Rusija kaže da Evropa treba da se „otrijezni“

Dmitrij Peskov
61 komentar

Moskva otkrila kada se odnosi Rusije i Evrope mogu „preispitati“.

Popravljanje odnosa između Rusije i Evrope je i dalje moguće, ali će se to dogoditi tek kada se ova potonja „otrijezni od američkog burbona“ i oslobodi uticaja SAD, izjavio je u subotu portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Uvijek postoje rješenja. Iz svake konfrontacije, iz bilo koje teške situacije uvijek postoje izlazi“, rekao je Peskov ruskim medijima.

Međutim, malo je vjerovatno da će se odnosi Rusije i EU poboljšati u bliskoj budućnosti, priznao je on. Moskva očekuje da će se to dogoditi tek kada Evropa shvati da je ona, a ne SAD, odgovorna za svoju sudbinu, dodao je on.

„Kada se Evropljani malo otrijezne od američkog burbona i kada konačno shvate da sami treba da brinemo o sudbini našeg kontinenta, Evrope, možda i Evroazije, onda će se to desiti – to nije stvar bliže budućnosti – ali tada će doći vrijeme za preispitivanje naših odnosa“, rekao je Peskov.

Već zategnuti odnosi između Moskve i EU ušli su u silaznu fazu nakon što je Moskva pokrenula vojnu ofanzivu velikih razmjera na Ukrajinu krajem februara. Evropa je odgovorila ogromnim talasom novih antiruskih sankcija, ciljajući na ruski finansijski i energetski sektor, cenzurišući medije i prekidajući putne veze.

Moskva je započela napad na svoju susjednu državu nakon neuspjeha Ukrajine da primijeni uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Njemački i francuski posrednički protokoli su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija sada zahtjeva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO savez. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

dmitrij peskoveuEvropaodnosirusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
61 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Ovakve izjave su u sličnom tonu kao nekadšnje Putinove (koje su nas strašno nervirale) “naši zapadni partneri”.
Jasno je ruskoj vlasti da nema ništa od normalizacije (u doglednom vremenu) jer da je tako ne bi išli ovako oštro. Ultimatum koji su uputili Vašingtonu u decembru je zatvorio mogućnost svake dalje bezbednosne saradnje Rusije i Zapada, uvođenje “zlatne rublje” (malo opširnije na predhodnom tekstu) je zatvorio mogućnost dalje ekonomske saradnje a intervencija u Ukrajini je jasno pokazala da Rusija sve to misli ozbiljno, da nije šuplja priča kao kad Bajden otvori usta.

Naravno, normalizacija bi teoretski i dalje mogla da se postigne… kad bi bilo volje na zapadnoj strani ali da nje ima Rusija ne bi ni kretala ovim putem. Zato izjavu Peskova treba posmatrati kao pranje ruku od onoga što tek dolazi.

1 godina prije

Vrlo dobra, realistična konstatacija. Neče se desiti u bliskog budučnosti, jer EU tek počinje postajati duboko fašističnka…. Zasad joj još odgovara buditi nacizam, jer to odgovara SAD. Jer, rat je biznis. A biznis odgovara SAD koje snabdevaju vojske oružjem. Ako ste primjetili, baš prije početka “specijalne operacije, američki političari masovno su kupovali dionice firmi, koje prodavaju naoružanje. A nema raja dionica…. Zato, raji mora doči iz guzice, ovaj put prazne, do mozga! Jer rat več pogađa njene stomake, da nešto u politici njjihove zemlje ne valja. Jeste li vidjeli prijem Sholza u Njemačkom gradu? Primljen je bio sa booooooooo! EU neče Rusija denacificirati! To če morati ljudstvo obaviti samo. U ratu smo. Zbog SAD, NATO. A ovaj rat se ne vodi ne konjenicom, ne tenkovima, ne avionima. Vodi se medijskim manipulacijama, a stomaci su sve ugroženiji, kao i radna mjesta, budučnost. Svako u sebi zna, problem je jedino medijska blokada,… Čitaj više »

1 godina prije

Europa je američki teritorij.nije njena savezna država ali,poput Costa Rice,zna se tko je neformalni upravitelj.ako jednoga dana vidimo Floridu ili Texas kako napustaju USA mozda vidimo i Europu da se oslobadja stiska.ali dok je birokratska,korumpirana hunta nad nasim glava,kruha tu nema.hvala.

iiiistina
1 godina prije

………….”Kada se Evropljani malo otrijezne od američkog burbona,,,,,,,,,a dodajem i najavu stanja T L A …..SAD-a o čemu se malo govori i pokazuje ali činjenično stanje će pokazati zube – sačekajmo epilog evo prilog jednog mislioca(Zoran Meter) …Nakon taktičke pobjede slijedi strateški poraz? Međutim nakon spomenute taktičke pobjede, SAD bi se vrlo lako mogle naći na putu strateškog poraza, odnosno gubitka kontrole nad ključnim globalnim procesima (financijskim sustavom, ideologijom (liberalizam) i institucijama. Anglo-američkim pozivima na sankcije Rusiji ne odazivaju se i formalne saveznice poput Turske, ne odaziva se niti format BRICS (Indija ne samo što ne želi uvoditi Rusiji sankcije, već aktivno s Moskvom razmatra mogućnost prijelaza međusobne trgovine na nacionalne valute rupije i rublje; Južnoafrička Republika je prošli tjedan optužila NATO kao krivca za rusku intervenciju u Ukrajini; Brazil je 24. ožujka objavio da su proturuske sankcije protuzakonite). Dalje, bogata arapska „petro-monarhija“, UAE, ugostila je prošli tjedan „ruskog miljenika“ –… Čitaj više »

1 godina prije

Još jedna dobra vijest..Ništa od puča u pakistanu i smjene Imrana..

1 godina prije

youtu.be/sjvIO1W2M3Q

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

”Nema više dugih tuširanja u EU. Svaki put kada isključite toplu vodu za tuširanje – recite “Uzmi to, Putine!”
Margrethe Vestager, europska povjerenica za tržišno natjecanje

P.S.
I tako se opet potvrdilo da su najjednostavnija rješenja i najefikasnija…
Ako živite u Europi i želite se riješiti Putina, nemojte se tuširati toplom vodom.
Ako živite u Europi i želite se riješiti ove liberalne EU diktature, tuširajte se do mile volje!
Tuširati se ili ne, pitanje je sad…

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

“Da, isključivanjem ruskog plina štetimo Europi, ali ovo je cijena koju sam spreman platiti.”
Joe Biden

”Već nekoliko mjeseci smo ih vrlo detaljno pripremali, da pogode točno u metu.”
kancelar Scholz o sankcijama Rusiji

P.S.
Mogu li kupiti plin?
Samo za rublje!
Nemam rublje.
Onda ti ga mogu samo pokazati…

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

”Njemačka je ‘spremna platiti visoku ekonomsku cijenu’ za mir u Ukrajini.”
njemačka ministrica vanjskih poslova Baerbock

”Plaćanje plina u rubljama je ucjena!” – njemački ministar financija Lindner
Genijalac shvatio…

P.S.
Kako ide Scholzu i društvu, na kraju će dovesti do toga da i Angela Merkel prima mirovinu u rubljama.

1 godina prije

SAD su u Siriji mnogo naučile.
Recimo od “mrtvaca”, koji čekaju na masku, i komandu “snima se”, kad trebaju zatvoriti oči, do onog dječaka, djevojčice…
No, sada su dostigli novi nivo.
Snima ekipa iz kola “mrtvace” U Ukrajinskom selu, koje ne napustila Ruska vojska, a u retrovizuru vidiš kako “mrtvac” ustaje…

Tupko Glupko
1 godina prije

Rusima je cilj kompletno uzeti ukrajinsku obalu prema Crnom moru.
Jedini grad koji je ostao u ukrajinskim rukama na Crnom moru je Odesa i Rusi su je počelii napadati danas.
Na takav način će sa tri strane okružiti Ukrajinu, tj. držati 75% vanjskih granica Ukrajine.

A Zelenski neka i dalje odbija mirovne pregovore, svakim danom je u sve goroj situaciji.
Njemu nije cilj smirivanje situacije, naprotiv.

Kada krenu nestašice hrane i gnojiva za sjetvu (sa plinom je već krenulo, a ogromna povećanja cijena hrane i i energenata već vidimo) zbog nametnutih zapadnih sankcija Rusiji i rusko-ukrajinskog rata, neće ni stara ku.va Europa imati više razumijevanja za Ukrajinu i njihove ratoborne stavove prema Rusiji.
Sumnjam da će te europske sankcije prema Rusima biti dugog vijeka.

łedeno doba
1 godina prije

dakle, poruka je ne pijte viski-burbon, već vodku, ili našu domaću rakiju, toliko opjevanu u pjesmama

kao u onoj:

“oj rakijo, šljivovice ljuta,
kolko si me nahranila puta…”

ili onoj kultne folk-rok grupe “Nervozni poštar”:

“Ide kući, ide kući
a cesta se ljulja
sve se vrti, sve se vrti
rakija ga žulja

Lijevo može, desno mozže
al’ ne može pravo
davno mi je jaran moj
u kanalu spavo

Hej, hej, hej
oo, po jaranu luta
oo, šljivovica ljuta
oo, po jaranu luta
oo, šljivovica ljuta…”

Max
1 godina prije

To je točno.

ogo
1 godina prije

Da li je trovanje Ruskih vojnika isto ratni zlocin ili neka vrsta nestasluka bakica iz Ukrajine?

Kardinale
1 godina prije

Eu budaletine. Trebaju se smrznit da se opamete. Jadni ti smo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI