Američki demokrati predlažu Zakon koji bi dopustio američko financiranje pobačaja u inozemstvu

financiranje pobačaja u inozemstvu
20 komentara

Demokratski senatori predstavili su u srijedu zakon kojim se dopušta američko financiranje pobačaja u inozemstvu ukidanjem desetljećima starog amandmana, i kažu zastupnici, time šalju poruku svijetu nakon što je  Vrhovni sud ukinuo Roe protiv Wadea.

Zakon o pobačaju ustanovio bi da je to zdravstvena skrb u cijelom svijetu i ukinuo bi Helmsov amandman koji je donesen 1973. nakon odluke u predmetu Roe protiv Wadea koji zabranjuje da se američka inozemna pomoć “upotrebljava za plaćanje izvođenja pobačaja kao metode planiranja obitelji ili za motiviranje ili prisiljavanje bilo koje osobe na pobačaj”, čak i ako je pobačaj legalan u toj zemlji.

Senator Cory Booker (D-N.J.) predstavio je zakon zajedno sa senatorima Tammy Duckworth (D-Ill.), Mazie Hirono (D-Havaji), Tinom Smith (D-Minn.) i Richardom Blumenthalom (D-Conn.), nakon što je zastupnik Jan Schakowsky (D-Ill.) predstavio prijedlog zakona u Zastupničkom domu prošle godine.

Napori da se ukine Helmsov amandman dobili su novi značaj u svjetlu Vrhovnog suda koji je poništio Roe protiv Wadea, a Schakowsky je u intervjuu za Forbes rekao da zakonodavci žele “jasno staviti do znanja da i dalje, kada je riječ o stranoj pomoći ženama, Sjedinjene Države mogu biti tu za njih.”

Ukidanje Helmsovog amandmana bi “značajno utjecalo na pristup legalnom pobačaju” u mnogim zemljama, posebno u Africi, prema Zakladi obitelji Kaiser, a pro-abortus Guttmacher Institut predviđa da bi to spriječilo 19 milijuna nesigurnih pobačaja i 17 000 smrti majki svake godine diljem svijeta.

Grupe za reproduktivno zdravlje, uključujući Američki koledž opstetričara i ginekologa, Sjevernoameričko društvo za pedijatrijsku i adolescentnu ginekologiju i Američko društvo za reproduktivnu medicinu pozdravile su uvođenje zakona u srijedu, a predsjednik ACOG-a Iffath Abbasi Hoskins nazvao ga je “hrabrim korakom naprijed u borbi za globalnu reproduktivnu slobodu i pristup njezi koja spašava život.”

Amandman dopušta iznimke u slučaju silovanja, incesta i medicinskih hitnih slučajeva, ali Schakowsky je za Forbes rekao da on učinkovito sprječava druge zemlje da u potpunosti koriste sredstva SAD-a za skrb o pobačaju, budući da je pravilo malo nejasno i zemlje se “boje” da će pružanje bilo kakve skrbi o pobačaju ugroziti njihovo financiranje zdravstva.

Republikanski senatori koji i dalje podržavaju Helmsov amandman kažu da „demokrati misle da znaju bolje od … izabranih predstavnika onih zemalja u kojima je abortus legalan”, rekao je Smith u intervjuu za Forbes. “Misle da znaju bolje što je u najboljem interesu onih žena u zemljama diljem svijeta čije živote i priče nikada neće saznati.” Pobačaj je legalan u 48 od 56 zemalja koje primaju američku globalnu zdravstvenu pomoć, izvijestila je Zaklada obitelji Kaiser u siječnju.

Veliki iznos

641 milijun dolara. Toliko bi ukidanje Helmsovog amandmana moglo uštediti za globalni zdravstveni sustav svake godine, prema pro-abortus Institutu Guttmacher. Organizacija predviđa da bi se troškovi skrbi nakon pobačaja (kao što su nesigurni pobačaji) smanjili za 89 % u zemljama u kojima je pobačaj već legalan, dok bi se troškovi pružanja usluga sigurnog pobačaja povećali samo za 19 % ako bi ih financirala američka vlada.

Veliko protivljenje

Iako su mnogi demokratski zastupnici, zdravstvene skupine i zagovornici reproduktivnih prava naglasili prednosti ukidanja Helmsovog amandmana, mnogi Amerikanci se možda ne slažu s tim. Većina Amerikanaca uglavnom podržava prava na pobačaj, ali anketa Marista provedena u siječnju za Kolumbove vitezove—koji se protive pobačaju— pokazala je da se 73 % Amerikanaca donekle ili snažno protivi korištenju dolara poreznih obveznika za financiranje pobačaja u drugim zemljama, uključujući 59 % ispitanika koji su se identificirali kao “pro-choice” i čak 55 % demokrata.

Glavni kritičar

Republikanski zastupnici dugo su se protivili pokušajima da se ukine Helmsov amandman i koriste sredstva poreznih obveznika za skrb o pobačaju. Zastupnica Kay Granger (R-Teksas) ustvrdila je da je amandman “temeljna zaštita nerođenih” u srpnju 2021., kada je Odbor za raspodjelu sredstava Predstavničkog doma predložio zakon o potrošnji koji to nije uključivao, rekavši: “To je razlog zašto globalni zdravstveni programi postižu veliku dvostranačku podršku i njegovo uklanjanje ugrožava takvu vrstu podrške u budućnosti.”

Helmsov amandman odvojen je od onoga što je poznato kao politika Mexico Cityja ili “globalno pravilo o zabranjivanju”, koje blokira strane nevladine organizacije koje primaju američka sredstva korištenjem vlastitog novca za skrb o pobačaju, a mogu se ukinuti ili ponovno nametnuti putem izvršne radnje, a ne putem Kongresa. Predsjednik Joe Biden ukinuo je politiku Mexico Cityja prošle godine nakon što ju je bivši predsjednik Donald Trump ponovno nametnuo. Također se razlikuje od Hydeovog amandmana, koji sprječava da se sredstva poreznih obveznika troše na pobačaje unutar SAD-a, primjerice putem Medicaida.

Ne očekuje se da će nacrt zakona proći Senat, s obzirom na to da bi mu bilo potrebno 60 glasova za uspjeh, a republikanci vjerojatno neće podržati zakon. “Brojevi su isti kao i brojevi u Senatu Sjedinjenih Američkih Država, ali to nas ne bi trebalo spriječiti da razgovaramo o ovom važnom pitanju i skrenemo pozornost na njega”, rekao je Smith za Forbes.

Ključna pozadina

Predstavljanje Zakona o pobačaju kao zdravstvena njega posvuda u Senatu dio je šireg nastojanja demokratskih zastupnika da proguraju zakonodavstvo o pobačaju nakon što je Vrhovni sud poništio Roe protiv Wadea, čak i ako je malo vjerojatno da će taj pokušaj uspjeti. Predstavnički dom već je usvojio prijedloge zakona koji bi kodificirali prava na pobačaj u federalni zakon — po drugi put — i zaštitili prava Amerikanaca da putuju preko državnih granica radi pobačaja nakon presude, iako se očekuje da će oba zakona propasti u Senatu .

Izvor: forbes.com

PobačajSADulaganjezakon
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
1 godina prije

Mogli bi početi od Donbasa i Luganska, neka plate metke kojima su streljali Britance pre par dana.
Dejan Berić reče da su streljali Britance, nije čudo što se ovih dana gadno uzvrtila ona britanska ministrica. Moram reći NA ŽALOST jer postoje mnogo djelotvornije kazne.

Čudan lik
1 godina prije

Iako više od polovine populacije žena na planeti umire od gladi, žeđi, bolesti. Iako se koriste za prisilni rad, siluju, obespravljuju na sve moguće načine, Američki političari će im pomoći isključivo na način da im omoguće ubojstva nerođene djece???
I onda neki maloumnici “misle” kako se ne provodi planska depopulacija ljudske vrste, sve su to teorije zavjere….

NeBudiOvca
1 godina prije

Wikipedija za englesko govorno područje promijenila definiciju recesije, na način da se ista vise ne vezuje za dva uzastopna kvartala pada BDP-a, a sve kako bi dali za pravo vladi u SAD u njihovim tvrdnjama da zemlja nije u recesiji. Koga zanima vise ima članak na TGP-u. Imamo pandemiju jer se izmijenila definicija pandemije, imamo milijune umrlih od covida jer se promijenila metodologija odredjivanja uzroka smrti, imamo cjepiva za Covid jer se promijenila definicija cjepiva, nemamo vise evidentirano kao poremećaj kad muškarac misli da je žena, ali imamo poremećaj koji se zove white rage i koji imaš zato sto si bjelac, imamo rasizam koji se sastoji u tome sto kažeš da svi životi jednako vrijede, imamo govor mržnje jer žena kaže da muškarac ne može biti trudan… Ocekujem da sukladno tome proglase radjanje činom mržnje kojim beskorisne izjelice uništavaju majku zemlju, trudnoću bolesti, a hetero seks izopačenim činom mržnje prema… Čitaj više »

Probuđeni
1 godina prije

Zašto ljudi više vole kontrolirati tuđe živote nego poboljšati vlastite???

nekoime
1 godina prije

Pa već duže vrijeme financiraju postnatalne pobačaje u Ukrajini.

LZN
1 godina prije

Sudeći po nekim političarima, za sve nas bi bilo bolje da su neke majke pobacile….
Kako danas stvari stoje i muškarci bi trebali imati pravo na pobačaj……

Josip
1 godina prije

Mater im usranu neka financiraju pobačaje samo u Americi pa da se ta stoka što prije istrijebi..

Max
1 godina prije

Izvoz zla.

Змај од Змијања
1 godina prije

Слушам малочас радио у колима.
Од једне постаје до друге задржим се на вијестима ХРТа.
Кажу Папа ће убудуће мало мање да путује. Неку “вонаби” глупост из Украјине. И мало домаћег, спорт и тс.
Ахаха 😂😂😂😂😂

Па људи моји каква Америка какви ванземаљски побачаји.
Забавимо се мало собом.

Колико дуго ово лудило траје!?
То сами Алах зна 🙏

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI