Najveća investicija u povijesti – Ruski Rosneft pod sankcijama zaradio milijarde dolara

Rosneft naftna kompanija - Rusija
8 komentara

Rusija je privatizirala 19,5% dionica naftnog i plinskog diva u državnom vlasništvu, kompanije Rosneft, a udjele su stekli švicarski konzorcij Glencore i Katar.

Privatizacijom udjela Rosnefta će se u ruski proračun sliti 10,5 milijardi eura”, izjavio je u srijedu glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov.

Strateški investitori su konzorcij Glencore i Suvereni investicijski fond Katara. Prodano je 19,5% dionica Rosnefta, a ruski predsjednik Putin je rekao da će dionička kontrola kompanije ostati u rukama ruske države, kako je predviđeno zakonom. Putin je dodao da je privatizacija Rosnefta “najvažniji posao na svjetskom energetskom tržištu”.

Financial Times piše kako je ovaj posao “trijumf Vladimira Putina”, jer je ova transakcija najveća u Rusiji u 2016. godini i jedna od najvećih investicija u povijesti ruskog gospodarstva. Sporazum o privatizaciji 19,5% dionica ruskog diva uključuje i ugovor o opskrbi naftom, što je potvrdio čelnik Rosnefta, Igor Sečin. Naravno da ovaj posao nije mogao proći bez sve prisutnog Amosa Hochsteina, rado viđenog gosta u Hrvatskoj, koji je u nas uspješno blokirao sve ruske projekte.

SAD žele provjeriti da se u poslu oko privatizacije dijela Rosnefta nisu prekršile američke sankcije.

“SAD će proučiti ugovor, jer žele utvrditi je li konzorcij Glencore, koji je sudjelovao u kupnji dionica Rosnefta, prekršio sankcije”, izjavio je američki posebni izaslanik za međunarodne poslove u energetsko sektoru Amos Hochstein.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države “neće nužno” blokirati dogovor, ali će preispitati jesu li prekršene sankcije. Naime, danas je postalo poznato da će talijanska banka Intesa Sanpaolo osigurati većinu kredita švicarskom konzorciju Glencore za kupnju paketa dionica ruskog diva.

Strani mediji pišu kako je posao oko privatizacije 19,5% dionica Rosnefta bio pravo iznenađenje, uključujući i za tržišta, te da je ovo “trijumf predsjednika Vladimira Putina u vrijeme sankcija koje je Zapad nametnuo Rusiji”.

Podsjetimo da je 13. rujna ove godine Ministarstvo za ekonomski razvoj predložilo ruskoj vladi privatizaciju udjela u državnom divu Rosneft. 2. rujna je ruski predsjednik u intervjuu za Bloomberg izjavio da će se privatizacija Rosnefta provesti sljedeće godine, ali samo u slučaju da se nađu strateški investitori.

amos hochsteindmitrij peskovglencoreInvesticijarosneftsuvereni investicijski fond katara
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
D.
7 godine prije

Pratite Zhidov Ivan Glasenberg-Glencore-Rosneft ako zelite znati kuda ide trend. Zionisti po hrvatskim forumima demoniziraju Rusiju a njihovi krupni kapitalisti poput Ivana Glasenberga i njihova drzava Izrael koja nije uvela vizu za Ruse i koja nije uvela sankcije na Rusiju – kupe vrhnje. Sad tko je pametan narod – Zhidovi ili Hrvati? Danas je Hrvatska ekonomija 100% ista kao prije deset godina a Izraelska je porasla 50%. To sve ima na internetu. Hrvatska mora biti narod trgovaca a ne narod vojnika ako Hrvati zelu sebi povecati zivotni standard. Puno drzava koje u javnosti zagovaraju zlo i izolaciju pa cak i brisanje Rusije s mape svijeta iza kulisa trguju s Rusijom i uzimlju najbolje komade bilo to u obliku ruskih znastvenika i ostalih najsposobnijih muskaraca u biznisu, sportu itd. ili u obliku najljepsih ruskih zena koje odvlace u svoje zemlje ili u obliku kupovanja ruskih kompanija, assets ili gradnju svojih tvornica… Čitaj više »

testonko
7 godine prije

….SAD žele provjeriti da se u poslu oko privatizacije dijela Rosnefta nisu prekršile američke sankcije…..

Nek oni provjere, nek cuckaju vladin novac iz Washingtona, od cega ce zivijeti uhljebi-paraziti?

Dionice Glencora su porasle u dva dana 10%.
Te americke sankcije nisu sankcije UN.

Po toj izjavi onda nitko ne bi smio i nitko ne bi mogao trgovati s Rusijom
To bi bila blatantna americka agresija na Rusiju i ako bi Rusija odgovorila nekim protumjerama onda bi anglo-cionisticka medija proglasili Rusiju agresivnom.

subaru
7 godine prije

Smrdi ovo do neba ali kad se uzme da je Putin njihova kreacija onda ništa ne čudi. Glume sukob a iza Rusije i zapada stoje jedni te isti. Rusiju će uništiti i rasparčati kao Jugoslaviju jedino ako bude totalno neovisna, ovako će glumatati da se ne vole a pod čizmom su košernostre. Pošto pristaje na wašingtonski konsenzus i dolara za boga onda i ona kao i pola svijeta financira proračun ciokaubojske armade. Sav platni promet Rusije, i onih koji pristaju na wašingtonski konsenzus, ide preko FED-a, ima jedan ured u Tajlandu koji knjiži sva međunarodni promet i plačanje. Dakle da kreacionisti žele mogu spriječiti naplačivanje bilo čega što Rusija proda, osim ako prodaje u svojoj ili valuti zemlje sa kojom trguje.

ivan
7 godine prije

ja sam hrvat i sramim se te činjenice jer sam pripadnik zlog, lijenog i nesposobnog naroda

Ae
7 godine prije

Mislim da clank nije objektivan jer se presutilo da je british petroleum od prije vlasnik 19 % dionica rusnjafta. Opet su nas namamgarcili. Privitzacija ruske nafte od strane zidova i engleza nije nista drugo nego veleizdaja. Jebi se putine izdajico naroda svog

ola
7 godine prije

Subaru,svaka čast na komentaru,potpuno se slažem!

jale
7 godine prije

Najsmješnije od svega je što je sada postalo jasno da su to “sankcije” od kurca i da ih nitko normalan ne uzima za ozbiljno. Služe jedino kao američki alibi pred satelitima tj. “saveznicima” da kao nešto rade protiv “velike ruske prijetnje” kojom pumpaju strah na pranoju da bi produžili životni vijek najvećem mastodontu i papilovi na svijetu – NATO savezu!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI