Volkswagen ulaže u Kinu 2 milijarde eura za unapređenje tržišta električnih automobila

Volkswagen elektricni automobil
21 komentar

Najveća svjetska grupa proizvođača automobila spremna je da uđe na kinesko tržište dok se rivalske automobilske kompanije takmiče za prvo mjesto na najvećem svjetskom tržištu automobila, objavila je kompanija u petak.

Volkswagen AG (VW) najavio je u petak da udružuje snage sa dvije kineske kompanije za električna vozila i ulaže 2,1 milijardu eura.

Njemački automobilski gigant rekao je da će uložiti milijardu eura za 50-postotni udio u matičnoj kompaniji Anhui Jianghuai Automobile Group (JAC Motors), kao i da će povećati udio sa 50 na 75 odsto u postojećem zajedničkom ulaganju sa JAC-om u električna vozila, glasi izjava kompanije.

Pet modela električnih vozila biće predstavljeno u zajedničkom ulaganju do 2025. godine radi uspostavljanja proizvodne baze, rekao je VW.

Prema novom sporazumu, VW se nada da će do 2025. godine svake godine na kopnu prodati otprilike 1,5 miliona novih energetskih vozila (električni motori, priključni hibridi i vozila sa vodoničnim gorivim ćelijama), navodi se u izvještaju.

Njemačka automobilska firma će takođe platiti 1,1 milijardu eura za učešće od 26,5 odsto u kompaniji električnih akumulatora Guokuan High-tech Co Ltd i postati najveći akcionar kineske firme.

VW će imenovati proizvođača akumulatora iz Hefei-ja ključnim dobavljačem za buduće modele električnih vozila u Kini.

Vijest dolazi nakon što je njemački Savezni sud pravde presudio da automobilski gigant mora da plati odštetu kupcima koji su umiješani u aktuelni skandal u vezi sa Dieselgateom, gdje je kompanija koristila softver za manipulaciju sa očitavanjem dizel emisija.

Mjere su uslijedile nakon što je VW potpisao pisma namjere sa proizvođačima fabrika FAW Group sa sjedištem u Changchunu i China Intelligent and Connected Vehicles Research Group (ICV) tokom državne posjete kineskog premijera Li Keqianga u Berlinu 2018. godine.

Sporazumi bi se fokusirali na “e-mobilnost, povezanost, usluge mobilnosti i autonomnu vožnju”, u cilju pokretanja “dalekosežne elektro-ofanzive kompanije i primjene novih tehnologija”, navodi se u saopštenju za štampu kompanije VW.

Predsjedavajući VW-a, dr Herbert Diess je tada rekao: “Volkswagen grupa će ojačati svoju poziciju na važnom kineskom tržištu sistematskim širenjem svojih partnerskih odnosa tamo.”

Dodao je da buduće automobile ne samo da će pokretati struja, nego će i “digitalno biti povezani” i autonomni, smanjujući saobraćajne nesreće i zastoje u saobraćaju, kao i zagađenje bukom i emisiju izduvnih gasova.

Dodao je: “Širenjem ovih partnerstava, Volkswagen grupa planira da ojača svoju poziciju na kineskom kritično važnom tržištu.”

Prema Upravi Volkswagen AG-a i gospodinu Diess-u, ovo partnerstvo bi uključivalo „razvoj i proizvodnju komponenti“ za NEV-ove, kao i jačanje povezanih automobila i autonomnu vožnju.

Volkswagenov potez prati konkurenciju njemačkog proizvođača automobila BMW AG, koji se pridružio kineskom tržištu nakon što je Peking ublažio pravila o direktnim stranim ulaganjima u 2018. Američki EV gigant Tesla Motors, koji planira da izgradi novu fabriku za proizvodnju u blizini Berlina, takođe je ušao na kinesko tržište selidbom svojih pogona Gigafactory 3 u Šangaj 2019. godine.

Kina ima za cilj dostizanje 25 posto prodaje NEV motornih vozila u državi, gdje je prošle godine prodato preko 25 miliona.

električni automobilkinavolkswagen
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
putnik83
3 godine prije

Europa i SAD-e trebaju prekinut svaku visokotehnološku suradnju s Kinom!
Kineska tehnološko-komunistička diktatura opasnost je za svijet i civilizaciju kakvu danas poznajemo.Ne želimo živjeti u društvu ograničeni sloboda,biometijskog nadzora,megapolisa i društveno “korisnog” bodovanja!
Nijemci su po običaju podlaci, koji gledaju samo sebe!
Zaboravljaju sve zločine koje su počinili u razdoblju od 1939. do 1945.godine.
Zaboravljaju tko im je dozovolio da sačuvaju državnost,tko ih je kroz Marshallov plan podigao iz pepela i ruševina.
Njemačka sve što ima druguje Americi! Da se pitalo Ruse,Engleze i ostatak svijeta Njemačka bi bila rasparčana na komadiće.

putnik83
3 godine prije

Ima ona latinska: što je dozvoljeno Bogovima nije i volovima.
Njemačka je pravo lice pokazala u vrijeme pandemije kineske gripe.
Nestale su sve vrijednosti koje nama nameću kao temelj! Otvorene granice,slobodno tržište roba,rada i kapitala.Uslijedilo je tiskanje novca,deficit,državni intervencionizam i pomoć njemačkom gospodarstvu.Vlada je ubrizgala novac u privatne korporacije.
Hrvatska s druge strane ne smije ni pomisliti subvencionirati poljoprivredu,brodogradnju i područja od posebene države skrbi.
Nameću nam mjerila inflacije,javnog duga.Oduzeli su na zlatne rezerve kao polugu monetarne novisnosti i silom nas guraju u eurozonu!
Europska unija je fašistička tvorevina stvorena za dominaciju bogatog protestantskog sjevera nad krćanskim jugom.Pod njemačkim patronatom!

putnik83
3 godine prije

The real bot farms are in China and are botnetworks which troll on behalf of the left & Deep State!!
https://twitter.com/DeepStateExpose/status/1263053769723568128
Ovo je prava istina o tehno-komunističkoj diktaturi.Ovako Kinezi grade projeciranu stvarnost i sliku o svojoj zemlji u Europi i SAD-u!
Zaustavimo izvoz visokih tehnologija u Kinu!

crodaemon1
3 godine prije

“VW se nada da će do 2025. godine svake godine na kopnu” to jest bez Tajvana 🙂

Borik
3 godine prije

Njemačka ekonomija bi se ove godine mogla smanjiti za preko 9%.
A sada ulažu u 2 milijarde eura za unapređenje tržišta električnih automobila.
Auta na struju su promašaj, neka pitaju Opela.

PlanetB
3 godine prije

Nitko normalan nebi ulagao u jedan totalitarni i fasisticki rezim. I cak i nakon bioloskog napada korumpirani Volkswagen i dalje koketira sa
onima koji prijete svima. nikakvo cudo Volkswagen je ionako osnovan sa slicnim karakterom : Hitlerom.
Kao sto je IBM pomagao u genocidnom ubijanju zidova , slavena, cigana u konc logorima.
Kao sto je IG-Farben nesmetano radio u Hitlerovoj Njemackoj za citavo vrijeme jednog ludog i agresivnog rata iniciranog tim itim Njemcima.

puki
3 godine prije

Sve igrokaz za naivnu publiku… 1)-ne postoji sukob između Zapada (čitaj: kabaline duboke države) i Kine. Sve to je uvijek bila gluma za naivnu javnost. Ova inscenirana cirkusarija korone, to je konačno pokazala. Kina surađuje sa Zapadom (dubokom državom, kabalom) u režiji predstave korone i u pronalasku smrtonosnog cjepiva. Kina već sada ima totalne mjere totalne kontrole vlastitog stanovništva, od kojih hazarčinama Rokefeleru, Rotšildu, Gatesu i ostalima curi slina iz usta i sa kurca , od pohote… da i oni to naprave u zapadnim državama 2)-Volkswagen je korporativni član (corporate member) “Vijeća za vanjske poslove” (CFR), iza kojega Rokefeleri vuku konce. Skoro 100 godina stari CFR je de fakto političko krilo FED-ovih lihvara i stvarna vlada SAD-a u sjeni. Kao korporativni član, VW sufinancira CFR-a. 3)-NJemačka je ionako kabalina kolonija, kabala ju je i osnovala 1948. godine i tako kabala i raspolaže i sa svim velikim njemačkim firmama i zato… Čitaj više »

Diogenes
3 godine prije

Otiđi u prvu trgovinu i napiši poslije koliko su prijenosnih računala našao a da nisu proizvedena u Kini.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI