Rusija može ponuditi učinkovitu alternativu Sueskom kanalu, a da to nije Sjeverna morska ruta

Ruski vozovi
9 komentara

Ruska arktička morska ruta nije jedina alternativa koju bi Rusija mogla pružiti Sueskom kanalu, koji je bio blokiran šest dana u ožujku, prisiljavajući time svjetske prijevoznike na preusmjeravanje brodova, što je donijelo novi izazov za međunarodne opskrbne lance.

Ruski milijarder Oleg Deripaska izrazio je nadu da će Ruske željeznice, državni monopol u zemlji, još jednom razmisliti o pružanju usluga prijevoza u zemlji u svjetlu katastrofalnog događaja na jednom od najvažnijih plovnih putova na svijetu.

Prema poduzetniku, Rusija ima nekoliko projekata koji bi lako mogli postati adekvatna zamjena za egipatski kanal. Najvažniji je nadogradnja Transsibirske željeznice, koja povezuje Moskvu s ruskim Dalekim istokom.

“Kina je udvostručila transport teretnom željeznicom kroz Rusiju i Aziju u prva dva mjeseca tekuće godine, zbog porasta cijene i duže morske rute, koje prisiljavaju Peking na češće korištenje željezničkog prijevoza”, rekao je osnivač druge najveće svjetske aluminijske tvrtke na Telegramu.

Dodao je da bi blokada Sueskog kanala trebala nagovoriti međunarodnu zajednicu na brzi razvoj željezničkog prijevoza iz Azije u Europu.

“Najočitiji i ekonomski opravdan cilj je pretvoriti Rusiju u glavno središte koje bi moglo postati potpuno funkcionalna veza između Europe i Azije,”, rekao je Deripaska.

Sueski kanal, na koji otpada oko 15 % cjelokupnog brodskog prometa, bio je blokiran kada je 400-metarski brod “Ever Given” prizemljen preko plovnog puta. Blokada je izvršila neizmjeran pritisak na opskrbne lance, a navodno bi mogla koštati svjetsku trgovinu do 10 milijardi dolara tjedno.

Deripaska je naglasio da bi rekonstrukcija ključne željezničke pruge, takozvanu “Sibirsku cestu cedra,” čak mogla postati konkurentna alternativa novom kineskom “Prolazu svile,” koji povezuje Središnju Aziju s Istočnom Europom i Bliskim istokom.

arktički krugrusijasuecki kanal
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nimo
2 godine prije

brod koji je blokrao suez je vozio 18 000 kontejnra svaki brodki kontejner je dug 12m, što znači da bi takva kompozicija bila dugačka 216 kilometara bez razmaka i lokomotiva koje bi to vukle, ne postoji želježnički terminal koji može primiti toliko vagona, želježnički ili cestovni put svile je utopija. Ostaju samo brodovi.

2 godine prije zadnji put uredio nimo
Max
2 godine prije

Zanimljiva alternativa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI