Ovo je nova automobilska baterija koja ima životni vijek do 1.600.000 km

SCiB baterija
53 komentara

Japanski tehnološki div Toshiba, upravo je otkrio kada će pojaviti nova verzija litij-ionske baterije “Super Charge ion Battery”. Ona bi trebala omogućiti punjenje električnog automobila za manje od šest minuta!

Ne radi se o bateriji koja će se pojaviti za 100 godina. Nova “super baterija” će biti dostupna početkom 2019. godine. Autonomija koju stječe električni automobil s novom baterijom ide do 300 kilometara.

Da bi se postigli takvi rezultati, Toshiba grupa je promijenila anodnu leguru svoje litij-ionske baterije na bateriju niobium-titana: njen kapacitet skladištenja bio bi udvostručen u usporedbi s prethodnim korištenim materijalima.

Toshiba je već imala sličnu bateriju koja se mogla napuniti do 90% svog kapaciteta, a za što je bilo potrebno manje od pet minuta. Životni vijek starog modela baterija je bio oko 10 godina. One su omogućile korištenje električnih automobila Mitsubishi i Honda. Do sada je u središtu ovih baterija bila anoda od litij-titan oksida.

Danas se koristi nova anoda. Niobij-titan oksidna legura ima svojstva supravodljivosti pri vrlo niskim temperaturama. Čak i kod -10 ° C, za punjenje električnog automobila trebalo bi samo deset minuta. Baterija može izdržati više od 5000 ciklusa punjenja, a što omogućava vožnju od nevjerojatnih 1.600.000 kilometara, prije nego bateriju pošaljemo na “reciklažu”.

U kontekstu trenutne politike vezane za „globalno zatopljenje“, razvoj ovih novih baterija bi omogućio manju ovisnost o naftnim gorivima, oko kojih se vode ratovi u svijetu, a o kojima portal Logično svakodnevno izvještava. Zadnje pitanje je vezano za izvor energije. Hoće li je biti dovoljno i kako ćemo je proizvoditi? Što će se desiti kada svi pređu na električni pogon? Današnja tehnologija omogućava električnim automobilima prelazak distance od 100 km, pri čemu je potrebno od 10 do 20 kWh električne energije.

Koliko će nove Toshibine baterije biti efikasne, vidjeti ćemo za dvije godine. Naravno, zadnju riječ će imati dva svjetska lobija: naftni i ekološki. Za oba je profit na prvom mjestu, a ne autonomija i interes građana koji samo žele jeftino putovati.

baterijeelektrični automobilToshiba
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Cini mi se da je Hrvat dobio milionski ugovor za razvoj baterije za auto, sa Kinezima ili sa kim vec?

bbbb
6 godine prije

Sumnjam u te nove baterije, ima ih jedno pedeset koji su kao otkrili revolucionarne baterije. Sve se to treba dokazati, Toyota ugrađuje u hibride, one prve, niklmetalhidrid jer su pouzdanije od litijskih u bilo kojoj varijanti. A ova pomama za kao “čistom” energijom je laž kao i sve drugo. Uništavaju švabske najbolje dizele na svijetu samo da ustoliće svoje tesle jabuke gugle električne. Već su sa digitalnim feudalizmom uništili glazbenu i fotografsku industriju a sad je na redu automobilska………

Anarho
6 godine prije

Obzirom da je u Srbiji u jadarskom basenu “njihova” multikorporacija Rio Tinto vec odkupila sva prava na najvece i najkvalitetnije nalaziste litijuma na svjetu, mislim da izvor energije kao i kontrola nad resursima litijuma ne bi trebala biti veci problem za svjetske naftne i ekoloske lobije u buducnosti … za to se vec pobrinula izdajnicka vlast u Srbiji dok su narodu predstavljali “herojsku borbu” za “strateske nacionalne interese” na Kosovu – Trepca, a Rio Tinto je vjerovatno dio istih lobija.
http://www.riotinto.com/energyandminerals/jadar-4643.aspx

bbbb
6 godine prije

Intencija je upokojiti petrodolar a sutra će uskrsnuti bitkoin, blokčejn ili bilo koja druga digitalna prevara (naravno prvo će ukinuti gotovinu kao sresdstvo plačanja) vezana sada za struju a ne ko dolar za naftu, prozirni su ko staklo………..

Ante.
6 godine prije

Osobno imam iskustva sa timitij-ionskim baterijama. Ali dok sam koristio one stare baterije svaki par dana sam ih morao puniti ni snaga svjetla u svjetiljci nije bila nešto. Sada ove nove itij-ionske baterije ne trebam puniti skoro mjesec dana iako ih koristim svaki dan. Ako bateriju ne koristim više tjedana baterija ne izgubi struju kao one stare baterije.

stipe
6 godine prije

Vozi li itko od vas motor iza dizelskih krampwagena svaki dan???
Ekotestovi su sprdačina, dizele bi tribalo zabranit odma, a benzince u par godina.
Dokazano su kancerogeni!!!

radijacija2000
6 godine prije

Elektricni motori su dobra stvar, imaju veći kojeficijent korisnog rada u odnosu na Otto motorima. Ipak, pravo pitanje je : iz ćega se primarno prozvodi električna energija danas (pa i u narednih 30-40godina) ? Pa od fosilnih i nuklearnih goriva, naravno. I sada,konvertiramo energiju fosilnih i nuklearnih goriva u električnu , pa električnu u koristan rad, pa sada ispada da padaju u vodu i veći koeficijent korisnog rada kod električnih motora i ekološki moment. Ovo sa elektricnim automobilima možemo uporediti sa grijanjem na struju – koju dobijamo još uvijek primarno iz fosilnih i nuklearnih goriva. Pa jeli jeftinije grijanje na plin ili na struju ? Za mene, električni auti nisu ništa revolucionarno. Revolucija će biti kada se pronađe bolji, jeftiniji i manje štetni po okoliš energens od nuklearnih i fosilnih goriva. Veternjače , i sunce su dobra stvar što se ekologije, ali su nepouzdani i skuplji od fosilnih goriva .

raspe
6 godine prije

Moja mi inteligencija dopusta da zakljucim da nismo daleko od elektricnog aviona.Sta li ce bidni Arabi sa nafton cinit?

Alerik
6 godine prije

Nafte neće još dugo, dugo nestati ili bolje rečeno – nafte će nestati u onom trenutku kad nam je više ne bude trebalo. Da je nafta fosilno gorivo, onda bismo još prije deset godina, kako su stručnjaci i najavljivali prešli preko praga nakon čega bi se proizvodnja nafte strmoglavila. Unatoč najmanje četverostrukom povećanju korisnika nafte, proizvodnja ne samo da nije pala, nego nafte na tržištu ima i viška. Izvjesno je da će sadašnji vlasnici nafte ((a to nisu samo zemlje proizvođači, već najprije kompanije koje naftu crpe, dovoljno je pogledati omjere u cijeni/profitu po kojima se ugovara eksploatacija nafte između kompanija i država) sutra svoj kapital razmjerno uložiti u poslove s istom profitabilnošću. Zadnjih nekoliko godina je otvoreno natjecanje za proizvodnju najboljeg električnog automobila, onog s najvećom autonoijom i najbržim punjenjem. Skoro da nema proizvođača automoila koji nema u svojoj ergeli i električni automobil. Od BMW-a do Renaulta (Zoe). Na… Čitaj više »

Gost
6 godine prije

Sta je sa hidrogenom i tom tehnologijom?

Mate Jebach
6 godine prije

Još jedna prevara. Dotična nova baterija nije ništa kvalitetnija ni trajnija od klasičnih-sto godina starog dizajna olovnih baterija koje svi imamo. Samo je prevara u tome što su proizvođači standardima nametnuli da se baterija u autu nikad ne puni do kraja nego do maksimum ~95% što rezultira da kod svakog punjenja ostaje još jedan sloj sumpora vezan za olovnu ploču što u nekoliko godina nepovratno uništava bateriju. Ispravno punjena na puni kapacitet olovna baterija može teoretski trajati vječno, praktično 30-50-100 godina. Ali treba čovjeku prodati istu stvar i opet i opet i opet i …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI