fbpx

Blokada Sueckog kanala dokazuje relevantnost alternativne trgovinske rute Rusija-Iran-Indija, kaže ministar spoljnih poslova Lavrov

trgovinske rute

Gužva u Sueckom kanalu koja je prijetila da dodatno uništi globalnu trgovinu pokazala je važnost alternativnih pravaca, poput onog koji povezuje Rusiju i Indiju preko Irana, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Multinacionalna trgovinska veza, zvanično poznata kao Međunarodni transportni koridor Sjever-Jug (ITC), jedan je od glavnih infrastrukturnih projekata u regionu, rekao je ruski diplomata u nedavnom intervjuu agenciji IRNA. Dodao je da bi ruta mogla da bude „osnova za stvaranje jedinstvenog „bešavnog transporta, logistike i ekonomskog prostora“ između Irana i Rusije, koja će biti domaćin većine kopnene rute koridora.

„Rješavanje takvog zadatka čini se posebno relevantnim u trenutku kada je nedavni incident blokade Sueckog kanala naglasio potrebu za pouzdanim putnim pravcima kopnenog transporta“, rekao je Lavrov.

U martu je uski, ali vitalni plovni put duž Egipta, koji čini oko 15 % globalnog brodskog prometa, ostao blokiran šest dana nakon što je tamo zapeo masivan brod-kontejner. Blokada brodske arterije rezultirala je gubicima za brodare i primorala neke da preusmjere svoja plovila. Takođe je izvršio veći pritisak na lance snabdjevanja, koje je prethodno osakatila pandemija koronavirusa.

I Rusija i Iran ulažu u infrastrukturne projekte koji su neophodni za sprovođenje ITC Sjever-Jug. Prema Lavrovu, Rusija je pokrenula relevantne planove i programe, uključujući region Kaspijskog mora. U međuvremenu, Teheran gradi prilaze zoni slobodne trgovine Anzali, koja ima pomorske veze sa lukama u bazenu Kaspijskog mora.

„Ovo će značajno povećati konkurentnost ITC-a Sjever-Jug i njegovu privlačnost za brodare“, napomenuo je ministar inostranih poslova.

Trgovačka ruta duga 7.200 kilometara trebalo bi da poveže Rusiju, Indiju, Iran i Azerbejdžan. Očekuje se da će trgovina preko ITC Sjever-Jug koristiti kompanijama, omogućavajući im da smanje vrijeme otpreme i smanje troškove prevoza.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
9 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ришона Вилон
Member
Ришона Вилон
1 mjesec prije

Нова Јалта је неизбежна, као резултат уништења доларског система. Нато, као неефикасни и прескупи монструм биће ликвидиран.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
1 mjesec prije

Ришона Вилон, NATO će nestati tek onda kada prva noćna dama, u Bankoku ili Mombasi, odbije primiti dolar za svoju usluge.

Ришона Вилон
Member
Ришона Вилон
1 mjesec prije
Reply to  Mrčikola

Атлантистичко гласило звано National Interest навело је чак 10 озбиљних разлога за ликвидацију монструма. Такав текст, као тестамент покојника, каже да смо на прагу значајних промена. 

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
1 mjesec prije

Ja uopće ne sumnjam u opravdanost i racionalnost tih razloga.

Ali, svaka organizacija, od pučke kuhinje do crkve, ima načine kako opstati. Birokratske.

A kad netko raspolaže sa toliko love…2000 milijardi godišnje (?), SIGURNO ima načina.

Za četvrtinu tog iznosa mogu npr napraviti krkljanac na Balkanu, npr.

dfnvaesfvnaewfvawouf
Gost
dfnvaesfvnaewfvawouf
1 mjesec prije
Reply to  Mrčikola

Hahahaha…………………………

sitra
Gost
sitra
1 mjesec prije

zračni, cestovni, želježnički, riječni nisu kokurencija pomorskom promtu koji će i dalje ostati najvažniji oblik prometa.

dfnvaesfvnaewfvawouf
Gost
dfnvaesfvnaewfvawouf
1 mjesec prije

To nije bio slučajan događaj njime nas prpremaju da sutra zatvore skroz i svijet uvedu u totalni kaos.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
1 mjesec prije

Subaru, majstori nastavljaju staru igru; najavljeno-napravljeno.

dfnvaesfvnaewfvawouf
Gost
dfnvaesfvnaewfvawouf
1 mjesec prije
Reply to  Mrčikola

Da buraz, tako rade od prve izgovorene pisane rijeći koju prozobirše i napisaše minhauzeni.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik