Rusija predlaže alternativu Sueckom kanalu

18 komentara

Koridor Sjever-Jug mogao bi postati sigurna zamjena za Suecki kanal, izjavio je u petak potpredsjednik ruske vlade Andrej Belousov, dodajući da očekuje da će se obim ruskog tereta ovom rutom udvostručiti do 2030. godine.

Govoreći na Evroazijskom ekonomskom forumu, on je istakao da Međunarodni transportni koridor sever-jug (INSTC) i druge alternativne rute dobijaju na značaju zbog “globalnih pomjeranja svjetskih tržišta” u Kinu, jugoistočnu Aziju i Perzijski zaliv.

Postojeća saobraćajna infrastruktura koja je istorijski bila fokusirana na „horizont istok-zapad prestaje da odgovara globalnim trendovima“, smatra potpredsjednik, dok „ruta sjever-jug može postati pravi konkurent Sueckom kanalu“.

Ruta je trenutno jedina dubokomorska trgovačka arterija koja povezuje Evropu i Aziju, a takva “monopolarnost” predstavlja rizik za globalnu ekonomiju, rekao je zvaničnik. On se prisjetio incidenta iz 2021. godine kada se kontejnerski brod zaglavio u Sueckom kanalu, što je izazvalo negativne efekte na globalnu trgovinu.

INSTC je višenamjenski tranzitni sistem od 7.200 kilometara koji povezuje brodske, željezničke i cestovne rute za kretanje tereta između Indije, Irana, Azerbejdžana, Rusije, Centralne Azije i Evrope. Stručnjaci kažu da bi ova ruta mogla smanjiti troškove za oko 50 % i uštedjeti do 20 dana vremena putovanja.

U nastojanju da izgradi nove logističke lance i učini rutu održivom, Rusija je predložila uspostavljanje međunarodnog operatera za koridor sjever-jug zajedno s Iranom i Azerbejdžanom, rekao je ministar.

Izgradnja INSTC-a počela je početkom 2000-ih, ali je dalji razvoj dobio novu važnost u svjetlu zapadnih sankcija, koje su primorale Rusiju da prebaci svoje trgovinske tokove iz Evrope u Aziju i Bliski istok.

koridor sjever-jugrusijasuecki kanal
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bong
1 godina prije

Dobra opcija ali kada vratite Ukrajini zemlju i stetu koju ste joj napravili.

Optimista
1 godina prije

Rusija predlaže 😞
A nikog ne zanima
Kao i svime ostalim

Max
1 godina prije

Gospodarski zanimljiva ruta.

tihobl
1 godina prije

Dok Kina pravi rute istok-zapad rusi rade sjever-jug. Ova linija povezuje Petrograd sa Bombajem i ubacuje Indiju u igru.
O kakvom planu je rijec vidjece se kad rusi krenu da rade zeljeznicu Kairo – Johanesburg. Tad ce svima postati jasna mreza kineskih paralela i ruskih meridijana. Prebacice mrezu preko 90% planete.

dulebg
1 godina prije

Mašta se o kanalu Persijski zaliv – Kaspijsko more. Maeđutim zapadna varijanta nema dovoljne izvore vode, a istočna bi išla kroz preteške planinske krajeve. A ja se pitam: ako “krtica” danas kopa tunel prečnika 27m, zar će biti problem napraviti jednu od 50m i izvesti 2 tunela za odvojene smerove?

Aust
1 godina prije

Ova opcija je super za Rusiju…Ali ne za Kanadu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI