Kineski električni automobil Nio spreman pružiti izazov Tesli na svjetskom tržištu

NIO električni auto
34 komentara

Jedan od najvećih kineskih brendova električnih automobila, Nio, napreduje u planovima za širenje u Europu i šire. Dionice Nia, koje mnogi smatraju ”kineskim Teslom”, ove su godine porasle za gotovo 250 posto.

“Nadamo se da ćemo u drugoj polovici sljedeće godine početi započeti neke preliminarne pokušaje u nekim zemljama, koje su više dobrodošle u pogledu električnih vozila”, rekao je William Li, osnivač i predsjedavajući član Nioa, a prenosi CNBC. “Nadamo se da ćemo započeti s Europom”, dodao je. Li nije imenovao određene zemlje, ali rekao je da su već u tijeku pripreme za ulazak na glavna svjetska tržišta, što bi se trebalo dogoditi od 2023. do 2024.

Kineski start-up došao je na njujoršku burzu prije gotovo dvije godine. Od javne ponude otišlo je nekoliko rukovoditelja, uključujući jednog od njegovih osnivača i čelnika Nia u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama, uz velik broj otpuštanja. Kako su se povećavale financijske nevolje, dionice u kompaniji smanjile su se za više od 80 posto u odnosu na protekle godine.

Pandemija Covid-19 pogodila je kinesko tržište automobila, koje se već se borilo s višemjesečnim padom prodaje. Prema Ministarstvu industrije i informacijskih tehnologija, prodaja automobila u prvih sedam mjeseci ove godine pala je za 12,7 posto u odnosu na godinu ranije, a prodaja novo-energetskih vozila pala je za 32,8 posto. Novo-energetska vozila, koja uključuju čisto električne i hibridne automobile, u srpnju su zabilježila svoje prvo povećanje prodaje, za 19,3 posto.

Nio je uspio od investitora nabaviti životni fond u  vrijednosti od sedam milijardi yuana (milijardu dolara) od investitora, od kojih je većina podržana od strane države. Ova financijska injekcija nastala je kao rezultat pregovora o financiranju s predstavnicima grada Hefei s jugoistoka Kine. Iz tvrtke kažu kako je isporuka vozila dosegla rekordnih 3.740 u lipnju i nadmašila 10.000 u drugom tromjesečju. U četvrtak je najavila pokretanje svoje nove usluge baterije, koja će vozačima omogućiti kupnju EV-a po nižoj cijeni, pretplatom na baterijski paket odvojeno.

Razgovori o financiranju s Hefeijem bili su dio nove kineske politike za podršku industriji automobila i električnih vozila u zemlji. Kina, koja je najveće tržište automobila na svijetu, ima nacionalne ambicije postati svjetski lider u proizvodnji vozila s novim izvorima energije.

električni automobilNio automobil
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
3 godine prije

Bitan je odnos kvalitete i cjene, a na to opet utiče politika, a ne ikakvo slobodno tržište jer zahtjeve za standardima utiču razne certifikacije koje nisu uvik pitanje sigurnosti i sve te agencije za certifikaciju su pod punom kontrolom politike isto ka i subvencije koje funkcioniraju po bankarskome principu tako da se najprij otvori špina kako bi se posli zatvorila da bi dosta njih ostalo na suvo.
Električna struja nije novi izvor energije nego se radi od drugačijem slijedu pretvaranja energije iz jednoga oblika u drugi. Punjenje baterija auta strujom dolazi iz mreže u koju je ta struja došla pretvorbom iz raznih oblika predhodno pretvorene energije, od atomske i hidro, priko kemijske do sunca i vitra.

mislim
3 godine prije

riješenje svih problema je perpetumobile. ili nije.
reka jp morgan tesli , a ćovik kako ćemo to naplatit, ako nema naplate nema ni posla.
da onaj nije izmislija brojilo za struju, ni dan danas niko nebi ima struje.

LZN
3 godine prije

Nio je več odavno spreman…………..samo kaj nema reklame ka amerikanska sr…a.

Highest altitude in an electric car – Guinness World Records
https://www.youtube.com/watch?v=1QF4ZG_M6KE

asjnfvipbwervbgwerbgwqebgrvqwergfqewr
3 godine prije

Nio nema podršku tate stvora ko onaj varan iz Tesle dakle u jewropi i čemerici nema što tražiti kao i tamo gdje se povinuju interesima onog tko vlada čemerikom i jewropom.

Alex
3 godine prije

I njih će Trump proglasiti rizikom za nacionalnu sigurnost, pohapsiti direktore gdje god stignu i na koncu im uvest sankcije.

Mrčikola
3 godine prije

I blesanima je jasno da el. automobilima nema mjesta u bliskoj budućnosti, što zbog tehnoloških ograničenja, što zbog ograničenih količina materijala potrebnih za” baterije”, a što zbog “ekološke” proizvodnje el. energije potrebne za pokretanje istih.
U nekoj daljoj možda , ako se svi ovi problemi riješe i ako svijet promjeni način funkcioniranja.
Kineze baš i ne vode blesani i znaju sve ovo i vjerojatno mnogo toga više, pa ipak ulažu sredstva u ovu neperspektivnu proizvodnju.
Cilj je, mislim, nastavak “ljuljanja” američke ekonomije i naj brendova od kojih je prvi na redu bio Apple, red na Tesli; a i billiyev Microsoft će brzo na konopce.
Kojom brzinom će Kinezi rušiti američku ekonomiju ovisi o tome, jesu li američki mentori preuzeli Kineze ili su Kinezi preuzeli američke mentore.

Hamer
3 godine prije

Gotovo poludio sam uzet ču taj

kinez
3 godine prije

Svima koji imaju i malo soli u glavi je jasno da se nalazimo na povjesnoj tehnoloskoj prekretnici. Sve se mijenja ! Pa tako i prijevoz! Puno toga ce upravljato UI.

Max
3 godine prije

Bravo Kinezi možda bude jeftiniji i bolji od muskavca koji ne zaslužuje ime Tesla.

Perun
3 godine prije

Nadam se da ce isporuka i prodaja elektroautomobila zapecatiti sudbinu (citaj prekinuti agoniju diesel-stednjaka na kotacima )…. Kad bih imao love kupio bih CTWO od MATE RIMCA jer u usporedbi sa ostalim transportnim sredstvima RIMAC automobili su par svjetlosnih godina ispred …… .Ta zastarjela tehnologija disela i benzinaca nestaje i odumire….Podsjetio bih na probleme VW-a i ponasanje tog ,,koncerna ” ciji vecinski udio dionica kontrolira pokrajina D.Saska ….Problem sa softwerom nije nikada rijesen a pojavila se afera sa dobavljacima opreme u cijem je fokusu PREVENT firama iz BiH ….Sudsko natezanje Volkswagena i Preventa još uvijek traje i tu je riječ o mnogo stotina milijuna eura moguće odštete…Povrh svega toge se vodi parnica Preventa protiv Volkswagena u Sjedinjenim Američkim Državama: tu on od njemačkog koncerna traži 750 milijuna dolara odštete zbog povrede pravila tržišne utakmice…..Smrt insajdera C.M i paljenje njegove kuce tjera na razmisljanje ….Objavljeni spisi o krojenju urote protiv dobavljaca… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI