Egipat širi rusku industrijsku zonu u Sueckom kanalu

Rusija-Egipat - Suec - ulaganje
0
0

Područje ruskog industrijskog parka u Sueckom kanalu će biti prošireno sa 80 na 2000 hektara (20 kvadratnih kilometara), kazao je ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov.

„Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi odlučio je dodijeliti nam 80 hektara u istočnom dijelu Port Saida u Sueckom kanalu. Kairo je spreman da kasnije proširi tu zonu na 2000 hektara“, saopštio je Manturov u petak.

Manturov je kazao da bi sporazum dviju vlada mogao biti postignut u prvoj četvrtini naredne godine. Izgradnja industrijskog parka će započeti 2018.

Odluku o izgradnji ruske industrijske zone u Egiptu je donio Vladimir Putin u saradnji sa svojim egipatskim kolegom 2014. godine. Pregovori su bili privremeno zamrznuti nakon što su teroristi raznijeli ruski avion iznad Sinajskog poluostrva u oktobru 2015.

Nova industrijska zona podrazumijeva poreske olakšice za ruske firme. Očekuje se otvaranje 77 hiljada radnih mjesta, a kompanije se nadaju da će profit dostići 11,6 milijardi dolara. Porez za kompanije uključene u projekat i porez na lični dohodak iznosiće 10%. Porez na prodaju se neće naplaćivati.

Ruske kompanije će projektovati i izgraditi industrijska postrojenja te zajednički proizvoditi različitu opremu i obezbijediti potrebnu tehničku pomoć.

Procjenjuje se da će oko 4,6 milijardi dolara biti uloženo u izgradnju industrijskog parka do 2035. godine.

Egipat je prije dvije godine najavio modernizaciju Sueckog kanala, koji je jedan od svjetski najvažnijih transportnih puteva. Originalno je planirano da projekat bude završen u roku od tri godine, ali je kasnije rok smanjen na 12 mjeseci. Novi Suecki kanal će pružati široku lepezu usluga, a u njemu će se nalaziti i nekoliko industrijskih parkova, uključujući ruski, kineski i italijanski.

egipanInvesticijaporez na dohodak 10%suecki kanalulaganje
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI