fbpx

Volkswagen ulaže u Kinu 2 milijarde eura za unapređenje tržišta električnih automobila

Volkswagen elektricni automobil

Najveća svjetska grupa proizvođača automobila spremna je da uđe na kinesko tržište dok se rivalske automobilske kompanije takmiče za prvo mjesto na najvećem svjetskom tržištu automobila, objavila je kompanija u petak.

Volkswagen AG (VW) najavio je u petak da udružuje snage sa dvije kineske kompanije za električna vozila i ulaže 2,1 milijardu eura.

Njemački automobilski gigant rekao je da će uložiti milijardu eura za 50-postotni udio u matičnoj kompaniji Anhui Jianghuai Automobile Group (JAC Motors), kao i da će povećati udio sa 50 na 75 odsto u postojećem zajedničkom ulaganju sa JAC-om u električna vozila, glasi izjava kompanije.

Pet modela električnih vozila biće predstavljeno u zajedničkom ulaganju do 2025. godine radi uspostavljanja proizvodne baze, rekao je VW.

Prema novom sporazumu, VW se nada da će do 2025. godine svake godine na kopnu prodati otprilike 1,5 miliona novih energetskih vozila (električni motori, priključni hibridi i vozila sa vodoničnim gorivim ćelijama), navodi se u izvještaju.

Njemačka automobilska firma će takođe platiti 1,1 milijardu eura za učešće od 26,5 odsto u kompaniji električnih akumulatora Guokuan High-tech Co Ltd i postati najveći akcionar kineske firme.

VW će imenovati proizvođača akumulatora iz Hefei-ja ključnim dobavljačem za buduće modele električnih vozila u Kini.

Vijest dolazi nakon što je njemački Savezni sud pravde presudio da automobilski gigant mora da plati odštetu kupcima koji su umiješani u aktuelni skandal u vezi sa Dieselgateom, gdje je kompanija koristila softver za manipulaciju sa očitavanjem dizel emisija.

Mjere su uslijedile nakon što je VW potpisao pisma namjere sa proizvođačima fabrika FAW Group sa sjedištem u Changchunu i China Intelligent and Connected Vehicles Research Group (ICV) tokom državne posjete kineskog premijera Li Keqianga u Berlinu 2018. godine.

Sporazumi bi se fokusirali na “e-mobilnost, povezanost, usluge mobilnosti i autonomnu vožnju”, u cilju pokretanja “dalekosežne elektro-ofanzive kompanije i primjene novih tehnologija”, navodi se u saopštenju za štampu kompanije VW.

Predsjedavajući VW-a, dr Herbert Diess je tada rekao: “Volkswagen grupa će ojačati svoju poziciju na važnom kineskom tržištu sistematskim širenjem svojih partnerskih odnosa tamo.”

Dodao je da buduće automobile ne samo da će pokretati struja, nego će i “digitalno biti povezani” i autonomni, smanjujući saobraćajne nesreće i zastoje u saobraćaju, kao i zagađenje bukom i emisiju izduvnih gasova.

Dodao je: “Širenjem ovih partnerstava, Volkswagen grupa planira da ojača svoju poziciju na kineskom kritično važnom tržištu.”

Prema Upravi Volkswagen AG-a i gospodinu Diess-u, ovo partnerstvo bi uključivalo „razvoj i proizvodnju komponenti“ za NEV-ove, kao i jačanje povezanih automobila i autonomnu vožnju.

Volkswagenov potez prati konkurenciju njemačkog proizvođača automobila BMW AG, koji se pridružio kineskom tržištu nakon što je Peking ublažio pravila o direktnim stranim ulaganjima u 2018. Američki EV gigant Tesla Motors, koji planira da izgradi novu fabriku za proizvodnju u blizini Berlina, takođe je ušao na kinesko tržište selidbom svojih pogona Gigafactory 3 u Šangaj 2019. godine.

Kina ima za cilj dostizanje 25 posto prodaje NEV motornih vozila u državi, gdje je prošle godine prodato preko 25 miliona.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
22 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
putnik83
Gost
putnik83
4 mjeseci prije

Europa i SAD-e trebaju prekinut svaku visokotehnološku suradnju s Kinom!
Kineska tehnološko-komunistička diktatura opasnost je za svijet i civilizaciju kakvu danas poznajemo.Ne želimo živjeti u društvu ograničeni sloboda,biometijskog nadzora,megapolisa i društveno “korisnog” bodovanja!
Nijemci su po običaju podlaci, koji gledaju samo sebe!
Zaboravljaju sve zločine koje su počinili u razdoblju od 1939. do 1945.godine.
Zaboravljaju tko im je dozovolio da sačuvaju državnost,tko ih je kroz Marshallov plan podigao iz pepela i ruševina.
Njemačka sve što ima druguje Americi! Da se pitalo Ruse,Engleze i ostatak svijeta Njemačka bi bila rasparčana na komadiće.

Odisea
Gost
Odisea
4 mjeseci prije

Ne shvatam,šta je poenta tvog komentara?Da moramo poštovati svoga gospodara?Njegov neprijatelj je i moj??
Čovjek je stvoren da hoda uspravno,crvi da gmižu,imaš slobodnu volju pa izabeti,ako je imaš ili moraš pitati gospodara??

mladen
Gost
mladen
4 mjeseci prije

tebi je očigledno najdraža američka hegemonija, despot koji ima svoje vojnike u 110+ zemalja svijeta, kolje i ubija gdje god se nađu korisni resursi

PlanetB
Gost
PlanetB
4 mjeseci prije

To klanje i ubijanje su vrsili americki izdajnici kao trojanski konj koji su htjeli iskoristiti Ameriku za novi Svjetski Poredak i na koncu zele da se spoje sa Kinom u totalitarnoj Nirvani. To osvajanje nije prava Amerika.

jozo
Gost
jozo
4 mjeseci prije

putnik83 ti si glup pm

putnik83
Gost
putnik83
4 mjeseci prije

Ima ona latinska: što je dozvoljeno Bogovima nije i volovima.
Njemačka je pravo lice pokazala u vrijeme pandemije kineske gripe.
Nestale su sve vrijednosti koje nama nameću kao temelj! Otvorene granice,slobodno tržište roba,rada i kapitala.Uslijedilo je tiskanje novca,deficit,državni intervencionizam i pomoć njemačkom gospodarstvu.Vlada je ubrizgala novac u privatne korporacije.
Hrvatska s druge strane ne smije ni pomisliti subvencionirati poljoprivredu,brodogradnju i područja od posebene države skrbi.
Nameću nam mjerila inflacije,javnog duga.Oduzeli su na zlatne rezerve kao polugu monetarne novisnosti i silom nas guraju u eurozonu!
Europska unija je fašistička tvorevina stvorena za dominaciju bogatog protestantskog sjevera nad krćanskim jugom.Pod njemačkim patronatom!

sfrj
Gost
sfrj
4 mjeseci prije

a dobro jutro, pa nisu unistili sfrj da bi nama bilo dobro nego da bi postali njihova kolonija

putnik83
Gost
putnik83
4 mjeseci prije

The real bot farms are in China and are botnetworks which troll on behalf of the left & Deep State!!
https://twitter.com/DeepStateExpose/status/1263053769723568128
Ovo je prava istina o tehno-komunističkoj diktaturi.Ovako Kinezi grade projeciranu stvarnost i sliku o svojoj zemlji u Europi i SAD-u!
Zaustavimo izvoz visokih tehnologija u Kinu!

mislim
Gost
mislim
4 mjeseci prije

Zaustavimo izvoz visokih tehnologija u Kinu!
ko mi? kako ? i di je ta visoka tehnologija? na vrhu neke planine!

mladen
Gost
mladen
4 mjeseci prije

ovaj “putnik” je jihadi perica ili…?

mladen
Gost
mladen
4 mjeseci prije

usput o kakvom izvozu visokih tehnologija u Kinu govoriš kada su oni na vrhu po razvoju baterija i svi bitni čimbenici u svijetu tehnologije koriste upravo baterije razvijene u Kini?

PlanetB
Gost
PlanetB
4 mjeseci prije

Te baterije su smece i nazadne tehnologije koje samo doprinose exploataciji svih resursa kako ove napacene planete tako i siromasnih zemalja treceg svijeta. Takodjer zagadjivanje ove zemlje nije nista manje, samo se prenosi od nafte na proizvodnju baterija. Smece.
Prava tehnologija bila bi ona koju je vizionarski previdjao i ostvarivao Nikola Tesla ( Wardencliff Tower )

crodaemon1
Gost
crodaemon1
4 mjeseci prije

“VW se nada da će do 2025. godine svake godine na kopnu” to jest bez Tajvana 🙂

Borik
Gost
Borik
4 mjeseci prije

Njemačka ekonomija bi se ove godine mogla smanjiti za preko 9%.
A sada ulažu u 2 milijarde eura za unapređenje tržišta električnih automobila.
Auta na struju su promašaj, neka pitaju Opela.

tihobl
Gost
tihobl
4 mjeseci prije

Svabe pokusavaju da spasavaju VW. Najvece trziste el. vozila je Kina. Kineski proizvodjaci su u ekspanziji i vjerovatno da ce postati glavni izvoznici. VW i Tesla pokusavaju da uskoce u zadnji vagon.
Pogledajte oko sebe romobile i el. motore. Koliko je iz EU i SAD, a koliko iz Kine? Za koju godinu ista stvar ce biti i sa el. automa na nasim cestama.

Mlata
Gost
Mlata
4 mjeseci prije

….a pljuju po Srbiji što ljubi kinesku zastavu

PlanetB
Gost
PlanetB
4 mjeseci prije

Nitko normalan nebi ulagao u jedan totalitarni i fasisticki rezim. I cak i nakon bioloskog napada korumpirani Volkswagen i dalje koketira sa
onima koji prijete svima. nikakvo cudo Volkswagen je ionako osnovan sa slicnim karakterom : Hitlerom.
Kao sto je IBM pomagao u genocidnom ubijanju zidova , slavena, cigana u konc logorima.
Kao sto je IG-Farben nesmetano radio u Hitlerovoj Njemackoj za citavo vrijeme jednog ludog i agresivnog rata iniciranog tim itim Njemcima.

Mlata
Gost
Mlata
4 mjeseci prije

Ne lupetaj, zar ti još nije jasno da su nemci u oba rata iskorišćeni? Gledaš bilo koji krimi film i vidiš da istraga uvek kreće od onog ko je imao naviše koristi na kraju

PlanetB
Gost
PlanetB
4 mjeseci prije

Mlata u ovom svi sistemu svi bivaju iskoristeni.

puki
Gost
puki
4 mjeseci prije

Sve igrokaz za naivnu publiku…
1)-ne postoji sukob između Zapada (čitaj: kabaline duboke države) i Kine. Sve to je uvijek bila gluma za naivnu javnost. Ova inscenirana cirkusarija korone, to je konačno pokazala. Kina surađuje sa Zapadom (dubokom državom, kabalom) u režiji predstave korone i u pronalasku smrtonosnog cjepiva. Kina već sada ima totalne mjere totalne kontrole vlastitog stanovništva, od kojih hazarčinama Rokefeleru, Rotšildu, Gatesu i ostalima curi slina iz usta i sa kurca , od pohote… da i oni to naprave u zapadnim državama

2)-Volkswagen je korporativni član (corporate member) “Vijeća za vanjske poslove” (CFR), iza kojega Rokefeleri vuku konce. Skoro 100 godina stari CFR je de fakto političko krilo FED-ovih lihvara i stvarna vlada SAD-a u sjeni. Kao korporativni član, VW sufinancira CFR-a.

3)-NJemačka je ionako kabalina kolonija, kabala ju je i osnovala 1948. godine i tako kabala i raspolaže i sa svim velikim njemačkim firmama i zato je i taj spor oko VW-a u SAD-u i tužba za plačanje odštete također igrokaz…

4)- u principu ne postoji razlika između Kine i Zapada (SAD, Kanada, Njemačka, Zapadna Europa… također i Japan i J. Koreja). Jer i u Kini i na Zapadu vlada kabala. U Kini vlada kvazi komunistička kabala (kojoj to komunističko crvenilo služi samo kao ideološka fasada) i ta kabala drži sve u svojim rukama: cijelu ekonomiju, financije i ostalo. Na Zapadu vlada ciokhazarska kabala koja također sve drži u svojim rukama: ekonomiju, financije, medije… i zdravstvo naravno. Jedina razlika između Kine i Zapada je ova: U Kini se zna da kvazi komunistička kabala sve kontrolira. Na Zapadu to mnogi još ne znaju, jer je princip vladanja skriven kroz tzv. “demokraciju” i “izbore”. U Kini kabala provodi svoju vlast brutalnom represijom, a na Zapadu, kabala to radi rafinirano: manipulacijiom i propagandom.
Ali to je sve trik i igrokaz i zamagljivanje očiju. U stvarnosti kabala je i na Zapadu vlasnik svega, svih firmi i banaka, samo što se to krije preko stotina i tisuća velikih i malih ogranka… Dakle, – neka manja firma je u vlasništvu veće firme, ova veća je i vlasništvu još veće firme, ova još veća u vlasništvu još veće i sve tako… Svi putevi na koncu vode ka vrhu vlasničke piramide; Rotšildima, Rokefelerima, Sorosu, Gatesu… itd, dakle malom briju ljudi koji su stvarni vlasnici svih firmi, banaka i mainstream medija na Zapadu. Dakle, princip je isti, sve ostalo su nijanse,- kako je nekada pjevao Balašević.

Dođe Merkelica u posjetu Kini, sa delegacijom od 30 šefova najvećih njemačkih koncerna i kaže kineskom predsjedniku: “čuj, pa to nije lijepo, što zatvarate oporbu i kršite ljudska prava. Toliko o tome. A sad pređimo na biznis: koliko volkswagenovih automobila želite kupiti i koliko će vam Siemens praviti brzih vlakova?
Onda, propagandni mediji na Zapadu izvjeste, kako je hrabra Anđelija očitala bukvicu zlim kineskim rukovodiocima, a kabaline organizacije Amnesti Internejšnl i Hjuman Rajts Voč, kažu, kako zločesti kineski rukovodioci krše prava Hongkonga i Ujgura… Kineske vođe glume kao da su uvredjeni i iznenadjeni (čitaj dj, a ne đ, kako bi rekao onaj Piroćanac iz filma Tesna koža).. I tako se debilima servira igrokaz…

Eh sada je očito došao trenutak, da zapadna cio-kabala nama “beskorisnim izjelicama” ne želi više davati ni ovu prividnu i lažnu slobodu i demokraciju, koju smo dosada imali, već nas želi, najprije što više pobiti, a onda ostatak sve porobiti, po ugledu na kinesku kabalu, onako kako kineska kabala to čini sa svojim vlastitim stanovništvom. To je to. Dakle, i zapadna kabala želi preuzeti način vladanja kineske kabale, tako da nas sve faktički žigošu sa svim tim digitalnim žigovima i mjerama za praćenje…
Krepana kabalistička satanska lešina David Rockefeller je još 1971. u New York Timesu svršavao od pohote, hvaleći Kinu i Mao Ce Tunga i njegove “socijalne reforme” u stanovništvu..
Nedavni plan satanskih kabalista Fondacije Rokefeler otkriva kako su oni nestrpljivi, kako drkaju od pohote, da konačno stvore svjetsku diktaturu za sve nas… Ono o čemu sanjaju preko 100 godina i toliko- 100 godina su se i pripremali zato i stvarali sve te “međunarodne organizacije”: počevši od propale Lige naroda i propalog IHD-a (prva svjetska zdravstvena organizacija (postojala do 1945.), pa nastavivši preko osnivanja UN-a, NATO-a, EU-a, OESS-a, OECD-a, Vijeća Europe, WHO-a, UNICEF-a, Emnesti Internejšnla, Hjuman Rajts Voća, Liječnika bez granica, Reportera bez granica…itd..itd… Sve je njihovo…
———–
I ove sada vijesti, o propasti ekonomije, recesiji. itd.. su zaglupljivanje naroda. Tko će imati štetu od toga? Oni, kabala, i njeni plaćenici, Merkel, Macron, Conte, Rute, Loevfen, Plenković, Vučić, Đukanović,…itd.. oni neće imati nikakvu štetu od toga. Također ni veliki koncerni i banke. Njima će država (čitaj kabala) nadoknaditi sve gubitke, kao što naprimjer sada Merkeličina vlada daje avionskoj kompaniju Lufthansi, milijarde za pomoć i pretrpljene gubitke. Ali, kako rekoh sve velike firme i banke su ionako u vlasništvu kabale i davanje, pomoći velikim firmama, kabala ustvari daje novac sama sebi. Jer ona taj novac i štampa u beskonačnim količinama. Dakle, za njih nikakav gubitak, sve ostaje u istom krugu. Oni koji će doživjeti gubitak, odnosno, mnogi su ga već doživjeli su obični ljudi (beskorisne izjelice). Korona je poharala i pomela skoro sve manje firme, malo i sredenje poduzetništvo na Zapadu (koje su bile nezavisne) i tako se kabala za samo 2 mjeseca rješila svake konkurencije. Većina tih manjih firmi je propala, i za njih nema love, kao za velike kabaline firme, ili dobiju možda samo mrvice, onako da vlasnici ne krepaju i da prežive nekako. Dakle, ekonomska kriza, ogromna šteta i recesija- sve je to također dio plana, da se kabala (i ona kineska i ona zapadna khazarska a i ona indijska britansko-vazalska rotšildova kabala) rješe dijela stanovništva i da ga porobe. I tako se sve odvija po planu… svi preživjeli stanovnici Zemlje biti će bezpravni robovi, sa digitalnim “lancima” na rukama i nogama, koji će od “države” (kabale), velikodušno dobivati samo onoliko koliko je dovoljno da životare… Ništa više zabave, ništa više godišnji odmori, ništa više ikakva zabava, ni posjet utakmicama… ništa toga više neće biti za “beskorisne izjelice”… samo ropstvo…

Zvrk
Gost
Zvrk
4 mjeseci prije

ponekad pomislim da je naš puki igrač kabale.
jer manje više sve mu se svodi na: sve zemlje su kabala, otpor je uzaludan. suptilno nas navodi da se naklonimo njima.

Diogenes
Gost
Diogenes
4 mjeseci prije

Otiđi u prvu trgovinu i napiši poslije koliko su prijenosnih računala našao a da nisu proizvedena u Kini.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
22
0
()
x