fbpx

Tesla predlaže projekat za nikl baterije sa Indonezijom, jer kompanija za električna vozila proširuje prodaju na globalnom nivou

Tesla

Vijest dolazi usred razgovora između zemlje jugoistočne Azije, kineske Contemporary Amperex Technology (CATL) i LG Chem u Južnoj Koreji, pošto ova država teži da postane snaga u proizvodnji baterija za električna vozila.

Tesla Motors predložio je zajednički rad sa Indonezijom na izgradnji lanaca za opskrbu električnim vozilima (EV), rekao je visoki zvaničnik u Jakarti, a citirao japanski Nikkei Asia.

Indonežanska vlada primila je ponudu u četvrtak, rekao je na brifingu za novinare Septian Hari Seto, zamjenik za investicije i rudarstvo u nacionalnom Ministarstvu za pomorstvo i investicije.

“Veoma smo uzbuđeni jer je Tesla litijumska baterijska tehnologija među najboljima na svijetu. Ako imamo ulaganja od CATL, LG, plus Tesla, iz toga možemo mnogo naučiti. Jer ono što tražimo je prenos tehnologije. Ovo je prilika za saradnju sa tri kompanije svjetske klase sa naprednom tehnologijom litijumskih baterija“, rekao je Seto.

Dodao je da postoji “potencijal za saradnju oko sistema za skladištenje energije” sa američkim gigantom za električna vozila, uključujući “banke snage do desetine megavata, s idejom da mogu zamijeniti vrhovne elektrane kada potražnja za električnom energijom daleko premaši prosječnu upotrebu”.

Ali je upozorio na potencijalni budući dogovor sa firmom, rekavši: “Ne možemo dozvoliti Teslino učešće ako samo žele da uzimaju sirovine. Ovaj prijedlog prevazilazi samo uzimanje sirovina”.

Prema izvještaju, Indonezija ima najveće svjetske rezerve nikla sa 23 procenta.

Prijedlog dolazi samo dan nakon što je Tesla započeo proizvodnju V3 kompresora u svojoj Gigafactory 3. sa sjedištem u Šangaju. Objekat će graditi 10.000 stanica za brzo punjenje godišnje, što će omogućiti Kini da dostigne svoje nacionalne EV ciljeve do 2025. godine.

Tesla je počeo da nabavlja prirodne resurse usred masovnog rasta prodaje i prihoda, a američka kompanija za električna vozila izjavila je u junu prošle godine da će kupiti kobalt za svoj lanac snabdjevanja baterijama od švajcarskog rudarskog giganta Glencore.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik