Poletio je ruski komercijalni zrakoplov: Ima i motore koji su razvijeni u domaćoj tvornici!

ruski zrakoplov
39 komentara

Prototip je u varijanti  MC-21-310 i poletio je iz zrakoplovne tvornice u Irkutsku, opremljen mlaznim motorima PD-14 proizvođača Aviadvigatel

MC-21-300 prvi je moderni zrakoplov u zemlji proizveden korištenjem samo ruskih komponenti i tehnologije. Prvi put je poletio 2017., ali tada su ga još uvijek pokretali motori PW1400G tvrtke Pratt & Whitney. Sada se vinuo u zrak u novoj konfiguraciji, s ruskim motorima, javlja Air Data News.

Prototip je u varijanti  MC-21-310 i poletio je iz zrakoplovne tvornice u Irkutsku, opremljen mlaznim motorima PD-14 proizvođača Aviadvigatel. Sada će se MC-21 navodno preseliti u Zhukovsky, radi programa certifikacije. Proizvođači se nadaju da će motor certificirati do kraja ove godine, čime bi putnički zrakoplov bio na pravom putu da uđe u promet do 2024. godine.

Aerflot, ruski nacionalni prijevoznik naručio je više od 200 novih zrakoplova. MC-21-300 će moći prevoziti između 163 i 211 putnika. Također se razvijaju veća verzija, MC-21-400, i manja, MC-21-200.

Eto, barem jedna dobra vijest za Rusiju, koja je pokrenula katastrofalnu i tragičnu invaziju na Ukrajinu i trenutno je pod sankcijama koje su nametnule zemlje Europske unije i Amerika…

Izvor: revijahak.hr

avionMC-21-310rusijaZrakoplov
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Serbus
1 godina prije

Hahahahahhahajajajajajaj

vrata
1 godina prije

Rusija ima vise dobrih vijesti,nije ovo jedina.Poslije ce skoro citava azija i afrika kupiti ovaj avion umjesto airbus i boing.

Vojni analitičar
1 godina prije

Ne vidim nikakav razlog osim eventualno veće ekonomske isplativosti kupovine gotovih stranih zrakoplova, zašto Rusija ne bi mogla proizvoditi vlastite komercijalne zrakoplove. Rusija nije Burundi i ima vrlo razvijenu zrakoplovnu industriju, uključujući i motore koji su u slučaju vojnih zrakoplova često superiorni zapadnim. Istina Rusija šteka na polju elektroničkih komponenti i sklopova, ali valjda i to mogu nekako riješiti. Najprije u suradnji s Kinezima, a onda i samostalno. Jer sredstava i visoko školovanog kadra imaju više nego dovoljno. Štoviše ova situacija bi se mogla na kraju pokazati blagotvorna za Rusiju ako uspije razviti vlastite tehnologije i proizvodnju onoga što su do sada pribavljali sa Zapada. Na taj način će povećati stupanj neovisnosti na tim poljima. Sjetimo se samo kako se JAR upravo na taj način vlastitim (bjelačkim) snagama razvila u provorazrednu industrijsku i tehnološku silu za vrijeme apartheida dok je bila izložena ekonomskim sankcijama i blokadama skoro cijelog svijeta. A… Čitaj više »

Optimista
1 godina prije

Avionika / elektronika, softer je francuska
Tako da , hm, neizvjesno…

Max
1 godina prije

Pokazatelj da Rusi za sebe imaju dovoljno.

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Ako je sve domaće ili barem neovisno o zapadnim komponentama onda imaju dobar deal.
Sad je jedino pitanje količine koja se da fabricirat. Čak i ako dobiju narudžbe bit će im teško naći ljude da to sve sklapaju. Ali nema dileme, trebaju se riješit svega zapadnog. A potreba je majka izuma.

mrdo
1 godina prije

Za to vrijeme – Američki avioni se raspadaju. USA je komedija. Počev od predsjednika im, pa nadalje. Ima video raspadanja.

—————————————–
Boing 747-Dreamlifter koji je jutros poleteo sa aerodroma u Tarantu u Italiji, izgubio je jedan točak na glavnom stajnom strapu.

Točak je pao na zemlju odmah po poletanju aviona, prenosi portal Aviacionline.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama se može videti da je tokom uspona, odvajanju točka prethodio crni dim, nakon čega je ispao i točak koji se nalazi unutar perimetra aerodroma. (B92)
—————————————–

nessy
1 godina prije

Ovom projektu, od srca zelim sve najbolje. Ali, posto je ovo nesto novo, sto se jos ispituje i uhodava, ne treba se cuditi eventualnim kvarovima i problemima. Nikada ni jedan avion nije razvijen bez gresaka i padova. Samo zelim naglasiti, da problemi kojih ce sigurno biti, nisu nista neocekivano.

Siniša
1 godina prije

Žukovski čini mi se, kakve veze ruski jezik ima sa engleskim kada to pišete tako!?
Da li je englezki drugi jezik u Hrvatskoj!?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI