Kremlj povlači „crvenu liniju“ u odnosima NATO i Rusije

Dmitry Peskov
40 komentara

Portparol predsjednika Vladimira Putina objasnio je kako je NATO stvorio situaciju koju Rusija „više ne može da toleriše“

„Postepena invazija“ NATO u Ukrajini dovela je blok predvođen SAD na „crvenu liniju“ sa Moskvom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za CNN. On je rekao da situacija predstavlja neposrednu prijetnju po evropsku bezbjednost u cjelini.

Peskov je u nedjelju citirao dokumentovana zapadna obećanja, koja, kako je primijetio, nikada nisu bila „fiksirana na pravno obavezujući način“, ali garantuju da se NATO neće dalje širiti na istok u bivši sovjetski blok. Za razliku od ovih obećanja, NATO je tokom proteklih nekoliko godina koristio svoju politiku „otvorenih vrata“ da apsorbuje nekoliko zemalja bivšeg Varšavskog pakta. Moskva povlači liniju ovog proširenja kod ruskog susjeda Ukrajine, rekao je Peskov Fareedu Zakariji sa CNN u intervjuu emitovanom u nedjelju, dok je detaljno objasnio stav Kremlja.

„Prvo, bile su samo riječi, ali s vremenom smo vidjeli postepenu invaziju NATO na ukrajinsku teritoriju, sa njegovom infrastrukturom, sa njegovim instruktorima, sa zalihama odbrambenog i ofanzivnog naoružanja, podučavanjem ukrajinske vojske i tako dalje“, rekao je Peskov.

Peskov je dalje rekao da su ovi potezi doveli NATO direktno „do crvene linije“, stvarajući situaciju koja predstavlja „stvarnu prijetnju“ kako za Rusiju, tako i za cijelu „evropsku bezbjednosnu arhitekturu“. Rusija ima granicu od 3.000 kilometara sa Ukrajinom, koja je do izbijanja ukrajinskog građanskog rata 2014. godine bila gotovo potpuno neutvrđena.

Takve okolnosti, koje Moskva „više nije mogla da toleriše“, navele su predsjednika Putina da iznese niz prijedloga za poboljšanje kolektivne bezbjednosti, rekao je Peskov.

Ruski prijedlozi uključuju garancije da se NATO neće širiti na istok i da nijednoj bivšoj sovjetskoj zemlji koja se graniči sa Rusijom neće biti dozvoljeno da se pridruži alijansi. SAD i NATO – koje je Peskov u nedjelju označio kao „oružje konfrontacije“ – već su odbacili ove konkretne prijedloge. Ukoliko se ne pronađe kompromis, Peskov je rekao da to ostavlja tenzije da dalje eskaliraju – činjenica koju je portparol Kremlja nazvao „uznemirujućom“.

U drugom dijelu intervjua u nedjelju, Peskov je rekao da će Moskva „biti spremna da preduzme kontra-akcije“, ukoliko se NATO raspoređivanje u Ukrajini nastavi, iako je naglasio da to ne znači sveobuhvatnu vojnu akciju.

Na početku intervjua, Zakaria sa CNN rekao je Peskovu da je, prema „nekim ljudima“, Rusija sama „stvorila ovu krizu“. Kijev i Washington su mjesecima insistirali da Rusija „gomila“ trupe na ukrajinskoj granici pripremajući se za „invaziju“. Moskva je više puta negirala da ima bilo kakve planove za invaziju na svog susjeda, a Peskov je ponovo odbacio tu ideju u nedjelju, dok je prstom upirao u NATO koji ugrožava bezbjednost Rusije u posljednje dvije decenije.

dmitrij peskovNATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Xam
2 godine prije

Imaju rusi crvene boje.

Siniša
2 godine prije

Krim je okupiran ali je Kosovo republika!?
Znali su koliko su stabilni Ukrajinci pa su zbog toga razoružali Ukrajinu a prvo su se upetljali NATOvci podržavanjem prevrata i neonacisra u Ukrajini.
Elem…Krim je 60ih jedan Ukrainac uzeo od Sovjetsje Republike Rusije u dao Sovjetskoj Republici Ukrajini, toliko o okupacij a sledom toga Bjelorusija bi trebal da Poljskoj vrati pola Bjloruije jer je Poljska okupacijom 20ih stekla pravo na tu polovinu.

Siniša
2 godine prije

Mislim da Putin i Rusija svako jutro ustaju i svaku veče liježu prvo proklinjajući sebe što 014. nisu zgazili one neonacifašiste.
Sumnjam da će dva puta ponoviti istu grešku.

Max
2 godine prije

Ta crvena crta je Ukrajina a bit će sukoba još.

Tupko Glupko
2 godine prije

Sjećam se da je bila vrlo napeta vojna situacija na relaciji NATO-Rusija u Europi blizu ruskih granica kada je krenula priča sa Covidom.
Izgleda da se vraćamo na staro – Covid nestaje, kreću ratne igre.
Ispada da su veliki igrači kupili još dvije godine da se dobro pripremi za rat.
Rusija je to puno bolje iskoristila.

Tupko Glupko
2 godine prije

I dobro da Ukrajina nema više atomskih i bojevih glava.
Sigurno ne bi bilo ovog statusa quo već osam godina tamo, već bi svi skupa bili daleka prošlost.

2 godine prije

Opet polu-informacija.

Raspadom Sovjetskog Saveza, nuklearno oružje je pored Rusije “ostalo” u Bjelorusiji, Ukrajini i Kazahstanu.
Međutitim, jedino je Rusija imala lansirne kodove.
Znači te države iako je na njihovom teritoriju bilo smješteno nuklearno oružje nisu ga nikada kontrolirale, stoga nisu niti mogle biti nuklerane sile.

Inače najveći pritisak na Ukrajinu da i fizički vrati nuklearke u Rusiju izvršio je SAD, radi siguronosnih razloga.

P.S.
Smatra se da je nemoguće zaobići lansirne kodove .

Suze Roni
2 godine prije

Zapad je posebno lobirao da Ukrajina izadje iz statusa nuklearne sile u nenuklearni jer su se bojali, obzirom na kolicinu nuklearnog materijala da bi to bilo preveliko opterecenje i mamac za teroriste i tzv. nedemokratske rezime
diljem svijeta da se dokopopaju toga.
Isto tako, ako su tim Ugovorom garantirane granice Ukrajine, da li vrijede garancije da ukrajinska samostalnost nece biti dovedena u pitanje takozvanim obojanim revolucijama i pucem iz 2014 kada je CIA izvela drzavni udar i namjestila proamericke marionete.
Slijedom toga danas bi na Krimu bila americka vojno pomorska baza.

tihobl
2 godine prije

Politika otvorenih vrata je dobra politika. Rusi modernizuju T-80 na T-80BM da bi prosli kroz ta vrata (to je tenk gradjen za Lamans).

Alen
2 godine prije

Jbg ljudi pa ne moze se bankrotirana amerika tek tako povući da liže rane i broji dugove ,sramota a i posljedice bi bile nesagledive , afganistan je samo mali demo sta bi se desilo…
Mora tu malo da bude holivudske drame , uzbudjenja , na kraju će se povući ali će to predstaviti tako kao da su spasili svijet…I naravno zadrzače ono što su drzali 97 , a toje i onako propalo kao i oni sami..

Emigrant
2 godine prije

Peskov je klasicni kremljski uhljeb,koji parazitira na prijetnjama i koji zivi u nekom paralelnom svemiru u u kojemu rusija moze NATO-u postavljati ultimatume.
To je kao kada bi mis naredio slonu da se skloni ispred njegove rupe jer ce ga zgaziti:))))

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Annalena Baerbock upozorava Rusiju: ‘Svaki daljnji agresivni čin imat će visoku cijenu’

“Nisu sve bu*ale iste. Neke su i diplomirane.”
Pavle Vuisić

P.S.
Savjet za Annalenu… Da joj se nađe, ako opet krene na Istok…

Heyner Snowstar M Pro. Najbolje strugalice za led.
Dobre su za tanke, ali i debele slojeve leda.
S izvrsnim performansama struganja…

Žvuž
2 godine prije

Vi fucktografčad niste borci protiv jednoumlja, dapače – vi ste fundamentalisti i fanatici jednoumlja.

preseren3
2 godine prije

Mene brine samo jedno.
Sa zapadnim zločincima, nekadašnjim vladarima svijeta, vladarima stotine milijuna robova. koji brane u novoj zajednici kolonizatora, imenovanoj: NATO, svoje zadnje pozicije, neče biti dogovora.
Crte če se morati povuči fizički, sa dokazom, da postoji snaga, koja če ih ubediti…
Ti zločinci ne razumiju ništa drugo…

Ico
2 godine prije

Garancije?!? obećanje je ludom radovanje! Ukrajinu je upropastila domaća domoljubna pljačkaška banda koja je totalno opljačkala ukrajinski narod, a ne Britajneri, Ameri i Rusi!

Count
2 godine prije

Ma ne Milostiva , kak ste to mogli I pomisliti???To vam vise dodje kao borba protiv prostitutki – politickih , znate onih iz ” nevladinih ” sto se financiraju od USAID I NED . Razumjem ja to , treba zivjeti od necega , posebice kad iscili mlàdost I ljepota , supruznik zdimio nekud sa mladjom i novcem pa puno drugih opcija i ne ostaje tak da ja ne sumnjam da tak fina Gospodicna poput vas predstavlja u danasnjem vrijemenu I prostoru, pravog reprezenta Echt Agramer Hergestellt .Pusa za vas.

Dabljuhite
2 godine prije

Europa je glupa tvorevina , stalno dopušta anglosaksoncima da ih nasamare na ratove.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI