Blokada Sueckog kanala dokazuje relevantnost alternativne trgovinske rute Rusija-Iran-Indija, kaže ministar spoljnih poslova Lavrov

trgovinske rute
9 komentara

Gužva u Sueckom kanalu koja je prijetila da dodatno uništi globalnu trgovinu pokazala je važnost alternativnih pravaca, poput onog koji povezuje Rusiju i Indiju preko Irana, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Multinacionalna trgovinska veza, zvanično poznata kao Međunarodni transportni koridor Sjever-Jug (ITC), jedan je od glavnih infrastrukturnih projekata u regionu, rekao je ruski diplomata u nedavnom intervjuu agenciji IRNA. Dodao je da bi ruta mogla da bude „osnova za stvaranje jedinstvenog „bešavnog transporta, logistike i ekonomskog prostora“ između Irana i Rusije, koja će biti domaćin većine kopnene rute koridora.

„Rješavanje takvog zadatka čini se posebno relevantnim u trenutku kada je nedavni incident blokade Sueckog kanala naglasio potrebu za pouzdanim putnim pravcima kopnenog transporta“, rekao je Lavrov.

U martu je uski, ali vitalni plovni put duž Egipta, koji čini oko 15 % globalnog brodskog prometa, ostao blokiran šest dana nakon što je tamo zapeo masivan brod-kontejner. Blokada brodske arterije rezultirala je gubicima za brodare i primorala neke da preusmjere svoja plovila. Takođe je izvršio veći pritisak na lance snabdjevanja, koje je prethodno osakatila pandemija koronavirusa.

I Rusija i Iran ulažu u infrastrukturne projekte koji su neophodni za sprovođenje ITC Sjever-Jug. Prema Lavrovu, Rusija je pokrenula relevantne planove i programe, uključujući region Kaspijskog mora. U međuvremenu, Teheran gradi prilaze zoni slobodne trgovine Anzali, koja ima pomorske veze sa lukama u bazenu Kaspijskog mora.

„Ovo će značajno povećati konkurentnost ITC-a Sjever-Jug i njegovu privlačnost za brodare“, napomenuo je ministar inostranih poslova.

Trgovačka ruta duga 7.200 kilometara trebalo bi da poveže Rusiju, Indiju, Iran i Azerbejdžan. Očekuje se da će trgovina preko ITC Sjever-Jug koristiti kompanijama, omogućavajući im da smanje vrijeme otpreme i smanje troškove prevoza.

IndijairanLavrovrusijasuecki kanaltrgovinske rute
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ришона Вилон
2 godine prije

Нова Јалта је неизбежна, као резултат уништења доларског система. Нато, као неефикасни и прескупи монструм биће ликвидиран.

sitra
2 godine prije

zračni, cestovni, želježnički, riječni nisu kokurencija pomorskom promtu koji će i dalje ostati najvažniji oblik prometa.

dfnvaesfvnaewfvawouf
2 godine prije

To nije bio slučajan događaj njime nas prpremaju da sutra zatvore skroz i svijet uvedu u totalni kaos.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI