Ulaganje u tehnologiju baterija eksplodiralo je 2020.

Tehnologija baterija
8 komentara

Prošle jeseni švedski proizvođač litijum-jonskih baterija Northvolt objavio je da je prikupio 600 miliona dolara kapitala za ulaganje u proširenje kapaciteta, istraživanje i razvoj i veliku reciklažu.

U prikupljanje kapitala uključeni su institucionalni investitori Baillie Gifford, Baron Capital Group, Bridford Investments Limited, Norrsken VC & PCS Holding zajedno sa privatnim investitorima Cristinom Stenbeck i Danielom Ek. Pridružili su se sadašnji akcionari Northvolta Goldman Sachs, IMAS Foundation, Scania i Volkswagen AG.

600 miliona dolara predstavlja značajno prikupljanje kapitala za kompaniju koja nije baš poznato ime u SAD, ali izvršni direktor Northvolta Peter Carlsson prethodno je jasno stavio do znanja da je namjera kompanije obaranje kineske dominacije na evropskom tržištu: „Postoji prilično značajan izvozni protok istrošenih baterija u Kinu, i to je glupo. Važno je zadržati ove tokove u Evropi“.

Northvolt je sklopio najveći posao u baterijskom prostoru 2020. godine, ali sveukupno je to bila ogromna godina za sektor koji se brzo razvijao. Mercom Capital Group, globalna kompanija za komunikacije i istraživanje i konsultantske usluge usredsređena na cleantech, nedavno je objavila svoj K4 i Godišnji izvještaj o finansiranju i spajanju i preuzimanju za 2020. godinu za skladištenje baterija, pametnu mrežu i energetsku efikasnost.

Neki od ključnih nalaza iz izvještaja uključuju:

  • Kompanije za skladištenje baterija, pametne mreže i energetsku efikasnost donijele su 8,1 milijardu američkih dolara u 2020. godini, u poređenju sa 3,8 milijardi američkih dolara u 2019. godini.
  • Korporativno finansiranje skladištenja baterija poraslo je za 136 % sa 6,6 milijardi dolara u 54 ugovora u 2020. godini.
  • Globalno finansiranje VC [rizičnog kapitala] za skladištenje baterija, pametne mreže i kompanije za efikasnost u 2020. bilo je 12 % veće sa 2,6 milijardi dolara u poređenju sa 2,3 milijarde dolara prikupljenih 2019.

U izvještaju se napominje da su kompanije sa tehnologijom baterija na bazi litijum-jona dobile najviše finansijskih sredstava u 2020. godini, 649 miliona dolara. Ali i druge kategorije skladišta su takođe dobile finansiranje, uključujući SSD baterije, skladištenje energije, sisteme za skladištenje energije i protočne baterije.

Interes investitora za prostor očigledno raste. U 2020. godini 105 investitora u VC učestvovalo je u ugovorima o skladištenju baterija u poređenju sa 78 u 2019. Breakthrough Energy Ventures bio je najveći investitor u 2020. Kompanije i naftne i gasne kompanije bile su uključene u četiri ugovora o finansiranju skladištenja baterija u 2020. godini.

Ističe se u izvještaju:

„Najavljeni dug i finansiranje javnog tržišta za kompanije za skladištenje baterija porasli su u 2020. na 5 milijardi dolara u 22 posla u poređenju sa 1,1 milijardu dolara u 10 poslova 2019. To je najveći iznos prikupljen u finansiranju na javnom tržištu od 2014. godine, Northvolt sa 1,6 milijardi dolara i zajam kompanije Plug Power od milijardu dolara bili su najveći poslovi finansiranja na javnom tržištu u 2020. godini.

U kategoriji Baterija za skladištenje je u 2020. godini bilo 19 transakcija spajanja i preuzimanja, od kojih su dva objelodanila iznose transakcija. Ukupno 24 transakcije za skladištenje akumulatora i solarne i akumulatorske transakcije spajanja i preuzimanja su najavljene u 2020. u poređenju sa 11 u 2019.“

Do danas Kina dominira prostorom litijum-jonskih baterija. Zemlja ima veliku prednost jeftine radne snage, plus Kina ima više rezervi litijuma i veću proizvodnju litijuma od većine zemalja. U 2018. godini kineska proizvodnja litijuma iznosila je 7.500 metričkih tona, treća među svim zemljama i preko osam puta veća od proizvodnje litijuma u ​​SAD.

Ali neki od najava najavljenih 2020. godine predstavljaju važan pomak u razvoju snažne industrije baterija koja se u potpunosti ne oslanja na Kinu.

Veliki dio ove strategije ogleda se u investiranju kompanije Northvolt u reciklažu baterija. Nedavni izvještaj IHS Markit zabilježio je:

„Veliki prilivi istrošenih baterija (baterije na kraju svog upotrebnog vijeka) započinju ove godine, stvarajući značajno skladište materijala koji se može reciklirati. IHS Markit očekuje da će preko 500.000 tona (57 GVh) baterija dostići svoj kraj 2020. godine. Očekuje se da će ta cifra porasti na 1,2 miliona tona (121 GVh) u 2025. godini i dostići 3,5 miliona tona (350 GVh) 2030. – sedmostruko povećanje“.

Kako se svijet sve više kreće u pravcu električnih vozila i sa očekivanom eksplozijom u količini baterija kojima je potrebna reciklaža, čini se da značajna investicija u Northvolt ima savršen strateški smisao.

baterijeTehnologija baterijaulaganje
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tucker carlson
3 godine prije

Do sada sam promijenio tri baterije u automobilu i niti jedan motor. Baterije su za igračke.hvala.

... ....
3 godine prije

Kad će vise ona Teslina energija iz ionosfere ili sta već. Nema punjena mobitela, auto vječno vozi, kuća bez utičnica.

Stara kuka
3 godine prije

Ta silna “ulaganja u nove tehnologije” koje nikako dočekat su samo još jedan način pranja novca.

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Lucija, prva
3 godine prije

Nedavno sam vidjela da su Rusi pronašli nešto što bitno produljuje trajanje litijum baterija…?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI