fbpx

Volkswagen ulaže u Kinu 2 milijarde eura za unapređenje tržišta električnih automobila

Volkswagen elektricni automobil

Najveća svjetska grupa proizvođača automobila spremna je da uđe na kinesko tržište dok se rivalske automobilske kompanije takmiče za prvo mjesto na najvećem svjetskom tržištu automobila, objavila je kompanija u petak.

Volkswagen AG (VW) najavio je u petak da udružuje snage sa dvije kineske kompanije za električna vozila i ulaže 2,1 milijardu eura.

Njemački automobilski gigant rekao je da će uložiti milijardu eura za 50-postotni udio u matičnoj kompaniji Anhui Jianghuai Automobile Group (JAC Motors), kao i da će povećati udio sa 50 na 75 odsto u postojećem zajedničkom ulaganju sa JAC-om u električna vozila, glasi izjava kompanije.

Pet modela električnih vozila biće predstavljeno u zajedničkom ulaganju do 2025. godine radi uspostavljanja proizvodne baze, rekao je VW.

Prema novom sporazumu, VW se nada da će do 2025. godine svake godine na kopnu prodati otprilike 1,5 miliona novih energetskih vozila (električni motori, priključni hibridi i vozila sa vodoničnim gorivim ćelijama), navodi se u izvještaju.

Njemačka automobilska firma će takođe platiti 1,1 milijardu eura za učešće od 26,5 odsto u kompaniji električnih akumulatora Guokuan High-tech Co Ltd i postati najveći akcionar kineske firme.

VW će imenovati proizvođača akumulatora iz Hefei-ja ključnim dobavljačem za buduće modele električnih vozila u Kini.

Vijest dolazi nakon što je njemački Savezni sud pravde presudio da automobilski gigant mora da plati odštetu kupcima koji su umiješani u aktuelni skandal u vezi sa Dieselgateom, gdje je kompanija koristila softver za manipulaciju sa očitavanjem dizel emisija.

Mjere su uslijedile nakon što je VW potpisao pisma namjere sa proizvođačima fabrika FAW Group sa sjedištem u Changchunu i China Intelligent and Connected Vehicles Research Group (ICV) tokom državne posjete kineskog premijera Li Keqianga u Berlinu 2018. godine.

Sporazumi bi se fokusirali na “e-mobilnost, povezanost, usluge mobilnosti i autonomnu vožnju”, u cilju pokretanja “dalekosežne elektro-ofanzive kompanije i primjene novih tehnologija”, navodi se u saopštenju za štampu kompanije VW.

Predsjedavajući VW-a, dr Herbert Diess je tada rekao: “Volkswagen grupa će ojačati svoju poziciju na važnom kineskom tržištu sistematskim širenjem svojih partnerskih odnosa tamo.”

Dodao je da buduće automobile ne samo da će pokretati struja, nego će i “digitalno biti povezani” i autonomni, smanjujući saobraćajne nesreće i zastoje u saobraćaju, kao i zagađenje bukom i emisiju izduvnih gasova.

Dodao je: “Širenjem ovih partnerstava, Volkswagen grupa planira da ojača svoju poziciju na kineskom kritično važnom tržištu.”

Prema Upravi Volkswagen AG-a i gospodinu Diess-u, ovo partnerstvo bi uključivalo „razvoj i proizvodnju komponenti“ za NEV-ove, kao i jačanje povezanih automobila i autonomnu vožnju.

Volkswagenov potez prati konkurenciju njemačkog proizvođača automobila BMW AG, koji se pridružio kineskom tržištu nakon što je Peking ublažio pravila o direktnim stranim ulaganjima u 2018. Američki EV gigant Tesla Motors, koji planira da izgradi novu fabriku za proizvodnju u blizini Berlina, takođe je ušao na kinesko tržište selidbom svojih pogona Gigafactory 3 u Šangaj 2019. godine.

Kina ima za cilj dostizanje 25 posto prodaje NEV motornih vozila u državi, gdje je prošle godine prodato preko 25 miliona.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
21 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
putnik83
Gost
putnik83
11 mjeseci prije

Europa i SAD-e trebaju prekinut svaku visokotehnološku suradnju s Kinom! Kineska tehnološko-komunistička diktatura opasnost je za svijet i civilizaciju kakvu danas poznajemo.Ne želimo živjeti u društvu ograničeni sloboda,biometijskog nadzora,megapolisa i društveno “korisnog” bodovanja! Nijemci su po običaju podlaci, koji gledaju samo sebe! Zaboravljaju sve zločine koje su počinili u razdoblju… Pročitaj više »

mladen
Gost
mladen
11 mjeseci prije
Reply to  putnik83

tebi je očigledno najdraža američka hegemonija, despot koji ima svoje vojnike u 110+ zemalja svijeta, kolje i ubija gdje god se nađu korisni resursi

PlanetB
Gost
PlanetB
11 mjeseci prije
Reply to  mladen

To klanje i ubijanje su vrsili americki izdajnici kao trojanski konj koji su htjeli iskoristiti Ameriku za novi Svjetski Poredak i na koncu zele da se spoje sa Kinom u totalitarnoj Nirvani. To osvajanje nije prava Amerika.

jozo
Gost
jozo
11 mjeseci prije
Reply to  putnik83

putnik83 ti si glup pm

putnik83
Gost
putnik83
11 mjeseci prije

Ima ona latinska: što je dozvoljeno Bogovima nije i volovima. Njemačka je pravo lice pokazala u vrijeme pandemije kineske gripe. Nestale su sve vrijednosti koje nama nameću kao temelj! Otvorene granice,slobodno tržište roba,rada i kapitala.Uslijedilo je tiskanje novca,deficit,državni intervencionizam i pomoć njemačkom gospodarstvu.Vlada je ubrizgala novac u privatne korporacije. Hrvatska… Pročitaj više »

sfrj
Gost
sfrj
11 mjeseci prije
Reply to  putnik83

a dobro jutro, pa nisu unistili sfrj da bi nama bilo dobro nego da bi postali njihova kolonija

putnik83
Gost
putnik83
11 mjeseci prije

The real bot farms are in China and are botnetworks which troll on behalf of the left & Deep State!!
https://twitter.com/DeepStateExpose/status/1263053769723568128
Ovo je prava istina o tehno-komunističkoj diktaturi.Ovako Kinezi grade projeciranu stvarnost i sliku o svojoj zemlji u Europi i SAD-u!
Zaustavimo izvoz visokih tehnologija u Kinu!

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije
Reply to  putnik83

Zaustavimo izvoz visokih tehnologija u Kinu!
ko mi? kako ? i di je ta visoka tehnologija? na vrhu neke planine!

mladen
Gost
mladen
11 mjeseci prije
Reply to  putnik83

ovaj “putnik” je jihadi perica ili…?

mladen
Gost
mladen
11 mjeseci prije
Reply to  putnik83

usput o kakvom izvozu visokih tehnologija u Kinu govoriš kada su oni na vrhu po razvoju baterija i svi bitni čimbenici u svijetu tehnologije koriste upravo baterije razvijene u Kini?

PlanetB
Gost
PlanetB
11 mjeseci prije
Reply to  mladen

Te baterije su smece i nazadne tehnologije koje samo doprinose exploataciji svih resursa kako ove napacene planete tako i siromasnih zemalja treceg svijeta. Takodjer zagadjivanje ove zemlje nije nista manje, samo se prenosi od nafte na proizvodnju baterija. Smece. Prava tehnologija bila bi ona koju je vizionarski previdjao i ostvarivao… Pročitaj više »

crodaemon1
Gost
crodaemon1
11 mjeseci prije

“VW se nada da će do 2025. godine svake godine na kopnu” to jest bez Tajvana 🙂

Borik
Gost
Borik
11 mjeseci prije

Njemačka ekonomija bi se ove godine mogla smanjiti za preko 9%.
A sada ulažu u 2 milijarde eura za unapređenje tržišta električnih automobila.
Auta na struju su promašaj, neka pitaju Opela.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije
Reply to  Borik

Svabe pokusavaju da spasavaju VW. Najvece trziste el. vozila je Kina. Kineski proizvodjaci su u ekspanziji i vjerovatno da ce postati glavni izvoznici. VW i Tesla pokusavaju da uskoce u zadnji vagon. Pogledajte oko sebe romobile i el. motore. Koliko je iz EU i SAD, a koliko iz Kine? Za… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
11 mjeseci prije
Reply to  tihobl

….a pljuju po Srbiji što ljubi kinesku zastavu

PlanetB
Gost
PlanetB
11 mjeseci prije

Nitko normalan nebi ulagao u jedan totalitarni i fasisticki rezim. I cak i nakon bioloskog napada korumpirani Volkswagen i dalje koketira sa onima koji prijete svima. nikakvo cudo Volkswagen je ionako osnovan sa slicnim karakterom : Hitlerom. Kao sto je IBM pomagao u genocidnom ubijanju zidova , slavena, cigana u… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
11 mjeseci prije
Reply to  PlanetB

Ne lupetaj, zar ti još nije jasno da su nemci u oba rata iskorišćeni? Gledaš bilo koji krimi film i vidiš da istraga uvek kreće od onog ko je imao naviše koristi na kraju

PlanetB
Gost
PlanetB
11 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Mlata u ovom svi sistemu svi bivaju iskoristeni.

puki
Gost
puki
11 mjeseci prije

Sve igrokaz za naivnu publiku… 1)-ne postoji sukob između Zapada (čitaj: kabaline duboke države) i Kine. Sve to je uvijek bila gluma za naivnu javnost. Ova inscenirana cirkusarija korone, to je konačno pokazala. Kina surađuje sa Zapadom (dubokom državom, kabalom) u režiji predstave korone i u pronalasku smrtonosnog cjepiva. Kina… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
11 mjeseci prije
Reply to  puki

ponekad pomislim da je naš puki igrač kabale.
jer manje više sve mu se svodi na: sve zemlje su kabala, otpor je uzaludan. suptilno nas navodi da se naklonimo njima.

Diogenes
Gost
Diogenes
11 mjeseci prije

Otiđi u prvu trgovinu i napiši poslije koliko su prijenosnih računala našao a da nisu proizvedena u Kini.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik