Lukašenkova tvrdnja da Bjelorusija nema prijatelja ne odnosi se na Rusiju, jer dvije nacije imaju bratsku vezu, tvrdi Kremlj

Prijateljstvo Rusije i Bjelorusije
9 komentara

Rusija i Bjelorusija nisu samo prijatelji, nego imaju i bratsku vezu. To je rekao glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, koji je odbacio tvrdnje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenkao tome da Minsk nema prijatelja na svjetskoj pozornici.

Obraćajući se novinarima, Peskov je rekao da se Lukašenkova izjava “teško može odnositi na Rusiju,” jer su članovi iste Unije.

“Ne samo da smo prijatelji, nego smo i braća”, pojasnio je.

Sporazum o Saveznoj državi, potpisan 1999. godine, službeno je povezao dvije države s ciljem veće političke, ekonomske i socijalne integracije. Međutim, u godinama nakon toga mnogi njezini prijedlozi nisu realizirani. Prema tekstu Sporazuma, nacije su planirale stvoriti zajednički parlament, valutu, sud i vladu.

U subotu je anketa, koju je objavila državna medijska agencija BelTA, otkrila da 72,9 % Bjelorusa vjeruje da su sigurnost i stabilnost najvažniji, dok su suverenitet i neovisnost na drugom mjestu (57,3 %). Prema Lukašenku, to je u potpunosti očekivano, jer je Bjelorusija potpuno izolirana.

“Činjenica da su ljudima na prvom mjestu sigurnost i stabilnost nije mi bila neočekivana”, rekao je. “Već sam to rekao. Naši su ljudi, nakon što su pogledali u užas prošle godine, shvatili što mogu izgubiti.”

“Obratite pažnju na moj izraz: nemamo prijatelja u svijetu”, zaključio je.

Lukašenko je mislio na protekle ljetne prosvjede, koji su se dogodili nakon predsjedničkih izbora. Prema službenim rezultatima, Lukašenko je osvojio 80 % glasova i time je  osvojio šesti predsjednički mandat. Međutim, oporba u zemlji vjeruje da su izbori lažirani, a neki čak kažu da je oporbena političarka Svetlana Tihanovska istinska pobjednica izbora. Tijekom nekoliko tjedana, na tisuće ljudi izašlo je na ulice, u znak prosvjeda.

Zbog sumnjivih izbornih rezultata, kao i pretjerane upotrebe sile od strane izvršne vlasti, Bjelorusija je na meti sankcija Europske Unije, SAD-a i Velike Britanije, a više je službenika stavljeno pod ekonomska ograničenja.

U rujnu, nakon špekulacija da bi se Bjelorusija i Rusija mogle ujediniti nakon posjeta Lukašenka odmaralištu u Sočiju, Peskov je prijedlog nazvao “apsolutnom glupošću.” Unatoč prijateljskoj prirodi odnosa između Moskve i Minska, čini se da zamisao ujedinjenja nema podršku većine Rusa. Anketa Sveruskog centra za istraživanje javnog mnijenja (WCIOM) tog mjeseca otkrila je da je samo 17 % ispitanika izjavilo da bi Bjelorusija trebala postati dijelom Rusije.

Aleksandar LukašenkoBjelorusijadmitrij peskovrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nessy
3 godine prije

Uvijek ostanem sokiran kako se samo te zemlje istocno od Ukrajine (do Ukrajine, ukljucujuci i nju policija demonstrantima dijeli sladolede i zastavice duginih boja, te apelira na njihovu gradjansku svijest da se razidju), barbarski odnose prema disidentima. Cak znaju poslati i policiju da ih ispendreci. Tako nesto je nezamislivo u demokracijama, npr. USA, Francuska, Spanjolska…
Cak se javio i Navaljni, na svom Instagram profilu, zaleci se kako je u zatvoru oko njega zica i kamere. Zamislite samo! I jos su zatvorenici potpuno odsjeceni od svijeta! Necuveno! Cudi me da nije izjavio, kao ona nasa lopina Kovacevic, da se u zatvoru osjeca neugodno, i da bi ga zato trebalo pustiti na slobodu. Dolazim do zakljucka da Navaljni ima neke posebne psihicke moci, kada se iz takvog strasnog kazamata, i izolacije, javio na Instagram. Ili, nisu ni kazamati ono sto su nekada bili.

3 godine prije

“… Rusija i Bjelorusija nisu samo prijatelji, nego imaju i bratsku vezu….”
Da narodi zasigurno…
Medjutim da je Nosferatu neciji “prijatelj” – cisto sumnjam.

Max
3 godine prije

Batko je mislio na Zapad.

Ukleti Holandjanin
3 godine prije

Pukla ljubav izmedju Armenaca i tkz. Ruske kurvetine..Nakon Srbije i Bjelorusije i Armenija ne zeli imati posla s kurvom izdajnickom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI