Požari na električnim automobilima mogu postati problem jer se broj takvih vozila nastavlja povećavati, kažu stručnjaci

Elektricni automobili
21 komentar

Kako električni automobili postaju sve prisutniji, pitanje spontanog požara će doći u prvi plan i s tim se mora suočiti, rekao je Damien Ernst, profesor elektro-mašinskog inženjerstva na Univerzitetu u Liegeu.

Mediji su redovno izvještavali o raznim modelima električnih automobila koji su se zapalili širom svijeta, što je rezultiralo požarima koji se teško mogu ugasiti. Iako trenutno nema velike zabrinutosti o tom pitanju, budući da je kod benzinskih i dizel automobila deset puta veća vjerovatnoća da će se zapaliti, uspjeh električnih automobila mogao bi učiniti brojke zabrinjavajućim u budućnosti.

“To nije problem velikih razmjera u smislu da ima oko 10 puta više požara na “klasičnim” dizel ili benzinskim vozilima nego na električnim automobilima. Na svakih 330 miliona pređenih kilometara dogodi se oko jedan požar električnih vozila, što je vrlo malo. Ali električna vozila su sva nova, automobili sa termičkim motorima su u prosjeku mnogo stariji; požari na termičkim motorima su posljedica starosti vozila, prljavih motora i lošeg održavanja. Broj nesreća i spontanih požara na električnim vozilima brzo raste kako se tržište električnih automobila širi”, rekao je Ernst.

Ekspert je objasnio da je uzrok požara na električnim automobilima uvijek litijum-jonska baterija koja može da gori duže od jednog dana i da joj je potrebno 10.000 litara vode za gašenje. Kada se jedna ćelija baterije pregrije, stvara takozvani termički bijeg, koji se širi kroz cijelu bateriju. To se može dogoditi zbog prekomjernog punjenja ili problema sa stanicom za punjenje, ali se može dogoditi i na putu ili nakon sudara.

“Često stavljaju automobil dizalicom u posudu punu vode na dan ili dva. A vatra se može ponovo zapaliti nekoliko sati kasnije, jer baterija i dalje skladišti energiju za podsticanje požara. Vatrogasne jedinice u svijetu tek počinju da uče kako da se nose sa takvim požarima“, nastavio je Ernst.

Profesor je upozorio da će se, kako se gustina energije baterija povećava kako bi osigurala veću kilometražu u automobilu, povećati rizik od požara, posebno sa starenjem električnih automobila.

“Požar može da počne na automobilu, isključenom iz struje, parkiranom, bez ikog u blizini: to je zabrinjavajuće. Baterija takođe može eksplodirati i automobil brzo zahvata plamen. Bilo je fatalnih nesreća ove vrste u SAD i Kini. Ovo nije veliki problem, ali to pitanje se mora riješiti”, upozorio je Ernst, dodajući da industrija električnih automobila “mora biti na oprezu i smisliti inteligentan sigurnosni sistem”.

Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Maki
1 godina prije

“Pored raznih mera, vozila na gorivo trebaju biti zamenjena vozilima na električni pogon. S obzirom šta se svuda radi, sve treba biti obasuto elektronikom, tako i vozila. Kada vozilo bude radilo na električni pogon, tada može biti manipulisano na daljinu, vozila na gorivo to ne mogu. Električno vozilo se može hakirati, nadzirati i upravljati na daljinu. Tako da svetska elita može da ima vlast putem elektronike i nad vozilima i ko zna kakve su sve mogućnosti što se toga tiče. Današnja vozila na gorivo nikako ne mogu biti hakirana u smislu da neko zaustavi vozilo na daljinu, upravlja s njim i izazove npr. nesreću. Sa elektronikom se sve to menja te vozilo može „slučajno“ da lupi u drvo ili bilo gde drugde. Mogućnosti su velike. Stvar je stoga izgleda u moći. Elita želi da zavlada svetom. Elektronika i internet se uvode svuda, mogućnosti špijunaže, nadzora i hakiranja se povećavaju sve… Čitaj više »

Ico
1 godina prije

Zbog konstrukcijske greške u nosaču baterija kod električnih vozila Tesla Elona Muska prilikom sudara obavezno dolazi do požara. Žalosno, ali radi se ili o neznanju ili o svjesnoj štednji u materijalu. Osobno sam vidio u Osijeku dva u sudaru, ali rastavljena, auta Tesla. Po mojoj procjeni, tu se radi o poluproizvodu

Ico
1 godina prije

Nosač u kojem se nalaze akumulatorske baterije ( u Tesli ) bi trebao biti ili od duraluminija ili od čelika. To bi spriječilo požar Tesle prilikom sudara. Obzirom da već 40 godina radim s proizvodima i tehnologijom iz Amerike, a koji zaista nemaju premca u svijetu, Muskov Tesla, to s pravom tvrdim je poluproizvod. To je moj dojam nakon što sam ga vidio rastavljenog u Osijeku ( dva Tesle uvezena iz USA )

Kit
1 godina prije

Ovo “čudo tehnologije” se jos razvija i ne treba ocekivati savrsenstvo, pogotovo kad se u vozila ubacuje IT.
Imao sam priliku voziti Teslu i osjecao sam se kao da sam u formuli, ne u smislu da poredim tehnicke mogucnosti auta sa formulom, vec po pitanju “komunikacije sa box-om”. Svi znaju kuda se krecem, kojom brzinom, sta mi je ukljuceno/isljuceno, koliko sam potrosio, vjerojatno ima i mikrofon ugradjen, pa cuju razgovor…E sad “box” je onaj ko ima pristup admin panelu, a i proizvodjac auta JER se tako daje mogucnost da software inzinjeri poprave greske i pustaju upgrade.

Tako ako nekad morao u buducnosti uzimati iz takve ponude vozilo, pod uvjetom da nece postojati drugog izbora, onda ce mu se raditi modifikacija, samo offline mode

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI