ljeteče kante koje trebaju lakiranje pre svakog leta te softverske zakrpe sa 8 milijuna programskih redova.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Zna f35 gdje je s300… Pa ako je superioran sta ga sprječava ?
Znamo da su koristili f35 u napadu na talibane ! Eto sile ..

Znamo da su izrael i usa preletali preko sirije i udarali gdje su htjeli i kad su htjeli a isto znamo da sad ne smiju da prismrde već se skrivaju , ispale i bježe…

Od uvodjenja S300 u siriju usa i izraelski avioni vise ne lete po siriji..

Famozni s300 ima verificirano da gdje je on usa avioni ne lete ! To je činjenica .. Dovoljna je pojava S sistema , pucati niti mora niti ima na sta da puca…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Alen

Da , ono sto si ispustio je pitanje sta to izrael pogadja ! Odgovor je nista bitno..
S300 sistemi su sprijecili izraelske prelete i precizna gadjanja kvalitetnih ciljeva.. Reakcija izraela na desavanja u siriji je usporena i dovedena u status posmatraca , dakle izrael ne moze kao prije ragovati instant na mete u siriji po svojoj volji i zelji i intezitetu kako je djelovao..
Mete su daj sta das , samo da se puca i dokaze ” superiornost” ..

Izrael puca , da , ali vise od muke ili u prazno …
S300 bez problema obara njihove avione koji ne smiju da lete unutar sirijskog zracnog prostora..

Raptor
Gost
Raptor
1 godina prije

Ne kužim kak bi zamjenil A-10 kad je daleko osjetljiviji!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Raptor

Ali je i mnogo brži od A 10 i usto je slabije vidljiv i može nositi jednaku količinu bojnih sredstava, samo da nema onaj ubojiti top, Gau 8 od 30 mm, koji granatama od osiromašenog urana može uništiti svaki tenk odozgor!

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

@ D

Ma daj. A 10 je stara krama. Sviđalo se tebi ili ne, vrijeme ga je pregazilo. I normalno da je mogao uništiti tenk kada mu je osnovna uloga bila ground support (cas) u ukljanjanju oklopa na terenu. Danas može samo Talibane rešetati i to je to.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Mercury

A10 je klasični jurišnik i nema smisla usporedba.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Kad uspostaviš zračnu premoć mozes i iz poljoprivrednog aviona bacati bojlere napunjene tnt-om.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Mercury

Star jeste, ali jos uvijek je najbolji avion kojeg imaju.
Svakih 10 godina govore da ce povuci A-10, ali ispadne da mu produze vijek za jos 10 godina. Jednostavno nisu u stanju da proizvedu avion koji bi ga zamijenio. Dva najbolja aviona su A-10 i SR-71. Jednostavno vise nisu u stanju da naprave tako nesto. Ovaj F-35 nista nije bolji od F-4. Samo je skuplji.

Znam da ce me napasti ovi sto kupe znanje sa vikipedije, ali to nije vazno. Necemo imati prilikr da provjerimo, jer ameri nece napasti protivnika velicene Vijetnama (ili recimo Irana) pa da moze uporediti F-4 sa F-35 na osnovu brojeva iz ratnih sukoba.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Raptor

I ne može ga zamijeniti, naravno. Kad ostanu bez svih A-10, jer su prekinuli proizvodnju, ameri će kupovati od Rusije Su-25, podjednako efikasan CAS avion, koji su rusi nedavno modernizirali.

Samo ova dva aviona danas mogu letjeti dovoljno nisko da direktno pomognu pješadiji i pritom prežive paljbu sa zemlje.

Leteća cigla nije predviđena da silazi niže od 3.000 metara, niti je oklopljena, niti ima manevarske sposobnosti za blisku borbu bilo koje vrste, nit ima oružje za blisku podršku, osim topčića koji ima probleme sa softverom, pa ga se uglavnom ne koristi. Kao uostalom ni sam avion.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Kao što je bilo za pretpostaviti, @đubrašvili i ostali košer-sendvičari promptno ulijeću sa idiotarijama tipa komplementarnost i sličnim besmislicama, koje se bacaju američkim ovcama, kako bi progutale gorku pilulu da i nakon 20 godina razvoja i ulupanih stotina milijardi na izradu 400-tinjak letećih kanti f-35, američka vojska traži hitno pokretanje starih proizvodnih linija za izradu aviona F-15, inače prvi put proizvedenih pred 45 godina.

Nikakva priglupa objašnjenja ni sendvičarenja ne mogu sakriti činjenicu da avion koji je reklamiran kao nadomjestak za sve postojeće avione u američkoj avijaciji, na kraju nije u stanju zamijeniti ni jedan.

Pokretati ponovno proizvodnju aviona dizajniranog početkom 70-tih samo govori koliko su ameri zaostali u vojnoj tehnici, i koliko je korupcija i hollywood izjela ovu naciju.

Silne stotine letećih cigli f-35 uglavnom skupljaju prašinu po hangarima, piloti se boje letjeti na njima, a turci veselo izlaze iz tog propalog projekta i odlučuju se za S-400. Nijemci takođe odhebavaju to čudo tehnike i optiraju za dodatne količine Eurofightera, takođe dizajniranog u prošlom stoljeću, ali kudikamo efikasnijeg od f-35 smeća. Italija takođe smanjuje narudžbe i nastoji izaći iz dila, kao i sve druge zemlje, međutim kupovina f-35 je i u doslovnom i u prenesenom smislu kupovina cigle – siledžija ti jednostavno prijeti silom ako ne kupiš.

Jedina zemlja koja je dragovoljno uzela f-35 je izrahell, i to je dio njihovog lukavog plana: Avion uzimaju jer ga od amera dobivaju na poklon, kroz bespovratne kredite, znajući da je neupotrebljiv. Za borbene akcije koriste modernizirane F-15 i F-16, koji imaju kakve-takve šanse da uzlete i slete u jednom komadu, dok f-35ice drže u hangarima i čekaju da prođe 30 godina, nakon čega ih skupo uvaliti Hrvatskoj.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

Auuuu, koliko ova kokoska ima bagova kada za krpljenje istih trba tolika lova?
Reklo bi se da su softver pisali Gejtsovi programeri i zaboravilo decekirati “Automatic Updates”.
Prica se da je rahmetli Kusto porucio par F35 za podvodna ispitivanja u kineskom moru.
Probni pilot na redovnoj misiji spasavanja demokracije u svemiru Brus Vilis za kopilota uzima Dzugija da mu zanosi jajca na krivini pri velikim turazama. Kanister sa nevidljivom brzosusecom bojom raznih boja i dezena ce Dzugi dopremiti sa Boingovim remek djelom 767 a Dzugijeve jatake ce prevoziti u 737.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  DažBog

Hahah…. ima istu inačicu windowsa kao i Tesla automobili. Kad naglo zakočiš, na komandnoj tabli se pojavi natpis “Are you sure?”

Math
Gost
Math
1 godina prije

Da li je i F35 tzv. Hangar queen (kraljica hangara) kao što je F22?

Da li kupnjom F35 države prodaju vlastiti ombrambeni suvrenitet? U slučaju pogoršanja odnosa sa sad-om, po dokazanoj praksi prestaje i logistička podrška. A možda se čak i avioni onesposobe.

Obzirim na količinu programskog koda i različite komunikacijske kanale postoji li i mogućnost upada IT u sustav aviona? U tom slučaju, da li se i Kaspersky može javiti na natječaj npr. za antivirusni softver?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik