Rusija je zamalo oborila britanski špijunski avion

NATO, SAD i Rusija
5 komentara

Incident je mogao izravno uvući SAD i NATO u sukob između Moskve i Kijeva, piše Washington Post.

Rusija i NATO bili su na korak od potencijalnog sveopćeg rata prošle godine nakon što je ruski borbeni zrakoplov umalo oborio britanski nadzorni zrakoplov, tvrdi Washington Post u nedjelju, citirajući novi dokument iz zbirke koji je nedavno procurio iz Pentagona.

Incident koji se dogodio krajem rujna 2022. bio je puno ozbiljniji nego što je London ranije priznao, tvrde novine. U listopadu 2022. ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva Ben Wallace obavijestio je parlament o incidentu, dodajući da je Moskva za to okrivila tehnički kvar, a London je prihvatio objašnjenje.

Dokument u koji je Post imao uvid opisuje to kao “zamalo obaranje UK RJ” – referenca na nadimak “River Joint” koji je uobičajen za izviđački zrakoplov RC-135 koji se koristi za prikupljanje radio prijenosa i elektroničkih poruka. Velika Britanija je u listopadu priopćila da su zrakoplov presrela dva ruska lovca Su-27 iznad Crnog mora, pri čemu je jedan od njih “ispustio projektil” u blizini zrakoplova.

Prema novinama, incident je mogao pokrenuti članak 5 NATO ugovora, što bi moglo dovesti do izravnog uključivanja snaga NATO-a u sukob u Ukrajini, ili čak izravnog sukoba između Moskve i vojnog bloka.

Ni SAD, Velika Britanija ni Rusija nisu komentirale sadržaj dokumenta, piše Washington Post. Novine su također izvijestile da su SAD zauzele oprezniji pristup prema izviđačkim misijama u regiji Crnog mora, dajući upute zračnim snagama da se drže podalje od Krimskog poluotoka.

Karta sadržana u dokumentu prikazuje nekoliko linija povučenih preko dijelova Crnog mora kako bi se označila područja na kojima američki nadzorni zrakoplovi mogu i ne mogu letjeti, piše Post. Jedan od njih ide oko 12 nautičkih milja od obale Krima – udaljenost koja označava teritorijalne vode jedne nacije prema međunarodnom pravu.

Druga linija povučena oko 50 nautičkih milja od obale naziva se ‘SECDEF Directed Standoff’. Prema izvješću, ova linija može značiti da je američki ministar obrane Lloyd Austin naredio zračnim snagama da drže svoje zrakoplove podalje od poluotoka.

Za razliku od Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, koje su vršile nadzorne letove s posadom iznad Crnog mora, SAD se oslanjao na dronove, uključujući RQ-4 Global Hawk, RQ-170 Sentinel i MQ-9 Reaper, navodi se u dokumentu, dodajući da je nekoliko bespilotni letovi odvijaju se svaki mjesec.

U ožujku je Pentagon optužio ruske pilote za nesmotreno letenje i ustvrdio da je jedan od ruskih zrakoplova zasjekao propeler američkog drona MQ-9 Reaper, uzrokujući njegov pad. Rusija je demantirala da je pogodila dron ili upotrijebila oružje protiv njega. Također je rečeno da je američki zrakoplov letio s isključenim transponderom u zoni zabrane koju je proglasila ruska vojska.

Na videu koji je navodno snimio dron samo se vidi kako borbeni avion Suhoj Su-27 zuji iznad njega i navodno pritom izbacuje gorivo. Prema CNN-u, Pentagon je nakon incidenta dodatno preusmjerio svoje letove nadzornih bespilotnih letjelica iznad Crnog mora.

NATOrusijaSADVelika BritanijaZrakoplov
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mmne
11 mjeseci prije

ova vest ne zasluzuje comment jer je spin….please ignore!!

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

News Flash !!! ——>>> Rusi izvukli američki MQ-9 iz Crnog mora: Ključni obavještajni podatci 👍 !!!
Prema posljednjim izvješćima , Rusija je dobila , ključne obavjštajne podatke nakon što je izvukla olupinu američkog drona MQ-9 Reaper iz dubina Crnog mora.Spašani su bili multispektralni optronički sistem kupole AN/AAS-52, radarski sistem za površinsko izviđanje AN/API-8, sistem za razmjenu podataka Link-16 i bezbjedne telemetrijske i satelitske komunikacione stanice, navodi se u izvješću …. Ovo ! Bude — BOLJELO !!! Sada moraju , nanovo ulagati – iz početka sve – drugačije jer im ovo sad — NEUPOTRJEBLJIVO 😁 ! Drugi , svakako sada neće čekati … Kina … Eto vam POKLONA – iz Rusije s’ ljubavlju 🤣👍🍸 ….

tihobl
11 mjeseci prije

Britanci su sremni da posalju svoj nosac aviona u Crno more iako nemaju aviona na njemu.

Max
11 mjeseci prije

Zamalo se ne računa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI